Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscarová recenze: Král Richard

Oscarová recenze: Will Smith jako Král Richard se až příliš urputně snaží získat svého prvního Oscara

Vydáno: 14.03.2022 12:30 v sekci Recenze - Lukáš Frank | foto: PLOTPOINT

Král Richard: Zrození šampionek je dalším snímkem, který má 28. března 2022 na oscarovém ceremoniálu šanci získat titul Nejlepší film a zazářit v dalších pěti kategoriích. Zaslouží si své místo mezi nominovanými?

Král Richard: Zrození šampiónekRecenzoval/a Lukáš Frank dne 14.03.2022 12:30. Král Richard: Zrození šampionek je dalším snímkem, který má 28. března 2022 na oscarovém ceremoniálu šanci získat titul Nejlepší film a zazářit v dalších pěti kategoriích. Zaslouží si své místo mezi nominovanými? Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Režisér Reinaldo Marcus Green natočil podle scénáře debutujícího Zacha Baylina životopisný snímek mapující začátky obrovského úspěchu dvou světově známých hráček tenisu Venus a Sereny Williamsových. O trochu více než jim se ale věnuje jejich otci Richardovi, který je svou umanutostí a cílevědomostí na vrchol dostal.

Will Smith ve filmu Král Richard: Zrození šampiónek / King Richard
© Warner Bros.
Jelikož Richard Williams (Will Smith) neměl v mládí zrovna na růžích ustláno, rád by docílil toho, aby jeho dcery žily zcela jiný život. Do puntíku jim naplánuje jejich cestu životem, a ta musí jít ruku v ruce se sportovními úspěchy, školou a také s nejlépe ničím nerušeným dětstvím. Občas to vypadá, že by Richard rád byl jedním zadkem na dvou posvíceních a ač se jeho vize zdá často neproveditelnou, cílevědomý otec svým úsilím, vytrvalostí a hlubokým poutem k rodině dosáhne nemožného a pro své děti připraví skvělou půdu pro další život.

Král Richard: Zrození šampiónek je naprosto tradičním sportovním dramatem, které nijak nevybočuje z davu, divákovi postupně dávkuje nepříliš dramatický příběh a vyvolává pocit, že tohle už bylo někde viděno. Proč tedy soutěží o nejlepší snímek minulého roku? Je to jednoduché! Má své kouzlo. Je velice příjemné ho sledovat hlavně díky silnému rodinnému poutu. A také proto, že film podobného typu nebyl dlouho na plátně viděn (podobně laděné Zrození šampiona mělo premiéru v roce 2009). K tomu si přidejte nadstandardní herecké výkony a máte oscarovou jistotu na stole. Z filmu, stejně jako z Willa Smithe, kterému se získání Oscara stále vyhýbá, možná až příliš čiší touha po zlaté sošce. Scénář ale nedovolí příběh nechat spadnout do přehnaného patosu a srdceryvnosti. Nějaké té dojemné scény se dočkáme, ale jejich ztvárnění je vkusné a nerušivé.

Will Smith ve filmu Král Richard: Zrození šampiónek / King Richard
© MARCA
Příběh vcelku poklidně plyne, ale nenudí. Během 145 minut dlouhé stopáže se žádná vyloženě dramatická situace, která by zásadně utkvěla v paměti, nestane. Divák se v podstatě ihned seznámí s povahovými rysy hlavního hrdiny Richarda a s jeho talentovanými dcerami (Demi Singleton, Saniyya Sidney). Ty trénují, zápasí a snaží se splnit svůj (nebo otcův?) sen. Překvapí upozadění známější Sereny, a tak ve většině případů sledujeme „méně“ známou Venus. Kromě tradiční, ale kvalitní a poctivé filmařiny je třeba také vyzdvihnout velice dobře zpracované tenisové zápasy, které mají ten správný náboj, a to hlavně díky skvěle vedené kameře sedmdesátiletého Roberta Elswita (Oscar za kameru filmu Až na krev). Raketové údery navodí příjemné mrazení v zádech a chuť tenistkám fandit společně s nadšeným davem fanoušků.

Nejvýraznější postavou je bezesporu Richard Williams v podání Willa Smithe. Ten už si za svůj výkon odnesl Zlatý Glóbus a jistě si brousí zuby i na Oscara. Možná až příliš okatě, ale proč ne. Jeho výkon je uvěřitelný a naprosto zaslouženě na ocenění nominovaný. Richard je v první řadě milujícím otcem, ale také pedantem, kterému na srdci leží budoucnost jeho dcer, pro které udělá vše od nepřetržité honby za výdělkem až po potupné zmlácení místními výrostky. V některých chvílích ho budete milovat, v některých nenávidět, v některých budete jen kroutit hlavou nad jeho rozhodnutím. Will Smith do role dává všechno a celý film si krade pro sebe, což je škoda, protože představitelky Sereny a Venus jsou minimálně stejně kvalitní herečky jako on. Divák má pocit, že filmová rodina Williamsových je rodinou i ve skutečnosti.

Král Richard: Zrození šampiónek je typickým oscarovým snímkem, jehož plusem je určitá líbivost širším masám diváků. Oproti komornější Síle psa, která se vydává originálnější a osobitější cestou artových filmů, je tohle sportovní drama jasnou smečí. Možná až příliš se snaží dostat do přízně Akademiků, možná až příliš urputně touží získat pro Willa Smithe Oscara. Pořád jde ale o poctivou filmařinu a nenáročnou, ale vůbec ne banální oddychovku, ke které se budou nejen fanoušci tenisových utkání rádi vracet.

Český trailer filmu Král Richard: Zrození šampionek
Další Oscarové recenze:


NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 29. týden
Kinopremiéry: V hlavě zahradníka se odehrává zatracená krvavá láska V tomto týdnu budou v kinech o diváckou přízeň bojovat především dva výrazné filmy. Zatímco rodiny s dětmi nepochybně zamíří na pokračování zámořského animovaného hitu V hlavě, ti ostatní možná neminou tuzemský... čtěte zde
Vydáno: 17.07.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 28. týden
Top 20 ČR: Zápisník alkoholičky ovládl česká kina Domácí premiéra Zápisník alkoholičky slavila nebývalý úspěch a dominovala víkendovým kinům napříč celou Českou republikou. čtěte zde
Vydáno: 16.07.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 28. víkend
Box office: Okultní horor měl hvězdný start I když víkend opanoval animovaný sequel Já, Padouch 4, hvězdný start měl okultní thriller Longlegs s Maikou Monroe a Nicolasem Cagem. čtěte zde
Vydáno: 15.07.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Vezmi mě na Měsíc 6/10
Recenze: Vezmi mě na Měsíc je romantická komedie v netradičním prostředí Hrdiny americké romantické komedie zasazené do roku 1969 jsou marketingová specialistka Kelly, která má dělat pro NASA reklamu na chystaný let na Měsíc, a ředitel vesmírných letů Cole, jenž má celou misi na starosti. čtěte zde
Vydáno: 14.07.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 7. 2024 - 18. 7. 2024
TV tipy: Žena ve vodě hledá čarodějovy hodiny Letní schéma televizí je pro diváky tak trochu peklem, protože není moc z čeho vybírat a vládu přebírají oblíbené a zároveň okoukané reprízy. Není tak divu, že v tomto týdnu náš výběr sestává z pouhých čtyř tipů. čtěte zde
Vydáno: 12.07.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Král Richard a jeho rodina na baterky se snaží nezanechat stopy (28.06.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Will Smith a Martin Lawrence jsou Mizerové: Na život a na smrt (08.06.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Mizerové jsou strážci Putinova hřiště (05.06.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Mizerové: Na život a na smrt už příští týden v kinech (29.05.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Blíženec našel deníček moderního fotra, v němž je ukryto alibi na klíč (18.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Will Smith na útěku v novém traileru Osvobození (17.11.2022 07:30 v Novinky | Trailery)
- Will Smith je uprchlý otrok v traileru Osvobození (04.10.2022 11:54 v Novinky | Trailery)
- David Harbour usedne za volant (15.09.2022 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Vrána nakonec vznikne (04.04.2022 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2022: filmem roku je V rytmu srdce (28.03.2022 05:57 v Novinky | Zprávy)
- Ghostface a Bob Marley mají datum premiéry (19.03.2022 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Escobar skrývá podivná tajemství a trpí diagnózou šampionů (18.03.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Já, legenda bude mít pokračování (05.03.2022 14:39 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2022: nominace na nejlepší americké filmy roku vyhlášeny (08.02.2022 14:56 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   28/2024

Vezmi mě na Měsíc
6/10

Hrdiny americké romantické komedie zasazené do roku 1969 jsou marketingová specialistka Kelly, která má dělat pro NASA reklamu na chystaný let na Měsíc, a ředitel vesmírných letů Cole, jenž má celou misi na starosti.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe