DVD: Dvojí hra

Vydáno: 30.06.2011 19:00 - Kristina Bílá | foto: Facebook tvůrce

Postava špiona je společný sen režiséra a diváka. Režisér dostává k dispozici nezorané pole, na něž může zasít dokonalé technické vybavení, super auťák, tmavé brýle a nonšalantnost za každé situace. A divák se na vše zase nedokáže vynadívat. Většinou...

Dvojí hraRecenzoval/a Kristina Bílá dne 30.06.2011 19:00. Postava špiona je společný sen režiséra a diváka. Režisér dostává k dispozici nezorané pole, na něž může zasít dokonalé technické vybavení, super auťák, tmavé brýle a nonšalantnost za každé situace. A divák se na vše zase nedokáže vynadívat. Většinou... Hodnocení: 2.5
Dvojí hra
Duplicity
Thriller / Romantický
USA, 2009 , 125 min.

Režie: Tony Gilroy
Scénář: Tony Gilroy
Kamera: Robert Elswit
Hudba: James Newton Howard
Herci: Clive Owen, Julia Roberts, Tom Wilkinson, Paul Giamatti, Dan Daily, Lisa Roberts Gillan, David Shumbris, Rick Worthy, Oleg Shtefanko, Denis O'Hare, Kathleen Chalfant, Khan Baykal, Tom McCarthy, Wayne Duvall, Fabrizio Brienza

Česká premiéra: 07.02.2011

Hodnocení: 5/10

Vydavatel: Bontonfilm


Dvojí hra hodnocení na Kinobox.cz: 61.64 %
Agent a agentka, špion a špionka - mají odlišné úkoly, pokud možno vyřídit toho druhého. Vášeň a touha je k sobě neustále přitahují, ale oba vědí, že si nikdy nemůžou na sto procent věřit. To už tady někdy bylo, ne?
Dvojí hra jako by už jen svou rádoby světovostí navazovala na vcelku populární komedii Mr. & Mrs. Smith. Místo davem zbožňované dvojice Brad Pitt a Angelina Jolie se nyní ve snímku objevila neméně milovaná Julia Roberts a drsňák Clive Owen. Jenže ti zároveň místo vtipné a napínavé podívané rozehrávají dvouhodinovou zmatenou akci, která se ve filmografii obou herců bude kvalitativně "vyjímat" na spodních příčkách.
Claire i Ray za sebou mají zářnou kariéru v nejprofesionálnějších jednotkách CIA a MI6. Když si navzájem zkříží cesty, rozhodnou se spojit síly a vydělat si společně "pár bankovek" - rozuměj čtyřicet milionů. K akci využijí dvě konkurenční firmy, jež obětují vše tomu, aby si nenápadně vyfoukly výrobek, jenž má změnit světový trh.
Vrkající páreček zkonstruuje pečlivý plán, v němž není nic tak, jak se zdá. Claire ani Raye navíc neopouští všudypřítomný pocit, zda-li si ten druhý nechce nahrabat pouze pro sebe a při nejbližší příležitosti "neudělá pá pá".
Režisér Tony Gilroy si se špionážní romantickou komedií uřízl ostudu u náročnějšího diváka, jenž viděl vychvalovaný snímek Michael Clayton. Snaží se sice manipulovat s moderními střihovými i dějovými postupy, ale scénář není zrovna nejzábavnější. Některé dialogy se záměrně opakují, akorát pokaždé v jiné situaci. Celý jejich smysl se přirozeně odhalí až na konci, jenže spolu s nepřehlednými skoky do minulosti působí vše v průběhu filmu až příliš neuspořádaně. A tak po hodině člověk pochybuje, jestli alespoň autoři vědí, o co ve filmu vlastně jde.
Banální snímek zachraňuje alespoň skvělá zápletka, která vyvažuje fakt, že se nejspíš budete pravidelně po čtvrt hodinách koukat na hodinky. Rozuzlení, tedy vlastně smysl všeho, se obrátí ne o devadesát, ale o sto osmdesát stupňů. Jen škoda, že si ten okamžik divák vychutná akorát poslední minutu, v níž na něj tvůrci vychrlí pravdu o všech a o všem. "Přeberte si to a dobrou!" - tak nějak vyznívá konec.
Bonusy obsahují pouze komentáře bratrů Gilroyových. O "vybroušený, chytrý a zábavný špionážní film", jak jej slibuje obal, úplně nejde. Jestliže se rádi díváte na chlupatou hruď Cliva Owena, neváhejte a Dvojí hru si pořiďte. Jinak od snímku nic velkého nečekejte.

TECHNICKÉ SPECIFIKACE:
Zvuk: 5.1 Dolby Digital česky, 5.1 Dolby Digital anglicky, 5.1 VO Dolby Digital polsky
Titulky: české, anglické, polské
Obraz: 16:9, 2.35:1
Film na DVD opětovně vychází v rámci kolekce tří DVD s Julií Roberts.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY