Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Aladin

Recenze: Aladin – podruhé do stejné (nadčasové) pouště

Vydáno: 23.05.2019 09:00 v sekci Recenze | Premiéry - Pavel Klimeš | foto: facebook tvůrce

Další z řady hraných remaků klasických kreslených filmů je víceméně přesnou adaptací původního příběhu. Přesto díky nápadité režii baví a je rozhodně na co se dívat.

AladinRecenzoval/a Pavel Klimeš dne 23.05.2019 09:00. Další z řady hraných remaků klasických kreslených filmů je víceméně přesnou adaptací původního příběhu. Přesto díky nápadité režii baví a je rozhodně na co se dívat. Hodnocení: 4

Aladin

Aladin
Romantický / Fantazie / Rodinný / Muzikál
USA, 2019 , 128 min.

Režie: Guy Ritchie
Scénář: John August, Guy Ritchie
Kamera: Alan Stewart
Hudba: Alan Menken
Herci: Will Smith, Mena Massoud, Naomi Scott, Marwan Kenzari, Navid Negahban, Nasim Pedrad, Billy Magnussen, Jordan A. Nash, Amir Boutrous, Numan Acar, Omari Bernard, Nathaniel Ellul, Sebastien Torkia, Maya Saroya, Amer Chadha-Patel

Česká premiéra: 23.05.2019

Distributor: Falcon

Aladin hodnocení na Kinobox.cz: 68.81 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Éra současných hraných zpracování klasických animovaných skvostů z tvůrčí dílny Walta Disneyho začala téměř před deseti lety Alenkou v říši divů. Od té doby jsme byli svědky dvojího pojetí těchto klasických příběhů. Tak třeba hned druhá adaptace, Zloba - Královna černé magie si ze své zdrojové Šípkové Růženky brala pouze některé prvky, ale skutečnou hrdinkou toho filmu byla právě ústřední záporačka. Dalšími filmy, které více či méně úspěšně představovaly nové (nebo aspoň neotřelé) úhly pohledu na známé reálie, byli Kniha džunglí, Alenka v říši divů: Za zrcadlemKryštůfek Robin a Dumbo.

Mena Massoud, Will Smith ve filmu Aladin / AladdinNaproti tomu pak vznikaly i filmy, které téměř přesně kopírovaly děj kreslených předloh. Kromě již zmíněné první Alenky šlo zejména o filmy Popelka a Kráska a zvíře. Do stejné kategorie pak patří i nejnovější film režiséra Guye Ritchieho Aladin. Ten si vytkl za cíl znovu zpracovat a aktualizovat velmi oblíbený klasický film Aladin z roku 1992, který volně adaptoval stejnojmenný arabský lidový příběh přidaný do pohádek Tisíce a jedné noci. Původní film získal dva Oscary, Grammy a na jeho motivy vznikla dvě pokračování, stejnojmenný televizní seriál nebo třeba muzikál na Broadwayi.

V příběhu situovaném do blízkovýchodního města Agrabah potkáváme okouzlujícího pouličního zlodějíčka Aladina (Mena Massoud), odvážnou a odhodlanou princeznu Jasmínu (Naomi Scott). Když sultánův ambiciózní velkovezír Džafar (Marwan Kenzari) rozpozná v Aladinovi potenciál, vyšle ho do Jeskyně zázraků, odkud má přinést kouzelnou lampu, která mu má díky mocnému džinovi (Will Smith) pomoci dosáhnout všech cílů. Aladin však netuší, jak moc proradný Džafar doopravdy je…

Naomi Scott, Mena Massoud ve filmu Aladin / AladdinPůvodní film Aladin mám (hlavně díky své malé dcerce) ve velmi živé paměti. V podstatě jsem schopen jisté pasáže odcitovat zpaměti, ale rád bych řekl, že i v dětství patřil k mým velice oblíbeným filmům. Když jsem uslyšel, že se v rámci trendu remaků disneyovských filmů dostane i na Aladina, byl jsem skeptický. Nedovedl jsem si jako džina představit Willa Smithe a vůbec celý vizuál mě trailery nepřesvědčil. Obecný konsenzus byl pak takový, že spousta lidí se rozhodla, že film bude špatný. Neměl jsem tedy velká očekávání. Možná právě proto mě nová verze velmi příjemně překvapila. Dokonce tak moc, že jsem z kina odcházel spokojenější než u většiny předchozích snímků.

Ano, příběh je v podstatě stejný jako v roce 1992 včetně všech hudebních čísel, po stránce napínavosti či dějových kliček tedy nemá nový film co nabídnout. Na prstech jedné ruky bychom spočítali významné rozdíly mezi oběma verzemi. Úplný závěr je sice poněkud (a poměrně radikálně) modifikován, ale jelikož ten výsledek známe již z prologu, o skutečné překvapení nejde. Dočkáme se tedy pouze několika málo hudebních scén navíc, což je z hlediska nového obsahu skutečně málo.

Chico Kenzari ve filmu Aladin / AladdinFilm to však bohatě vynahrazuje skvělou výpravou (zvláště pak nádherné kostýmy), v níž se potkávají blízkovýchodní i indické vlivy a řada hudebních čísel je vysloveně požitek sledovat („Princ Ali“). Na hudbě se opět podepsal disneyovský mág hudebních doprovodů Alan Menken (autor původní hudby). S tím souvisí i výborný český dabing, který má zcela odlišný ale přesto plně funkční překlad textů písní. V dialozích pak vše funguje na výbornou a nenarazil jsem na žádnou velkou chybu. Pokud jde o režii Guye Ritchieho, tak si opět neodpustil několik svých charakteristických „kinetických“ efektů zpomalovaček a především zrychlovaček, které jsem zde osobně příliš neocenil, ale záměrem nejspíš bylo napodobit rychlejší pohyb kreslených postav.

Herecké výkony jsou velice dobré. Prakticky nemohu říct, že by mi v tomto směru někdo vysloveně vadil. Ústřední dvojice Aladin a Jasmína je vybrána opravdu bravurně a chemie mezi nimi doopravdy neschází. Jasmína je oproti staršímu filmu možná ještě o něco silnějším charakterem a má tu i svoji zcela novou píseň, která více než jen trochu připomíná Ledové království.  Ústřední záporák Džafar je sice o poznání méně démoničtější než ve verzi z roku 1992 a nyní je spíše úlisný a zákeřný. Také je výrazně omlazen, čehož jsem se také dosti obával, ale zcela zbytečně. Již zmíněný džin je pak úspěch z největších. Na džinovi totiž film o Aladinovi stojí a padá. Trailery ani obrázky vám nemohou plně dosvědčit, zda postava dává smysl. Will Smith, ač není většinou mým oblíbencem, ze sebe dostává to nejlepší.

Nasim Pedrad, Naomi Scott ve filmu Aladin / AladdinPokud to vezmu kolem a kolem, jsem poměrně spokojen. Ortodoxní fanoušci původního filmu budou nejspíš brblat nad tím či oním prvkem a možná i nad zbytečností celého počinu, pokud jde o skutečně nové prvky. V tomto ohledu musím do jisté míry souhlasit, avšak dozajista se najde stejný počet lidí, kterým film uhodí na nostalgickou strunu. A konečně je to snímek, který má film představit nové generaci diváků a jako takový si vede výborně. Pokud tedy patříte k posledním dvěma skupinám, určitě se do města Agrabahu vypravte.  

Český trailer k filmu Aladin

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Super (Václav, 28.06.2019 11:45) Reagovat

    Právě že absenci nějakých výrazných změn beru jako plus filmu. Bál jsem aby se neprojevil výbuch vlastní invence a tvůrci nevymysleli zlou sestru Jasmíny nebo nějaký podobný nesmysl.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: The Ministry of Ungentlemanly Warfare (31.01.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Kontroverzní hraná Malá mořská víla si předpojaté odsudky nezaslouží (27.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Černá komedie Invalida se současné česko-slovenské tvorbě dost vymyká (23.04.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Medvídek Pú: Krev a med je ostudně céčkovou podívanou, která v kinech nemá co dělat (07.03.2023 16:31 v Recenze | Premiéry)
- Guy Ritchie nabírá početný ansámbl (03.02.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Operace Fortune je blízko osmi hor (04.01.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Blíženec našel deníček moderního fotra, v němž je ukryto alibi na klíč (18.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Will Smith na útěku v novém traileru Osvobození (17.11.2022 07:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Rozhněvaný muž Buster Keaton spustil tichou revoluci (07.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Will Smith je uprchlý otrok v traileru Osvobození (04.10.2022 11:54 v Novinky | Trailery)
- Guy Ritchie natočí Herkula (18.06.2022 10:00 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2022: filmem roku je V rytmu srdce (28.03.2022 05:57 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Escobar skrývá podivná tajemství a trpí diagnózou šampionů (18.03.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscarová recenze: Will Smith jako Král Richard se až příliš urputně snaží získat svého prvního Oscara (14.03.2022 12:30 v Recenze)
- Já, legenda bude mít pokračování (05.03.2022 14:39 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu