Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Vlastníci

Recenze: Film Vlastníci dělá ze schůze společenství vlastníků bytů dialogové peklo

Vydáno: 21.11.2019 12:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Hvězdně obsazený snímek o jedné hodně vyhrocené schůzi společenství vlastníků bytových jednotek se snaží být nadsazenou komedií s hláškujícími postavami a zároveň satirickým dramatickým podobenstvím o neduzích v české společnosti.

VlastníciRecenzoval/a Jan Varga dne 21.11.2019 12:00. Hvězdně obsazený snímek o jedné hodně vyhrocené schůzi společenství vlastníků bytových jednotek se snaží být nadsazenou komedií s hláškujícími postavami a zároveň satirickým dramatickým podobenstvím o neduzích v české společnosti. Hodnocení: 2.5

Vlastníci

Vlastníci
Drama / Komedie
Česká republika, 2019 , 96 min.

Režie: Jiří Havelka
Scénář: Jiří Havelka
Kamera: Martin Žiaran
Herci: Kryštof Hádek, Stanislav Majer, Andrej Polák, Vojtěch Kotek, Tereza Ramba, Jiří Lábus, David Novotný, Dagmar Havlová, Ondřej Malý, Pavla Tomicová, Ladislav Trojan, Klára Melíšková, Jiří Černý

Česká premiéra: 21.11.2019

Distributor: CinemArt

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Kryštof Hádek, Stanislav Majer ve filmu  / VlastníciČeský film Vlastníci se od počátku jeví velmi sympaticky. Jako komorní konverzační projekt, jehož tvůrce uvažoval ekonomicky a postavil jej na situaci, při níž dojde ke konfrontaci několika postav uvnitř jedné místnosti, takže se na natáčení nemuselo nic moc pořizovat a šlo jej zfilmovat poměrně lacino. Jako nadějný filmový debut režiséra, scenáristy a herce Jiřího Havelky, který tutéž látku úspěšně režíruje i na divadle (nezávislý soubor Vosto5, hra se jmenuje Společenstvo vlastníků a vznikala víceméně souběžně se scénářem filmu). Jako hvězdně obsazený (a tudíž divácky atraktivní) snímek, v němž nejde o nic jiného než o výkony herců a kvalitu scénáře i režie. Potíž je v tom, že dobré herce sice Vlastníci mají, ale to ostatní v nich poněkud pokulhává.

Zakopaný pes se skrývá už ve sloganu na filmovém plakátu: „Komedie pro ty, kdo to nezažili. Drama pro ty, kteří tím žijí.“ Tohle dělení diváků podle toho, jestli mají sami osobní zkušenosti ze schůzek SVJ (Společenství vlastníků jednotek), je prakticky jen na oko – většina jich totiž bude vnímat komediální rovinu filmu současně s tou dramatickou, bez ohledu na to, do které skupiny se řadí. No a problém je právě s tím, že film se snaží budovat obojí najednou, způsobem, při němž se oba tyto žánry navzájem rozporují.
 
Fotografie z filmu  / VlastníciDrama tudíž spočívá v tom, že se sejde zhruba tucet vlastníků jednotek na společné schůzi a při probírání jednotlivých bodů programu si čím dál intenzivněji vjíždějí do vlasů, na čemž je demonstrováno, jak jsou lidé na sebe zlí a sprostě si nadávají, jak v sobě probouzejí to nejhorší, jednají jen v sobeckém zájmu vlastního prospěchu a nedokáží se na ničem dohodnout tak, aby to vyhovovalo všem – takže se vlastně nic nevyřeší. Je za tím cítit ambice natočit kruté podobenství o tom, jak se z lidí stává divá zvěř, jak je i třicet let po revoluci společnost prolezlá komunistickými pořádky a jak se vztahy mezi lidmi pozvolna hroutí stejně jako onen dům, v němž žijí. Tahle část se snaží být realistická, vycházet z toho, jak to na schůzkách vlastníků bytů mnohdy skutečně vypadá, a končit ve značně hořkých tónech, při nichž divák odchází z kina zkormoucen z toho, jak si lidé nejsou ochotni vyjít vstříc.

Klára Melíšková ve filmu  / VlastníciKomedie je ve Vlastnících naopak nadsazená a satirická, obsahuje absurdní prvky a počítá s tím, že se budete smát četným hláškám postav (povětšinou dementně se chovajících a nepřirozeně reagujících), a to včetně rasistických a homofobních urážek, za něž by si naopak zasloužily odsoudit. Většina hrdinů filmu jsou přitom nerealistické, humorně stylizované jednoduché karikatury, definovatelné obvykle jedinou charakteristickou vlastností a jednou činností, kterou opakují pořád dokola:
 
  • Jiří Lábus hraje důchodce-komunistu, který nechce v domě nic měnit a neustále připomíná, že před revolucí bylo líp.

  • Dagmar Havlová hraje pavlačovou drbnu, která se akorát do všech naváží.

  • Klára Melíšková hraje byrokratickou puntičkářskou kontrolorku, která všechny buzeruje kvůli řádnému dodržování předpisů a stanov.

  • David Novotný hraje snaživého slaboduchého blbce, který vůbec neví, co dělá.

  • Ondřej Malý hraje drsného podnikatele, který na každý problém reaguje rozdáváním vizitek svých mnoha firem, jež by si s tím problémem poradily.

  • Pavla Tomicová hraje ženu bydlící v přízemí, která pochopitelně jako jediná nechce stavět výtah, zvlášť když by to rušilo těch šest černochů, jimž svůj byt pronajímá.

  • Vojtěch Kotek hraje manžela-podpantofláka, který dělá zápis ze schůze, aniž by tušil, co vše se do něj psát má a co nemá.
 
Pavla Tomicová, Ondřej Malý ve filmu  / VlastníciU těchto postav je přitom od začátku jasné, co přesně od nich bude moct divák čekat, a za celý film se to nezmění, ani nikam nevyvine. Některé jiné postavy jsou naopak psychologicky o něco hlubší a na rozdíl od ostatních se opravdu o něco snaží (Tereza Ramba – dříve Voříšková, Kryštof Hádek, Stanislav Majer, Andrej Polák). U dalších zas ale na druhou stranu není ani příliš jasné, kvůli čemu tam vůbec jsou, protože do dění prakticky nijak nezasahují (Ladislav Trojan, Jiří Černý, Maria Sawa, dvojice dětí).
 
Většina filmu následně připomíná o něco lepší (a místy překvapivě chytré) improvizační cvičení, v němž herci dostali rozdány své role a pak se v rámci rozvíjení konfliktů akorát drželi svého kopyta (a pak se z toho vybraly ty nejlepší kusy). Děj není o tom, jak se určití vlastníci snaží přesvědčit nějakou zatvrzelou protistranu změnit názor, nebo že by kterákoli z postav prošla nějakým vývojem – jde jen o vyhrocení hádky, z níž každý odchází s víceméně stejným nastavením, s jakým do ní vstoupil.

Dagmar Havlová ve filmu  / VlastníciVýsledek je ten, že dramatická rovina Vlastníků nemůže být (a snad ani nechce být) nikdy doopravdy sugestivní a syrová, protože je neustále zlehčována nerealistickými elementy, komicky ztvárněnými postavami a různými zcizujícími prostředky (zpomalené záběry, prostřihy mimo lokaci), zatímco ta komediální je utlumována tušením čehosi kritického a temného v pozadí a neustále balancuje na hranici toho, kdy se máte smát postavám a kdy naopak s postavami, které jsou navíc skoro všechny zveličeně afektované a nepříjemné, případně rovnou idiotské, případně natolik pasivní, že za celý film nic kloudného neřeknou ani neudělají a vůbec nic se o nich nedozvíte.
 
Jiří Lábus ve filmu  / VlastníciNa mě to mělo ten efekt, že jsem se v průběhu filmu nezasmál ani jednou, a to přesto, že všichni herci hrají velmi dobře (pokud tedy mají co hrát). Zdaleka nejlepší je v tomto ohledu Tereza Ramba, která má i docela dobře napsanou roli (jenž navíc slouží jako pocitový ventilátor divácké frustrace), zatímco třeba Ondřej Malý prakticky jen rozdává vizitky, což už ani napočtvrté není moc vtipné, natož pak napodesáté.
 
Na druhou stranu se z řady ohlasů zdá, že mnozí recenzenti i diváci nazývají Vlastníky  nejlepší českou komedií roku, v některých případech dokonce nejlepší českou komedií za posledních x let – takže je slušná šance, že i vám sednou o poznání lépe. I tak bych ale označení „dobrá komedie“ volil spíš kvůli tomu, že satiricky nastavuje trpké zrcadlo tomu, jaký jsme národ nepřejících post-bolševiků, ignorantů, podvodníků, práskačů, sobců a debilů, nikoli proto, že by se u ní dalo upřímně a nezávazně zasmát hláškujícím postavám a tomu, jak kolem sebe David Novotný legračně rozprašuje moučkový cukr.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Origiální trailer k filmu Vlastníci

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • A to jste ještě nebyli na schůzi u nás, (astv, 23.11.2019 15:09) Reagovat

    to byste se podivili.

  • Za nic horšího jsem peníze utratit nemohl (Radovan Wicha, 23.11.2019 21:04) Reagovat

    Jedním slovem, strašlivé. Hloupý scénář, hloupé dialogy a hlášky. Kdybych se nemusel prodírat lidmi v řadě, odešel bych po 40 minutách. Opravdu, dlouho jsem neviděl nic blbějšího - nepočítám všechny ty Kameňáky atd., které jsem neměl odvahu ani shlédnout.

  • Předseda SV (Tereza, 24.11.2019 09:18) Reagovat

    Vedla jsem během několika let schůze cca 45 vlastníků, na film chodit nemusím, ještě teď se mi dělá mdlo????

    • Re: Předseda SV (Ducháčková Blanka, 04.03.2020 09:29) Reagovat

      Panelák 70 byt.jednotek, z toho 1/3 byt pronajímá. Dělá si mi také ještě dnes nanic z toho, co lidi dovedou. Toho názoru je většina předsedů SVJ, které znám.

  • Autor recenze určitě nebydlí v domě kde je SVJ... (Anonym, 25.11.2019 12:13) Reagovat

    Autor recenze určitě nebydlí v domě kde je SVJ. Jinak by nemohl být tak za každou cenu kritický. Přestěhoval jsem se do takového domu a již po 2 schůzích musím dát scenáristovi zcela za pravdu. Nikdo nečeká od toho filmu Lva nebo Oskara, ale ze života to určitě je!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Český lev 2024: Filmem roku jsou Bratři (10.03.2024 06:03 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Bláznivá komedie vládne (09.01.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Jedeme na teambuilding oslavit méďovy Vánoce (27.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Citlivý vymítač ďábla hledá znamení víry (11.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Stvořitel Tlapkové patroly nerozdýchal hadí plyn (27.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Želvy Ninja a Rambo spustili mutantí chaos (02.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Masakr v Římě způsobil chaos a znamenal farářův konec (02.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Citlivý člověk (31.05.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu