Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 14. 9. 2018 - 20. 9. 2018

TV tipy: Prokletý klaun, Oldřich a Božena se za trnkovým keřem ocitají v elektrizující mlze

Vydáno: 14.09.2018 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Kalendář ukazuje polovinu září, televizní programy ale připomínají polovinu prázdnin, neboť v nich nenajdete žádnou zásadní premiéru ani jinak atraktivní počiny. Do našeho výběru se tak dostávají filmy nenápadné a méně známé.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Pat Garrett a Billy Kid (Pat Garrett & Billy the Kid) (pátek 14. 9., Nova Cinema, 11.55 - 14.20 / pondělí 17. 9., 05.10 - 07.25)

Plakát filmu Pat Garrett a Billy Kid / Pat Garrett & Billy the KidKlasický western z počátku sedmdesátých let je sice dost nenápadný, nakonec ale diváka vtáhne a uchvátí. Režírující Sam Peckinpah se v něm trochu překvapivě spolehl na notně melancholickou atmosféru, která prochází celým filmem, nevyhýbá se ale svým typickým brutálním a krvavým přestřelkám a nebojí se zobrazit ani bití žen, zároveň je ale hodně lyrický a baladický. Štastnou volbou byla i hudba Boba Dylana, k jehož textům se film perfektně hodí a působí jako převyprávění jednoho z nich. Žádná jiná žánrovka navíc nemá postavy tak smířené se smrtí jako tato. Hlavní role famózně zahráli James Coburn a Kris Kristofferson, jimž dělali společnost třeba zmíněný autor hudby, Jason Robards nebo Richard Jaeckel. Možná to celé mohlo být o něco svižnější a akce mohlo být víc, to jsou ale jen malé výtky na kráse. Nejvíc tak zamrzí vysílací čas, který je pro tak opomíjenou klasiku až ostudný.

Zajímavost: V tomto filmu vůbec poprvé zazněla slavná píseň Knockin’ on Heeaven’s Door.

Oficiální trailer filmu Pat Garrett a Billy Kid / Pat Garrett & Billy the Kid
Oldřich a Božena (pátek 14. 9., ČT art, 21.55 - 23.20)

Plakát filmu  / Oldřich a BoženaNepříliš známé normalizační historické drama se vrací až na přelom desátého a jedenáctého století a zaujme především temnější atmosférou a na svou dobu i překvapivě otevřenými (nejen) milostnými scénami. Režisér a spoluscenárista Otakar Vávra v něm prokázal, že má pro historická témata cit a dokáže je zpracovat divácky atraktivně, i když v tomto případě ne tak výrazně a velkolepě. To je dáno nižším rozpočtem, který mu neumožnil tak opulentní výpravu a kostýmy a celkově snímek působí televizně. To ale tolik nevadí, protože samotný příběh je dost zajímavý a na svého tvůrce až překvapivě historicky věrný a má svižné tempo. Titulní role ztvárnili spolehliví Jiří Bartoška a Ilona Svobodová, dále se pak objeví třeba Vladimír Kratina, Jana Šulcová nebo Boris Rösner. Nenápadná, avšak slušná žánrovka.

Zajímavost: Snímek je adaptací divadelní hry Františka Hrubína, který se inspiroval jednou ze starých českých pověstí.

Ukázka z filmu Oldřich a Božena
V elektrizující mlze (In the Electric Mist) (pátek 14. 9., ČT2, 23.50 - 01.45)

Plakát filmu V elektrizující mlze / In the Electric MistDevět let staré drama trochu upadlo v zapomnění a nepatří k těm, která by se často připomínala. Hlavním důvodem je to, že vůbec ničím nepřekvapí a jeho ústřední příběh je zoufale předvídatelný a nenápaditý. Znát je ovšem to, že režírující Bertrand Tavernier je z Evropy, takže důraz klade na místy až extrémně pomalé tempo, především ale na hutnou atmosféru amerického Jihu, která je vůbec tím nejlepším, co film nabízí a i po skoro dekádě palčivě upozorňuje na problémy, s nimiž se zde všichni obyvatelé potýkají. V ústřední roli pak kraluje charismatický Tommy Lee Jones, jenž si celý film krade pro sebe a de facto zastiňuje všechny kolegy, jimiž jsou třeba John Goodman, Peter Sarsgaard, Ned Beatty nebo Mary Steenburgen. Dvakrát škoda, že výsledku chybí jakákoli výraznější a zapamatovatelnější scéna. Jednohubka na konec pracovního týdne.

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Jamese Lee Burkea In the Electric Mist with Confederate Dead.

Originální trailer filmu V elektrizující mlze / In the Electric Mist
Mořské panny (Mermaids) (sobota 15. 9., Prima Max, 17.40 - 20.00 / neděle 16. 9., 13.40 - 16.05 / čtvrtek 20. 9., 11.15 - 13.40)

Plakát filmu Mořské panny / MermaidsRomantická komedie z raných devadesátých let není ničím výjimečná a zaujme spíše ženskou část publika, ani ta mužská ale nebude vysloveně otrávená. Režírující Richard Benjamin v ní vsadil především na nostalgickou atmosféru šedesátých let, inteligentní humor a celkový nadhled, protože dobře věděl, že jednoduchým příběhem nikoho moc neoslní. K tomu se pak přidávají i solidní výprava a hodně příjemný soundtrack plný několika pozdějších hitů. Největší výhrou je ovšem obsazení, v němž titulní role ztvárnily okouzlující Cher, Winona Ryder a Christina Ricci, mužský prapor pak pozvedá především výborný Bob Hoskins. Stopáž sice mohla být o něco kratší a tempo ještě o něco svižnější, to ale nic nemění na tom, že ve výsledku jde o absolutně neškodnou oddechovku, která je na sobotní podvečer jako dělaná.

Zajímavost: Původně měl film režírovat Lasse Hallström, po něm pak Frank Oz, oba ale měli konflikty s Cher a natáčení opustili.

Oficiální trailer filmu Mořské panny / Mermaids
Adidas versus Puma (Duell der Brüder - Die Geschichte von Adidas und Puma) (sobota 15. 9., ČT2, 20.00 - 22.05)

Plakát filmu Adidas versus Puma / Duell der Brüder - Die Geschichte von Adidas und PumaUž z názvu je jasné, o čem je německé televizní životopisné drama. Režírující Oliver Dommenget v něm komornější prostředí využil k historické věrnosti a důraz klade na vykreslení vztahu mezi oběma bratry, jejich zásadní životní milníky a výjimečnost jejich výrobků. Spolehl se také na poměrně autentickou dobovou atmosféru a v rámci možností slušnou výpravu. Ústřední role velmi dobře ztvárnili Ken Duken a Torben Liebrecht, jejichž pro našince neznámé tváře jen dokreslují pocit autentičnosti a skoro až dokumentárnosti. Zásadní problém má tvůrce ovšem s tempem, které se mu nedaří najít a svižnější scény střídají ty utahané a zbytečně pomalé, z čehož pak rezultuje subjektivní pocit dvojnásobné stopáže, což je velká škoda. Jako průvodce dějinami dodnes oblíbených sportovních značek oblečení a obuvi ale snímek funguje více než dobře.

Zajímavost: Snímek vznikl ve spolupráci s televizí RTL.

Televizní spot filmu Adidas versus Puma / Duell der Brüder - Die Geschichte von Adidas und Puma
Prokletý klaun (Clown) (sobota 15. 9., Prima, 23.50 - 01.55)

Plakát filmu Prokletý klaun / ClownČtyři roky staré hororové drama je u nás přijímáno o něco nadšeněji než v zahraničí, kde dosahuje jen průměrných hodnocení. Asi nemá smysl pátrat po tom, čím to může být, relevantnější je upozornit na to, že debutující režisér a spoluscenárista Jon Watts v něm především v první polovině zaujme opravdu hutnou a dusnou atmosférou, kterou se nebojí proložit několika vskutku děsivými výjevy a momenty a je příjemně přímočarý. Body k dobru mu přináší i titulní klaun, který je potřebně démonický a jeho maska může na pár nocí způsobit solidní noční můru. Hlavní roli si zahrál obstojný Andy Powers, jedinou známější tváří z obsazení je nicméně Peter Stormare. Škoda, že slušný rozjezd není dotažený do konce, neboť v poslední třetině režisér nepochopitelně zvolní, najednou začne do děje přidávat ne zcela fungující humor a řešit morální dilemata, která jsou navíc hodně povrchní a vyšumí do ztracena. Naše recenze v rubrice Za horizontem je ale nadšená.

Zajímavost: Snímek je založen na stejnojmenném krátkém filmu stejného režiséra.

Originální trailer filmu Prokletý klaun / Clown
Škola superhrdinů (Sky High) (neděle 16. 9., Nova, 11.25 - 13.25 / pondělí 17. 9., Nova Cinema, 15.50 - 17.40 / úterý 18. 9., 14.35 - 16.25)

Plakát filmu Škola superhrdinů / Sky HighTřináct let stará rodinná sci-fi komedie je naopak v zahraničí hodnocena lépe než na našich databázích, v tomto případě ani není tak těžké odhalit důvody. Režírující Mike Mitchell se v ní totiž pokusil o parodii superhrdinských filmů, která se mu daří střídavě úspěšně a některé vtípky jsou vskutku hodně vyvedené. Zároveň ale nezůstává v parodické rovině a přechází do klasického komediálního módu, v němž hraje prim mnohdy trapný a fekální humor, takže celý snímek se pohybuje na velice tenké hranici mezi zdařilou komedií a trapnou parodií, kterou ale nikdy nepřekročí. Spolehnout se mohl též na výborné obsazení, v němž dostali příležitost Kurt RussellKelly PrestonMichael AngaranoDanielle Panabaker nebo třeba Mary Elizabeth Winstead, v malé roli se mihne i Bruce Campbell. Vzhledem k tomu, že jde o produkci studia Disney, je ale nutné počítat s jen minimální tvůrčí invencí a odvahou a celkovým laděním, které hraje do karet zejména dětskému publiku, takže je vše uhlazené a korektní. Rodinná zábava před nedělním obědem.

Zajímavost: Na film měl navazovat seriál, který by běžel na Disney Channel, jeho finanční neúspěch však všechny tyto snahy ukončil.

Originální trailer filmu Škola superhrdinů / Sky High
Za trnkovým keřem (neděle 16. 9., Nova, 17.15 - 18.50 / úterý 18. 9., Nova Cinema, 18.35 - 20.00)

Plakát filmu  / Za trnkovým keřemZakončení normalizační rodinné trilogie její znalce nikterak nepřekvapí a jede víceméně na jistotu. Jediné, čím ho režisér a spoluscenárista Václav Gajer ozvláštnil, je závažnější tematika ochrany životního prostředí, která výsledek staví do trochu serióznějšího světla a v tomto ohledu z něj dělá nadčasové dílo. Jinak ale vše zůstává při starém, což tedy znamená, že hlavními trumfy jsou krásná šumavská příroda, svižné tempo, krátká stopáž a nostalgická atmosféra. V titulní roli upoutá dospívající Tomáš Holý, pro něhož šlo o předposlední hlavní roli kariéry, společnost mu dělají mimo jiné Gustav Valach, Jana Brejchová, Josef Kemr nebo Václav Sloup. Stereotypní podívaná, která neurazí, jen by potřebovala být výraznější a nápaditější.

Zajímavost: Premiéru měl film 1. října 1981.

Ukázka z filmu Za trnkovým keřem
Ctihodné mrtvoly (Cadaveri eccellenti) (neděle 16. 9., ČT2, 22.10 - 00.05 / pondělí 17. 9., 23.55 - 01.50)

Plakát filmu Ctihodné mrtvoly / Cadaveri eccellentiItalsko-francouzský krimithriller z druhé poloviny sedmdesátých let je u nás skoro neznámý a příliš se nevysílá, čemuž se nelze moc divit. Režisér a spoluscenárista Francesco Rosi v něm totiž cílí na náročnějšího diváka, protože ústřední příběh je tak spletitý a propojuje osudy tolika postav, že se v něm jen těžko orientuje a je třeba každou vteřinu bedlivě sledovat. Výrazná je též hodně specifická až odlidštěná a chladná atmosféra, k níž notnou měrou přispívají nádherná kamera zabírající mnohdy dost morbidní obrazy, atraktivní lokace a velmi pomalé tempo, v němž je čas na práci s postavami, zápletkou a naprosto bravurně stupňovaným napětím, které je s blížícím se koncem skoro nesnesitelné. Titulní roli si vystřihl fantastický Lino Ventura, jehož doplňují mimo jiné Fernando ReyMax von SydowMarcel BozzuffiPaolo Bonacelli nebo Renato Salvatori. Až na obsazení může být vše výše zmíněné bráno i jako zápor, záleží tedy na momentálním diváckém rozpoložení.

Zajímavost: Snímek je adaptací detektivního románu Leonarda Sciascii.

Ukázka z filmu Ctihodné mrtvoly / Cadaveri eccellenti
Jesse Stone: Bludiště pochybností (Jesse Stone: Benefit of the Doubt) (čtvrtek 20. 9., Nova Cinema, 21.55 - 23.40)

Plakát filmu Jesse Stone: Bludiště pochybností / Jesse Stone: Benefit of the DoubtŠest let staré televizní krimi vychází z románů Roberta B. Parkera a je velmi příjemnou oldschoolovou podívanou. Režie se znovu chopil Robert Harmon, který pracoval na celé volně propojené sérii, i proto film působí jistě, bez větších zádrhelů a je vyprávěn v pomalém tempu, v němž je prostor na dotažení některých předchozích dějových linií a rozvíjení většiny postav. I atmosféra je opět relativně hutná a prostředí amerického maloměsta působí hodně autenticky. Pozitivem je i to, že ústřední příběh je z celé ságy asi nejlepší, nejnapínavější a nejtemnější, takže není nouze o pár solidně napínavých scén. Hlavní roli pochopitelně ztělesnil charismatický Tom Selleck, jemuž tentokráte pomáhají například William Sadler, Kathy Baker, Saul Rubinek nebo Robert Carradine. Poměrně zdařilá televizní záležitost, která je bohužel dost rutinní a zaměnitelná.

Zajímavost: Jde o osmý film z cyklu Jesse Stone.

Televizní spot filmu Jesse Stone: Bludiště pochybnosti / Jesse Stone: Benefit of the Doubt

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Jeff Burr (12.10.2023 10:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Z Kazmova ONEMANSHOW: The Movie se vyklubala mizerná krimikomedie (18.08.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel William Friedkin (08.08.2023 07:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- Maggie Gyllenhaal natočí Frankensteinovu nevěstu (04.08.2023 10:30 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu