Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: Dustin Hoffman

Top 10: nezapomenutelné filmy Dustina Hoffmana

Vydáno: 03.08.2019 10:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Osmého srpna oslaví 82. narozeniny malý velký herec Dustin Hoffman, který vytvořil za desítky let mnoho nezapomenutelných rolí. Pojďme si připomenout některé z nich.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
10. Strašáci

Dustin Hoffman ve filmu Strašáci / Straw DogsAsi nejméně typickou rolí mladého Dustina Hoffmana byl americký matematik David Sumner, který se se svou atraktivní britskou ženou Amy (Susan George) nastěhuje do její rodné vesnice. Dvojice si najme na opravy domu partu místních, z nichž jeden kdysi měl s Amy poměr. Zpočátku nevinné škádlení na adresu Davida posléze eskaluje a končí tragicky. Strašáky natočil Sam Peckinpah proslulý především westernem Divoká banda a své pověsti nezůstal nic dlužen ani zde. Kromě vyhroceného násilného závěru obsahuje film také jednu slavnou scénu znásilnění. Dustin Hoffman byl jako slabošský intelektuál, který brání život svůj a své ženy, výborný. 

Originální trailer filmu Strašáci
9. Motýlek

Dustin Hoffman, Steve McQueen ve filmu Motýlek / PapillonDalší slavnou Hoffmanovou rolí je podvodník a penězokazec Louis Dega ze slavného dramatu Motýlek, které podle knihy Henriho Charrièra natočil Franklin Schaffner. Titulní postavu trestance odsouzeného na doživotí do věznice ve francouzské Guyaně ztvárnil Steve McQueen. Hoffman je skvělý protipól k hrdinnému McQueenovi a oba zde vytvořili nezapomenutelné postavy mužů, kteří chtěli přežít v nelidských podmínkách vězení. I když v případě Motýlka šlo především o jeho nezkrotnou touhu po svobodě.

Originální trailer filmu Motýlek
8. Hrdina proti své vůli

Dustin Hoffman ve filmu Hrdina proti své vůli / HeroTaké malý podvodníček Bernie La Plante z černé komedie Hrdina proti své vůli byl typickou rolí herce, který nejvýrazněji zazářil v podobných postavách. Bernie v dešti cestou za dcerou nechtěně zachrání životy mnoha pasažérům havarovaného letadla, mezi nimi i bulvární reportérce Gale (Geena Davis). Svět potřebuje hrdinu a jako jeho ideální představitel se jeví bezdomovec John Bubber (Andy García). Stephen Frears natočil hodně černou komedii utahující si z "amerického snu" a z toho, jak se takové mýty o hrdinech vytváří. A Dustin Hoffman v tragikomické roli opět zazářil.

Originální trailer filmu Hrdina proti své vůli
7. Lenny

Dustin Hoffman ve filmu  / LennyPod režijním vedením Boba Fosseho si Hoffman v roce 1974 zahrál postavu kontroverzního komika Lennyho Bruce. Ten proslul svým vulgárním slovníkem a také svou zkušeností s drogami. Za veřejné pohoršování byl také souzen. Lenny je po všech stránkách kvalitní životopisný film o postavě dnes už zapomenutého komika, jehož asi dnes zná jen málokdo. Tento film za zhlédnutí stojí hlavně kvůli výbornému Hoffmanovi, který byl za Lennyho nominován na Oscara. 

Originální trailer filmu Lenny
6. Malý velký muž

Dustin Hoffman ve filmu Malý velký muž / Little Big ManNezapomenutelný byl Hoffman také ve westernu Malý velký muž Arthura Penna. 121letý Jack Crab začne v roce 1970 vyprávět svůj pestrý a neuvěřitelný životní příběh o tom, jak střídavě žil mezi bělochy a indiány na divokém západě. Ve filmu je mimo jiné zobrazena i slavná bitva u Little Big Hornu, stejně jako historické postavy generála Custera nebo postavy slavných pistolníků Divokého Billa a Buffalo Billa. Film se nevyhýbá násilným scénám. Jeho satirické ladění pak jen zvětšuje jeho účinek. 

Originální trailer filmu Malý velký muž
5. Kramerová versus Kramer

Dustin Hoffman, Meryl Streep ve filmu Kramerová versus Kramer / Kramer vs. KramerSvého prvního Oscara obdržel Hoffman za roli Teda Kramera, kterého opustí jeho žena Joanna (Meryl Streep) a on musí sám vychovávat malého syna. Film míchající prvky rodinného a soudního dramatu byl triumfem nejen pro Dustina Hoffmana a jeho spoluhráčku, ale i pro režiséra Roberta Bentona i samotný film, který byl oceněn pěti Oscary. Mimo to byl i komerčně velmi úspěšný, jednoznačný divácký hit a nesmrtelná klasika.

Originální trailer filmu Kramerová versus Kramer
4. Půlnoční kovboj

Jon Voight, Dustin Hoffman ve filmu Půlnoční kovboj / Midnight CowboyKlasikou je i drama Půlnoční kovboj z roku 1969, kterým za mořem hvězdně debutoval anglický režisér John Schlesinger. Také tento snímek byl triumfem, i když Oscar Hoffmanovi za výkon v roli tuberkulózou postiženého podvodníčka Ratso Rizza, který se ujme nemotorného naivního gigola Joea, unikl. Byl to ale právě on, kdo z tohoto depresivně laděného filmu dělá nesmrtelné dílo, ať už svou pověstnou hláškou "I´m walking here!" nebo působivým koncem. 

Originální trailer filmu Půlnoční kovboj
3. Rain Man

Dustin Hoffman, Tom Cruise ve filmu Rain Man / Rain ManDalším diváckým hitem bylo melodrama Rain Man Barryho Levinsona. Příběh o dvou rozdílných bratrech, arogantním Charliem (Tom Cruise) a autistickém Rayovi (Hoffman), kteří se cestou do Los Angeles vzájemně poznávají, není třeba dále představovat. Byl z toho pro Hoffmana druhý Oscar a další tři: za nejlepší film, režii a scénář. 

Originální trailer filmu Rain Man
2. Tootsie

Dustin Hoffman ve filmu  / TootsieV nesmrtelné převlekové komedii Tootsie Sydneyho Pollacka hrál Hoffman nezaměstnaného newyorského herce Michaela Dorseyho, který se převlékne do ženských šatů, aby získal práci. To mu ale značně zkomplikuje jeho osobní život, když se zamiluje do půvabné Julie (Jessica Lange). Ta byla nakonec jediná, kdo si Oscara z deseti nominací odnesla. Nejvíce by si ho zasloužil právě Hoffman, protože jeho výkon zde je jedinečný.

Originální trailer filmu Tootsie
1. Absolvent

Dustin Hoffman ve filmu Absolvent / The GraduateDustin Hoffman zazářil jako meteorit už ve své první filmové roli, kterou byl rebelující Benjamin Braddock z nesmrtelného filmu Mika Nicholse Absolvent. Film proslavily písně dua Simon a Garfunkel a hlavně Hoffmanův výkon v roli dvacetiletého studenta, který se zamiluje do dcery ženy, s níž udržoval milenecký poměr, do slavné paní Robinsonové (Anne Bancroft). Absolvent je stejně jako Dustin Hoffman nesmrtelnou legendou.

Originální trailer filmu Absolvent

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • A co Vrtěti psem? Ten film je již dnes na indexu... (Anonym, 03.08.2019 22:53) Reagovat

    A co Vrtěti psem? Ten film je již dnes na indexu, že ano!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nejzábavnější filmy od zeleného stolu (27.09.2023 10:29 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Postradatelná Golda hledá bod obnovy (20.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Mission: Impossible Odplata – První část staví Tomu Cruisovi do cesty umělou inteligenci (19.07.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Rebelova odplata je mission impossible (12.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Jones se udržel na špici (11.07.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu