Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Toy Story 4: Příběh hraček

Recenze: Toy Story 4: Příběh hraček zakončuje populární pixarovskou sérii

Vydáno: 09.08.2019 12:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

V Toy Story 4 se hrdinové vydávají na záchrannou misi, během níž dojde i k jednomu šťastnému znovushledání. Snímek nadále rozvíjí osudy mnohých postav i motivy typické pro celou sérii a definitivně je opatřuje finální tečkou.

Toy Story 4: Příběh hračekRecenzoval/a Jan Varga dne 09.08.2019 12:30. V Toy Story 4 se hrdinové vydávají na záchrannou misi, během níž dojde i k jednomu šťastnému znovushledání. Snímek nadále rozvíjí osudy mnohých postav i motivy typické pro celou sérii a definitivně je opatřuje finální tečkou. Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fotografie z filmu Toy Story 4: Příběh hraček / Toy Story 4Filmová série Toy Story: Příběh hraček je vlajkovou lodí studia Pixar – už jen proto, že její první díl byl v roce 1995 vůbec prvním celovečerním trojrozměrně animovaným snímkem v historii kinematografie. V roce 2010 byla tato série úspěšně završena třetím dílem, jenž její příběh příjemně a smysluplně uzavíral, a nevypadalo to, že by kdy mělo dojít k jakémukoli dalšímu pokračování. Vznik dílu čtvrtého po devítileté pauze proto pochopitelně doprovázely obavy, jestli se v jeho ději podaří nějak navázat na události předchozích filmů, a zdali nepůjde jen o nastavovanou kaši vyrobenou čistě za účelem finančního zisku.

Potenciálního zklamání se ale nakonec není třeba obávat, neb Toy Story 4: Příběh hraček je naštěstí důstojným pokračováním, které svým předchůdcům rozhodně ostudu nedělá. K osudům mnohých postav a k motivům typickým pro celou sérii se vrací s tím, že je nadále rozvíjí, a opatřuje finální tečkou i jednu vedlejší příběhovou linii, která se pořádného završení doposud nedočkala. V tomto ohledu je potřeba pochválit scénář, resp. děj filmu, jemuž se podařilo dát chytře vystavěný a s láskou opracovaný tvar, za jehož vznikem skutečně nestojí jen vidina výdělku, ale i touha vyprávět, jak to bylo s populárními hrdiny dál.
 
Fotografie z filmu Toy Story 4: Příběh hraček / Toy Story 4Film začíná letmým nostalgickým připomenutím některých okamžiků z předešlých dílů série a pokračuje v podstatě tam, kde se naposledy skončilo – předáním hlavních hrdinů, dětských hraček, do rukou nové majitelky. Tou je šestiletá holčička Boonie, která si během svého prvního dne ve škole vyrobí z použité plastové vidličky a několika odpadků novou hračku a pojmenuje ji Vidlík. Poněkud zmateného nováčka se ujme zbytek party v čele s kovbojem Woodym a zasvětí ho do toho, co to obnáší být něčí hračkou. Zbytek příběhu je věnován záchranné misi započaté tím, že Boonie ztratí Vidlíka během rodinného výletu a Woody se vydá po jeho stopách, následován Buzzem Rakeťákem. Následně dojde ke znovushledání Woodyho s porcelánovou panenkou Pastýřkou, s níž si dříve (už od prvního Toy Story) vyměňoval zamilované pohledy, dokud oba neskončili vinou nešťastného osudu každý u jiného majitele.

Z původních postav je tudíž nejvíce času věnováno Woodymu, Pastýřce a Buzzi Rakeťákovi, zatímco ostatní jsou odsunuti na vedlejší kolej, což ale neznamená, že by byli přehlíženi. Film se k nim totiž pravidelně vrací a sleduje je při vykonávání jejich práce – zajištění dostatku času pro ostatní, aby jejich záchranná mise mohla být úspěšná. Z nových postav je nejzajímavější rozbitá panenka z vetešnictví, která ve filmu plní funkci podlé záporačky se strašidelnými poskoky. Za jejími činy však stojí pochopitelné motivace, jež z ní ve výsledku nečiní zlo, které by bylo nutné potrestat, nýbrž zranitelnou oběť okolností, jíž je potřeba porozumět a pokusit se jí pomoct. Ostatní nové postavy mají téměř výhradně už jen komickou funkci, a to včetně zmíněného Vidlíka, slabomyslného neurotika s neujasněnou osobností a fetišem na odpadkové koše.
 
Fotografie z filmu Toy Story 4: Příběh hraček / Toy Story 4Technicky dokonalé animaci každopádně nelze nic vytknout a z hlediska děje a jeho vyprávění těch vad také není příliš. Rozjezd je sice trochu pomalejší a starší díly Toy Story byly v řadě scén nápaditější, vtipnější a spletitější, i tak jde ale stále o zdařilou zábavu, která je v rámci animované konkurence stále vtipná, nápaditá a příběhově vynalézavá značně nadstandardně, a hlavně je vkusná a nepotřebuje si příliš vypomáhat primitivními groteskovými gagy. Tvůrcům v čele s celovečerně debutujícím režisérem Joshem Cooleym (jedním ze scenáristů filmu V hlavě) navíc nelze upřít skvělou práci s gradací, postavami, komediálním načasováním a citem pro emocionální pasáže, jež zejména ke konci efektivně dojímají, aniž by musely příliš tlačit na pilu.

Fotografie z filmu Toy Story 4: Příběh hraček / Toy Story 4Co se filmařům též povedlo, je navázat na témata přátelství, vzájemné pospolitosti a hledání svého místa ve světě, jež prostupují celou sérii Toy Story, a jsou silně akcentovány i tentokrát. Novinkou je však motiv odložených hraček, které už nebavilo být přehlížené a chytat prach na poličce, a tak se rozhodly osamostatnit, odejít do světa a žít vlastní život. Doposud bylo totiž údělem hraček sloužit svým dětským majitelům a být nástroji jejich štěstí a radosti, nemluvě o citových vazbách, které vznikaly mezi dětmi a jejich hračkami oboustranně. V Toy Story 4 ale přibývá postav, jejichž cílem je dosažení jejich vlastního štěstí, jenž nemusí nutně spočívat v naplnění touhy patřit nějakému dítěti. Je to opět posun někam dál – v Toy Story 3 si hrdinové uvědomili, že se nemusí vázat pouze na jednoho člověka, neb mohou učinit šťastným kterékoli dítě, teď pro změnu zjišťují, že se klidně obejdou i bez dětí.
 
Pro existenci filmu Toy Story 4: Příběh hraček se tak nakonec podařilo nalézt ospravedlnění a povedlo se i udržet ve všech ohledech vysokou kvalitativní laťku, díky čemuž snímek působí skutečně jako nedílná součást série a nikoli pouze jako její nadbytečná nadstavba. Příběh hraček se tak konečně dočkal definitivního finále, o čemž svědčí i zpráva, že se v Pixaru zapřísáhli, že s natáčením jakýchkoli pokračování nadobro skoncovali. Tak uvidíme, jestli dodrží slovo.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Český trailer k filmu Toy Story 4: Příběh hraček

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Vizuálně úchvatný a propracovaný animák Mezi živly shazuje až příliš jednoduchý příběh (17.09.2023 10:30 v Recenze)
- Téma: Panenky ve filmu: Annabelle, Barbie nebo Chucky. Kterou máš nejradši? (19.08.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- Box office: dinosauři odolali útoku Rakeťáka (20.06.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
- Preview: Studio Paramount chystá Star Trek 4, Tiché místo 3 a další (16.02.2022 12:30 v Radar | Preview)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Jennifer Grey (bejby z Hříšného tance) (12.02.2022 10:30 v Články | Publicistika)
- Rakeťák má nový trailer (09.02.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- Zemřel herec Ned Beatty (14.06.2021 09:43 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Hračky přicházející odnikud touží po svobodě (30.04.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Buzz Rakeťák promluví hlasem Chrise Evanse (12.12.2020 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Box office: tržby vede Slečna bestie (16.11.2020 07:30 v Komentáře | Box office)
- Box Office: Costnerova novinka vede (09.11.2020 08:39 v Komentáře | Box office)
- Bluray recenze: Oscarový vítěz Toy Story 4: Příběh hraček uzavírá populární sérii (03.03.2020 13:30 v Recenze | Blu-ray)
- Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 2010-2019 (15.02.2020 11:30 v Články | Publicistika)
- Oscar 2020: Nejlepším filmem je Parazit (10.02.2020 05:57 v Články | Publicistika)
- Top 20 ČR: Nejúspěšnějším filmem roku 2019 byla česká komedie Ženy v běhu (23.01.2020 12:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Téma: Box Office: Rok 2019 (31.12.2019 18:45 v Komentáře | Box office)
- Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 90. let (14.12.2019 10:30 v Články | Publicistika)
- Studio Disney pokořilo vlastní rekord (09.12.2019 11:38 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Poslední aristokratka porazila konkurenci (29.10.2019 15:21 v Komentáře | Top 20 ČR)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu