Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 3. 2. 2017 - 9. 2. 2017

TV tipy: Dáma ve zlatém, pro kterou se vraždí, hledá místo na výsluní

Vydáno: 03.02.2017 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Největšími lákadly by tento týden v televizích měly být premiéry soudního dramatu Dáma ve zlatém a pokračování komiksového Sin City. Více ale přece jen asi upoutají klasiky jako Hej, rup, Šípková Růženka nebo Místo na výsluní.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Hej, rup! (pátek 3. 2., ČT art, 21.10 - 22.55)

Plakát filmu  / Hej, rup!Československá komedie je jedním z nejslavnějších filmových počinů dua Jan Werich a Jiří Voskovec, které tu spojilo síly s režírujícím Martinem Fričem a je to znát. Snímek má svižné tempo, řemeslnou invenci a pomáhá si čistě filmovými prostředky, tudíž už se neopírá o prostřihy na scénky z Osvobozeného divadla. Ke kvalitě notně přispívá i příběh, který je tentokráte soudržný a ucelený a není jen sledem jednotlivých scének. Nad celkovým vyzněním a jednoznačným straněním levicovým ideologiím se lze sice trošku pozastavit, vzhledem k tomu, že slavná dvojice pojala snímek i jako satiru a některé myšlenky evidentně shazuje, vše trochu kompenzuje. Totální klasika sice už dost zastarala, pořád má ale co nabídnout.  

Zajímavost: Film se natáčel tři měsíce a příprava na něj trvala tehdy neobvyklého půl roku.

Ukázka z filmu Hej, rup
Místo na výsluní (A Place in the Sun) (pátek 3. 2., ČT2, 21.55 - 23.55)

Plakát filmu Místo na výsluní / A Place in the SunRomantické drama z počátku padesátých let je adaptací literární klasiky Theodora Dreisera, která u nás nepatří k těm nejvysílanějším, což je ale rozhodně škoda. Oscarem oceněný režisér George Stevens v něm brilantně pracuje s temnou atmosférou, obrazovou kompozicí, které dodává na působivosti zejména oscarová kamera, a také s výtečně vypointovaným příběhem a propracovanými charaktery, které i přes tragické vyznění nelze jednoznačně odsoudit. Výtečný celek ještě dotváří excelentní obsazení, jemuž dominuje trojice Montgomery Clift, Shelley Winters a Elizabeth Taylor, z níž první dva se dočkali i oscarové nominace. Možná, že v už tak působivém závěru mohl tvůrce ještě více přitlačit na emoce a trošku chytřeji příběh gradovat, to už je ale ta nejmenší výtka. Vynikající záležitost.     

Zajímavost: Plážová idyla postav Clifta a Taylor byla natáčena v říjnu v Kalifornii a štáb musel kvůli scéně odstranit poprašek sněhu.

Originální trailer filmu Místo na slunci / A Place in the Sun
Kapitán (Le capitan) (sobota 4. 2., ČT2, 13.50 - 15.35)

Plakát filmu Kapitán / Le capitanNejen u nás skoro neznámé francouzsko-italské historické dobrodružné drama je typickým zástupcem evropské žánrovky ze šedesátých let. To znamená, že režírující André Hunebelle v něm nepřichází s ničím originálním, ale spoléhá se na obstojnou výpravu a kostýmy, celkově odlehčenou a naivní atmosféru dnes už s nádechem starých časů a klasický příběh o chrabrých bojovnících, dámách v nesnázích a královských intrikách. Nemůžou chybět ani velmi dobré šermířské souboje podmalované přesnou hudbou. V tomto případě navíc tvůrce vše shazuje humornými vložkami, které fungují velmi dobře. V hlavních rolích po svém excelují Jean Marais a Bourvil, které doplňují třeba Elsa Martinelli nebo Lise Delamare. Nenáročná víkendová odpolední oddechovka.

Zajímavost: Snímek je adaptací románové předlohy Michela Zévaca.

Originální trailer filmu Kapitán / Le capitan
Šípková Růženka (Sleeping Beauty) (sobota 4. 2., Nova, 17.45 - 19.30 / úterý 7. 2., Nova Cinema, 13.35 - 15.00 / středa 8. 2., 06.10 - 07.30)

Plakát filmu Šípková Růženka / Sleeping BeautyBezmála šedesát let stará animovaná disneyovka prakticky nezestárla a vrací diváky do dob, kdy poctivá ruční animace vládla filmovému světu. Režírující Clyde Geronimi v ní pochopitelně spoléhal na i dnes notoricky známý příběh a poprvé dostal k ruce možnost využití širokoúhlého formátu a využil ho na maximum. Vše tedy halí do hodně sytých barev, dává si záležet i na tom sebemenším detailu a nezapomíná ani na důležitou hudební složku, která se dočkala oscarové nominace. Výhodou je i krátká stopáž, v níž není prostor na hluchá místa a vzhledem ke svižnému tempu velmi rychle uteče. Jediné, co nepříjemně překvapí, je vysoce pasivní úloha dvou hlavních postav, za které celou dobu jedná trojice vychytralých kmotřiček. Ideální víkendová podívaná pro celou rodinu.  

Zajímavost: Svého času šlo o nejdražší film studia Disney, jeho rozpočet se vyšplhal na tehdy astronomických šest milionů dolarů.

Originální trailer filmu Šípková Růženka / Sleeping Beauty
Dáma ve zlatém (Woman in Gold) (sobota 4. 2., Nova Cinema, 20.00 - 22.10 / neděle 5. 2., 13.40 - 15.35 / pondělí 6. 2., 11.25 - 13.25)

Plakát filmu Dáma ve zlatém / Woman in GoldAmericko-britské historické drama ze všeho nejvíc doplácí na rutinu a absenci tvůrčí odvahy. Režírující Simon Curtis rozhodně nedělá nic špatně, jen až příliš svědomitě naplňuje žánrovou šablonu a nedovede diváka úplně strhnout. Po celou dobu tak balancuje na hraně soudního dramatu a klasického dramatu válečného, přičemž se k žádnému z nich nepřiklání, zároveň ale ničím nevyčnívá. Je možná pravda, že s blížícím se závěrem se ztrácí ve flashbacích a podává je dost nesourodě, to ale zahladí vesměs působivým koncem. Ke slušnému hodnocení si tak pomáhá svižným tempem, atraktivním tématem, hezkou výpravou, hudbou a zdařilým obsazením, jemuž dominuje výborná Helen Mirren, vedle níž uvidíte třeba Ryana Reynoldse, Daniela Brühla, Katie Holmes nebo Charlese Dance. Podrobnosti hledejte v naší recenzi

Zajímavost: Hubertus Czernin, jehož hraje Daniel Brühl, je přímým potomkem českého šlechtického rodu Černínů z Chudenic.

Oficiální český trailer filmu Dáma ve zlatém / Woman in Gold
Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil (Sin City: A Dame to Kill For) (sobota 4. 2., Prima, 22.15 - 00.25 / neděle 5. 2., Prima Max, 22.50 - 00.55)

Český plakát filmu Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil / Sin City: A Dame to Kill ForAkční krimithriller nejvíce trpí tím, že je zahleděný sám do sebe a divákovi nejde moc naproti. Režírující dvojice Robert Rodriguez a Frank Miller sice znovu přichází s vynikající obrazovou komiksovou stylizací, jenže s ní od roku 2005, kdy ji představila poprvé, vůbec nepokročila a nabízí de facto to samé jen s tím rozdílem, že oněch vizuálních parádiček a vychytávek je někdy přespříliš. Lehkým zklamáním je i volba příběhů, z nichž dva byly napsány speciálně pro film, ale příliš nefungují a chybí jim nějaký propojovací prvek. Jistotou ale mimo stále alespoň trochu uhrančivého vizuálu zůstává obsazení, jemuž tentokrát kraluje sexy Eva Green, které dělají společnost třeba Joseph Gordon-Levitt, Mickey Rourke, Jessica Alba nebo Josh Brolin. Více o lehce nadprůměrném pokračování komiksového hitu prozradí naše recenze.

Zajímavost: Eva Green a Marton Csokas, kteří hrají manželský pár, tvořili skutečný pár v letech 2005 - 2009.

Český teaser filmu Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil / Sin City: A Dame to Kill For
Žena v Berlíně (Anonyma - Eine Frau in Berlin) (pondělí 6. 2., Prima Max, 22.15 - 00.55 / středa 8. 2., 01.55 - 06.10)

Plakát filmu Žena v Berlíně / Anonyma - Eine Frau in BerlinNěmecko-polské válečné drama je zvláštní v tom, že je celé vyprávěno z pohledu ženy. V drtivé většině televizní režisér Max Färberböck v něm vychází z anonymních deníkových zápisků a velmi nenásilně osvětluje, proč se některé ženy ve válečném období chovaly tak, jak se chovaly. Pomáhá si v tom takřka dokumentárním stylem, v němž nikam nespěchá a klade důraz na precizní propracování charakterů, dialogy a celkovou stísněnou atmosféru, z níž není dobře po těle. Nechybí tu ani velmi černý humor, který ale nemusí sednout každému. V hlavní roli se objeví velmi dobrá Nina Hoss, které sekundují pro tuzemského diváka vesměs neznámé tváře. Škoda příliš dlouhé stopáže a částečně chybějící objektivity. Nepříliš známý kousek. 

Zajímavost: Později vyšlo najevo, že anonymní autorkou deníků je jistá novinářka Marta Hillers.

Originální trailer filmu Žena v Berlíně / Anonyma - Eine Frau in Berlin
Záblesk (Shining Through) (středa 8. 2., Prima Max, 20.15 - 23.05 / čtvrtek 9. 2., 14.25 - 17.15)

Plakát filmu Záblesk / Shining ThroughRomantické válečné drama z počátku devadesátých let dnes už trochu zapadlo a vlastně se není čemu divit. Režisér a scenárista David Seltzer si v něm totiž nabral trochu větší sousto, než dokázal pozřít a lákavé téma se mu trochu rozpadlo pod rukama. Atmosféra ale naštěstí funguje celou dobu a taktéž práce s napětím je alespoň v první polovině ucházející. Chválit lze i kameru a solidní tempo. Hlavní role ztvárňují spolehliví Michael Douglas a Melanie Griffith, mezi nimiž víceméně probíhá potřebná chemie, dále pak hrají třeba Liam Neeson nebo Joely Richardson. Veskrze příjemný dojem z předvídatelného snímku dost kazí naivní a nerealistický závěr, který jako by byl z úplně jiného filmu a s nímž souvisí také přetažená stopáž. Solidní žánrová jednohubka.

Zajímavost: Při natáčení v Berlíně došlo ke kuriózní situaci, kdy jedna z budov byla odpálena v nesprávný moment, protože ani jedna z kamer nebyla zapnutá.

Originální trailer filmu Záblesk / Shining Through
Dick Tracy (Dick Tracy) (čtvrtek 9. 2., Nova Cinema, 18.05 - 20.00 / pátek 10. 2., 06.10 - 07.55)

Plakát filmu Dick Tracy / Dick TracyAkční kriminální thriller s komediálními prvky dodnes provázejí nejednoznačné reakce. Režírující Warren Beatty v něm vycházel ze stejnojmenné komiksové předlohy, čemuž uzpůsobil i stylizaci, takže všechny postavy jsou extrémně bizarní, nosí roztodivné barevné kostýmy, roztodivně vypadají a mají netradiční jména, která je charakterizují. V podobném duchu se pak nesou i Oscarem oceněné výprava a masky a také akční scény, které jsou přestřelené a do značné míry nadsazené, což ale může být diskutabilní. Někteří snímek vnímají i jako parodii klasických gangsterek, jiní však jako ne úplně vydařenou seriózní podívanou. Hlavním lákadlem ovšem zůstává hvězdné herecké obsazení, v němž se kromě samotného režiséra objeví na Oscara nominovaný Al Pacino a dále pak mimo jiné Madonna, William Forsythe, Mandy Patinkin, Dustin Hoffman, James Caan nebo Seymour Cassel. Netradiční žánrovka.

Zajímavost: Dodnes jde o Beattyho komerčně nejúspěšnější počin.

Originální trailer filmu Dick Tracy / Dick Tracy
Dobré světlo (čtvrtek 9. 2., ČT2, 22.30 - 00.00)

Plakát filmu  / Dobré světloČeskoslovenské drama z poloviny osmdesátých let upoutá na první pohled velkým množstvím na tehdejší dobu odvážných erotických scén, které jsou ale dnes spíše k pousmání. Režírující Karel Kachyňa, který se podílel i na scénáři, v něm potlačil svou typickou obrazovou poetiku, místo které se soustředil na vylíčení boje s krizí středního věku a všudypřítomným maloměšťáctvím, čímž se trošku pustil i do kritiky tehdejšího politického zřízení a způsobu života. Tradičně nikam nespěchá a spoléhá se na pomalé tempo, v němž vyniknou hloubky charakterů, jejich dilemata a životní osudy. V hlavní roli exceluje civilní Karel Heřmánek, jemuž sekundují (a většinou se i odhalují) Ivana Chýlková, Jana Šulcová nebo Anna Tomsová. Solidní podívaná.

Zajímavost: Původně se film měl jmenovat Fotograf aktů, nebo Fotograf - amatér.

Ukázka z filmu Dobré světlo

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Michael Douglas je Franklin (14.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Deadpool & Wolverine v prvním traileru (12.02.2024 08:00 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Hotel Palace znevažuje svět i sám sebe (24.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Policajt v Beverly Hills: Axel F (14.12.2023 14:53 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Hotel Palace (21.11.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu