Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Joker

Recenze: Benátský vítěz Joker je strhující one-man show Joaquina Phoenixe

Vydáno: 04.10.2019 12:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Snímek Joker je nekompromisním, uhrančivým a mimořádně působivým nepříjemným dramatem, jež je anti-komiksovou a anti-hrdinskou psychologickou sondou do duše šílence, kterého bravurně ztvárnil dokonalý Joaquin Phoenix.

JokerRecenzoval/a Jan Varga dne 04.10.2019 12:30. Snímek Joker je nekompromisním, uhrančivým a mimořádně působivým nepříjemným dramatem, jež je anti-komiksovou a anti-hrdinskou psychologickou sondou do duše šílence, kterého bravurně ztvárnil dokonalý Joaquin Phoenix. Hodnocení: 4.5

Joker

Joker
Drama / Thriller / Krimi
USA, 2019 , 122 min.

Režie: Todd Phillips
Scénář: Todd Phillips, Scott Silver, Bob Kane, Bill Finger, Jerry Robinson
Kamera: Lawrence Sher
Hudba: Hildur Guðnadóttir
Herci: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy, Brett Cullen, Shea Whigham, Bill Camp, Glenn Fleshler, Leigh Gill, Josh Pais, Marc Maron, Sondra James, Murphy Guyer, Douglas Hodge, Dante Pereira-Olson

Česká premiéra: 03.10.2019

Distributor: Vertical Ent.

Joker hodnocení na Kinobox.cz: 87.65 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Joaquin Phoenix ve filmu Joker / JokerPo řadě kvalitativně diskutabilních filmových adaptací superhrdinských komiksů od DC si ve studiu Warner Bros. pokusili vsadit na zásadně jinou a odvážnější strategii. Jejich film Joker, jenž se věnuje postavě stejnojmenného komiksového záporáka a jeho vzniku (tedy jak se z jednoho muže stal Joker), je drsný a špinavý, mládeži nepřístupný, hodně psychologický a nejsou v něm žádné velké akční scény ani žádné impozantní digitální triky. A zřejmě se jim ta sázka vyplatila – vzniklo nekompromisní, uhrančivé a mimořádně působivé silné drama, jež dokonce vyhrálo cenu za nejlepší film na letošním festivalu v Benátkách (což je docela revoluce). A natočil jej – trochu překvapení – Todd Phillips, jenž má za sebou např. snímky Starsky a Hutch a Pařba ve Vegas (a její pokračování) a jehož nejméně komediálním počinem byl doposud jeho předchozí film s názvem Týpci a zbraně.

Hlavním anti-hrdinou je tu čtyřicátník Arthur Fleck (dokonalý Joaquin Phoenix), který žije sám jen se svou nemocnou matkou, dělá samá podřadná zaměstnání (která obvykle souvisejí s klaunskými kostýmy), marně se snaží prorazit jako stand-up komik, trpí silnými depresemi a má i jiné psychické problémy a poruchy, související mimo jiné s jeho dávným úrazem hlavy, po němž ho sem tam nechtěně přepadávají záchvaty smíchu. Děj filmu pak spočívá ve vršení nejrůznějších tragických a nepříjemných událostí, jež Arthurovo zoufalství neustále prohlubují, až nakonec jeho pohár trpělivosti nadobro přeteče.
 
Joaquin Phoenix ve filmu Joker / JokerFilm v podstatné míře stojí na hereckém výkonu Joaquina Phoenixe, který je v roli zlomeného, psychicky labilního a těžce zkoušeného člověka, jehož myšlenky neustále balancují na hraně mezi variantami „zabít sebe“ a „zabít všechny ostatní“, opravdu mimořádně skvělý. Bravurně hraje nejen obličejem, ale i hlasem, různými utlumenými gesty, podivně kroutivými pohyby těla a celkově dává do svého projevu naprosté maximum (včetně toho, že kvůli natáčení výrazně zhubl). Jeho beznaděj navíc přiživuje i hutná, děsivá hudba (jejíž skladatelka Hildur Guðnadóttir dělala třeba i hudební doprovod pro seriál Černobyl) a bezútěšné a řádně prohnilé prostředí města Gotham, které působí jako špinavé a šedivé obří vězení, v němž musí depresi propadnout snad každý, a v němž navíc zrovna stávkují popeláři, takže se v ulicích čím dál zřetelněji množí odpadky a obří krysy (za doprovodu výtečné výpravy a fantastické kamery Lawrence Shera).
 
Joaquin Phoenix ve filmu Joker / JokerFilm Joker je tudíž psychologickou sondou do duše šílence, do jeho motivací, vnitřního rozpoložení a důvodů, jež k tomu rozpoložení vedly. V tomto ohledu jde o snímek mistrný, který obstojí jak u těch diváků, jenž s postavou Jokera (a potažmo i s Batmanem) příliš obeznámeni nejsou, tak u fanoušků, kteří ocení i několik narážek, spojených s provázáním filmu s mytologií Wayneovského rodinného klanu. Joker je filmem o zrodu monstra, filmem anti-komiksovým a anti-hrdinským, který je úplně jiný než jakékoli předchozí snímky, v nichž postava Jokera vystupovala (a i samotný Joker je v této verzi někdo úplně jiný). Sleduje propad svého hlavního protagonisty do hlubin šílenství i jeho vzestup na vrchol zla, polemizuje o morálních aspektech jeho chování, a ačkoli by se mohlo místy zdát, že se snaží najít pro jeho činy pochopení, tak se k němu zcela evidentně staví po celou dobu kriticky (takže jej lze těžko vnímat jako obhajobu mstitelů a teroristů).

Robert De Niro ve filmu Joker / JokerJinak scénář, na němž Todd Phillips spolupracoval se Scottem Silverem (8. míleFighter), působí ve všech ohledech dostatečně propracovaně a chytře (ale ne zas kdovíjak geniálně, leckteré aspekty děje jsou přeci jen celkem očekávatelné a některé segmenty jsou zas příliš doslovné). Z hlediska režie je pak Joker do detailu naplněnou autorskou vizí, která vypráví o nepříjemných věcech, na něž není příjemné koukat, a která svým stylem i obsahem jasně odkazuje na některé filmy Martina Scorseseho, zejména na Taxikáře (s nímž Joker sdílí mnoho společných prvků) a na Krále komedie (na nějž je upomínáno skrze vedlejší postavu moderátora zábavní televizní talk show, kterého ztvárnil Robert De Niro).
 
Každopádně bude velice zajímavé sledovat, jak se u Warnerů se žánrem komiksových adaptací bude pracovat nadále, především s přihlédnutím k úspěchu Jokera v Benátkách. Připravovaný film věnovaný postavě Harley Quinn, jenž dorazí do kin v únoru příštího roku, se poveze spíš na vlně Sebevražedného oddílu, a co se týče nového Batmana (jehož bude hrát Robert Pattinson), tak u toho můžeme nanejvýš hádat. Joker je nicméně slibným nakročením k tomu, že DC filmy budou mít konečně svoji vlastní osobitou tvář, která se nebude jen marně snažit zkombinovat temnou osudovost s komiksovou estetikou a opisovat od nedostižného Marvelu. A jestli se tímto směrem nevydají, tak bude z Jokera alespoň pozoruhodná a nadmíru zdařilá anomálie.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Český trailer k filmu Joker

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Absolutní špička ! (Marian, 06.10.2019 18:44) Reagovat

    Viděl jsem i v tomto roce řadu kvalitních snímků, ale tak špičkový herecký výkon , jaký předvedl Joaquin Phoenix, nikoliv. Absolutní špička !!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Film Napoleon zaujme velkolepostí, ke slavnému vojevůdci se staví výsměšně (25.11.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Zabijáci rozkvetlého měsíce (21.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Freddie Mercury se vydává do casina na cestu samuraje (14.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Joaquin Phoenix jako Napoleon v prvním traileru (11.07.2023 16:00 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Zabijáci rozkvetlého měsíce (06.07.2023 07:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Jana z Arku a Spider-Man se pohybují napříč paralelními světy (31.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Killers of the Flower Moon (19.05.2023 08:32 v Novinky | Trailery)
- Top 10: deset nejlepších filmů Harveyho Keitela (13.05.2023 11:25 v Články | Publicistika)
- Robert De Niro v komedii Pappa Mia! (21.04.2023 15:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu