Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Bluray recenze: Princezna zakletá v čase

Bluray recenze: Princezna zakletá v čase disponuje bohatou bonusovou výbavou

Vydáno: 03.08.2021 12:30 v sekci Recenze | Blu-ray - Jan Varga | foto: Bohemia MP

Česká pohádka Princezna zakletá v čase vyšla na DVD a na Blu-Ray, přičemž kromě bonusů ji jako doplněk ještě doprovází na samostatném DVD uvedené Povídky ze světa filmu, které se prodávají zvlášť.

Princezna zakletá v časeRecenzoval/a Jan Varga dne 03.08.2021 12:30. Česká pohádka Princezna zakletá v čase vyšla na DVD a na Blu-Ray, přičemž kromě bonusů ji jako doplněk ještě doprovází na samostatném DVD uvedené Povídky ze světa filmu, které se prodávají zvlášť. Hodnocení: 3.5

Princezna zakletá v čase

Princezna zakletá v čase
Fantazie / pohádka
Česká republika, 2020 , 100 min.

Režie: Petr Kubík
Scénář: Petr Kubík, Lukáš Daniel Pařík
Kamera: Pavel Kopp
Hudba: Lukáš Daniel Pařík
Herci: Natalia Germani, Eliška Křenková, Marek Lambora, Simona Zmrzlá, Martin Dejdar, Martin Pisařík, Jan Révai, Terezie Holá, Veronika Freimanová, Roman Zach

Česká premiéra: 17.09.2020

Vydavatel: Magic Box

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Marek Lambora, Natalia Germani ve filmu  / Princezna zakletá v čase
© Bohemia Motion Pictures
Pohádkový film Princezna zakletá v čase umně kombinuje tradiční prvky českých pohádek s moderními motivy a žánrovými schématy současné zahraniční fantasy tvorby, což mu výrazně přidává na atraktivitě a zajímavosti, nehledě na to, že je i velmi slušně napsaný a natočený. Režisér Petr Kubík, pro nějž je Princezna zakletá v čase druhým celovečerním režijním počinem, ji natočil a se svými dvěma kolegy Lukášem Danielem Paříkem a Viktorem Krištofem i spolu-napsal velmi vkusně a dokázal jejímu vyprávění vtisknout relativně svižné tempo a pojmout ji tak, aby bavila nejen děti, ale i dospělé nebo odrostlejší mládež.

Základ je ještě v podstatě klasický – na hlavní hrdinku, princeznu Ellenu (slovenská herečka Natalia Germani), je krátce po jejím narození seslána zlou čarodějnicí kletba, která má být naplněna v den princezniných dvacátých narozenin. A jako jediná naděje na prolomení zlého zaklínadla se od začátku jeví princ Jan (Marek Lambora), jenž se zná s Ellenou od dětství. Co však tento mustr inovativně ozvláštňuje, je podoba zvláštního obranného kouzla, které Ellenu před naplněním kletby chrání. Princ Jan je totiž na oslavě princezniných dvacetin ve snaze o získání jejího srdce neúspěšný, načež do království dorazí ničivá bouře, hrozící jeho absolutní zkázou. Avšak těsně předtím je princezna uvržena do časové smyčky, která ji následně nutí prožívat den svých narozenin i s jeho tragickým vyústěním neustále dokola (což jí dává neomezené množství pokusů přijít na to, jak nad kletbou a zlou čarodějnicí vyzrát).

Natalia Germani ve filmu  / Princezna zakletá v čase
© Magic Box
Film Princezna zakletá v čase využívá stejný koncept jako třeba snímky Na Hromnice o den více, Na hraně zítřka, Všechno nejhorší nebo třeba nedávné Palm Springs, jejichž hrdinové byli také rukojmími cyklického časoprostoru, opakovaně řešili ty samé situace a snažili se ze svého zajetí vymanit, případně pokusit se dosáhnout nějakého předem definovaného cíle zkoušením mnoha různých postupů. V případě princezny Elleny slouží časová smyčka hlavně k tomu, aby se oprostila od role pasivní krásky v nesnázích, kterou je potřeba zachraňovat prostřednictvím chrabrých jinochů, a sama se ujala aktivní role a naučila se spoléhat především sama na sebe. Což samo o sobě působí v rámci českých pohádek jako značná změna oproti standardu. Podobně jako ve filmu Na Hromnice o den více si navíc i zde hlavní hrdinka projde proměnou, během níž se stane lepším člověkem – a vyléčí se tak ze své namyšlenosti.

Snímek působí od začátku do konce dostatečně zábavně, svěže a napínavě, jeho fikční svět dává smysl, a navíc se i dokázal oprostit od archetypů svých předchůdců, třeba už jen tím, že v něm namísto silných mužských postav hrají zcela přirozeně prim silné ženské postavy, které obstojí i jako věrohodné akční hrdinky. I přes řadu zaškobrtnutí je Princezna zakletá v čase jednou z nejlepších českých porevolučních pohádek a zároveň jednou z mála funkčních českých fantasy, jíž bohužel výrazně uškodilo uzavření kin na začátku loňského října (tedy krátce po její premiéře), protože by si zasloužila mnohem větší pozornost, než jaké se jí dostalo. 

BD obal filmu  / Princezna zakletá v čase
© Magic Box
Blu-Ray: 

Princezna zakletá v čase vyšla na DVD a na Blu-Ray, přičemž jako doplněk ji ještě doprovází zvlášť uvedená série Povídek ze světa filmu, v nichž jednotlivé postavy předčítají z pohádkové knihy o svých předchozích osudech. Na poli více než dvou hodin se tak dozvíte např. to, jak princ Jan přišel ke svému meči, jak a proč se princeznina kamarádka Amélie začala učit čarovnou alchymii, nebo odkud se vzala čarodějnice Murien a jak přišla ke své moci. Tyto povídky se prodávají samostatně na zvláštním disku (takže nejsou součástí bonusové výbavy filmu) a bohužel jsou k mání pouze na nosiči DVD.

Jinak co se klasických bonusů týče, tak ty naleznete spolu s filmem v hlavním menu hned vedle výběru kapitol a nastavení. Jádrem bonusové výbavy je zhruba hodinu a třičtvrtě dlouhý pětidílný film o filmu s názvem Jak se točí pohádka, který si můžete přehrát buď celý najednou, nebo každou jeho dílčí část zvlášť. Pojatý je rozhodně netradičně – vystupuje v něm totiž v roli průvodkyně moderátorka a herečka Elizabeth Drobotová, která ve filmu Princezna zakletá v čase ztvárnila malou roli venkovanky. Ta diváky celým filmem o filmu provází ve formě reportáže, kdy obchází herce a členy štábu s mikrofonem v ruce a provádí s nimi rozhovory. Seznamuje tak diváky s různými filmovými profesemi i s tím, jak dlouho vzniká filmový scénář, jak se vybírají lokace, jak se vyrábějí nebo shánějí rekvizity a také co dělají na place herci, když se zrovna netočí. Dokument tudíž obsahuje značné množství záběrů z natáčení, dojde však i na animované vsuvky.

Jan Révai ve filmu  / Princezna zakletá v čase
© Bohemia Motion Pictures
Každá z oněch pěti kapitol má něco málo přes dvacet minut a každá je při selektivním přehrávání zahájena pokaždé stejným úvodem, jímž se budete muset chtě nechtě prokousat. První kapitola je zaměřená na lokace, druhá se zabývá filmovým zákulisím se zaměřením na kaskadéry, rekvizity a masky, třetí pojednává o tom, jak celé natáčení a psaní scénáře začalo, což je doplněno o rozhovory s herci a tvůrci, čtvrtá se zabývá technickými aspekty natáčení, jako jsou catering, ubytování či pojištění pro film, herce a kaskadéry, a pátá líčí post-produkční záležitosti, kupříkladu vizuální efekty, hudbu nebo pořádání kontrolních projekcí.

Natalia Germani ve filmu  / Princezna zakletá v čase
© Bohemia Motion Pictures
Dalším bonusem jsou dva úryvky ze zmíněných Povídek – konkrétně jde o úvody ze segmentů „Jan z Calderonu“, v němž Marek Lambora čte o životě prince, jehož si ve filmu zahrál (asi dvě a půl minuty), a „Strážní historie Oberonu“, kde na toto téma předčítají představitelé postav hradní stráže (asi deset minut). Následující, necelé tři minuty trvající video, je pásmem trikových záběrů z filmu, na nichž je ukázáno, z kolika digitálních vrstev a jednotlivostí byly v počítačích seskládány některé trikově náročné scény. Nabídku bonusů pak uzavírá dvojice trailerů (z toho jeden je v angličtině) a také krátký reklamní spot generálního partnera filmu v podobě nejmenované pojišťovny, která v něm použila přímo záběry z filmu.

Bonusovou výbavu lze tudíž označit vzhledem k množství obsahu za nadstandardní a z informačního hlediska mimořádně naditou a pokrývající vše zásadní, co by fanoušci filmu mohli chtít vědět. Zvolená forma obsáhlého filmu o filmu patrně nebude každému po chuti, na druhou stranu ale bude dost možná v této stylizované podobě bavit dětské diváky více, než kdyby šlo o dokument z natáčení klasického střihu. Ukázky z Povídek také nejsou na škodu, neb jde o takovou ochutnávku, z níž se alespoň dozvíte, co by vás na onom zvláštním DVD s Povídkami případně čekalo. 

Technické specifikace (Blu-ray): 

Zvukové formáty: DTS-HD Master Audio 5.1 česky

Titulky: české pro neslyšící, anglické

Obrazové formáty: 16:9 / 2,39:1

V prodeji od 5. 5. 2021

Česká republika, 2020, 115 minut

Originální trailer k filmu Princezna zakletá v čase

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 17. 9. 2021 - 23. 9. 2021
TV tipy: Nepříčetná policajtka vydává příkaz k popravě S pomalu nastupujícím podzimem jako by televize boj o diváka vzdaly. Znovu spoléhají na osvědčené reprízy a novinek, které by stály za řeč, moc nenabízí. V tomto týdnu tak nejvíc upoutají experimentální horor a artový western. čtěte zde
Vydáno: 17.09.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Bluray recenze: Grandhotel Budapešť 8/10
Bluray recenze: Grandhotel Budapešť vyšel na DVD a Bluray v re-edici Snímek Wese Andersona z roku 2014 vyšel v tomtéž roce na českém trhu v distribuci Bontonfilmu, letos byl znovu vydán na nosičích DVD a Blu-Ray pro změnu pod hlavičkou Magic Boxu. čtěte zde
Vydáno: 16.09.2021 07:30 v sekci Recenze | Blu-ray
0
Kinopremiéry: 37. týden
Kinopremiéry: Zelený rytíř v marťanské lodi hledá lásku pod kapotou Po náloži z minulého týdne vstupuje tentokrát do kin pouze pět novinek. Hned čtyři z nich jsou ale určeny převážně náročnějším divákům a fajnšmekrům. Tím nejpřístupnějším tak zůstává jen svérázné fantasy Zelený... čtěte zde
Vydáno: 15.09.2021 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Cesta domů 4/10
Recenze: Režisér Tomáš Vorel uzavírá svou trilogii s filmem Cesta domů Po Cestě z města (2000) a Cestě do lesa (2012) završuje režisér Tomáš Vorel trilogii snímkem Cesta domů, v němž se opět vrací k osudům rodin Marákových a Papošových. čtěte zde
Vydáno: 14.09.2021 12:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
Top 20 ČR: 36. týden
Top 20 ČR: Shang-Chi porazil Zátopka Marvelovský hrdina Shang-Chi a legenda o deseti prstenech porazil domácího Zátopka v těsném souboji o první příčku domácího žebříčku tržeb. čtěte zde
Vydáno: 14.09.2021 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Atlas ptáků doplňuje silné herecké výkony a slabý scénář o ptačí štěbetání (04.09.2021 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Shang-Chi a mimi šéf listují atlasem ptáků a sledují pitomý porno (01.09.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Prvok, Šampón, Tečka a Karel jsou stále na špici (24.08.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Recenze: Česká krimikomedie Ubal a zmiz slibně koketuje s žánrem gangsterky (11.07.2021 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Top 20 ČR: Matky drtí konkurenci (08.07.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Matky braly kina útokem (29.06.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Tiché místo vedlo v Česku (15.06.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Duše vedla slabý víkend (08.06.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Kina se pomalu otevírají (01.06.2021 08:55 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Téma: nejlepší filmy roku 2020 podle filmserveru (06.01.2021 07:30 v Články | Žebříčky)
- Nejvýraznější vánoční filmy od roku 2010 (19.12.2020 11:30 v Články)
- Recenze: Princezna zakletá v čase aspiruje na nejlepší filmovou pohádku poslední doby (26.10.2020 12:00 v Recenze | Premiéry)
- Top 20 ČR: Chodilo se na Bábovky (13.10.2020 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Do kin chodí stále méně lidí (06.10.2020 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Češi chodili na Bábovky (29.09.2020 14:39 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Princezna zakletá v čase vedla slabý víkend (21.09.2020 14:48 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Helmut Newton fotí princeznu zakletou v čase (16.09.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   34/2021

Zátopek
8/10

Zahajovací film karlovarského festivalu je na české poměry špičkově realizovaným sportovním dramatem ze života Emila Zátopka, kterého ztvárnil herec Václav Neužil, a jeho manželky Dany, kterou si zahrála Martha Issová.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2021 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver
Zavřít reklamu