Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Iveta

Recenze: Iveta sice neožila, přesto o ní zase mluví celé Česko

Vydáno: 08.05.2023 12:30 v sekci Recenze | Premiéry - Redakce | foto: Voyo

Streamovací placená platforma VOYO se pokusila vdechnout život nenahraditelné princezně českého popu, svého času nejpopulárnější zpěvačce Československa, Ivetě Bartošové. A díky druhé řadě minisérie Iveta se to podařilo i nepodařilo.

IvetaRecenzoval/a Redakce dne 08.05.2023 12:30. Streamovací placená platforma VOYO se pokusila vdechnout život nenahraditelné princezně českého popu, svého času nejpopulárnější zpěvačce Československa, Ivetě Bartošové. A díky druhé řadě minisérie Iveta se to podařilo i nepodařilo. Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Proč? Rozhodně vás nechceme odrazovat od usednutí k obrazovkám, které budete moci realizovat už od 5. května v hlavním vysílacím čase exkluzivně pouze na VOYO. Své vděčné diváky si tohle pokračování loňské první řady Ivety právem určitě najde.

Fotografie z filmu  / Iveta
© Voyo
Po tři páteční večery budete svědky Ivetina dobývání nejvyšších příček popularity v polistopadovém Československu a následně České a Slovenské republice, dobývání paradoxně nejen prostřednictvím svého talentu a vnitřního i vnějšího půvabu, ale i prostřednictvím titulních stránek bulvárních periodik, na které se dostala zásluhou své labilnější nervové soustavy a jisté rozpolcenosti zejména ve vztazích s muži. Iveta hledala tu pravou životní lásku po celou dobu svého pozemského bytí a podle všeho bohužel nakonec marně.

Druhá řada minisérie scenáristy a režiséra Michala Samira, která vznikla se souhlasem Ivetina syna Artura Štaidla, je od začátku dějově koncipována tak, aby si otevřela dvířka k řadě třetí, finálové. Tu Nova nasadí podle předpokladů za rok, k desátému výročí tragického úmrtí trojnásobné zlaté slavice. K řadě, která už bude víc než o čemokoli jiném hlavně o rozpadu osobnosti zbožňované i vysmívané ikony, vpravdě něžného stvoření, jež rozdávalo radost i rozpaky. O "nemoci", jak Ivetino potýkání se s alkoholem a prášky správně označil v roce 2008 známý producent Ivan Rössler.

Eliška Křenková ve filmu  / Iveta
© Voyo
A právě takovou (vrcholně rozpolcenou) Ivetu nabídli tvůrci už v aktuální druhé řadě projektu. O to těžší úkol to byl i pro její představitelku Annu Fialovou. Ta opět předvedla mimořádný pěvecký i herecký výkon a za odvedenou práci si tak opět zaslouží absolutorium. Zejména po pěvecké stránce jí prakticky nelze co vytknout. Její podání výseků megahitů Víš lásko, Blízko nás či duetů Smím dál I. (s Ondřejem Rumlem jako Karlem Gottem) a Scházíš mi čím dál víc (s Eliškou Křenkovou jako Ivetiným dvojčetem Ivanou alias Vianou Bartošovou) je mimořádně jisté. Anička Ivetu nekopíruje, je svá, a přece dílem i "bartošovská". Přesto je tu jedno ale. Když totiž u závěrečných titulků třetího dílu druhé řady zazpívá jeden ze svých nesmrtelných hitů sama Iveta (záměrně nebudeme prozrazovat jaký), ten rozdíl v interpretaci, zejména v barvě hlasu, je naprosto zásadní.

Ivetin hlas totiž byl výjimečný. To opravdu nebylo žádné standardní kuňkání, jak občas účelově tvrdí její odpůrci, "její hlas zvonil jako čistá ocel", vzpomíná v jednom z dokumentů o Ivetě hudební skladatel Pavel Vaculík. A dodává: "Byla čistá, prostá, intonovala, zjevila se jako půvab." V tom, že Iveta "na rozdíl od mnohých jiných opravdu uměla zpívat", Vaculíka podpořil mj. i známý hudební publicista Miloš Skalka.

Anna Fialová ve filmu  / Iveta
© Voyo
Anně Fialové v jinak zdařilém balíčku s názvem IB vyloženě neublíží ani to, že dospělácké Ivetě z druhé řady minisérie na rozdíl od dospívající dívenky z Valašska v řadě premiérové není už téměř vůbec podobná. Vizážisté i režisér dělali, co mohli a při určitých vzdálenějších sekvencích a při dobré vůli na pár momentů o určité podobě přemýšlet lze, ale detailní záběry jsou neúprosné.

Stejně tak je to i s některými dějovými opěrnými body. S veškerým respektem k Samirově umělecké licenci znalci Ivetina života i její fanoušci budou často údivem zírat, kde na to a na tamto autoři přišli. Co do reálií, chronologicky a místopisně některé události s Ivetiným životopisem fakt docela zásadně nesedí. Tak třeba taková zlatá krabice, ze které na pódiu k božskému Kájovi vystoupí v Lucerně seriálová Iveta, se se skutečností míjí o dobrých šest až sedm let a několik kilometrů k tomu (stalo se roku 1986 na výstavišti PKOJF). Nemluvě o tom, že obě ikony v reálu tehdy ve sportovní hale zazpívaly úplně jiný duet. Stejně jako na posledním turné před porodem, na něž Iveta pozvala svou setru Ivanu, nezpívala dvojčata seriálové Scházíš mi čím dál víc, ale duet S láskou. A třeba od Ládi Štaidla Iveta neodešla před Vánocemi, ale někdy na přelomu března a dubna 1998.

Ondřej Gregor Brzobohatý ve filmu  / Iveta
© Voyo
Celkově navíc autorský tým z Ivety udělal dle obecně zažitého konsenzu nepříliš oduševnělou blondýnu, v reálu to přitom byla velmi inteligentní přírodní bruneta, která nejen v rozhovorech se zástupci sedmé velmoci dovedla odpovídat poutavě a hluboce cituplně, dokonce občas i s celospolečenským přesahem. Rozhodně neopakovala jen pár naučených frází! O tom jsem se ostatně přesvědčil sám, a to hned dvakrát zkraje tohoto milénia. Dodnes proto na naše pracovní schůzky velmi rád vzpomínám.

Druhá řada minisérie Iveta je každopádně čistě o "devadesátkách", mapuje zejména Ivetin vztah k dominantnímu Ladislavu Štaidlovi (opět fascinující Ondřej Gregor Brzobohatý), krátký románek s Rudolfem Hrušínským nejmladším (Oskar Hes) během natáčení Svatby upírů (tady stojí za pozornost zejména Fialové interpretace Verdiho árie Já se vrátím), největší bulvární aféru první poloviny devadesátých let (únos Romanem Třískou v jedinečném humorném podání Miloslava Königa), respektive Ivetino doobsazení do Svobodova muzikálového fenoménu druhé poloviny devadesátých let, Draculy, s následným Sandřiným tanečním číslem Sexy den co den".

Za samostatný odstavec stojí i dvě "požitkářské" scény z dostaveníček nejvyšších kruhů špiček tehdejšího šoubyznysu, ale i dvě večeře s Ivetinými rodiči (roztomilé duo Alena Mihulová a Miroslav Hanuš). Ty totiž připraví divákovi nejedno intelektuální moudro, zároveň i nejvíce úsměvných momentů a zejména herecký koncert Ondřeje Brzobohatého a Saši Rašilova jako Karla Svobody. Opravdu byli až takoví pozéři? Jak jsem měl možnost o něco později detailně poznat právě Karla Svobodu, nebál bych se poněkud pochybovat. A jaký dojem si z třídílné druhé řady odnesete vy?

Autorem článku je Roman Janouch.

Originální trailer druhé řady seriálu Iveta

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Od dokumentu o Vémolovi Karlos lze očekávat otevřenost jen v rámci mezí (29.01.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Film Bratři se v příběhu bratrů Mašínových vyhýbá jeho morálnímu rozměru (27.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Bratři bojují se strašidlem cantervillským (25.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Králova milenka našla za úsvitu peníze těch tupců (04.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Bratři (14.09.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Debut O malých věcech jakožto hořkosladká zpráva o banalitách, které mohou zásadně ovlivnit lidský život (17.06.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Flash hledá americkou spravedlnost mezi živly (14.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Masakr v Římě způsobil chaos a znamenal farářův konec (02.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Buď chlap s Johnem Wickem! (22.03.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Egypťan Sinuhet vyšel na denní světlo a začal dělat chyby (03.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: nejlepší filmy a seriály roku 2022 podle filmserveru (16.01.2023 12:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Fantasy Princezna zakletá v čase 2 rozčeřila stojaté vody českého filmu (25.11.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Princezna zakletá v čase připravila menu pro Kennedyho (16.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Hranice lásky jako nová cesta česká kinematografie (06.11.2022 12:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Hranice lásky hledejte v Rimini (02.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Rozhněvaný muž Buster Keaton spustil tichou revoluci (07.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Arvéd obdržel pozvánku do pekla (24.08.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu