Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Bitevní loď

Recenze: Bitevní loď

Vydáno: 19.04.2012 13:00 v sekci Recenze | Premiéry - Adam Hencze | foto: Bontonfilm

Hasbro po Transformers servíruje další blockbusterovou akční sci-fi, prvoplánově cílenou na popcornové publikum, které nečeká žádné velké filozofické eposy. Stačí 200 milionů, hypersexy Brooklyn Decker, drsňák Liam Neeson a velkolepá invaze emzáků může začít. A komu to nestačí, je tu Rihanna.

Bitevní loďRecenzoval/a Adam Hencze dne 19.04.2012 13:00. Hasbro po Transformers servíruje další blockbusterovou akční sci-fi, prvoplánově cílenou na popcornové publikum, které nečeká žádné velké filozofické eposy. Stačí 200 milionů, hypersexy Brooklyn Decker, drsňák Liam Neeson a velkolepá invaze emzáků může začít. A komu to nestačí, je tu Rihanna. Hodnocení: 3

Bitevní loď

Battleship
Válečný / Thriller / Sci-Fi / Akční
USA, 2012 , 131 min.

Režie: Peter Berg
Scénář: Jon Hoeber, Erich Hoeber
Kamera: Tobias A. Schliessler
Hudba: Steve Jablonsky
Herci: Taylor Kitsch, Alexander Skarsgård, Rihanna, Brooklyn Decker, Tadanobu Asano, Hamish Linklater, Liam Neeson, Peter MacNicol, John Tui, Jesse Plemons, Gregory D. Gadson, Jerry Ferrara, Adam Godley, Rico McClinton, Joji Yoshida

Česká premiéra: 19.04.2012

Bitevní loď hodnocení na Kinobox.cz: 64.79 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Bitva o Zemi začne na moři. Po rychlém zamyšlení musí každému rozumnému člověku dojít, že úspěch Bitevní lodi s recyklovanými Transformers efekty musí fungovat. Ve skutečnosti tomu tak do jisté míry je, jako obvykle je ale nutné vědět, na jaký film to vlastně jdete. Invaze mimozemšťanů, kteří k nám přiletí po navázání kontaktu pomocí signálu, který vyslali vědci z Havaje, zní sice šťavnatě, na druhou stranu taky jako klišé, které tu už bylo stokrát jinak. Bergův nejnovější počin se mohl stát nepříjemným propadákem, jen kdyby nebyl tak nezdravě zábavný. A ten rodák z New Yorku dobře ví, jak ho prodat.
Peter Berg má za sebou ve své filmařské branži kromě televizních epizod nic moc neříkajícího Hancocka a ucházející akční thriller Království s Jamie Foxxem a Chrisem Cooperem. Ve svém zbrusu novém velkolepém akčňáku se nevydal úplně špatnou cestou, a to i přesto, že jeho styl silně voní kořením Michaela Baye, i když není zdaleka tak uhlazený.
Berg ale moc dobře ví o všech stupiditách a vlasteneckých řečičkách, nebojí se je proto použít v situacích, kdy on sám ví, jak trapně zní.Perfektním příkladem je černoch, který přišel ve válce o obě nohy a který celou dobu neumí nic jiného než vlastenecky hláškovat. Nad to se nepovznáší jen režisér a film samotný, ale dokonce i herecké postavy, viz perfektní vědcův stěr na jednu z podobných vlasteneckých blbostí z úst beznohého vojáka: "Who talks like that?"
Proto se budete v kině řezat smíchy a vězte, že se u téhle popcornovky nařežete překvapivě dost. Vtipné a akční tempo je totiž nastaveno už od samotného začátku, hned po povedené krádeži burrita se dostáváme na palubu lodi, kde startuje mezinárodní vojenské cvičení. A hned potom už vzduchem létá všechno možné a bude to bouchat v každém střihu.
Popcornovky nejsou ale jen Bayovské superobří výbuchy, bleskové přesuny tun oceli nebo Abramsovské modrobílé odlesky světla ze všemožných materiálů (toho všeho má film přebytek). Jde také o filmařský cit a vedení herců, vyvarování se hluchým místům (kterých se bohužel namnožilo víc a ta nejhorší je prostředních čtyřicet minut ničeho) a o další základní režisérské úkony.
Berg nesplňuje vše a proto je Bitevní loď sice nakažlivě zábavná a nabušená, sama o sobě ale nemá šanci obstát. To je ale to skvělé na popcornovkách, a to je ten důvod, proč na podobné filmy s oblibou chodíme - za čistou zábavou. Občas v kině nechceme přemýšlet nad tím, kdo je vrah, brečet u zbabraných lidských vztahů a filozofovat nad smyslem bytí. A zábavy tu z plátna naštěstí stříká po kubících.
Do hlavních rolí dvou bratrů Berg zlákal Taylora Kitsche a Alexandera Skarsgårda (velitele čety z vynikajícího Generation Kill), jako kočku koček přidal Brooklyn Decker a roli střelce Raikes si střihla Rihanna, nad kterou se po celý film vznáší nevěřícný otazník. Zpěvačka to sice občas utáhla, celkově byla ovšem spíš lákadlem než nějakou samoúčelnou jistotou. Nad gagy, které z její strany létaly, jsem pozvedával obočí tak dlouho, až mi srostlo s ofinou.
Raikes je nejen čokoládově sexy, umí k tomu ještě střílet z torpédoborce, jako jediná žena z lodi hrát evropský fotbal (u něj všechny posílat do slečinek), střílet z automatické pušky a zachraňovat všechny hlavní postavy. Její obsazení je pro film tak specifické, že nevím o nikom místo ní, přesto jsem všemi deseti pro její pokračování spíše v té hudební branži.
Příjemně překvapil Alexander Skarsgård, Taylor Kitsch byl standardně škrobený a nic moc neukazující, Liam Neeson zase dostal zbytečně málo prostoru. Z komparzu ještě stojí za zmínku veteráni, se kterými souvisí neskutečně vtipná scéna ke konci filmu, když hrdě nastupují na palubě své staré lodi. Super byl taky náhodný mariňák, jehož pravidelné střihy ze všemožných situací obsahovaly pouze hlášky typu "I didn't sign up for this," "What the fuck was that?" nebo jednoduše "Oh shit!" Boží.
Samotný koncept a design potvor taky připomíná herní sérii Crysis, ve které je navíc cíl mimozemského útoku New York a také tam spadne nějaký ten mrakodrap. Audiovizuál je dechberoucí, pokud vyrazíte k velkému plátnu s dobrým zvukem, máte o slušný zážitek postaráno. Obzvlášť skvělý byl zhruba tříminutový záběr potápění torpédoborce, kdy šla posádka přes palubu, vše maximálně dynamické, akční, s výbuchy a bez jediného střihu.
A hudbu Jablonsky vykrádá od AC/DC a dalších kapel, což není na škodu, pokud nejste vyloženě jejich odpůrci. Takový Thunderstruck při nástupu na USS Missouri s oldschool posádkou tvořenou americkými veterány z druhé světové války se slovy "tuhle loď nic nepotopí" má něco do sebe. A když už nic, alespoň se zasmějete, vlastenecký kýč je totiž filmem propletený skrz naskrz. Působí ale záměrně směšně, takže ho lze odpustit.
Bitevní loď vyráží do českých kinosálů, a pokud se chcete pobavit a výborně naladit na příchozí letní blockbustery (už klepou na dveře!), návštěvou kina určitě neprohloupíte. Jinak raději nohy pryč.

Český trailer filmu Bitevní loď

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • (Lukáš Boček, 21.04.2012 19:54) Reagovat

    konina všech konin, ale nenudil jsem se ani minutu :) a rihanna překvapila, čekal sem naprostou zoufalost, ale nakonec mi do filmu uplne prirozene zapadla :)

  • (Tomik Dvořák, 01.07.2012 20:33) Reagovat

    nevíte někd jestli ten film bude i v češtině ?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Sledovaný Dovbuš letí na jízdu smrti (23.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Velký Buster Keaton všechny zabije a vrátí se sám (04.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Liama Neesona čeká Jízda smrti (24.07.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Waco: The Aftermath (02.03.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Drsnej Shaft a Abraham Lincoln jsou božští kazišuci (27.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Liam Neeson je Marlowe (14.01.2023 08:30 v Novinky | Trailery)
- Půjde Neeson ve stopách Franka Drebina? (14.10.2022 08:21 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Malá čarodějnice podepsala marseillskou smlouvu a vzpomíná na Itálii (26.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zloun seveřan míří na Vyšehrad a není na tom nic k smíchu (13.04.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Liam Neeson v akčním filmu Memory (16.03.2022 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Lví žena na Halloween pociťuje přídech skandálu a překonává 21 mostů (25.02.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Hamlet prožívá bouřlivé dny a srážku s láskou (11.02.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Liam Neeson znovu akční ve filmu Blacklight (05.01.2022 13:19 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Ježíš Nazaretský prožívá ledové peklo a plánuje mrazivou pomstu (24.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Akční drama Seveřan má první trailer (20.12.2021 18:40 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase nasazuje rukavičky, aby na 22. míli potkala vdovy (26.11.2021 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu