Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Smrtelné zlo: Probuzení

Recenze: Smrtelné zlo: Probuzení je nejkrvavější film roku

Vydáno: 20.04.2023 07:30 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Slash Film

Po deseti letech se do kin vrací legendární hororová série Smrtelné zlo, tentokrát s podtitulem Probuzení. Jak si málo známý režisér Lee Cronin poradil s kultovní ságou a jsou nadšené ohlasy ze zahraničí oprávněné?

Smrtelné zlo: ProbuzeníRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 20.04.2023 07:30. Po deseti letech se do kin vrací legendární hororová série Smrtelné zlo, tentokrát s podtitulem Probuzení. Jak si málo známý režisér Lee Cronin poradil s kultovní ságou a jsou nadšené ohlasy ze zahraničí oprávněné? Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fotografie z filmu Smrtelné zlo: Probuzení / Evil Dead Rise
© Collider
Hororová série Smrtelné zlo sice nepatří k těm, které by fanoušci žánru vyjmenovali tzv. na první dobrou, o to populárnější mezi nimi ale je a za více než třicet let své existence se dočkala hned několika dílů, kterých ale nebylo tolik jako u "slavnějších" franšíz. To je rozhodně dáno tím, že duchovní otec ságy Sam Raimi si nad ní drží neustálou kontrolu a pod čímkoliv, co s ní souvisí, je podepsán minimálně produkčně. A výjimkou rozhodně není ani nejnovější počin s názvem Smrtelné zlo: Probuzení.

Jeho hlavními hrdinkami jsou dvě odcizené sestry, které jsou nuceny k sobě hledat cestu. Jenže v průběhu jejich nového shledání udeří zemětřesení, které odhalí tajemné podzemí pod starým domem. Tam se mimo jiné ukrývá starý trezor, v němž je záhadná kniha a několik gramofonových desek. Když si syn jedné z nich knihu "půjčí" a desky si přehraje na svém gramofonu, netuší, že vypustil do světa ultimátní zlo, které se nezastaví před ničím a jeho rodinu zcela rozvrátí. Navíc si velmi brzy uvědomí, že cesta ven neexistuje, takže všichni budou bojovat o holý život.

Fotografie z filmu Smrtelné zlo: Probuzení / Evil Dead Rise
© Collider
Jak je ze synopse patrné, děj (nejen) zaryté fanoušky série nijak nepřekvapí, což ale rozhodně není na škodu věci. Málo známý režisér a scenárista Lee Cronin se totiž rozhodl pro jinou cestu a zásadní změnu provedl v tom, že zatímco ve všech předchozích filmech se příběh odehrával v odlehlých lesích, tentokrát se přesunul do města a do jednoho starého domu, který se má za měsíc bourat. A tento krok se ukazuje jako velice invenční a výrazně svému tvůrci pomáhá.

Od počátku tak pracuje s klaustrofobní atmosférou odlehlého obydlí, kde už zbývá jen pár existencí. Tím pádem celý film působí vysloveně komorně a svěže, ačkoli ve své podstatě nepřináší nic nového. Ocenit se musí i práce s lekačkami, kterých tu tedy není tolik, jsou ale řešeny poměrně originálně a nenápadně a společně s až "vymazlenými" zvukovými efekty můžou způsobit nejednomu divákovi "příjemný" šok a několik nepříjemných chvilek.

Fotografie z filmu Smrtelné zlo: Probuzení / Evil Dead Rise
© Warner Bros.
Jestli ale něco stojí za pozornost, je to rozhodně extrémně agresivní vizuální stránka, která je hodně výrazná a Cronin v ní evidentně dostal úplně volnou ruku a zcela se utrhl ze řetězu. To dvojnásob platí i o brutalitě a násilí, které je alfou a omegou celého snímku, a dá se říct, že i ty nejotrlejší hororové fanoušky překvapí svou nekompromisností. Opravdu netrvá dlouho a film se změní v totální krvavou lázeň, přehlídku extrémních gore efektů, nápaditých využití běžných věcí k obraně, případně zabíjení (jednoznačně vede syrová scéna se struhadlem, z níž může být někomu fyzicky zle, chybět nesmí ani ikonická motorová pila) a v samotném závěru už se všichni doslova brodí v krvi.

Je tak otázka, nakolik bude počin úspěšný, protože horory sice jsou lákavé a divácky atraktivní, Smrtelné zlo: Probuzení jde ale mnohem dál a vskutku se nebojí dost drsných a násilných momentů a servíruje je v tak stylizovaném a vysloveně nadneseném podání, že bude pro mnohé obtížné tuto poetiku přijmout a nějakým způsobem s ní kooperovat. A byla by veliká škoda to neudělat, protože oproti jiným žánrovkám má tato i zajímavé hrdiny a Alyssa Sutherland a Lily Sullivan v titulních rolích jsou velmi dobré a taktéž dětští herci jsou vybraní více než dobře a nejsou otravní, což je taky poměrně výjimka. Kvitovat je nutné i krátkou stopáž, která je přesně na hranici toho, co je bežný a v něčem podobném nezkušený divák schopen zvládnout.

Alyssa Sutherland ve filmu Smrtelné zlo: Probuzení / Evil Dead Rise
© Collider
Objektivně bychom tvůrci mohli vytknout absenci humoru, který tu prakticky úplně chybí a nějakých čenohumorných pokusů je naprosté minimum. Na druhou stranu je velmi pravděpodobné, že se o to nikdo nepokoušel. Malinko je to škoda, protože některé momenty si o nějakou tu hlášku nebo vtipné shození přímo říkají, těžko ale říct, zda by se autorovi něco podobného podařilo prodat.

Smrtelné zlo: Probuzení tak je ve výsledku de facto zjevením a je úplně něčím jiným, než s čím se v rámci žánru publikum může v širší distribuci setkat, s čímž je před návštěvou kina nutné počítat, takže na první rande je asi lepší najít něco trochu jiného. A i když je teprve duben, je velmi pravděpodobné, že máme co dělat s nejkrvavější podívanou celého roku, protože je velmi těžko představitelné, že něco by ji dokázalo překonat. Ti, kteří tvrdí, že mainstreamový horor upadá a je dost generický, si ale budou určitě pomlaskávat.

Český trailer filmu Smrtelné zlo: Probuzení / Evil Dead Rise

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 3. 5. 2024 - 9. 5. 2024
TV tipy: Damien na Chesilské pláži snědl Bobovy burgery a našel lásku nebeskou V aktuálním týdnu je televizní nabídka poměrně střídmá a opět spoléhá na jistotu v podobě osvědčených repríz. V našem výběru tak nejvíce zaujme pokračování hororu Přichází satan! a pár téměř zapomenutých počinů.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
1
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Smrtelné zlo bude pokračovat (27.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TOP 20 ČR: Spider-Man jde do čela (06.06.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Top 20 ČR: Malá mořská víla na Vina Diesela nestačila (30.05.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Malá mořská víla boduje (29.05.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Rychle a zběsile jde do čela (23.05.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Rychle a zběsile přebírá vedení (22.05.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Strážcům Galaxie se u nás daří (16.05.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Strážci Galaxie bez konkurence (15.05.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Box office: Strážci galaxie berou prvenství (08.05.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Super Mario je v klidu (02.05.2023 15:33 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Super Mario je neporazitelný (01.05.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Super Mario odrazil Smrtelné zlo (25.04.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Smrtelné zlo se probudilo (24.04.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Invalida se bojí, že jeho základní instinkt vypustí smrtelné zlo (19.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Anthony Hopkins v thrilleru Locked (09.02.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu