Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Bluray recenze: Princezna zakletá v čase

Bluray recenze: Princezna zakletá v čase disponuje bohatou bonusovou výbavou

Vydáno: 03.08.2021 12:30 v sekci Recenze | Blu-ray - Jan Varga | foto: Bohemia MP

Česká pohádka Princezna zakletá v čase vyšla na DVD a na Blu-Ray, přičemž kromě bonusů ji jako doplněk ještě doprovází na samostatném DVD uvedené Povídky ze světa filmu, které se prodávají zvlášť.

Princezna zakletá v časeRecenzoval/a Jan Varga dne 03.08.2021 12:30. Česká pohádka Princezna zakletá v čase vyšla na DVD a na Blu-Ray, přičemž kromě bonusů ji jako doplněk ještě doprovází na samostatném DVD uvedené Povídky ze světa filmu, které se prodávají zvlášť. Hodnocení: 3.5

Princezna zakletá v čase

Princezna zakletá v čase
Fantazie / pohádka
Česká republika, 2020 , 100 min.

Režie: Petr Kubík
Scénář: Petr Kubík, Lukáš Daniel Pařík
Kamera: Pavel Kopp
Hudba: Lukáš Daniel Pařík
Herci: Natalia Germani, Eliška Křenková, Marek Lambora, Simona Zmrzlá, Martin Dejdar, Martin Pisařík, Jan Révai, Terezie Holá, Veronika Freimanová, Roman Zach

Česká premiéra: 17.09.2020

Vydavatel: Magic Box

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Marek Lambora, Natalia Germani ve filmu  / Princezna zakletá v čase
© Bohemia Motion Pictures
Pohádkový film Princezna zakletá v čase umně kombinuje tradiční prvky českých pohádek s moderními motivy a žánrovými schématy současné zahraniční fantasy tvorby, což mu výrazně přidává na atraktivitě a zajímavosti, nehledě na to, že je i velmi slušně napsaný a natočený. Režisér Petr Kubík, pro nějž je Princezna zakletá v čase druhým celovečerním režijním počinem, ji natočil a se svými dvěma kolegy Lukášem Danielem Paříkem a Viktorem Krištofem i spolu-napsal velmi vkusně a dokázal jejímu vyprávění vtisknout relativně svižné tempo a pojmout ji tak, aby bavila nejen děti, ale i dospělé nebo odrostlejší mládež.

Základ je ještě v podstatě klasický – na hlavní hrdinku, princeznu Ellenu (slovenská herečka Natalia Germani), je krátce po jejím narození seslána zlou čarodějnicí kletba, která má být naplněna v den princezniných dvacátých narozenin. A jako jediná naděje na prolomení zlého zaklínadla se od začátku jeví princ Jan (Marek Lambora), jenž se zná s Ellenou od dětství. Co však tento mustr inovativně ozvláštňuje, je podoba zvláštního obranného kouzla, které Ellenu před naplněním kletby chrání. Princ Jan je totiž na oslavě princezniných dvacetin ve snaze o získání jejího srdce neúspěšný, načež do království dorazí ničivá bouře, hrozící jeho absolutní zkázou. Avšak těsně předtím je princezna uvržena do časové smyčky, která ji následně nutí prožívat den svých narozenin i s jeho tragickým vyústěním neustále dokola (což jí dává neomezené množství pokusů přijít na to, jak nad kletbou a zlou čarodějnicí vyzrát).

Natalia Germani ve filmu  / Princezna zakletá v čase
© Magic Box
Film Princezna zakletá v čase využívá stejný koncept jako třeba snímky Na Hromnice o den více, Na hraně zítřka, Všechno nejhorší nebo třeba nedávné Palm Springs, jejichž hrdinové byli také rukojmími cyklického časoprostoru, opakovaně řešili ty samé situace a snažili se ze svého zajetí vymanit, případně pokusit se dosáhnout nějakého předem definovaného cíle zkoušením mnoha různých postupů. V případě princezny Elleny slouží časová smyčka hlavně k tomu, aby se oprostila od role pasivní krásky v nesnázích, kterou je potřeba zachraňovat prostřednictvím chrabrých jinochů, a sama se ujala aktivní role a naučila se spoléhat především sama na sebe. Což samo o sobě působí v rámci českých pohádek jako značná změna oproti standardu. Podobně jako ve filmu Na Hromnice o den více si navíc i zde hlavní hrdinka projde proměnou, během níž se stane lepším člověkem – a vyléčí se tak ze své namyšlenosti.

Snímek působí od začátku do konce dostatečně zábavně, svěže a napínavě, jeho fikční svět dává smysl, a navíc se i dokázal oprostit od archetypů svých předchůdců, třeba už jen tím, že v něm namísto silných mužských postav hrají zcela přirozeně prim silné ženské postavy, které obstojí i jako věrohodné akční hrdinky. I přes řadu zaškobrtnutí je Princezna zakletá v čase jednou z nejlepších českých porevolučních pohádek a zároveň jednou z mála funkčních českých fantasy, jíž bohužel výrazně uškodilo uzavření kin na začátku loňského října (tedy krátce po její premiéře), protože by si zasloužila mnohem větší pozornost, než jaké se jí dostalo. 

BD obal filmu  / Princezna zakletá v čase
© Magic Box
Blu-Ray: 

Princezna zakletá v čase vyšla na DVD a na Blu-Ray, přičemž jako doplněk ji ještě doprovází zvlášť uvedená série Povídek ze světa filmu, v nichž jednotlivé postavy předčítají z pohádkové knihy o svých předchozích osudech. Na poli více než dvou hodin se tak dozvíte např. to, jak princ Jan přišel ke svému meči, jak a proč se princeznina kamarádka Amélie začala učit čarovnou alchymii, nebo odkud se vzala čarodějnice Murien a jak přišla ke své moci. Tyto povídky se prodávají samostatně na zvláštním disku (takže nejsou součástí bonusové výbavy filmu) a bohužel jsou k mání pouze na nosiči DVD.

Jinak co se klasických bonusů týče, tak ty naleznete spolu s filmem v hlavním menu hned vedle výběru kapitol a nastavení. Jádrem bonusové výbavy je zhruba hodinu a třičtvrtě dlouhý pětidílný film o filmu s názvem Jak se točí pohádka, který si můžete přehrát buď celý najednou, nebo každou jeho dílčí část zvlášť. Pojatý je rozhodně netradičně – vystupuje v něm totiž v roli průvodkyně moderátorka a herečka Elizabeth Drobotová, která ve filmu Princezna zakletá v čase ztvárnila malou roli venkovanky. Ta diváky celým filmem o filmu provází ve formě reportáže, kdy obchází herce a členy štábu s mikrofonem v ruce a provádí s nimi rozhovory. Seznamuje tak diváky s různými filmovými profesemi i s tím, jak dlouho vzniká filmový scénář, jak se vybírají lokace, jak se vyrábějí nebo shánějí rekvizity a také co dělají na place herci, když se zrovna netočí. Dokument tudíž obsahuje značné množství záběrů z natáčení, dojde však i na animované vsuvky.

Jan Révai ve filmu  / Princezna zakletá v čase
© Bohemia Motion Pictures
Každá z oněch pěti kapitol má něco málo přes dvacet minut a každá je při selektivním přehrávání zahájena pokaždé stejným úvodem, jímž se budete muset chtě nechtě prokousat. První kapitola je zaměřená na lokace, druhá se zabývá filmovým zákulisím se zaměřením na kaskadéry, rekvizity a masky, třetí pojednává o tom, jak celé natáčení a psaní scénáře začalo, což je doplněno o rozhovory s herci a tvůrci, čtvrtá se zabývá technickými aspekty natáčení, jako jsou catering, ubytování či pojištění pro film, herce a kaskadéry, a pátá líčí post-produkční záležitosti, kupříkladu vizuální efekty, hudbu nebo pořádání kontrolních projekcí.

Natalia Germani ve filmu  / Princezna zakletá v čase
© Bohemia Motion Pictures
Dalším bonusem jsou dva úryvky ze zmíněných Povídek – konkrétně jde o úvody ze segmentů „Jan z Calderonu“, v němž Marek Lambora čte o životě prince, jehož si ve filmu zahrál (asi dvě a půl minuty), a „Strážní historie Oberonu“, kde na toto téma předčítají představitelé postav hradní stráže (asi deset minut). Následující, necelé tři minuty trvající video, je pásmem trikových záběrů z filmu, na nichž je ukázáno, z kolika digitálních vrstev a jednotlivostí byly v počítačích seskládány některé trikově náročné scény. Nabídku bonusů pak uzavírá dvojice trailerů (z toho jeden je v angličtině) a také krátký reklamní spot generálního partnera filmu v podobě nejmenované pojišťovny, která v něm použila přímo záběry z filmu.

Bonusovou výbavu lze tudíž označit vzhledem k množství obsahu za nadstandardní a z informačního hlediska mimořádně naditou a pokrývající vše zásadní, co by fanoušci filmu mohli chtít vědět. Zvolená forma obsáhlého filmu o filmu patrně nebude každému po chuti, na druhou stranu ale bude dost možná v této stylizované podobě bavit dětské diváky více, než kdyby šlo o dokument z natáčení klasického střihu. Ukázky z Povídek také nejsou na škodu, neb jde o takovou ochutnávku, z níž se alespoň dozvíte, co by vás na onom zvláštním DVD s Povídkami případně čekalo. 

Technické specifikace (Blu-ray): 

Zvukové formáty: DTS-HD Master Audio 5.1 česky

Titulky: české pro neslyšící, anglické

Obrazové formáty: 16:9 / 2,39:1

V prodeji od 5. 5. 2021

Česká republika, 2020, 115 minut

Originální trailer k filmu Princezna zakletá v čase

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
10 komerčně nejúspěšnějších filmů Stevena Spielberga
Téma: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů Stevena Spielberga Steven Spielberg může být považován za otce blockbusterů, které se zrodily v polovině 70. let díky jeho Čelistem. Jaké další trháky jsou spojeny s jeho jménem? čtěte zde
Vydáno: 28.01.2023 10:30 v sekci Články | Žebříčky
0
TV tipy: 27. 1. 2023 - 2. 2. 2023
TV tipy: Drsnej Shaft a Abraham Lincoln jsou božští kazišuci Také přelom ledna a února je v televizích spíše ve znamení mnoha repríz, případně takřka neznámých snímků, o nichž toho nejde moc zjistit. Nejlákavějšími tipy tak jsou pravděpodobně komedie Kazišuci a Jsem božská.... čtěte zde
Vydáno: 27.01.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 4. týden
Kinopremiéry: Víly z Inisherinu se ocitají v zajetí dealerovy mysli Jednoznačným tahákem konce ledna v kinech je premiéra čerstvě na devět Oscarů nominovaného komediálního dramatu Víly z Inisherinu. Své diváky by si mohlo najít i uvedení dánské trilogie Dealer, která proslavila Madse Mikkelsena.... čtěte zde
Vydáno: 25.01.2023 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Oscar 2023: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny
Oscar 2023: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny Před chvílí byly ohlášeny nominace na 95. ročník udílení cen americké Akademie filmových věd a umění Oscar. Nabízíme vám hlavní přehled nominovaných snímků a tvůrců. čtěte zde
Vydáno: 24.01.2023 15:00 v sekci Novinky | Zprávy
0
Top 20 ČR: 3. týden
Top 20 ČR: Avatar znovu první Ani nová česká komedie Přání k narozeninám nesesadila z trůnu blockbuster Avatar: The Way of the Water, který pošesté za sebou obhájil zlato. čtěte zde
Vydáno: 24.01.2023 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Fantasy Princezna zakletá v čase 2 rozčeřila stojaté vody českého filmu (25.11.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Princezna zakletá v čase připravila menu pro Kennedyho (16.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Hranice lásky jako nová cesta česká kinematografie (06.11.2022 12:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Hranice lásky hledejte v Rimini (02.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Dobrý šéf prožil tři tisíce let touhy, aby objevil trojúhelník smutku (05.10.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Lukas hraje vysokou karetní hru a podniká útok na Rommela (17.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství stopy nezanechal (04.05.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2022 (11.12.2021 12:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase nasazuje rukavičky, aby na 22. míli potkala vdovy (26.11.2021 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   03/2023

Babylon
6/10

Scenárista a režisér Damien Chazelle se konečně dočkal a do kin dostal svůj vysněný projekt v podobě monumentální fresky Babylon. Ten v zámoří ovšem finančně propadl a kritickou obec rozdělil. Jak to s ním tedy nakonec je?

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2023 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver
Zavřít reklamu