Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 15. 5. 2020 - 21. 5. 2020

TV tipy: Shrek Třetí a Jiří Suchý jsou dvojčata, která hledají dítě Bridget Jonesové

Vydáno: 15.05.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Druhá polovina května nezačíná v televizích nijak lákavě, protože se až moc spoléhá na osvědčené reprízy. V našem výběru tak nejvíc zaujme pár absolutně neznámých a náročnějších filmů, ale také premiéra Dítěte Bridget Jonesové.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Čert ví proč (pátek 15. 5., ČT1, 20.10 - 21.50)

Plakát filmu  / Čert ví proč
© s-antikvariat.cz
Sedmnáct let stará tuzemská pohádka je možná trochu nedoceněná, každopádně se čas od času v televizi objeví. Režisér a spoluscenárista Roman Vávra v ní zaujme především výbornou atmosférou, nádhernou kamerou, po zásluze na Českého lva nominovanou výpravou a svižným tempem. Výrazné je též obsazení, jemuž dominuje fenomenální Csongor Kassai, jehož doplňují třeba Táňa PauhofováLubomír KostelkaBarbora HrzánováJiří Lábus nebo Pavel Liška. O to víc zamrzí nedotažený scénář, protože příběh jako celek moc nefunguje a nabízí jen několik zdařilých a vtipných epizod, což je ale přece jen na pohádku trochu málo. Zoufale mu pak chybí napětí a nějaký vnitřní náboj. Řemeslně zdařilá, leč příběhově podprůměrná záležitost. 

Zajímavost: Natáčení probíhalo na hradě Pernštejn a v blízkém okolí.

Originální trailer filmu Čert ví proč
Bella a Sebastian 3: Přátelé navždy (Belle et Sébastien 3, le derniér chapitre) (sobota 16. 5., ČT :D, 09.35 - 11.00)

Plakát filmu Bella a Sebastian 3: Přátelé navždy / Belle et Sébastien 3, le dernier chapitre
© Facebook tvůrce
Tři roky staré zakončení volné francouzské rodinné trilogie pokračuje v sestupné tendenci jednotlivých dílů, pořád ale jde o relativně solidní podívanou. Režírující Clovis Cornillac, který se obsadil i do jedné z hlavních rolí, toho moc neřeší a spoléhá se na diváckou jistotu. To tedy znamená, že prim hrají dlouhé záběry zasněžené krajiny a psích hrdinů, kteří jsou roztomilí a nelze jim nefandit. Vzhledem k tomu, že tvůrci cílí primárně na dětské publikum, je příběh velmi jednoduchý, nekomplikovaný a nenáročný a snaží se vštěpovat leckdy trochu otravné poselství o síle přátelství. I proto trochu překvapí, že v závěru se dostaví lehce hororový nádech, který je ale nevyužitý a vesměs vyšumí. V hlavní roli se vrací spolehlivý Tchéky Karyo, jemuž dělají společnost méně povědomé tváře. Nevýrazný tip pro celou rodinu.

Zajímavost: Celosvětová premiéra filmu proběhla ve francouzském Lyonu.

Český trailer filmu Bella a Sebastian 3: Přátelé navždy / Belle et Sébastien 3, le derniér chapitre
Situace je zoufalá, nikoliv však vážná (Situation Hopeless... But Not Serious) (sobota 16. 5., ČT2, 12.55 - 14.30)

Plakát filmu Situace je zoufalá, nikoliv však vážná / Situation Hopeless... But Not Serious
© FilmAffinity
Nejen u nás naprosto minimálně známá válečná komedie z poloviny šedesátých let byla zastíněna mnohými slavnějšími počiny a asi se není úplně co divit. Režírující Gottfried Reinhardt se v ní totiž nedokázal rozhodnout, co bude točit a nakonec zůstal někde na půli cesty. K tomu, aby šlo o komedii, chybí výsledku lepší, údernější a vtipnější humor, k tomu, aby šlo o drama, zase více napětí, lepší atmosféra a nápaditější příběh. Snímku by určitě slušela víc divadelní podoba, protože se přece jen soustředí více na dialogy a je komornějšího ražení a filmovými prostředky mu tvůrce moc pomoci nedokáže. Zaujme tak nejvíc několika skvěle vymyšlenými scénami, kterých ale není tolik, svižným tempem a střídmou stopáží, v níž naštěstí není prostor na nudu. V titulní roli se objeví Alec Guinness, jehož doplňují třeba Mike ConnorsPaul Dahlke nebo Anita Höfer, první větší úlohu kariéry tu navíc ztvárnil legendární Robert Redford. Další z méně výrazných tipů.  

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Roberta Shawa.

Originální trailer filmu Situace je vážná, nikoliv však zoufalá / Situation Hopeless... But Not Serious
Shrek Třetí (Shrek the Third) (sobota 16. 5., Prima Cool, 20.00 - 22.10 / neděle 17. 5., 16.25 - 18.15)

Český plakát filmu Shrek Třetí / Shrek the Third
© animsvet.cz
Třetí díl slavné animované série je v zahraničí hodnocen o dost lépe než u nás. Zřejmě to bude určitou náročností evropského diváka a také tím, že tehdy debutující režijní duo Chris Miller a Raman Hui se nepokusilo o vůbec nic invenčního, ale jen a pouze se spolehlo na osvědčený koncept. Je to o to větší škoda, že příběh tak špatný není a má velký parodizujicí potenciál, ten ale tvůrci nedokáží absolutně vytěžit a rezignují na jakýkoli humor. Místo toho se opírají o kvalitní, nicméně trochu zastaralou animaci, interakci jednotlivých postav, které jsou ale leckdy už otravné, svižné tempo a střídmou a snesitelnou stopáž. Za zmínku pak stojí jedna opravdu vtipná scéna, která je na hranici geniality, bohužel ale zůstává osamělá. Děti a ti, kteří předchozí díly neznají, budou při hodnocení asi o něco shovívavější, pro fandy série jde nicméně o velké zklamání. Opatrný tip.

Zajímavost: Tým animátorů, který čítal zhruba sto padesát lidí, strávil prací na filmu milion hodin.

Originální trailer filmu Shrek Třetí / Shrek the Third
Jiří Suchý - Lehce s životem se prát (sobota 16. 5., ČT1, 21.20 - 23.04)

Plakát filmu  / Jiří Suchý - Lehce s životem se prát
© Facebook tvůrce
Loňský dokument o naprosté legendě československého divadla, filmu a literatury je hodně příjemnou podívanou, která tedy není ničím originální, svůj účel ale bohatě splní. Režisérka a scenáristka Olga Sommerová v něm spíše ustupuje do pozadí a nechává mluvit hlavního aktéra, který je i v pokročilém věku plný energie a nadšení a má co říct. Vyprávění je doprovázeno leckdy vzácnými archivními záběry z tvůrcových sbírek, ale i notoricky známými materiály, které zestárly jen minimálně. Na řadu ale přijdou i některé slavné osobnosti, které zavzpomínají na vzájemnou spolupráci. Nechybí ani stručně osvětlený dobový kontext, nicméně do podrobností se úplně nejde, takže je lepší o sledovaném aktérovi něco vědět. Jediné, co trochu zamrzí, je až přílišný optimismus a velmi lehoučké naznačování krizových životních i profesních období, o nichž se moc nemluví. Snímku tím pádem chybí jakýkoli konflikt, to by ale tolik vadit nemělo. Více se dozvíte v naší recenzi.

Zajímavost: Na festivalu v Karlových Varech získal snímek Diváckou cenu deníku Právo.

Oficiální trailer filmu Jiří Suchý - Lehce s životem se prát
Dítě Bridget Jonesové (Bridget Jones’s Baby) (sobota 16. 5., Nova, 20.20 - 22.30 / neděle 17. 5., Nova Cinema, 17.50 - 20.00 / pondělí 18. 5., 13.15 - 15.25 / středa 20. 5., 00.35 - 02.40)

Český plakát filmu Dítě Bridget Jonesové / Bridget Jones's Baby
© Facebook tvůrce
Prozatimní zakončení populární romanticko-komediální série vzniklo před čtyřmi roky a potěší hlavně tím, že je hodnoceno hodně solidně a mnohem lépe, než by kdokoli čekal. K režii se v něm vrátila autorka prvního dílu Sharon Maguire, což je na výsledku hodně znát, protože se vrátila i příjemná a nenáročná atmosféra, inteligentní humor plný dvojsmyslů, svižnější tempo a cit pro kombinaci romantiky a vážnějších momentů. Potěší i to, že postavy jsou vyspělejší, klidnější, vesměs sympatické a funguje mezi nimi potřebná chemie. Vše ještě dotváří vhodně zvolený a absolutně trefný písničkový soundtrack. V hlavní roli se znovu představí Renée Zellweger a nechybí ani Colin FirthPatrick DempseyEmma Thompson nebo Jim Broadbent. Fanoušci knižní předlohy Helen Fielding asi budou zklamaní, že se jí snímek příliš nedrží, ve výsledku jim to ale tolik vadit nebude. Povedená záležitost, o níž se podrobnosti dozvíte z naší recenze

Zajímavost: Celá série je vůbec první trilogií, jejíž každý díl byl režírován ženou.

Oficiální český trailer filmu Dítě Bridget Jonesové / Bridget Jones’s Baby
Stát versus Fritz Bauer (Der Staat gegen Fritz Bauer) (sobota 16. 5., ČT2, 21.55 - 23.35)

Plakát filmu Stát versus Fritz Bauer / Der Staat gegen Fritz Bauer
© fbw-filmbewertung.com
Pět let staré německé drama je v našich končinách absolutně neznámé, což je velká škoda, protože se zabývá hodně silným tématem a našim filmařům může být inspirací k tomu, jak se ve filmu vyrovnávat s minulostí národa. Mimo televizi debutující režisér a scenárista Lars Kraume se v něm opravdu soustředí hlavně na působivý příběh z temné německé historie a nejvíc doplácí na přehnanou snaživost. Pokus o co největší autentičnost a věrohodnost je totiž trochu kontraproduktivní, protože výsledku chybí lehkost a působí zbytečně chladně a odtažitě. Vysloveně navíc pak je připsaná homosexuální linie, která se do příběhu moc nehodí. Tvůrce ale většinu nedostatků kompenzuje perfektní atmosférou poválečného Německa, zmíněnou tematikou, solidním tempem a snesitelnou stopáží, v níž naštěstí není moc hluchých míst. Ústřední roli skvěle vystřihl Burghart Klaußner, na němž film do značné míry stojí. Nenápadná, ale důležitá záležitost.  

Zajímavost: Klaußner byl za svůj výkon nominován na Evropskou filmovou cenu.

Originální trailer filmu Stát versus Fritz Bauer / Der Staat gegen Fritz Bauer
R.A.S. (R.A.S.) (sobota 16. 5., ČT art, 23.00 - 00.55)

Plakát filmu R.A.S. / R.A.S.
© unifrance.org
Francouzsko-italské válečné drama z první poloviny sedmdesátých let je nejen u nás zcela neznámé a opět je to škoda, protože reflektuje skutečné události z dob Alžírské války. Režírující Yves Boisset si v něm nebere servítky a soustředí se na drsnou a hutnou atmosféru vzdálených bojišť, výborné akční sekvence, kterých tedy mohlo být o něco více a celkové vykreslení absurdity války a vojenství jako takového. Je třeba ale počítat s trochu pomalejším tempem, větší frekvencí dialogů a mírně přetaženou stopáží, která by potřebovala o něco pokrátit. Částečný pocit autenticity ovšem vytvářejí méně známí herci, mezi nimiž se objeví Jacques SpiesserJacques VilleretJacques WeberJean-François Balmer nebo Philippe Leroy. Naprosto raritní záležitost, která se nedá sehnat oficiální cestou.

Zajímavost: R.A.S. (rien a signaler) ve francouzštině znamená vojenské hlášení ve smyslu toho, že nedošlo k žádné mimořádné události.

Ukázka z filmu R.A.S / R.A.S.
Dvojčata (Twins) (neděle 17. 5., Nova, 14.15 - 16.15 / úterý 19. 5., Nova Cinema, 12.25 - 14.15)

Plakát filmu Dvojčata / Twins
© Facebook tvůrce
Dnes to zní neuvěřitelně, ale komedie z konce osmdesátých let má po letech docela solidní hodnocení, i když jde o tzv. hovězinu. Režírující Ivan Reitman v ní dostal k dispozici opravdu neskutečně hloupý a absolutně nereálný příběh, z něhož ale dokázal vytěžit maximum. Humor vycházející z fyzického kontrastu dvou hlavních postav poměrně funguje, a i když není nikterak chytrý, nikdy neurazí a po celou dobu se drží na hranici dobrého vkusu. K pozitivům budiž připsat i svižné tempo, střídmou stopáž, krásnou kameru Andrzeje Bartkowiaka, několik skvělých a vtipných hlášek a také to, že snímek má překvapivě dobrou a v rámci možností fungující pointu. Hlavní role si zahráli Arnold Schwarzenegger a Danny DeVito, přičemž ten první pobaví křečovitou snahou o jakési herectví, ten druhý to zase zachraňuje svým důvtipem a určitým charismatem, navíc mezi oběma funguje potřebná a také dost bizarní chemie. Naprosto nenáročná podívaná z dob, kdy se akční hvězdy pokoušely vymanit ze svých škatulek.  

Zajímavost: Aby snížili rozpočet filmu, vzdali se oba hlavní představitelé svých honorářů.

Oficiální trailer filmu Dvojčata / Twins
Nádherné bytosti (Beautiful Creatures) (neděle 17. 5., Prima Max, 20.00 - 22.30 / pondělí 18. 5., 15.50 - 18.10 / čtvrtek 21. 5., 11.50 - 14.20)

Český plakát filmu Nádherné bytosti / Beautiful Creatures
© Bontonfilm
Zatímco u nás dosahuje sedm let staré romantické fantasy drama jen průměrných hodnocení, na zahraničních databázích je na tom o něco lépe a dostává se tam až na lehký nadprůměr. Možná je to opět větší náročností evropského publika, protože režírující Richard LaGravenese se v něm vezl na vlně tehdy populárních romancí pro teenagery a zaujme především velmi dobrou vizuální stránkou a speciálními efekty, jinak se ale moc nemá o co opřít. Příběh vycházející z knižní předlohy Kami Garcii a Margaret Stohl působí zmateně a tvůrce moc nevysvětluje potřebnou mytologii. Navíc se mu nedaří najít ta správná tajemná atmosféra. Podobně nevyrovnané je obsazení, v němž jsou na jedné straně nevýrazní Alden Ehrenreich a Alice Englert, mezi nimiž nefunguje potřebná chemie, na té druhé ale výteční Viola DavisJeremy Irons a Emma Thompson. Výsledku pak nepomáhá ani přetažená stopáž. Trochu nudný počin, který se snaží být něčím víc, což potvrzuje i naše recenze.

Zajímavost: Básně na stěnách a stropě v pokoji hlavní hrdinky pocházejí od Williama BlakeaAlfreda Lorda Tennysona, Edny St. Vincenta Millaye a Rumiho.

Český trailer filmu Nádherné bytosti / Beautiful Creatures

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Arnold bude The Man With the Bag (13.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu