Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Kinopremiéry: 5. týden

Kinopremiéry: Mimořádná událost v podobě bodu varu a ohrožení Měsíce

Vydáno: 02.02.2022 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry - Vratislav Šálek | foto: Lionsgate

Jednoznačným diváckým hitem první série únorových premiér bude nepochybně tuzemské drama Mimořádná událost. Nostalgici se pro změnu mohou vrátit do devadesátých let s katastrofickou sci-fi Moonfall Rolanda Emmericha.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Moonfall (Moonfall) (Bioscop)

Český plakát filmu Moonfall / Moonfall
© Bioscop
Dobrodružná sci-fi vypadá podle synopse, jako by vypadla z devadesátých let, kdy se podobné katastrofické žánrovky točily hodně často. A není to náhoda, protože režisérem a spoluscenáristou je Roland Emmerich, který byl v tomto období na vrcholu a jeho destruktivní filmy patřily k těm nejnákladnějším a nejúspěšnějším. Jak s něčím podobným uspěje v úplně jiné době, je těžké odhadovat, diváky každopádně krom svého jména, zřejmě porce nostalgie a atraktivní tematiky láká na obsazení, v němž se sešli Halle BerryPatrick WilsonJohn BradleyMichael Peña nebo Donald Sutherland. Ohlasy ani komentáře dosud neexistují, zázraky se ale moc čekat nedají. Premiéra týdne.

Synopse: Neznámá síla vychýlila Měsíc z oběžné dráhy kolem Země a poslala ho směrem, který bude znamenat konec života v aktuální podobě. Do kolize se Zemí chybí jen týdny, ničivé záplavy, zemětřesení, tsunami a požáry jsou jen začátek a svět stojí na pokraji zničení. Bývalá astronautka Jo Fowler (Halle Berry), která působí jako ředitelka NASA, je přesvědčená o tom, že zná klíč k záchraně celého lidstva. Problém je ovšem v tom, že jedinými, kdo jí věří, jsou astronaut Brian Harper (Patrick Wilson) a konspirační teoretik K.C. Houseman (John Bradley).

Český trailer filmu Moonfall / Moonfall
Bod varu (Boiling Point) (Aerofilms)

Český plakát filmu Bod varu / Boiling Point
© Aerofilms
Britské drama zavede diváky do atraktivního prostředí luxusní restaurace a odvypráví jeden perný den ze života šéfkuchaře. Netradiční je ale to, že je celé natočeno na jediný záběr, což by mu mělo dodat punc jakési autenticity i intenzivnosti. O režii a částečně scénář se postaral začínající Philip Barantini, hlavní roli ztvárnil Stephen Graham a třetí hvězdou je kameraman Matthew Lewis, který je v nadšených ohlasech chválen zdaleka nejvíc. Snímek se promítal už na loňském karlovarském festivalu, odkud ho provází veskrze pozitivní šuškanda, takže to vypadá, že je na co se těšit.

Synopse: Šéfkuchař Andy (Stephen Graham) ještě nezačal směnu a už ví, že nestíhá. Je totiž poslední pátek před Vánoci a na dobré jídlo zajde snad úplně každý. Hosteska přijala příliš mnoho rezervací, v kuchyni šmejdí nespokojený kontrolor a do toho všeho má dorazit Andyho mentor, kuchařská ikona, která navíc přichází se svou přítelkyní, uznávanou food kritičkou. Tenhle den bude pekelně zběsilá jízda.

Zajímavost: Z důvodu pandemie bylo natáčení omezeno na dva dny a čtyři pokusy, výsledná podoba vznikla nakonec na třetí pokus.

Český trailer filmu Bod varu / Boiling Point
Jižní vítr zesiluje (Juzni vetar 2: Ubrzanje) (Balkanfilm)

Český plakát filmu Jižní vítr zesiluje / Juzni vetar 2: Ubrzanje
© CSFD
O srbském kriminálním dramatu se dá napsat snad jen to, že je pokračováním čtyři roky starého filmu, který se mihl i v našich kinech. Že by měla zůstat určitá kontinuita, potvrzuje to, že k režii se opět postavil Miloš Avramovic, který znovu společně s Petarem Mihajlovičem napsal scénář. Stejná zůstala i hlavní role, v níž se vrátil Miloš Bikovič. Podle zahraničních ohlasů, které se pohybují na úrovni lehkého nadprůměru, se snad dá domyslet, že o úplně špatné pokračování by jít nemuselo a fanoušci původního filmu by neměli být zklamáni.

Synopse: V roce 2018 sice skončil mladý zloděj Petar Maraš (Milos Bikovic) po přestřelce s gangstery ve vězení, jenže nyní je na svobodě a v bělehradské mafii zaujímá vysokou pozici. Bez problémů využívá svých kontaktů s vlivnými lidmi uvnitř státního aparátu a je pověřen, aby v jihovýchodním Srbsku dojednal problematický odkup pozemků pro stavbu nového plynovodu. Při jednání se zarputilými vesničany ho napadne plán, z něhož by mohl nejvíce vytěžit on. Jenže velmi brzy se celá situace značně zkomplikuje a jeho sen o tom, že by mohl udělat tečku za svou kriminální minulostí, se sesype jako domeček z karet.

Oficiální trailer filmu Jižní vítr zesiluje / Juzni vetar 2: Ubrzanje
Utéct (Flugt) (Film Europe)

Český plakát filmu Utéct / Flugt
© CSFD
Koprodukční snímek cílí jednoznačně na různá ocenění, festivaly a náročné publikum. Režisér a scenárista Jonas Poher Rasmussen v něm sice zvolil dokument, ten ale ozvláštnil anmimovanou formou vyprávění, takže osudy afghánského uprchlíka by měly působit tak trochu neotřele a vizuálně zajímavě. O tom ostatně svědčí i několik dostupných ohlasů, které tvrdí, že to celé naštěstí není primárně o emigraci ani o homosexualitě, ale především o intimním příběhu, který navíc Afghánistán ukazuje z trochu nečekané strany. Je ale jasné, že před návštěvou klubového kina je potřeba být s dějem tak trochu obeznámen.

Synopse: Uznávaný akademik Amin Nawabi bojuje s bolestivým tajemstvím, které skrývá už dvacet let. Reálně se bojí, že mu může zničit život, který si vybudoval pro sebe a svého budoucího manžela. I proto se o svůj příběh podělí se svým blízkým přítelem a spolužákem ze střední školy Jonasem Poherem Rasmussenem, který jeho mimořádnou cestu dětského utečence z Afghánistánu odvypráví široké veřejnosti.

Zajímavost: Velmi pravděpodobně se snímek stane vůbec prvním, který bude na Oscarech nominován zároveň v kategoriích Animovaný film, Dokumentární film a Nejlepší cizojazyčný film.

Český trailer filmu Utéct / Flugt
Balada o bílé krávě (Ghasideyeh gave sefid) (Artcam Films)

Český plakát filmu Balada o bílé krávě / Ghasideyeh gave sefid
© Artcam
S íránskou kinematografií se v širší tuzemské distribuci setkáváme jen velmi zřídka, proto se sluší ocenit, že v tomto týdnu se jeden počin z této exotické země představí. Podle synopse vypadá sice tuctově, vzhledem k zemi původu by tomu ale tak být nemuselo a mohlo by jít o zajímavou podívanou. Režii i scénář obstarala dvojice Behtash Sanaeeha a Maryam Moqadam, přičemž druhá jmenovaná obsadila i hlavní roli. Ohlasů logicky mnoho není, potěší ale, že jsou vesměs spokojené a zdá se, že bude platit, že čím méně divák íránské filmy sleduje někde na festivalech, tím víc by měl být spokojen.

Synopse: Když se Mina (Maryam Moqadam) dozví, že její manžel Babak nespáchal zločin, za který byl odsouzen a popraven, její život se zcela změní. Úřady se za chybu omluví, vdově slíbí finanční odškodnění a tím pro ně záležitost končí. Pro Minu ale ne, protože zahájí tichý boj s cynickým systémem a požaduje veřejnou omluvu. V momentě, kdy jí docházejí finance, na dveře zaklepe cizinec Reza (Alireza Sani Far) s tím, že přišel splatit dluh, který měl vůči jejímu manželovi. Mina ho po období nedůvěry nechá vpadnout do svého života, aniž by tušila, že je spojuje jedno tajemství.

Zajímavost: Název filmu odkazuje k jedné z kapitol v Koránu. Bílá kráva je metaforou pro nevinné lidi, kteří byli odsouzeni k smrti.

Český trailer filmu Balada o bílé krávě / Ghasideyeh gave sefid
Mimořádná událost (CinemArt)

Plakát filmu  / Mimořádná událost
© CSFD
Jednoznačný komerční potenciál má tuzemská komedie inspirovaná skutečnou událostí. Kromě odlehčeného žánru, který by tentokráte měl mít trochu "příchuť" satiry, láká především na tvůrce. Režisérem a spoluscenáristou je vzývaný Jiří Havelka, který do obsazení přilákal spousty hvězd, takže se objeví namátkou Igor ChmelaJana PlodkováJenovéfa BokováJaroslav PleslAlois ŠvehlíkVáclav Kopta nebo Robert Mikluš. Ohlasy sice tentokráte nejsou tak nadšené jako u režisérova debutu, to ale bude řešit jen málokdo. Jasný vítěz tuzemských žebříčků návštěvnosti.

Synopse: Malebnou českou krajinou projíždí obyčejný motoráček. Jenže se náhle porouchá a strojvůdce Miloš (Václav Kopta) musí vystoupit z vlaku, aby poruchu napravil. Vlak stojící v mírném spádu se ale rozjede zpět do výchozí stanice a vyděšený Miloš se tak musí poklusem vydat za ním. Cestující ocení, že zase jedou, záhy ale zjistí, že špatným směrem. Hlasitě protestují a dožadují se informací, jenže kabina strojvedoucího je neprodyšně uzavřena. Mezi cestujícími se šíří první ataky paniky a na povrch začínají vyplouvat všechny jejích dobré i špatné vlastnosti.

Oficiální trailer filmu Mimořádná událost

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Good Luck, Have Fun, Don’t Die (17.02.2024 17:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy Aquaman a ztracené království je posledním dílkem do DC universa (23.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Nový trailer: Aquaman a ztracené království (01.12.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Stvořitel Tlapkové patroly nerozdýchal hadí plyn (27.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Teaser: Aquaman a ztracené království (11.09.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 20 ČR: Jones se udržel na špici (11.07.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Insidious triumfuje (10.07.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Červené dveře nosí smůlu (05.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Insidious: Červené dveře (07.06.2023 09:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu