Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 7. 6. 2019 - 13. 6. 2019

TV tipy: Přijela k nám pouť, v níž se na bitevní lodi vede knoflíková válka a bitva o Alžír

Vydáno: 07.06.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ani druhý červnový týden není v televizích nijak extra zajímavý a krom premiéry vydařeného hororu Zhasni a zemřeš se opět spoléhá hlavně na reprízy a zařazení neznámých žánrovek. Jednou z nich je třeba muzikál Quadrophenia.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Knoflíková válka (War of the Buttons) (sobota 8. 6., Nova Cinema, 15.55 - 17.50 / neděle 9. 6., 09.05 - 10.55 / úterý 11. 6., 05.55 - 07.40)

Plakát filmu Knoflíková válka / War of the ButtonsU nás velmi málo známé britsko-francouzsko-japonské dobrodružné drama je další adaptací slavné knihy Louise Pergauda. Režírující John Roberts přenesl jeho děj z Francie do Anglie, jinak ale zachoval to nejpodstatnější, což je dobře. Zcela přesně vystihl atmosféru dvou znesvářených dětských skupin a podařilo se mu též do jejich konfliktů vnést lehký závan satiry na hádky dospělých, což děj jednoznačně oživí. Vsadil i na svižné tempo, hezkou kameru, kouzelné irské lokace, solidní výpravu a příjemný hudební doprovod, ve druhém plánu pak neopomněl ani lehce sociální podtext. Klíčové bylo pochopitelně obsazení, které se naštěstí podařilo, protože zvolení dětští herci jsou sympatičtí a přirození a nijak nepřehrávají. Jen škoda zbytečně televizního nádechu a přílišné doslovnosti, která nedává divákům moc prostoru na představivost. Tip pro celou rodinu.

Zajímavost: Film se natáčel v irském městečku West Cork.

Originální trailer filmu Knoflíková válka / War of the Buttons
Florenc 13,30 (sobota 8. 6., ČT1, 16.05 - 17.30 / neděle 9. 6., 06.40 - 08.10)

Plakát filmu  / Florenc 13,30Československá agitační komedie z druhé poloviny padesátých let už dost zastarala, svého času ale šlo o velký a oblíbený hit. Režisér a scenárista Josef Mach toho v ní moc neřešil a na velmi jednoduchý děj mapující cestu z Prahy do Karlových Varů navěsil nenáročné a z dnešního pohledu až naivní vtipy, které jsou ale skvěle vypointované. Počítat se ovšem musí s typicky dobovou až nezdravě optimistickou atmosférou a celkovým budovatelským laděním. Tempo je naštěstí dost svižné a stopáž krátká, že se vše výše zmíněné dá překonat, aniž by to divákovi začalo vysloveně vadit. K dobru slouží mimo titulního autobusu i obsazení, jemuž jednoznačně vládne Josef Bek, kterému dělají společnost mimo jiné Sylvie DaníčkováDana MedřickáKarel Effa nebo Jaroslav Vojta. Tuzemská klasika, k níž je nutno přistupovat se značnou tolerancí.

Zajímavost: Bek neměl v době natáčení řidičský průkaz.

Ukázka z filmu Florenc 13,30
Bitevní loď (Battleship) (sobota 8. 6., Nova, 20.20 - 22.50 / neděle 9. 6., Nova Cinema, 23.40 - 01.55)

Český plakát filmu Bitevní loď / BattleshipSedm let starý blockbuster na motivy slavné (nejen) deskové hry patří dnes k těm zapomenutým, i když si v kinech nevedl špatně. Režírující Peter Berg v něm předvedl docela dost vizuálních nápadů a opulentní akci, na níž je znát vysoký rozpočet, na druhou stranu se ale pustil do částečné parodie, což úplně nefunguje, protože není úplně znát, kdy si dělá legraci a kdy vše myslí vážně. Také oné akce je někdy až moc a postupem času začne být stereotypní a ubíjející. Za zmínku stojí i hudba, která sestává z různých zvuků. V titulní roli se představí solidní Taylor Kitsch, jemuž přihrává vesměs jen překvapivě velmi dobrá Rihanna, zbytek, v němž nechybí třeba Alexander Skarsgård nebo Liam Neeson, už nemá tolik prostoru. Největším problémem tak zůstává přehnaná délka, která by potřebovala být o minimálně dvacet minut kratší. Nenáročná zábava na sobotní večer, o níž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: První verze deskové hry, z níž film vychází, se objevila už v roce 1900.

Český trailer filmu Bitevní loď / Battleship
Quadrophenia (Quadrophenia) (sobota 8. 6., ČT art, 22.00 - 00.00)

Plakát filmu Quadrophenia / QuadropheniaV tuzemsku naprosto minimálně známý britský muzikál z konce sedmdesátých let vyžaduje znalého a zkušeného diváka, který dokáže docenit všechny drobné odkazy, které se v něm objevují. Tehdy debutující režisér a scenárista Franc Roddam v něm vycházel ze stejnojmenné rockové opery od The Who a soustředil se v něm na silný příběh a subkulturu mods. Jeho největším trumfem pochopitelně zůstává samotná hudba, která má náboj, dodává výtečnou dobovou atmosféru a její součástí jsou i některé legendární rockové písně. Nechybí tu ani těžce sociální přesah, který snímek posouvá na jinou úroveň a o tehdejší společnosti v Británii hodně vypovídá. Výtečná je též vizuální stránka. V titulních rolích excelují Phil Daniels, Leslie Ash, Phil Davis, Mark Wingett, Sting a Ray Winstone. Pokud patříte k fanouškům rockové hudby a víte něco o zachycené popkultuře, prožijete jedinečný zážitek.

Zajímavost: Do hlavní role byl zvažován i zpěvák Sex Pistols John Lydon aka Johnny Rotten.

Oficiální trailer filmu Quadrophenia / Quadrophenia
Přijela k nám pouť (neděle 9. 6., ČT1, 16.05 - 17.25 / úterý 11. 6., 14.05 - 15.20)

Plakát filmu  / Přijela k nám pouťČeskoslovenský rodinný snímek z raných sedmdesátých let se dnes řadí k těm zapomenutějším a svým způsobem je to škoda. Režírující Věra Plívová-Šimková v něm totiž natočila ukázkový dětský snímek, který nikoho neurazí. Zachytila v něm velmi specifickou atmosféru normalizačního maloměsta a zároveň svět dětí, v němž je možné úplně všechno, a který nemá hranice. Nechybí tu krásná hudba Petra Skoumala, hravé a chytlavé písně, z nichž některé stihly zlidovět, značný nadhled a svižné tempo, v němž není čas na přemýšlení o trochu prostinkém a možná trochu nelogickém ději. Potěší ale přesah v podobě důrazu na vztah k rodičům a prarodičům. V hlavních rolích se objeví několik sympatických dětských herců, mezi nimiž lze poznat především Yvettu Kornovou, Marka Vašuta nebo Miroslava Vladyku, z dospělých pak nechybí třeba Zuzana Bydžovská. Trochu nevýrazná, ale hodně slušná žánrovka.

Zajímavost: Václav Vydra hrál ve filmu vojáka, ačkoliv mu bylo teprve sedmnáct.

Ukázka z filmu Přijela k nám pouť
Spikova banda (The Spikes Gang) (neděle 9. 6., ČT2, 20.00 - 21.40 / pondělí 10. 6., 23.50 - 01.20)

Plakát filmu Spikova banda / The Spikes GangWestern z první poloviny sedmdesátých let v Česku nepatří k těm nejznámějším a moc se nevysílá. Důvod je jasný, režírující Richard Fleischer v něm dekonstruuje mýty o divokém západě a nikomu nedává moc naděje. Spolehl se tedy na depresivní a smutnou atmosféru, jednoduchý, ale účinný příběh o mladících, kteří vstoupili na šikmou plochu, z níž není cesty zpět, který rozhodně nevrcholí happyendem. Snímek nedisponuje ani sympatickými postavami a úplně v něm chybí klasický konflikt dobra a zla, protože jde spíše o moralistní přesah. K dobru budiž přičtena i výborná kamera, hodně solidní akce, které tu ovšem není tolik a celková výprava. V hlavních rolích se představí Lee Marvin, Gary Grimes, Ron Howard a Charles Martin Smith. Netradiční a dost smutná žánrovka, která určitě nesedne každému.

Zajímavost: Extrémně nízko nošená pouzdra na pistole, která nosila trojice mladíků, jsou tak dobově neautentická, až se dají nazvat za extrémně hloupá.  

Originální trailer filmu Spikova banda / The Spikes Gang
Zhasni a zemřeš (Lights Out) (neděle 9. 6., Nova Cinema, 22.05 - 23.40 / úterý 11. 6., 02.50 - 04.20)

Plakát filmu Zhasni a zemřeš / Lights OutTři roky starý horor se z jemu podobných lehce vymyká a není jen tuctovou žánrovkou, i když jeho hodnocení tomu úplně neodpovídají. Tehdy celovečerně debutující David F. Sandberg v něm roztáhl svůj krátkometrážní počin do únosné délky, zcela se vyhnul nelogičnostem a po celou dobu udržuje koncept zhasínání a rozsvěcení. Daří se mu také nastolit hodně hutnou atmosféru, kterou dokresluje zdařilá a minimalistická hudba. Vysloveně potěší nekompromisní a nečekaná pointa, která dává smysl. Oproti ostatním hororům se mu vyvedl i casting, neboť nějaká zcela nesympatická postava tu naštěstí úplně chybí a všichni velmi dobře hrají, což platí zejména o titulních Terese PalmerMarie Bello. Jestli se dá něco tvůrcům vytknout, pak určitý stereotyp ve způsobech zabíjení, ne úplně fungující lekačky a možná až velká sázka na diváckou jistotu. Jeden z tipů týdne, o němž se více dozvíte v naší recenzi.

Zajímavost: Některé vizuální efekty dělal režisér sám.

Originální trailer filmu Zhasni a zemřeš / Lights Out
Srdečně vás vítáme (Á bras ouverts) (pondělí 10. 6., Prima Max, 20.00 - 22.05 / úterý 11. 6., 15.35 - 17.35)

Český plakát filmu Srdečně vás vítáme / À bras ouvertsFrancouzsko-belgická komedie nakonec není úplně výrazná a v našich končinách je hodnocena jen velmi lehce nadprůměrně. Režírující Philippe de Chauveron v ní navzdory synopsi nedělá humor z tématu imigrantsví jako spíše z odlišnosti kultur, což je asi dobře. Přesto se ovšem nevyhýbá vysloveně trapným vtipům, kterých tu tedy není tolik a vždy je eliminuje nějaká trefná hláška, nejde si jich ale nevšimnout. Pozitivy budiž odlehčená atmosféra, svižné tempo a snesitelná stopáž, v níž je naštěstí jen minimum nudy. V titulní roli exceluje spolehlivý Christian Clavier, jemuž zdatně sekunduje Elsa Zylberstein. Výsledek ale postrádá nějakou zapamatovatelnou scénu, zajímavý nápad nebo něco, čím by vystoupil ze zajetých žánrových kolejí. Oddechovka na pondělní večer.

Zajímavost: Ve filmu se objeví potitulková scéna.

Oficiální český trailer filmu Srdečně vás vítáme / Á bras ouverts
Bitva o Alžír (La battaglia di Algeri) (úterý 11. 6., ČT art, 21.55 - 23.55)

Plakát filmu Bitva o Alžír / La battaglia di AlgeriV tuzemsku jen minimálně známé alžírsko-italské drama z druhé poloviny šedesátých let se dočkalo oscarové nominace za cizojazyčný film a dodnes je velmi působivé. Režírující Gillo Pontecorvo v něm totiž vsadil na až reportážní a dokumentaristický styl, díky němuž je z výsledku znát autenticita a naprostá sugestivnost. A vůbec nevadí, že vše je vyprávěno retrospektivně a nikoli v reálném čase. Přínosem je i to, že autor se snaží zůstat objektivní a nikomu výrazně nestraní. Naprosto jedinečnou atmosféru dotváří nádherná černobílá kamera a jako vždy geniální hudba Ennia Morriconeho. Daní za tento přístup je však to, že film je jako by chladný a drží si silný odstup od diváka, který nemá moc šancí dostat se postavám pod kůži a soucítit s nimi. Body pak sráží i místy hodně nepovedená akce. Tip pro milovníky historie.

Zajímavost: Film byl velmi dlouho zakázán ve Francii, ve zcenzurované verzi pak byl promítán ve Velké Británii a v USA.

Originální trailer filmu Bitva o Alžír / La battaglia di Algeri
Dalších 48 hodin (Another 48 Hrs.) (úterý 11. 6., Prima Max, 22.15 - 00.15 / středa 12. 6., 23.55 - 07.40)

Plakát filmu Dalších 48 hodin / Another 48 Hrs.Pokračování úspěšné kriminální komedie vzniklo na úplném počátku devadesátých let a dnes je hodnoceno vesměs průměrně a tedy mnohem hůř než díl původní. A je to asi logické, protože režírující Walter Hill tehdy jako kdyby nechtěl nic řešit a spolehl se na to samé, jen přidal o něco více humoru a akce, aby bylo vše velkolepější. A tato sázka mu vyšla tak napůl, protože mnoho vtipů střílí dost vedle a chybí jim lepší pointa a ani akce není tak opulentní, aby zaujala. Nad vodou tak snímek drží opravdu jen fungující atributy z "jedničky", tzn. svižné tempo, jednoduchý příběh, odlehčená atmosféra, hlavně ale ústřední herecká dvojce Eddie Murphy a Nick Nolte, mezi níž působí báječná chemie. Oddechovka, která splní svůj účel, vyšší nároky na ni ale mít nelze.

Zajímavost: Z filmu bylo vystříháno padesát minut, což odnesla postava v podání Briona Jamese, která má znatelně menší prostor.

Originální trailer filmu Dalších 48 hodin / Another 48 Hrs.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Policajt v Beverly Hills: Axel F (14.12.2023 14:53 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Candy Cane Lane (12.10.2023 19:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Sledovaný Dovbuš letí na jízdu smrti (23.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Velký Buster Keaton všechny zabije a vrátí se sám (04.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Liama Neesona čeká Jízda smrti (24.07.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Masakr v Římě způsobil chaos a znamenal farářův konec (02.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Ridley Scott je stále bez Oscara (28.05.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Přenašeč Spider-Man jede daleko od domova poslední závod, v němž chce vždycky zvítězit (24.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu