Recenze: Smrtelné zlo: Probuzení je nejkrvavější film roku

Vydáno: 20.04.2023 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Slash Film

Po deseti letech se do kin vrací legendární hororová série Smrtelné zlo, tentokrát s podtitulem Probuzení. Jak si málo známý režisér Lee Cronin poradil s kultovní ságou a jsou nadšené ohlasy ze zahraničí oprávněné?

Smrtelné zlo: ProbuzeníRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 20.04.2023 07:30. Po deseti letech se do kin vrací legendární hororová série Smrtelné zlo, tentokrát s podtitulem Probuzení. Jak si málo známý režisér Lee Cronin poradil s kultovní ságou a jsou nadšené ohlasy ze zahraničí oprávněné? Hodnocení: 4
Fotografie z filmu Smrtelné zlo: Probuzení / Evil Dead Rise
© Collider
Hororová série Smrtelné zlo sice nepatří k těm, které by fanoušci žánru vyjmenovali tzv. na první dobrou, o to populárnější mezi nimi ale je a za více než třicet let své existence se dočkala hned několika dílů, kterých ale nebylo tolik jako u "slavnějších" franšíz. To je rozhodně dáno tím, že duchovní otec ságy Sam Raimi si nad ní drží neustálou kontrolu a pod čímkoliv, co s ní souvisí, je podepsán minimálně produkčně. A výjimkou rozhodně není ani nejnovější počin s názvem Smrtelné zlo: Probuzení.

Jeho hlavními hrdinkami jsou dvě odcizené sestry, které jsou nuceny k sobě hledat cestu. Jenže v průběhu jejich nového shledání udeří zemětřesení, které odhalí tajemné podzemí pod starým domem. Tam se mimo jiné ukrývá starý trezor, v němž je záhadná kniha a několik gramofonových desek. Když si syn jedné z nich knihu "půjčí" a desky si přehraje na svém gramofonu, netuší, že vypustil do světa ultimátní zlo, které se nezastaví před ničím a jeho rodinu zcela rozvrátí. Navíc si velmi brzy uvědomí, že cesta ven neexistuje, takže všichni budou bojovat o holý život.

Fotografie z filmu Smrtelné zlo: Probuzení / Evil Dead Rise
© Collider
Jak je ze synopse patrné, děj (nejen) zaryté fanoušky série nijak nepřekvapí, což ale rozhodně není na škodu věci. Málo známý režisér a scenárista Lee Cronin se totiž rozhodl pro jinou cestu a zásadní změnu provedl v tom, že zatímco ve všech předchozích filmech se příběh odehrával v odlehlých lesích, tentokrát se přesunul do města a do jednoho starého domu, který se má za měsíc bourat. A tento krok se ukazuje jako velice invenční a výrazně svému tvůrci pomáhá.

Od počátku tak pracuje s klaustrofobní atmosférou odlehlého obydlí, kde už zbývá jen pár existencí. Tím pádem celý film působí vysloveně komorně a svěže, ačkoli ve své podstatě nepřináší nic nového. Ocenit se musí i práce s lekačkami, kterých tu tedy není tolik, jsou ale řešeny poměrně originálně a nenápadně a společně s až "vymazlenými" zvukovými efekty můžou způsobit nejednomu divákovi "příjemný" šok a několik nepříjemných chvilek.

Fotografie z filmu Smrtelné zlo: Probuzení / Evil Dead Rise
© Warner Bros.
Jestli ale něco stojí za pozornost, je to rozhodně extrémně agresivní vizuální stránka, která je hodně výrazná a Cronin v ní evidentně dostal úplně volnou ruku a zcela se utrhl ze řetězu. To dvojnásob platí i o brutalitě a násilí, které je alfou a omegou celého snímku, a dá se říct, že i ty nejotrlejší hororové fanoušky překvapí svou nekompromisností. Opravdu netrvá dlouho a film se změní v totální krvavou lázeň, přehlídku extrémních gore efektů, nápaditých využití běžných věcí k obraně, případně zabíjení (jednoznačně vede syrová scéna se struhadlem, z níž může být někomu fyzicky zle, chybět nesmí ani ikonická motorová pila) a v samotném závěru už se všichni doslova brodí v krvi.

Je tak otázka, nakolik bude počin úspěšný, protože horory sice jsou lákavé a divácky atraktivní, Smrtelné zlo: Probuzení jde ale mnohem dál a vskutku se nebojí dost drsných a násilných momentů a servíruje je v tak stylizovaném a vysloveně nadneseném podání, že bude pro mnohé obtížné tuto poetiku přijmout a nějakým způsobem s ní kooperovat. A byla by veliká škoda to neudělat, protože oproti jiným žánrovkám má tato i zajímavé hrdiny a Alyssa Sutherland a Lily Sullivan v titulních rolích jsou velmi dobré a taktéž dětští herci jsou vybraní více než dobře a nejsou otravní, což je taky poměrně výjimka. Kvitovat je nutné i krátkou stopáž, která je přesně na hranici toho, co je bežný a v něčem podobném nezkušený divák schopen zvládnout.

Alyssa Sutherland ve filmu Smrtelné zlo: Probuzení / Evil Dead Rise
© Collider
Objektivně bychom tvůrci mohli vytknout absenci humoru, který tu prakticky úplně chybí a nějakých čenohumorných pokusů je naprosté minimum. Na druhou stranu je velmi pravděpodobné, že se o to nikdo nepokoušel. Malinko je to škoda, protože některé momenty si o nějakou tu hlášku nebo vtipné shození přímo říkají, těžko ale říct, zda by se autorovi něco podobného podařilo prodat.

Smrtelné zlo: Probuzení tak je ve výsledku de facto zjevením a je úplně něčím jiným, než s čím se v rámci žánru publikum může v širší distribuci setkat, s čímž je před návštěvou kina nutné počítat, takže na první rande je asi lepší najít něco trochu jiného. A i když je teprve duben, je velmi pravděpodobné, že máme co dělat s nejkrvavější podívanou celého roku, protože je velmi těžko představitelné, že něco by ji dokázalo překonat. Ti, kteří tvrdí, že mainstreamový horor upadá a je dost generický, si ale budou určitě pomlaskávat.

Český trailer filmu Smrtelné zlo: Probuzení / Evil Dead Rise


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY