Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil

Recenze: Druhé Sin City: Film, pro který se vraždí?

Vydáno: 03.09.2014 16:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Po devíti letech se do kin vrací pokračování komiksové noirovky Sin City, které ovšem v zámoří krutě propadlo. Dvojka Rodriguez-Miller v něm totiž pokračuje ve stejné stylizaci a zřejmě už nemá co nabídnout. Nebo ano?

Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždilRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 03.09.2014 16:00. Po devíti letech se do kin vrací pokračování komiksové noirovky Sin City, které ovšem v zámoří krutě propadlo. Dvojka Rodriguez-Miller v něm totiž pokračuje ve stejné stylizaci a zřejmě už nemá co nabídnout. Nebo ano? Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Před devíti lety uchvátila svět dvojka Robert Rodriguez/Frank Miller precizně stylizovaným filmem Sin City - Město hříchu, který vycházel z komiksové předlohy druhého jmenovaného a do značné míry vyvolal diskuzi o tom, jak lze vlastně podobný počin chápat a zda už se nestírá rozdíl mezi komiksem a filmem jako takovým. Tento přístup si samozřejmě získal i své odpůrce, kteří dodnes nechápou, co se těm druhým na něm líbí. Faktem nyní je, že po několika odkladech, prohlášeních, slibech a bůhvíčeho ještě tu tedy je konečně pokračování s podtitulem Ženská, pro kterou bych vraždil.

Fotografie z filmu Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil / Sin City: A Dame to Kill ForTo opět sestává z několika (konkrétně tří) příběhů, jež se odehrávají ve zkorumpovaném a nehostinném Sin City, kde je každý odkázán sám na sebe a nemůže nikomu věřit. Nejvíce prostoru dostává ten, který dal celému filmu název. Onou ženou, pro kterou se zabíjí, je smyslná Ava, jež uprostřed noci zavolá jednomu z mnoha bývalých milenců Dwightovi a žádá ho, aby ji ochránil před násilnickým manželem. Ten sice ví, že tu něco nehraje, jenže láska a vášeň jsou mocné čarodějky a on se hrne do záhuby. Svůj osud v Sin City ale v téže noci pokusí i sebevědomý gambler Johnny, který chce porazit samotného senátora, a striptérka Nancy, jež se chce pomstít za smrt milovaného policisty Johna Hartigana.

Druhé Sin City k nám přichází s pověstí obrovského zámořského propadáku, což je o to smutnější, že jde o nejdražší film, jaký kdy Rodriguez režíroval. A upřímně řečeno se není moc co divit, protože co se vizuální stránky týče, jedná se o totéž v bleděmodré (nebo spíše černobílé), a to už po devíti letech asi nikoho neohromí. Je to přece jen dlouhá doba a komiksové adaptace mezitím udělaly velký pokrok a získaly si miliony fanoušků po celém světě. Proto bychom mohli zavést dlouhou a nekonečnou debatu o tom, jestli podobný záměr má ještě smysl. 

Josh Brolin ve filmu Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil / Sin City: A Dame to Kill ForPlatí tedy beze zbytku to, že pokud se vám líbila "jednička" a nevadila vám její stylizace, s dvojkou mít problém nebudete a naopak. Vizuální estetika tu pořád svým způsobem je a dá se najít mnoho momentů, které lze ocenit a vychutnat si je. A je úplně jedno, zda mluvíme o hře s černobílým laděním, do kterého sem tam vstoupí jiná barva v křiklavém odstínu nebo striktním dodržení komiksových pravidel, kdy jednotlivé střihy jsou buď ostré, nebo volně přejdou do další scény, stejně jako komiksová okénka.

De facto vůbec nic se nedá říct ani proti zajímavému a přesnému obsazení. Eva Green prostě JE žena, pro kterou se vraždí, je neuvěřitelně sexy a celou dobu tu vystavuje své obnažené tělo a temně zelené oči, Josh Brolin má potřebné charisma a role zranitelného drsňáka pro něj padne jako ulitá, Joseph Gordon-Levitt si svého arogantního a přehnaně sebevědomého gamblera viditelně užívá, i když mnohdy nemá co hrát a totéž do puntíku platí i o Jessice Alba. Účast ostatních slavných jmen potěší, nicméně platí, že více než o čem jiném můžeme mluvit jen o cameo roličkách.

Josh Brolin ve filmu Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil / Sin City: A Dame to Kill ForSin City: Ženská, pro kterou bych vraždil má dva problémy, které se pro někoho mohou ukázat jako poměrně zásadní. Tím prvním je samotná příběhová linka, na které je zoufale poznat, že vlastně jen titulní historka vznikla na základě komiksu. Ta má totiž jako jediná nějaký výraznější děj, gradaci, nechybí jí napětí a je v rámci možností celistvá, což může být dáno i tím, že je odvyprávěna v kuse. Zbylé dvě, které Frank Miller napsal speciálně pro film, už působí naprosto zbytečně a jsou jen chatrnou vatou a plynou v podstatě odnikud nikam. Je to rozhodně škoda, protože právě tato exkluzivita mohla být hlavním trumfem celého díla.

Druhou vadou na kráse budiž to, že film je strašlivě zahleděný sám do sebe a divákovi nejde vůbec naproti. Rodriguezovi s Millerem zkrátka chybí soudnost a někdo, kdo by vše hodnotil s odstupem a dokázal jim říci, že někdy už to s oním komiksovým a vizuálním fetišem dost přehánějí. Jejich snahy tak pochopitelně působí kontraproduktivně a místy se dostavuje nuda. Ne nadarmo se říká, že stokrát nic umořilo osla. Jako by si oba dva mysleli, že jsou neomylní a můžou si dovolit prakticky cokoliv a fandové jim to odpustí. V tomto případě ale tvrdě narazili a až čas ukáže, zda se z toho poučili. Otázkou také zůstává, jaká byla jejich dělba práce - osobně jsem měl dost často dojem, že šéfem byl vlastně autor komiksu, protože mi tu chyběl onen typický rodriguezovský vizuální humor. Ale těžko říct.

Mickey Rourke ve filmu Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil / Sin City: A Dame to Kill ForSin City: Ženská, pro kterou bych vraždil určitě nepatří do ranku zbytečných pokračování, jen má smůlu, že jeho realizace trvala tak dlouho, že většinu potenciálního obecenstva přestalo úplně zajímat a ani výsledek není natolik překvapivý, že by se na tom cokoli změnilo. Úplné zatracení si ale podle mého nezaslouží, nicméně návštěva kina se vyplatí hlavně těm, kteří předchozí díl znají a líbil se jim. Ostatní nechť tak činí jen na vlastní nebezpečí. 

Originální trailer filmu Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil / Sin City: A Dame to Kill For

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Policajt v Beverly Hills: Axel F (14.12.2023 14:53 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kapela INSANIA vydává minifilm plný násilí (23.09.2023 11:00 v Novinky)
- Trailer: Spy Kids: Armageddon (08.09.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Přes všechny snahy je thriller Hypnotik jen zaměnitelnou žánrovkou (13.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Hypnotik poznává život pro samouky (10.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Duna: Část druhá (03.05.2023 18:11 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Bojovník s peklem je rudý kapitán, který utíká do bezpečí (14.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Papežův vymítač zrodil legendu Super Mario Bros. (05.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Tři mušketýři: D'Artagnan (01.03.2023 09:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Generála Eisenhowera čeká na sv. Valentýna smrt ve tmě (10.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Eli Roth natočí Thanksgiving (09.01.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Poker Face (06.01.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Tři mušketýři: D'Artagnan (06.12.2022 09:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu