Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 3. 4. 2020 - 9. 4. 2020

TV tipy: Teroristka chodí na gympl, kde podstupuje souboj na slunci

Vydáno: 03.04.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Wallpaper Abyss-Alpha Coders

Největším televizním lákadlem počátku dubna bude premiéra divácky úspěšné komedie Teroristka. Vedle ní pak nepochybně zaujmou oceňované filmy Souboj na slunci a Dětská hodinka. Nechybí ani několik poctivých béček.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Souboj na slunci (Duel in the Sun) (sobota 4. 4., ČT2, 12.10 - 14.15)

Plakát filmu Souboj na slunci / Duel in the Sun
© Filmsite
Western ze druhé poloviny čtyřicátých let u nás není moc známý, což je svým způsobem škoda, protože je dost unikátní. Zajímavý je už tím, že se při jeho tvorbě vystřídalo velké množství režisérů, přičemž nejdéle u něj strávil King Vidor, za kameru si ale stoupli i Sidney FranklinJosef von SternbergWilliam Cameron MenziesWilliam DieterleOtto Brower a David O. Selznick, který snímek vyprodukoval a spolunapsal. I z toho důvodu je překvapivé, že výsledek dopadl poměrně dobře, drží při sobě a časté střídání tvůrčího přístupu u něj není až tak znát. Jeho největší devíza spočívá ve výborné kameře, skvělé melodramatické atmosféře a vynikajících velkolepých scénách. V kontrastu s tím jsou ale přetažená stopáž, evidentně studiové a statické scény a nepříliš dobře vymyšlený a trochu naivní a kýčovitý příběh, který zachraňuje famózní a působivý závěr. Největším lákadlem je na svou dobu hvězdné obsazení, v jehož hlavní roli se objevil Gregory Peck, jehož doplnili Joseph CottenLionel Barrymore nebo Herbert Marshall, především ale Jennifer Jones a Lillian Gish, které se za své výkony dočkaly oscarové nominace. Zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Snímek byl odsouzen ligou mravnosti, katolíky i protestanty.

Oficiální trailer filmu Souboj na slunci / Duel in the Sun
Kurs sebeovládání (Anger Management) (sobota 4. 4., Prima Max, 17.50 - 20.00 / neděle 5. 4., 13.00 - 15.05)

Plakát filmu Kurs sebeovládání / Anger Management
© SkTorrent.eu
Sedmnáct let stará komedie asi nikoho nepřekvapí, ne každý ji skousne, při nižších očekáváních ale pobaví. Režírující Peter Segal v ní toho moc neřešil a spolehl se na epizodický příběh, který nedává moc smysl a je jen jakýmsi odrazovým můstkem pro různé vtipy a gagy. Jelikož v hlavní roli se objeví Adam Sandler, je jasné, že právě humor bude největším problémem, protože tradičně na jeden až dva dobré až výborné vtipy připadá tak pět špatných a vysloveně trapných a zbytek jen vyšumí a postrádá pointu. K dobru budiž tvůrcům ovšem připsáno to, že stopáž je příjemně krátká a tempo natolik svižné, že i ten nejtrapnější humor rychle přejde. Jestli ale něco snímek drží nad vodou, je to výborné obsazení, neboť partnerem hlavní hvězdy tu je jako vždy démonický a charismatický Jack Nicholson, jenž tu dokazuje, že má i velký komediální talent. Oběma pak zdatně sekundují ještě třeba Marisa Tomei nebo January Jones, vysloveně pak potěší velké množství cameo roliček slavných tváří, jimž vévodí slavný tenista John McEnroe. Nenáročná a trochu přisprostlá zábava na sobotní podvečer.   

Zajímavost: Nicholson se kvůli roli několik týdnů nestříhal a neholil, což zapříčinilo fámy o tom, že je alkoholik.

Originální trailer filmu Kurz sebeovládání / Anger Management
November Man (The November Man) (sobota 4. 4., ČT2, 21.35 - 23.20)

Plakát filmu November Man / The November Man
© IMDb
Šest let staré akční krimi potěší všechny milovníky poctivých béčkovějších žánrovek, které si na nic nehrají. Režírující Roger Donaldson se v něm sice snaží skrýt obyčejnost a tuctovost zdánlivě zamotaným příběhem, ten se ale velmi brzy ukáže být předvídatelným, nepříliš zajímavým a někdy možná až nechtěně směšným. To je ale asi jediná zásadní vada, protože jinak je režie příjemně staromilská a spoléhá se na pomalejší tempo, odpovídající atmosféru, zvládnutou práci s napětím a velmi dobrou akci, z níž vynikají především syrové přestřelky a automobilové honičky. V titulní roli zavzpomínal na svá bondovská léta obstojný Pierce Brosnan, jemuž dělá společnost především Olga Kurylenko. Je možná škoda, že výsledek není výraznější a hlavně zpočátku se tváří zbytečně ambiciózně a chytřejší, než ve skutečnosti je. Na jedno podívání ale bohatě stačí.

Zajímavost: Snímek se měl původně odehrávat a natáčet v Berlíně, kvůli vysokým nákladům se ale vše přesunulo do Bělehradu.

Oficiální trailer filmu November Man / The November Man
Lenny (Lenny) (sobota 4. 4., ČT art, 22.05 - 23.50)

Plakát filmu Lenny / Lenny
© IMDb
Životopisné drama z první poloviny sedmdesátých let je v tuzemsku takřka neznámé a není se co divit, protože je jednak divácky náročnější a druhak vypráví o komikovi Lennym Bruceovi, který hranice své domoviny moc nepřekonal. Na Oscara nominovaný režisér Bob Fosse v něm zvolil svébytnou polodokumentární formu, kterou rámuje fiktivními rozhovory s hlavní postavou, které se ale zakládají na skutečných událostech. Body sbírá i značnou otevřeností a upřímností, protože titulnímu hrdinovi nestaví pomník, ale nahlíží ho i z jeho problematické stránky a nebojí se ukázat, že jeho neoblíbenost ve vyšších kruzích nebyla dána jen jízlivým humorem. Naprosto špičkové pak jsou i dokonalá dobová atmosféra, kterou tvoří především krásná a na Oscara nominovaná černobílá kamera Bruce Surteese, která famózně pracuje se světlem a stíny a s celky a polocelky. V ústřední roli exceluje na Oscara nominovaný Dustin Hoffman, vedle něhož září i taktéž nominovaná Valerie Perrine. Opomíjený, leč trochu nedivácký klenot.

Zajímavost: V rámci přípravy na roli se Hoffman setkal asi se šedesáti lidmi, kteří Lennyho Bruce znali.

Oficiální trailer filmu Lenny / Lenny
Kožené slunce (neděle 5. 4., ČT1, 16.00 - 17.25)

Plakát filmu  / Kožené slunce
© Facebook tvůrce
Tuzemská televizní komedie z počátku milénia dávno před Okresním přeborem zavedla diváky do světa tzv. pralesních fotbalových lig, v nichž se toho za tu dobu moc nezměnilo, takže je stále aktuální. Režírující Karel Kachyňa v ní trochu rezignoval na svou obvyklou obrazovou poetiku a soustředil se spíš na poměrně zdařile napsaný a místy inteligentní příběh plný laskavého humoru a situací ze života. Spolehl se i na poměrně autentickou atmosféru české vesnice, hudbu Petry Hapky, pomalejší tempo a střídmou stopáž, v níž je čas jen na to nejnutnější. Opřít se mohl též o výtečné obsazení, v němž dostali důvěru Ondřej VetchýJiřina JiráskováJan HrušínskýJan HrabětaMojmír MaděričAlena MihulováSimona StašováJan Skopeček nebo Roman Skamene. Výrazně zamrzí snad jen to, že satirická linka je jen naznačena a moc nefunguje. Ne úplně výrazný počin československé legendy.

Zajímavost: Jelikož Jiřina Jirásková neuměla jezdit na kole, musela být v závěrečné scéně, kdy všichni jedou na zápas na kole, její postava vezena na skútru.

Ukázka z filmu Kožené slunce
Chlapec a pelikán (Storm Boy) (neděle 5. 4., Prima Max, 17.55 - 20.00 / pondělí 6. 4., 16.10 - 18.10 / středa 8. 4., 11.25 - 13.30)

Plakát filmu Chlapec a pelikán / Storm Boy
© IMDb
Australské rodinné drama z loňského roku je další adaptací románu Colina Thieleho a zároveň poctivým zástupcem svého žánru. Režírující Shawn Seet se v něm nepouštěl do žádných experimentů a spoléhal jen a pouze na sílu univerzálního, stále působivého, leč trochu otřepaného příběhu. Ten zabalil do příjemně melancholické atmosféry, kterou dotváří působivá hudba. Vyhrál si navíc i s vizuální stránkou, která je propracovaná, krásně barevná a kamera se nebojí místy hodně majestátních záběrů. Vedle nádherných pelikánů ztvárnil titulní lidskou roli roztomilý a velmi dobrý Finn Little, jehož slavnějšími partnery jsou Geoffrey Rush a Jai Courtney. Jen to celé mohlo být o něco výraznější a zapamatovatelnější. Příjemný počin. 

Zajímavost: Finn Little se skutečně stal součástí skupiny pelikánů, neboť se s ptáky setkal, když jim bylo šest týdnů a každý týden s nimi trávil určitý čas.

Oficiální trailer filmu Chlapec a pelikán / Storm Boy
Teroristka (neděle 5. 4., ČT1, 20.10 - 21.40)

Plakát filmu  / Teroristka
© Facebook tvůrce
Skoro přesně rok po premiéře se na televizní obrazovky dostává divácky úspěšné komediální drama, jehož největším problémem je lehká morální závadnost. Režisér a scenárista Radek Bajgar v něm totiž uvádí trochu pochybný příběh, který částečně obhajuje řešení problémů tím nejextrémnějším způsobem, které se ale snaží zpochybnit viditelnou komediální nadsázkou. Ta mu poměrně funguje, určitá pachuť ovšem zůstane. Radost moc neudělá ani místy nezvládnutý přechod mezi žánry a přespříliš epizodická zápletka, která moc nedrží u sebe. Výsledek nicméně zachraňují odlehčená atmosféra plná nadhledu, pár vydařených černohumorných vtipů, svižné tempo a obsazení, v němž hlavní roli ztvárnila spolehlivá Iva Janžurová, které sekundují Martin HofmannTatiana DykováPavel LiškaEva Holubová nebo Jana Plodková. Divácky oblíbená záležitost, o níž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Tvůrce psal roli přímo pro Janžurovou.

Originální trailer filmu Teroristka
Dětská hodinka (The Children’s Hour) (pondělí 6. 4., ČT2, 21.55 - 23.40)

Plakát filmu Dětská hodinka / The Children's Hour
© IMDb
Drama z počátku šedesátých let je v našich končinách prakticky neznámé, což je obrovská škoda, protože jde o výtečnou a oceňovanou záležitost. Převážně komediální režisér William Wyler v něm mnohé překvapí tím, že se pustil do psychologicky propracovaného, neveselého a tématem nadčasového příběhu, který vychází ze skutečnosti a divadelní hry Lilliana Hellmana. Jevištní původ je ale znát pouze ve větším množství dialogů, protože zkušený autor si vypomohl hutnou a potemnělou atmosférou, výtečně zvolenými interiéry, které zabíral vynikající a někdy velmi klaustrofobní a na Oscara nominovanou černobílou kamerou. Skvělá je i práce s postavami, které jsou skvěle napsané a psychologicky propracované, a i když všechny nejsou úplně sympatické, divák se do nich dokáže vcítit. Úspěch by byl samozřejmě poloviční bez precizního obsazení, jemuž dominují Audrey Hepburn a Shirley MacLaine, dále se pak objeví James GarnerMiriam Hopkins nebo Veronica Cartwright, nominaci na Oscara si však jako jediná vysloužila Fay Bainter. Zapomenutá lahůdka.

Zajímavost: Film získal název podle jedné z básní Henryho Wadswortha Longfellowa.

Oficiální trailer filmu Dětská hodinka / The Children’s Hour
Gympl (středa 8. 4., ČT1, 21.10 - 23.04)

Plakát filmu  / Gympl
© Filmový přehled
Třináct let stará česká komedie doplácí na to, že se v ní perou dva autorské přístupy režiséra a spoluscenáristy Tomáše Vorla. Ten by na jednu stranu rád byl autentický, tudíž se snaží o přirozenou mluvu všech postav a zachycení jako by reálných situací. Tomu pak odpovídá spousta hlášek, které jsou mnohdy úplně mimo a působí samoúčelně, což jim ale dodává punc opravdovosti. Na druhé straně ale volí typicky sklepáckou nadsázku a absurditu, která je symbolizována hlavně úděsným přehráváním a častým stylizováním do jednotlivých figurek. Na to vše pak doplácí i příběh, který prakticky neexistuje a mění se pouze ve sled více, či méně vtipných a zábavných epizodek. Velmi podobně je na tom obsazení, kde na jedné straně stojí velmi dobrý Jiří Mádl, trošku toporný, ale autentický Tomáš Vorel ml., Českým lvem oceněná Zuzana Bydžovská nebo Tomáš Matonoha, na té druhé pak přehrávající Ivana ChýlkováJan Kraus nebo Tomáš Hanák a mnoho ne úplně vhodně obsazených mladých herců. Poměrně vtipný počin, který ale vyžaduje trochu divácké tolerance.  

Zajímavost: Mádl se kvůli natáčení naučil kouřit.

Originální trailer filmu Gympl
Smrtící léčba (Extreme Measures) (čtvrtek 9. 4., Nova Cinema, 22.05 - 00.15)

Plakát filmu Smrtící léčba / Extreme Measures
© Amazon.com
Dnes už pozapomenutý thriller ze druhé poloviny devadesátých let se v zahraničí těší lepšímu hodnocení než u nás, těžko ale říct, čím to může být. S odstupem času tak překvapí nejvíc to, jaká jména jsou pod tak nevýrazným počinem podepsána. Režisérem byl Michael Apted, který dostal k ruce zoufale nudný a předvídatelný, někdy dokonce až trochu směšný a naivní scénář Tonyho Gilroye. Ten se snažil oživit docela fungující atmosférou, uprostřed filmu i solidním napětím, dále pak svěžím tempem a tuctovou hudbou z dílny Dannyho Elfmana. Neméně hvězdné je i obsazení, v němž se sešli Gene HackmanHugh GrantSarah Jessica ParkerDavid Morse nebo J. K. Simmons, jimž stačilo hrát pouze na půl plynu. Škoda, že přes veškerá klišé a předvídatelnost tu chybí byť jen jediná výraznější a zapamatovatelnější scéna. Nenáročná jednohubka, u níž se vyplatí moc nepřemýšlet.   

Zajímavost: Snímek vychází ze stejnojmenného románu Michaela Palmera.

Originální trailer filmu Smrtící léčba / Extreme Measures

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Kosmonaut z Čech (16.01.2024 17:27 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Kosmonaut z Čech (20.12.2023 18:51 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Film Bratři se v příběhu bratrů Mašínových vyhýbá jeho morálnímu rozměru (27.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Bratři bojují se strašidlem cantervillským (25.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu