Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscar 2019: Nejlepší herec v hlavní a vedlejší roli

Oscar 2019: Nejlepší herec v hlavní a vedlejší roli

Vydáno: 17.02.2019 09:30 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

91. ročník předávání cen Oscarů má v mužských hlavních i vedlejších kategoriích dva velké favority. Jací to jsou? To vám prozradí naše tradiční oscarové analýzy.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Předávání Oscarů 91. ročníku se kvapem blíží a po vyhlášení oscarových nominací jsou tady naše tradiční oscarové předpovědi.

NEJLEPŠÍ HEREC V HLAVNÍ ROLI

1. Christian Bale

Christian Bale ve filmu Vice / ViceNejvětším favoritem hlavní herecké kategorie mezi muži byl dlouho Christian Bale za ztvárnění amerického bývalého viceprezidenta Dicka Chayneho v životopisném filmu Vice. Za Vice už herec dostal Zlatý glóbus v kategorii nejlepší herec v kategorii komedie nebo muzikál. Kromě toho získal Bale i cenu kritiků. Akademie miluje herecké výkony, v nichž herec hraje skutečnou postavu, to by mohl potvrdit i loňský vítěz Gary Oldman, který hrál Winstona Chrchilla, a miluje také herce, kteří pro roli drasticky naberou nebo shodí. Obojí je případ právě Christiana Balea. Bale je v hlavní herecké kategorii nominován podruhé. Oscara má za vedlejší roli ve filmu Fighter.

2. Rami Malek

Rami Malek ve filmu Bohemian Rhapsody / Bohemian RhapsodyJeho největším konkurentem je letos Rami Malek, který ztvárnil zemřelého frontmana Queen Freddie Mercuryho. Také on získal Zlatý glóbus a cenu SAG (porazil Balea) a také on představoval skutečnou osobnost, kterou zná celý svět. Také on prošel fyzickou proměnou, i když ne tak okatou jako jeho konkurent. Více zde zapracovali maskéři než samotný herec. Ale na rozdíl od Vice má Bohemian Rhapsody velkou přednost v dopadu na diváky, který se zobrazil v nečekaném a obrovském komerčním úspěchu filmu. Jde o první Malekovu oscarovou nominaci vůbec.

3. Bradley Cooper

Bradley Cooper, Lady Gaga ve filmu Zrodila se hvězda / A Star Is BornBradley Cooper je nominován za roli muzikanta a alkoholika v hudebním filmu a remaku Zrodila se hvězda, kterým herec zároveň režijně debutoval. Jde o Cooperovu třetí nominaci v hlavní herecké kategorii. Herec překvapivě nebyl nominován za režii, za níž byl kritikou opěvován. Zvyšuje to tedy jeho šance na hereckého Oscara? Cooper byl sice v roli Jacka skvělý, ale na předešlé dva pány to asi stačit nebude. Hereckého Oscara by si ale Cooper za tuto roli zasloužil.

4. Viggo Mortensen

Viggo Mortensen, Mahershala Ali ve filmu Zelená kniha / Green BookTřetí hereckou nominaci si na své konto připsal také Viggo Mortensen, který brilantně ztvárnil skutečnou postavu Tonyho "Lipa" Vallelongy, italskoamerického vyhazovače doprovázejícího afroamerického pianistu na cestě po americkém jihu v dramedii Zelená kniha. Mortensen byl sice skvělý, což dokazuje i oscarová nominace, ale na Oscara si bude muset určitě ještě počkat do nějaké "serióznější" role. 

5. Willem Dafoe

Willem Dafoe ve filmu  / At Eternity's GatePosledním z pětice nominovaných není ani Ethan Hawke (Zoufalství a naděje) ani John David Washington (BlacKkKlansman), ale Willem Dafoe za ztvárnění malíře Vincenta Van Gogha v životopisném dramatu At Eternity's Gate. Jde o jeho celkově čtvrtou hereckou nominaci, ale první v hlavní kategorii pro tohoto herce. Už to je pro něj velký úspěch, že byl konečně rozpoznán jako "hlavní" herec. 

And The Oscar Goes to…

Momentum je nyní na straně Ramiho Maleka, který by měl porazit Christiana Balea a vyhrát.

Šance podle Filmserveru:


NEJLEPŠÍ HEREC VE VEDLEJŠÍ ROLI

1. Mahershala Ali

Viggo Mortensen, Mahershala Ali ve filmu Zelená kniha / Green BookNejvětším favoritem hereckých mužských kategorií ve vedlejší roli je Mahershala Ali za ztvárnění pianisty Doca Dona Shirleyho v tragikomické road movie Zelená kniha. Podle většiny je Ali jasným vítězem této kategorie. S největší pravděpodobností se tak bude opakovat situace z předminulého roku, kdy Ali získal Oscara za vedlejší roli v dramatu Moonlight

2. Richard E. Grant

Melissa McCarthy, Richard E. Grant ve filmu  / Can You Ever Forgive Me?Papírově je jeho největším soupeřem anglický herec Richard E. Grant za ztvárnění na AIDS umírajícího přítele spisovatelky Lee Israel v životopisném dramatu Can You Ever Forgive Me?. Za tuto roli má Grant cenu newyorských a floridských filmových kritiků. Jde o jeho první oscarovou nominaci vůbec. Byl by to veliký úspěch, kdyby Grant Oscara získal. 

3. Sam Elliott

Bradley Cooper, Sam Elliott ve filmu Zrodila se hvězda / A Star Is BornTento herecký veterán je nominován za vedlejší roli nevlastního bratra a managera hlavní postavy Jacka, jehož hraje rovněž nominovaný Bradley Cooper ve filmu Zrodila se hvězda. Také Elliot, ač má za sebou desítky rolí, je na Oscara nominován ve své dlouhé kariéře vůbec poprvé. Bude to ale na Oscara stačit?

4. Adam Driver

Adam Driver, John David Washington ve filmu BlacKkKlansman / BlacKkKlansmanSvé první oscarové nominace se dočkal také nejmladší z letošních nominovaných, herec Adam Driver za postavu detektiva Philipa Zimmermana, který pomáhá detektivu Ronu Stalworthovi v infiltrování odnože Ku-klux-klanu v dramedii BlacKkKlansman.



5. Sam Rockwell

Sam Rockwell ve filmu Vice / ViceDva roky po sobě se do nejlepší pětice dostal také loňský vítěz této kategorie Sam Rockwell za roli bývalého amerického prezidenta George Bushe v životopisném dramatu Vice. Soudě podle fotek Rockwell skutečně vypadá jako Bush, ale těžko říct, zda to bude na druhého hereckého Oscara stačit. Favoritem ale tento rok není.

And The Oscar Goes to…

Vítězství kohokoliv jiného než Mahershaly Aliho by bylo velké překvapení.

Šance podle Filmserveru:

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • největší favorit Bale a vše vyhrává Malek, t... (Anonym, 19.02.2019 16:39) Reagovat

    největší favorit Bale a vše vyhrává Malek, tak anoooo :-D

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Sam Mendes a The Beatles (21.02.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Good Luck, Have Fun, Don’t Die (17.02.2024 17:00 v Novinky | Zprávy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Ferrari (24.10.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Nech svět světem (02.10.2023 17:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu