Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství

Recenze: Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství se snaží zviditelnit hororovými prvky

Vydáno: 09.05.2022 12:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: Impawards

V nové marvelovce se Doctor Strange seznámí s dívkou, jejíž nadlidskou schopností je cestovat mezi různými paralelními světy. Film měl být od jiných superhrdinských snímků odlišen výraznými hororovými prvky.

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenstvíRecenzoval/a Jan Varga dne 09.05.2022 12:30. V nové marvelovce se Doctor Strange seznámí s dívkou, jejíž nadlidskou schopností je cestovat mezi různými paralelními světy. Film měl být od jiných superhrdinských snímků odlišen výraznými hororovými prvky. Hodnocení: 3

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství

Doctor Strange in the Multiverse of Madness
Horror / Sci-Fi / Fantazie / Akční
United States, 2022 , 126 min.

Režie: Sam Raimi
Scénář: Michael Waldron, Stan Lee, Steve Ditko
Kamera: John Mathieson
Hudba: Danny Elfman
Herci: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Chiwetel Ejiofor, Benedict Wong, Xochitl Gomez, Rachel McAdams, Jett Klyne, Julian Hilliard, Michael Stuhlbarg, Hayley Atwell, Anson Mount, Lashana Lynch, John Krasinski, Patrick Stewart, Charlize Theron

Česká premiéra: 05.05.2022

Distributor: Falcon

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství hodnocení na Kinobox.cz: 67.79 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Benedict Wong, Benedict Cumberbatch ve filmu Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství / Doctor Strange in the Multiverse of Madness
© Falcon
Komiksová postava bývalého špičkového chirurga a superhrdinského čaroděje se dvěma doktoráty Doctora Strange se představila ve stejnojmenném filmu z roku 2016 a od té doby se objevila v celé řadě dalších navazujících snímků ze světa Marvelu. Film s obskurním názvem Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (v podstatě „Doctor Strange 2“) tudíž dějově nenavazuje ani tak na svého jmenného předchůdce, jako spíš na loňský film Spider-Man: Bez domova, v němž byl Doctor Strange coby vedlejší postava k vidění naposledy.

Ve filmu Spider-Man: Bez domova se zároveň pracovalo s konceptem mnohovesmíru, na němž byl založen též námět animovaného filmu Spider-Man: Paralelní světy. Ten umožnil, aby se díky prolínání různých fikčních světů mohly v jediném snímku objevit pohromadě třeba různé variace na Spider-Mana nebo celá plejáda jejich protivníků.
 

Elizabeth Olsen ve filmu Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství / Doctor Strange in the Multiverse of Madness
© Falcon
Ve filmu Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství je myšlenka paralelních světů nadále rozvíjena – Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) se totiž seznámí s nezletilou dívkou jménem America (v době natáčení patnáctiletá Xochitl Gomez), jejíž nadlidskou schopností je cestovat mezi různými paralelními světy. Problém je v tom, že America své nadání zatím neumí pořádně ovládat, a navíc její život ohrožuje čarodějka Wanda alias Scarlet Witch (Elizabeth Olsen), která kdysi bojovala po boku Avengers, ale teď je zlá (protože se nedávno dotkla jakési čarodějnické knihy, která ji změnila).

Film k tomu všemu režíroval Sam Raimi, kultovní tvůrce hororů jako Lesní duch nebo Stáhni mě do pekla, který měl se světem Marvelu již tu čest, když mu byla svěřena režie trilogie Spider-Man (2002-2007). Snímek Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství pak měl být od jiných superhrdinských filmů odlišen právě hororovými prvky, a Sam Raimi se jevil jako ideální kandidát na jeho natočení, jelikož měl zkušenost s obojím. Očekávat však od filmu horor nebo i třeba jen polo-horor dost dobře nelze, výsledkem je totiž opět jen relativně tuctová a tendenční marvelovka, opakující do značné míry to samé, co jsme viděli už mnohokrát předtím.

Benedict Cumberbatch ve filmu Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství / Doctor Strange in the Multiverse of Madness
© Falcon
O napětí tu navíc prakticky nezavadíte, což je dané tím, že zaprvé film nijak nebuduje jakoukoli hororovou atmosféru (pořád je to hlavně nadsazená a přeplácaná pestrobarevná lunaparková atrakce) a že zadruhé se o jeho hrdiny de facto není proč bát. Buď totiž mohou být v případě svého skonu snadno zastupitelní některou z nekonečna svých kopií/variant z paralelních světů, nebo jsou zkrátka příliš důležití, než aby je něco mohlo skutečně ohrozit. Při prolézání mezi světy se navíc může stát úplně cokoli, takže pro každý problém lze vždy najít libovolné dříve netušené řešení, které se obvykle objeví víceméně náhodně, když zrovna přijde vhod. Nějaké dramatické očekávání ohledně čehokoli snímek buduje naprosto minimálně.

Přesto je Sam Raimi ten, kdo ještě nakonec zachraňuje, co se dá. Těch několik málo hororových prvků (třeba krvavé vydloubnutí oční bulvy obřího monstra nebo rozpadající se zombie oděná do duší mrtvých hříšníků) působí svěže a efektně hlavně díky tomu, že je v nich znát Raimiho specifický tvůrčí rukopis a unikátní osobnost. Raimi zvládá vést herce, žonglovat s různými filmařskými styly, natáčet přehledné akční scény i náročné trikové sekvence, a kromě toho do filmu dokázal vměstnat i nejméně jeden sofistikovaný odkaz na svou trilogii Evil Dead.

Benedict Cumberbatch ve filmu Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství / Doctor Strange in the Multiverse of Madness
© Falcon
Výrazně mu však hází klacky pod nohy tristně nenápaditý scénář, za nímž stojí na poli celovečerního filmu debutující scenárista Michael Waldron (jinak hlavně seriálový producent a tvůrce seriálu Loki). Ten měl k dispozici nekonečné množství světů a nekonečné množství možností, jak s nimi naložit, ale stejně zvládl přijít jen s jednoduchým a veskrze šablonovitým příběhem o tom, jak se hlavní hrdinové celý film pachtí za nějakým mocným artefaktem, aby díky němu mohli porazit hlavního záporáka (kupodivu ne zlého Doctora Strange, jenž sice působil prominentně v upoutávkách, leč ve filmu samotném stráví možná ani ne čtyři minuty).

Za celý film postavy navštíví asi jen čtyři paralelní světy, které se navíc od toho výchozího příliš neliší (v jednom se na přechodu chodí na červenou, je v něm víc květin a pizza se namísto placky dělá ve tvaru koule, ale tím rozdíly končí) a obecně nejsou ničím moc zajímavé. Nejpozoruhodnější z celého filmu je asi patnáctisekundová pasáž, v níž Strange a America proletí najednou skrz několik světů, z nichž každý probleskne zhruba jen na dvě vteřiny, ale skoro všechny jsou přesto na první pohled poutavější a pozoruhodnější než ty, v nichž se nakonec většina děje opravdu odehrává. Skoro to vypadá, jako kdyby nějaké nápadité fantazírování nad potenciálními možnostmi prolínání nekonečně variabilních světů tvůrce nezajímalo a celý ten koncept jim posloužil jen jako záminka pro fanouškovský servis v podobě epizodního výskytu několika slavných herců ve známých rolích.

Benedict Cumberbatch ve filmu Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství / Doctor Strange in the Multiverse of Madness
© Falcon
Mezi další scenáristické nedostatky patří mimo jiné místy i poněkud jalové a příliš návodné dialogy (jako by nestačilo, že Doctor Strange musí mít povinný proslov o tom, že by nějaká postava měla víc věřit sama v sebe a ve své schopnosti, ale když ho navíc má k postavě jménem America, tak to vážně zní jako fráze z příručky národní hrdosti pro úplné blbečky). Dost problematické je i banální pojetí charakteru a motivací zlé Wandy, která je zlá v zásadě jen kvůli tomu, že je zahořklá a závistivá (a po smrti partnera s ní cloumají nenaplněné mateřské pudy, a tak neváhá zabíjet lidi, aby se mohla stát matkou dětí, které plánuje ukrást jiné Wandě z paralelního světa, namísto toho, aby se pokusila mít svoje děti s nějakým jiným chlapem). Ale možná to bude trochu srozumitelnější pro ty, kteří viděli seriál WandaVision.

Je pravda, že po vizuální stránce film nijak nestrádá, z hlediska tempa vyprávění šlape konzistentně kupředu, skoro pořád se v něm něco překotně děje, technicky je realizován převážně špičkově a zkrátka jde opět o klasický marvelovský standard, který rozhodně neurazí a spolehlivě zabaví na dvě hodiny. Mrzuté je nicméně to, že se snímku navzdory řadě příslibů a snaze Sama Raimiho otisknout do něj svůj autorský vklad nepodařilo vystoupit nějak výrazněji než v rámci několika náznaků z oné generičnosti, do níž mají filmy od Marvelu poslední dobou tendenci upadat. Přeci jen, když jdete do kina na film s názvem „Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství“, tak asi čekáte něco divočejšího, svéráznějšího, odvážnějšího a více utrženého ze řetězu. A ne další variaci na již mockrát viděné, ve filmu, jehož slabý, nenápaditý a šablonovitý scénář jej zbytečně drží na uzdě a trestuhodně ubíjí jeho potenciál.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Český trailer k filmu Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Podivuhodný příběh Henryho Sugara (15.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Smrtelné zlo: Probuzení je nejkrvavější film roku (20.04.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Generála Eisenhowera čeká na sv. Valentýna smrt ve tmě (10.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Anthony Hopkins v thrilleru Locked (09.02.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: nejlepší filmy a seriály roku 2022 podle filmserveru (16.01.2023 12:30 v Články | Žebříčky)
- Box office: filmem roku 2022 je Avatar: The Way of Water (09.01.2023 12:30 v Komentáře | Box office)
- Box office: Black Panther se vrací (14.11.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
- Sam Raimi natočí Kouzlo (29.09.2022 15:00 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Je Černý telefon opravdu hororem roku? (17.07.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Box office: Thor vydělává jako hrom (11.07.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Film Thor: Láska jako hrom utopil sám sebe v moři infantilního humoru a nepovedených vtípků (10.07.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Top 20 ČR: Mimoni dorazili do českých kin (05.07.2022 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box Office: Mimoni slavili rekordní tržby (04.07.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Maverick se vrátil na vrchol (28.06.2022 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Elvis bral prvenství (27.06.2022 07:30 v Komentáře | Box office)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu