Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Kinopremiéry: 47. týden

Kinopremiéry: Fabelmanovi vypráví vánoční příběh z divnosvěta

Vydáno: 23.11.2022 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry - Vratislav Šálek | foto: Universal Pictures

Přesně měsíc před Štědrým dnem bude na diváky z kin nejvíce útočit česká komedie Vánoční příběh, která bude chtít hlavně uspokojit méně náročné publikum. To náročnější může zvolit třeba Spielbergovo drama Fabelmanovi.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fabelmanovi (The Fabelmans) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Fabelmanovi / The Fabelmans
© CSFD
Retrospektivní a nostalgická dramata jsou stále v módě a každý tvůrce by měl jednoho dne natočit film, v němž zavzpomíná na své začátky a dobu svého dětství. Teď se k nim přidal legendární Steven Spielberg, který uvádí částečně biografické drama, ve kterém se vrací k začátkům své lásky k filmu a vzorům, které ho formovaly. Vzhledem k tomu, že jde o hvězdného autora, je hvězdné i obsazení, v němž se sešli Michelle WilliamsPaul Dano a Seth Rogen, hlavní roli si pak zahrál malý Gabriel LaBelle. Ohlasy jsou nadšené, takže asi není moc nad čím váhat. Jasná premiéra týdne.

Synopse: Sammy Fabelman (Gabriel LaBelle) vyrůstá v poválečné Arizoně, kde poznává, jakou moc mají filmy. Navzdory všem nepřízním osudům a dalším překážkám, které mu stojí v cestě, se Sammy do své vášně ponoří a filmování se stane jeho osudem.

Zajímavost: Legendární režisér se po jedenadvaceti letech podílel i na scénáři ke svému počinu.

Oficiální český trailer filmu Fabelmanovi / The Fabelmans
Divnosvět (Strange World) (Falcon)

Český plakát filmu Divnosvět / Strange World
© CSFD
Především na nejmenší diváky bude cílit nejnovější animák z produkce studia Disney. Synopse pochopitelně vypadá dost tuctově a po příběhové stránce se nedá očekávat nějaké zásadní překvapení, řemeslně by ale vše mělo být v pořádku, protože režisérem je už relativně zkušený Don Hall. Ohlasy ani komentáře zatím neexistují, ty ale asi nikdo moc řešit nebude, protože děti nejspíše své rodiče do kin stejně vytáhnou. Premiéra pro celou rodinu.

Synopse: Cladovi jsou legendární průzkumnická rodina, která se snaží proletět skrz neprobádaný, zrádný, především ale divný svět. Její doprovod tvoří barvitá posádka obří vzducholodi, rošťácký tvor přezdívaný Flek a třínohý pes. Společně čelí nejen neznámému prostředí, ale i mnoha prapodivným a všežravým tvorům.

Zajímavost: S pouhými sedmi dabéry jde o nejmenší herecké obsazení v dosavadních disneyovkách.

Oficiální český trailer filmu Divnosvět / Strange World
Ach, ty holky (Haut les filles) (Film Europe)

Plakát filmu Ach, ty holky / Haut les filles
© unifrance.org
V rámci Dnů francouzského filmu vstupují do širší distribuce dva zcela odlišné snímky. Prvním z nich je tři roky starý dokument, který mapuje ženskou stopu ve francouzské rockové muzice, která je vskutku bohatá. Jako celovečerní debut ho natočil François Armanet, který se dle distributora spoléhal na množství rozhovorů a archivních záběrů, vypravěčkou pak je Clémence Poésy. Ohlasy samozřejmě neexistují, to ale asi nikoho nepřekvapí. Premiéra pro fajnšmekry.

Synopse: Co když legendární Édith Piaf stála u zrodu francouzského rocku? Francie je totiž země, kde rocková hudba patří ženám. Platí to pro Françoise HardyVanessu ParadisCatherine Ringer nebo Charlotte Gainsbourg, to ale nejsou zdaleka všechny umělkyně, které mají s rockem co společného.

Originální trailer filmu Ach, ty holky / Haut les filles
Célina a Julie si vyjely na lodi (Céline et Julie vont en bateau: Phantom Ladies Over Paris) (Film Europe)

Plakát filmu Célina a Julie si vyjely na lodi / Céline et Julie vont en bateau: Phantom Ladies Over Paris
© CSFD
Druhou ukázkou francouzské kinematografie je fantasy drama ze sedmdesátých let, které ale u nás moc známé není a jakoukoli cestou se nedá sehnat. Jeho režisérem a spoluscenáristou je Jacques Rivette, který do hlavních rolí obsadil Juliet Berto a Dominique Labourier. Před návštěvou kina je ale nutné upozornit na monstrózní tříhodinovou délku a na absenci pořádného příběhu, protože snímek je spíše jakýmsi pocitovým experimentem, přesto má ale hodně slušné hodnocení. Premiéra pro náročné publikum.

Synopse: Célina (Juliet Berto) je kouzelnice a mýtomaniak a Julie (Dominique Labourier) je knihovnice, která se ztratila ve vzpomínkách na dětství. Náhodou se potkaly, ale okamžitě se spřátelily, vzájemně se svěřují a na útěku před realitou se přestěhují do zvláštního starého domu, kde si představují nový život plný dobrodružství. Každá z nich se ale ve své hře začne ztrácet a oddává se fantaziím, které vyvěrají z tužeb, ze snů a vzpomínek. Skutečnost se úplně začíná vytrácet.

Zajímavost: Snímek bývá označován za jeden z nejsvobodomyslnějších v dějinách kinematografie.

Originální trailer filmu Célina a Julie si vyjely na lodi / Céline et Julie vont en bateau: Phantom Ladies Over Paris
Strachy v nás (Wszystkie nasze strachy) (Queer Kino)

Český plakát filmu Strachy v nás / Wszystkie nasze strachy
© CSFD
Podle synopse vypadá polské drama dost náročně, ale zajímavě a vzhledem ke jménu českého distributora musí být všem jasné, o jakou tematiku v něm půjde. A to je v podstatě to jediné, co se o něm dá napsat, protože o režii se podělili Lukasz Ronduda a debutant Lukasz Gutt, hlavní roli pak dostal na starost Dawid Ogrodnik, jehož tvář může být znalejšímu publiku povědomá. Ohlasů sice není mnoho, jsou ale vesměs spokojené, takže případní zájemci by neměli šlápnout vedle.

Synopse: Uznávaný umělec Daniel (Dawid Ogrodnik) žije ve své rodné vesnici na polském venkově, je silně věřící, svůj vliv využívá k boji za zájmy místních zemědělců a sousedy se cítí přijímán. Zároveň je ale gay a věří, že jeho orientace a katolická víra nemusí být v opozici. Strach z jinakosti je ale v jeho rodné komunitě zakořeněn až moc hluboko a jednoho dne vyústí v nečekanou tragédii. Šokovaný umělec chce nechat vesnici truchlit, dovést ji ke smíření a zajistit, aby se něco podobného neopakovalo. Místní obyvatelé se k němu ale otočí zády a on se propadá do čím dál větší samoty, která ho vyburcuje k radikálnímu a kontroverznímu uměleckému gestu.

Český trailer filmu Strachy v nás / Wszystkie nasze strachy
Vánoční příběh (CinemArt)

Plakát filmu  / Vánoční příběh
© CSFD
Přesně měsíc před Štědrým dnem začne navozovat vánoční atmosféru česká komedie, u níž je jasné, že cílí především na nenáročné publikum a útočí na čelní místa žebříčků návštěvnosti. Příběh bude opět propletencem osudů několika postav, které ale budou pouze spouštěčem humorných situací. Stačí dodat jen to, že vše výše napsané potvrzuje jméno režisérky Ireny Pavláskové, která pochopitelně obsadila absolutní hvězdy, takže se sešli třeba Karel RodenJiřina BohdalováJiří LábusOldřich KaiserHynek ČermákJaroslav PleslVladimír Polívka nebo Jana Plodková. Ohlasy zatím neexistují, ty ale stejně bude řešit jen málokdo. Velmi pravděpodobný předvánoční divácký hit.

Synopse: V rodině Skálů vládne známá herečka (Jiřina Bohdalová), jejíž syn (Karel Roden) řeší svou prostořekost a přítelkyni. U Pazderků zase probírají nezvané hosty a vzájemné vztahy, u svátečního stolu se ale stejně nakonec sejdou všichni. Rodina Viktora (Hynek Čermák) se svátky rozhodne oslavit na horách, kde si chce užít zasněžené závěje.

Oficiální trailer filmu Vánoční příběh
Ukradená vzducholoď (Bontonfilm)

Plakát filmu  / Ukradená vzducholoď
© Cinemax
V restaurované podobě se na velká plátna po šestapadesáti letech vrací legendární dobrodružný snímek režiséra a scenáristy Karla Zemana. Ten v něm opět popustil uzdu své nekonečné fantazii a stvořil další nezapomenutelné dílo, v němž se inspiroval románem Julese Vernea, který ale převedl do československých reálií. Znovu se mu podařilo uchvátit jedinečnou vizuální stránkou, která na plátně hodně vynikne a ve vyčištěné a zdigitalizované podobě může být vskutku dechberoucí. Poměrně zajímavé je i obsazení, v němž absentují největší hvězdy své doby, na výsledek to ale vůbec nemá vliv. Absolutní klasika.

Synopse: Pětice kluků navštívila na pražském Výstavišti Jubilejní výstavu, kde využila možnost letu vzducholodí zdarma a vyráží vstříc senzační a nečekané vzduchoplavecké cestě. Majitel vzducholodi (Čestmír Řanda) ale vše překroutí a vzniká poprask. Novináři se honí za senzací ukradené vzducholodi, vážení pánové se pohoršují nad dětskou zločinností a rodiče dětí je jen těžko brání před přísným soudem. Jediní kluci si vše užívají, netuší ale, že nehořlavý plyn, který loď pohání, je předmětem zájmu vojenské mocnosti, která poslala svého agenta, aby se vzorce na výrobu plynu zmocnil.

Zajímavost: Snímek byl oceněn mimo jiné na festivalech v Teheránu a Addis Abebě.

Originální trailer filmu Ukradená vzducholoď
Ducháček to zařídí (NFA)

Plakát filmu  / Ducháček to zařídí
© Facebook tvůrce
Ve vybraných kinech je možno znovu vidět i prvorepublikovou komedii, která je jedním z vrcholných děl krále komiků Vlasty Buriana. Zápletka je ve své nenáročnosti poměrně nadčasová, humor v ní stále funguje, a i když se zub času na výsledku docela podepsal, tolerantnější divák by s ním neměl mít problém. Režisérem byl Karel Lamač a krom hlavní hvězdy, s níž snímek stojí a padá, se tu objevila i Adina Mandlová, zbytek obsazení pak tvoří dnes polozapomenutí herci. Nostalgická premiéra.

Synopse: Majitel advokátní kanceláře doktor Faukner (Ladislav Hemmer) se zamiloval do sympatické Julie (Adina Mandlová), dcery Alžběty z Rispaldiců (Milada Gampeová). Když se tuto novinu dozví jeho koncipient Ducháček (Vlasta Burian), zbystří, protože jako jediný tuší, že rozhazovačná rodina Rispaldiců nemá žádné peníze a pan doktor ji z lásky k Julii financuje ze svého. Když ale svou vyvolenou pan Faukner požádá o ruku, ona odmítne, protože podle její matky pro ni není dost dobrý. Tím ale všechno teprve začíná.

Zajímavost: Snímek má na svou dobu originální úvod, kdy jsou místo titulků vidět tváře autorů a herců.

Ukázka z filmu Ducháček to zařídí
Ti, kteří tancují ve tmě (Aerofilms)

Plakát filmu  / Ti, kteří tancují ve tmě
© CSFD
V názvu českého dokumentu je ukryto úplně všechno. Režisérka a scenáristka Jana Ševčíková se v něm věnuje několika nevidomým hrdinům, kteří se statečně perou se svým handicapem a dokážou přenášet pozitivní energii a přístup k životu. Ohlasů je naprosté minimum, to se ale u podobného žánru dá očekávat, potěšující ale je, že jsou vesměs velmi dobré až nadšené. Premiéra, kterou budou muset zájemci dobře hledat.

Synopse: Šest příběhů mladých nevidomých, které budí touhu po životě, nabíjí optimismem a nebojí se sarkasmu. Motto všech je - Co tě nezabije, to tě posílí, aspoň na chvíli, boj se nic.



Originální trailer filmu Ti, kteří tancují ve tmě

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Drama o zákeřné nemoci Tancuj Matyldo zpracovává autenticky prožité situace (07.12.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Vládcové nebes (10.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Citlivý vymítač ďábla hledá znamení víry (11.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Králova milenka našla za úsvitu peníze těch tupců (04.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu