Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscarová recenze: Král Richard

Oscarová recenze: Will Smith jako Král Richard se až příliš urputně snaží získat svého prvního Oscara

Vydáno: 14.03.2022 12:30 v sekci Recenze - Lukáš Frank | foto: PLOTPOINT

Král Richard: Zrození šampionek je dalším snímkem, který má 28. března 2022 na oscarovém ceremoniálu šanci získat titul Nejlepší film a zazářit v dalších pěti kategoriích. Zaslouží si své místo mezi nominovanými?

Král Richard: Zrození šampiónekRecenzoval/a Lukáš Frank dne 14.03.2022 12:30. Král Richard: Zrození šampionek je dalším snímkem, který má 28. března 2022 na oscarovém ceremoniálu šanci získat titul Nejlepší film a zazářit v dalších pěti kategoriích. Zaslouží si své místo mezi nominovanými? Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Režisér Reinaldo Marcus Green natočil podle scénáře debutujícího Zacha Baylina životopisný snímek mapující začátky obrovského úspěchu dvou světově známých hráček tenisu Venus a Sereny Williamsových. O trochu více než jim se ale věnuje jejich otci Richardovi, který je svou umanutostí a cílevědomostí na vrchol dostal.

Will Smith ve filmu Král Richard: Zrození šampiónek / King Richard
© Warner Bros.
Jelikož Richard Williams (Will Smith) neměl v mládí zrovna na růžích ustláno, rád by docílil toho, aby jeho dcery žily zcela jiný život. Do puntíku jim naplánuje jejich cestu životem, a ta musí jít ruku v ruce se sportovními úspěchy, školou a také s nejlépe ničím nerušeným dětstvím. Občas to vypadá, že by Richard rád byl jedním zadkem na dvou posvíceních a ač se jeho vize zdá často neproveditelnou, cílevědomý otec svým úsilím, vytrvalostí a hlubokým poutem k rodině dosáhne nemožného a pro své děti připraví skvělou půdu pro další život.

Král Richard: Zrození šampiónek je naprosto tradičním sportovním dramatem, které nijak nevybočuje z davu, divákovi postupně dávkuje nepříliš dramatický příběh a vyvolává pocit, že tohle už bylo někde viděno. Proč tedy soutěží o nejlepší snímek minulého roku? Je to jednoduché! Má své kouzlo. Je velice příjemné ho sledovat hlavně díky silnému rodinnému poutu. A také proto, že film podobného typu nebyl dlouho na plátně viděn (podobně laděné Zrození šampiona mělo premiéru v roce 2009). K tomu si přidejte nadstandardní herecké výkony a máte oscarovou jistotu na stole. Z filmu, stejně jako z Willa Smithe, kterému se získání Oscara stále vyhýbá, možná až příliš čiší touha po zlaté sošce. Scénář ale nedovolí příběh nechat spadnout do přehnaného patosu a srdceryvnosti. Nějaké té dojemné scény se dočkáme, ale jejich ztvárnění je vkusné a nerušivé.

Will Smith ve filmu Král Richard: Zrození šampiónek / King Richard
© MARCA
Příběh vcelku poklidně plyne, ale nenudí. Během 145 minut dlouhé stopáže se žádná vyloženě dramatická situace, která by zásadně utkvěla v paměti, nestane. Divák se v podstatě ihned seznámí s povahovými rysy hlavního hrdiny Richarda a s jeho talentovanými dcerami (Demi Singleton, Saniyya Sidney). Ty trénují, zápasí a snaží se splnit svůj (nebo otcův?) sen. Překvapí upozadění známější Sereny, a tak ve většině případů sledujeme „méně“ známou Venus. Kromě tradiční, ale kvalitní a poctivé filmařiny je třeba také vyzdvihnout velice dobře zpracované tenisové zápasy, které mají ten správný náboj, a to hlavně díky skvěle vedené kameře sedmdesátiletého Roberta Elswita (Oscar za kameru filmu Až na krev). Raketové údery navodí příjemné mrazení v zádech a chuť tenistkám fandit společně s nadšeným davem fanoušků.

Nejvýraznější postavou je bezesporu Richard Williams v podání Willa Smithe. Ten už si za svůj výkon odnesl Zlatý Glóbus a jistě si brousí zuby i na Oscara. Možná až příliš okatě, ale proč ne. Jeho výkon je uvěřitelný a naprosto zaslouženě na ocenění nominovaný. Richard je v první řadě milujícím otcem, ale také pedantem, kterému na srdci leží budoucnost jeho dcer, pro které udělá vše od nepřetržité honby za výdělkem až po potupné zmlácení místními výrostky. V některých chvílích ho budete milovat, v některých nenávidět, v některých budete jen kroutit hlavou nad jeho rozhodnutím. Will Smith do role dává všechno a celý film si krade pro sebe, což je škoda, protože představitelky Sereny a Venus jsou minimálně stejně kvalitní herečky jako on. Divák má pocit, že filmová rodina Williamsových je rodinou i ve skutečnosti.

Král Richard: Zrození šampiónek je typickým oscarovým snímkem, jehož plusem je určitá líbivost širším masám diváků. Oproti komornější Síle psa, která se vydává originálnější a osobitější cestou artových filmů, je tohle sportovní drama jasnou smečí. Možná až příliš se snaží dostat do přízně Akademiků, možná až příliš urputně touží získat pro Willa Smithe Oscara. Pořád jde ale o poctivou filmařinu a nenáročnou, ale vůbec ne banální oddychovku, ke které se budou nejen fanoušci tenisových utkání rádi vracet.

Český trailer filmu Král Richard: Zrození šampionek
Další Oscarové recenze:


NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 10: čeští režiséři po roce 1989
Téma: Top 10: čeští režiséři po roce 1989 V tomto článku si představíme desítku domácích režisérů, kteří představují tvář současného českého filmu a jejich tvorba spadá do období po roce 1989 do současnosti. čtěte zde
Vydáno: 26.11.2022 14:30 v sekci Články | Publicistika
0
Grand Prix 6/10
Recenze: Česká komedie Grand Prix kombinuje výbornou režii a vulgární humor Nový film Jana Prušinovského spojuje sociální drama z maloměstské periferie s komediální road-movie o tom, jak si majitel autobazaru, zloděj aut a autistický automechanik vyjedou na závody Formule 1. čtěte zde
Vydáno: 26.11.2022 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
Recenze: Princezna zakletá v čase 2 8/10
Recenze: Fantasy Princezna zakletá v čase 2 rozčeřila stojaté vody českého filmu Vánoce jsou za dveřmi a přichází čas pohádek. Druhý díl Princezny zakleté v čase vybočil ze své pohádkové cesty a nabízí spíše fantasy s pohádkovými prvky. Není to ale vůbec na škodu! čtěte zde
Vydáno: 25.11.2022 12:30 v sekci Recenze | Premiéry
6
TV tipy: 25. 11. 2022 - 1. 12. 2022
TV tipy: Temné síly hledají cestu zpátky a mají srdce na dlani Ani na konci listopadu nečeká na diváky v televizích žádná zásadní premiéra, ale spoléhá se spíše na osvědčenou klasiku, která leckdy připomene blížící se svátky. Hitem tak nejspíš bude zařazení české komedie Srdce na... čtěte zde
Vydáno: 25.11.2022 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 47. týden
Kinopremiéry: Fabelmanovi vypráví vánoční příběh z divnosvěta Přesně měsíc před Štědrým dnem bude na diváky z kin nejvíce útočit česká komedie Vánoční příběh, která bude chtít hlavně uspokojit méně náročné publikum. To náročnější může zvolit třeba Spielbergovo drama... čtěte zde
Vydáno: 23.11.2022 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Blíženec našel deníček moderního fotra, v němž je ukryto alibi na klíč (18.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Will Smith na útěku v novém traileru Osvobození (17.11.2022 07:30 v Novinky | Trailery)
- Will Smith je uprchlý otrok v traileru Osvobození (04.10.2022 11:54 v Novinky | Trailery)
- David Harbour usedne za volant (15.09.2022 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Vrána nakonec vznikne (04.04.2022 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2022: filmem roku je V rytmu srdce (28.03.2022 05:57 v Novinky | Zprávy)
- Ghostface a Bob Marley mají datum premiéry (19.03.2022 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Escobar skrývá podivná tajemství a trpí diagnózou šampionů (18.03.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Já, legenda bude mít pokračování (05.03.2022 14:39 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2022: nominace na nejlepší americké filmy roku vyhlášeny (08.02.2022 14:56 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Dáma na kolejích je krvavá nevěsta, která utíká na panství Downton (21.01.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zlatý glóbus 2022: vítězové (10.01.2022 05:32 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Oscar 2022: jací jsou favorité? (26.12.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- TOP 20 ČR: Češi se do kin neženou (14.12.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Zlatý glóbus 2022: nominace (13.12.2021 19:02 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   46/2022

Black Panther: Wakanda nechť žije
7/10

Království Wakanda je ve filmu ohrožováno světovými mocnostmi i novým podmořským národem. Snímek rozšiřuje mytologii superhrdinského světa Marvelu, představuje nové postavy a připravuje živnou půdu pro další díly.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2022 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver
Zavřít reklamu