Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 3. 6. 2016 - 9. 6. 2016

TV tipy: Shirley Valentineová před úsvitem zachraňuje pana Bankse

Vydáno: 03.06.2016 09:05 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Hodně zajímavá je aktuální televizní nabídka, neboť v ní najdete jak filmy velkolepé a známé, tak i komornější a trošku náročnější. Premiérou týdne je "disneyovka" Zachraňte pana Bankse s Tomem Hanksem v hlavní roli.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Mzda strachu (Sorcerer) (pátek 3. 6., ČT2, 21.30 - 23.30 / neděle 5. 6, 00.05 - 02.00)

Plakát filmu Mzda strachu / SorcererHollywoodský remake francouzského originálu patří k těm lepším předělávkám evropských filmů a stydět se rozhodně nemusí. Režírující William Friedkin děj malinko zjednodušil a zrychlil a důraz kladl na velmi zvláštní atmosféru. Pomohl si i výtečnou akcí, která je skvěle zvládnutá a dodnes naprosto famózní. V hlavních rolích se objeví Roy Scheider a Bruno Cremer, mezi nimiž funguje potřebná chemie, a kteří drží snímek nad vodou i ve slabších chvílích. K těm patří především pomalejší rozjezd a oproti originálu absence realističnosti. Pozapomenutý počin.

Synopse: Čtveřice vyvrhelů z různých částí světa riskuje své životy, protože souhlasila, že převeze barely nitroglycerinu skrze nebezpečnou jihoamerickou džungli. Že to nebude nic jednoduchého, je víceméně jasné všem.

Zajímavost: Film vznikal velmi těžce a ve své době krutě propadl a znamenal prakticky konec režisérovy rozjeté kariéry.

Originální trailer filmu Mzda strachu / Sorcerer
Muž, který lže  (L'homme qui ment) (pátek 3. 6., ČT art, 22.05 - 23.40)

Český plakát filmu Muž, který lže / L'homme qui mentMéně známé francouzsko-československé drama je dost náročnou záležitostí a vyžaduje plnou diváckou pozornost. Režisér a spoluscenárista Alain Robbe-Grillet totiž zcela záměrně bourá narativní strukturu, diváka mate a předkládá mu několik protichůdných informací, v nichž je těžké se orientovat. Vzhledem k tomu, že snímek vlastně nemá pevný děj a je jen sledem jakýchsi dojmů a výjevů, je opravdu třeba trpělivosti a spolupráce. Za zmínku stojí i velmi zvláštní atmosféra a ladění celého filmu. V hlavní roli se objeví minimalistický Jean-Louis Trintignant, jemuž dělají společnost třeba Sylva Turbová, Zuzana Kocúriková nebo Ivan Mistrík. Nezvyklý počin československé Nové vlny.

Synopse: Krátce po válce se do horské vesničky vrací muž jménem Boris (Jean-Louis Trintignant). V místní hospodě se dozví o Jánovi, který se ztratil, čehož využije k tomu, že dorazí k němu domů a vydává se za jeho přítele. Všem vypráví příběh, který má vypointovaný až do Jánovy smrti. Jenže muž se jednoho dne objeví.

Zajímavost: Na MFF v Berlíně 1968 získal Trintignant ocenění za nejlepší mužský herecký výkon.

Ukázka z filmu Muž, který lže / L'homme qui ment
Americký ocásek (An American Tail) (sobota 4. 6., Nova Cinema, 12.25 - 14.00 / neděle 5. 6., 06.35 - 07.50)

Plakát filmu Americký ocásek / An American TailNe tak známý animovaný snímek z dílny studia Disney představuje to nejlepší, čím se proslavilo. Režírující Don Bluth se v něm spolehl na tehdy stěžejní ruční animaci, s níž si dal opravdu velkou práci a každý detail tu má své místo, dále pak zaujme i pro animák hodně netypickou atmosférou, pochopitelně i svěžím tempem a titulním songem nominovaným na Oscara. Trumfem však je nadčasové téma, které i v dnešní době nabývá znovu na aktuálnosti. Možná zamrzí jen to, že film je určen primárně malým divákům a nějaké sofistikované narážky tu nenajdete. To už je ale jen detail.

Synopse: Fievel je myšák z Ruska, který míří do Ameriky, protože věří tomu, že v ní nejsou kočky. Na cestě se mu však ztratí rodiče, což ho ale nezlomí a po příjezdu do vysněné země po nich pátrá a zároveň poznává nové přátele.

Zajímavost: Fievel se jmenoval dědeček Stevena Spielberga, který film produkoval.

Originální trailer filmu Americký ocásek / An American Tail
Zachraňte pana Bankse (Saving Mr. Banks) (sobota 4. 6., Nova Cinema, 20.00 - 22.45 / neděle 5. 6., 13.40 - 16.20)

Český plakát filmu Zachraňte pana Bankse / Saving Mr. BanksKoprodukční komediální drama vycházející ze skutečných událostí zaštítilo studio Disney a vzhledem k tomu, že jedním z jeho hrdinů je i sám jeho zakladatel, se nedá čekat mnoho kontroverzí. Režírující John Lee Hancock se držel při zemi a natočil příjemnou podívanou, kde jsou sice všichni až příliš hodní a bezchybní, naštěstí se ale netopí v kýči a sentimentu. Je trochu škoda, že vypráví dva paralelní příběhy, z nichž jeden nefunguje, protože má úplně jinou atmosféru. Zamrzí i to, že druhá polovina není tak svižná a plná břitkého humoru jako ta první a moc okatě se z diváka snaží ždímat emoce. V hlavních rolích ovšem naprosto excelují Tom Hanks a Emma Thompson, vedle nichž se ale neztratil ani Colin Farrell. Více se dozvíte v naší recenzi.

Synopse: Walt Disney (Tom Hanks) dlouhodobě usiluje o filmová práva k románu Mary Poppins. Opakovaně žádá autorku P. L. Travers (Emma Thompson) o setkání, ta ovšem dlouhodobě odmítá. Jelikož si ale uvědomuje, že prodejnost knihy klesá, v roce 1961 svolí k osobní schůzce. Na dva týdny odjíždí do Hollywoodu, aby projednala možné zfilmování své knihy. Ani najatí tvůrci, ani sám Disney však netuší, s kým mají tu čest a že je čeká hodně dlouhá cesta k oboustranné spokojenosti.

Zajímavost: Skutečný Disney je údajně vzdáleným Hanksovým bratrancem.

Český trailer filmu Zachraňte pana Bankse / Saving Mr. Banks
Vzpomínka na Titány (Remember the Titans) (sobota 4. 6., Fanda, 20.20 - 22.20 / neděle 5. 6., 04.30 - 06.20 / 09.10 - 11.10 / středa 8. 6., 12.20 - 14.25)

Plakát filmu Vzpomínka na Titány / Remember the TitansSportovní drama s ryze americkým tématem pochopitelně vychází ze skutečných událostí a je plné klišé, přesto patří k tomu nejlepšímu, co bylo v tomto žánru v posledních letech natočeno. Režírující Boaz Yakin sice pracuje s předvídatelným a několikrát viděným příběhem, zároveň ho ale natočil hodně citlivě a dodal mu natolik strhující tempo, že to vlastně nevadí. Připočítat k tomu musíme i velmi dobře nasnímané zápasy a především vynikající Denzela Washingtona a Willa Pattona v hlavních rolích. Nepřekvapivá, ale kvalitní žánrovka s hluboce lidským poselstvím.

Synopse: Bill Yoast (Will Patton) je úspěšným fotbalovým trenérem v jižanském městečku Alexandrie. V roce 1971 chce místní tým středoškoláků pod jeho vedením vyhrát turnaj, na což se všichni pečlivě připravují. Jenže vše se změní, když ho na postu trenéra nahradí mladší a nekompromisní Herman Boone (Denzel Washington). Ten ale postrádá zkušenosti, ale hlavně je to černoch, což místní obyvatelé jen velmi těžko přijímají. Dokáže se s novou úlohou poprat?

Zajímavost: Původní scénář byl plný vulgarismů, nicméně studio Disney v konečné podobě všechny eliminovalo.

Oficiální trailer filmu Vzpomínka na Titány / Remember the Titans
Život ryb (La vida de los peces) (sobota 4. 6., ČT art, 21.50 - 23.15)

Plakát filmu Život ryb / La vida de los pecesŠest let staré chilské drama je spíše festivalovou záležitostí, proto je známé jen minimálně. Režírující Matías Bize v něm uchvátí realistickým příběhem, který se mohl stát a stal většině diváků. Navíc se mu daří citlivě zachytit emoce vztahu mezi dvěma lidmi a vyhýbá se lacinému citovému vydírání. Pomáhá si i zajímavou kamerou, která zabírá dlouhé detaily lidských tváří, což určitě nesedne každému. V hlavní roli se objeví Santiago Cabrera. Trošku životních pravd a poselství na sobotní večer.

Synopse: Světoběžník Alejandro (Santiago Cabrera) se po deseti letech vrací do Chile a samozřejmě nemůže vynechat narozeninovou oslavu svého kamaráda. Na večírku potká plno starých známých a zjišťuje, jak se všichni za ta léta změnili. Zároveň se nevyhne bilancování uplynulé životní etapy a zjistí, že ne na všechno je hrdý a pár ran stále bolí.

Zajímavost: Snímek byl natočen za pět týdnů.

Originální trailer filmu Život ryb / La vida de los peces
Shirley Valentineová (Shirley Valentine) (sobota 4. 6., ČT1, 22.55 - 00.45)

Plakát filmu Shirley Valentineová / Shirley ValentineU nás prakticky neznámá britsko-americká komedie je adaptací stejnojmenné a mnohem slavnější divadelní hry. Režírující Lewis Gilbert toho mnoho neřešil a vsadil na břitký a typicky suchý britský humor, velkou porci nadsázky a optimismu a spolehnout se mohl i na vynikající a chytrý scénář "ze života", v němž se může najít opravdu každý. V hlavní roli naprosto exceluje na Oscara nominovaná Pauline Collins, která zastiňuje úplně všechny. Sluší se poznamenat, že oscarové nominace se dočkala i ústřední píseň. Oblíbená světová klasika.

Synopse: Shirley (Pauline Collins) je pomalu uvadající žena v liverpoolské domácnosti, která jednoho dne zjistí, že její život nestojí ani za zlámanou grešli. Zoufale potřebuje změnu. Ta se dostaví okamžitě, neboť její kamarádka vyhrála luxusní zájezd do Řecka. 

Zajímavost: Autorem hry je Willy Russell, který se krom scénáře podílel i na hudbě pro film.

Originální trailer filmu Shirley Valentineová / Shirley Valentine
Jelena (Elena) (úterý 7. 6., ČT art, 21.10 - 23.00)

Plakát filmu Jelena / ElenaU hodnocení pět let starého ruského sociálního dramatu záleží na tom, kolik podobných jste viděli. Ty, co jsou v žánru zkušení, režisér a scenárista Andrej Zvjagincev ničím nepřekvapí, protože nijk nevybočuje z dané šablony. Ovšem ti, kteří tyto filmy vyhledávají jen výjimečně, budou možná obdivovat snahu o realističnost spočívající v pomalém tempu, dlouhých lyrických záběrech a příběhu, který se detailně snaží zachycovat banalitu a rutinu života, tudíž je tu plno scén, v nichž se neděje vůbec nic. V titulní roli ohromí Naděžda Markina. Tip pro trpělivějšího diváka.

Synopse: Jelena (Naděžhda Markina) a Vladimir (Andrej Smirnov) jsou starší pár a oba pochází z odlišného prostředí. Vladimir je bohatý muž, Jelena pochází z chudých poměrů a je oddanou manželkou a hospodyní. Oba mají děti z předchozích manželství a i ty jsou úplně jiné. Zatímco její syn je věčně nezaměstnaný a neschopný uživit svou rodinu, jeho dcera je bezstarostná a zabezpečená. Když jednoho dne dostane Vladimir infarkt, zcela přehodnotí svůj život a rozhodne se, že jeho manželka po něm dědit nebude. Ta tak musí vymyslet jiný způsob, jak zaopatřit svého syna a vnoučata.

Zajímavost: Smirnov si při natáčení zlomil dvě žebra.

Oficiální trailer filmu Jelena / Elena
Před úsvitem (Before Sunrise) (úterý 7. 6., Nova Cinema, 22.25 - 00.40)

Plakát filmu Před úsvitem / Before SunrisePrvní část slavné romantické trilogie režiséra a scenáristy Richarda Linklatera vyniká hned několika věcmi. Tvůrci se jednak podařilo zachytit velmi civilní atmosféru a přirozené dialogy a jednak dokázal vystavět scénář jen na situacích, které jsou jako ze života a každého musí zákonitě nějaká oslovit. Vyhýbá se tradičním klišé, ale spoléhá opravdu jen a jen na přirozenost, v čemž spočívá jeho největší trumf. Hlavní role svěřil vynikajícím Ethanu Hawkeovi a Julii Delpy, mezi nimiž zafungovala potřebná chemie. Těžko tomuto počinu vytýkat něco zásadního.

Synopse: Francouzská studentka (Julie Delpy) a mladý Američan (Ethan Hawke) se potkají v rychlíku z Budapešti do Vídně. Jakkoli to zní nepravděpodobně, ti dva si padnou do oka a stráví spolu čtrnáct neobyčejných hodin neplánovanou expedicí po rakouské metropoli.

Zajímavost: Sám autor kdysi potkal jakousi Amy, s níž strávil noc chozením po Philadelphii, což ho inspirovalo k napsání scénáře.

Originální trailer filmu Před úsvitem / Before Sunrise
Nižinský (Nijinsky) (čtvrtek 9. 6., ČT art, 20.20 - 22.25)

Plakát filmu Nižinský / NijinskyÚplně neznámé životopisné drama sleduje osudy jednoho z největších tanečníků minulého století. Režírující Herbert Ross si v něm dal záležet na potřebné dobové atmosféře a výpravě, což je znát z každého záběru. Horší už je to s trochu přetaženou délkou a nevyrovnanými hereckými výkony, které byly mnohdy svěřeny bývalým tanečníkům, kteří jsou poněkud toporní. Dále je pak doplňují třeba Alan Bates, Leslie Browne nebo Ronald Pickup. Samozřejmostí pak je krásná hudba a výborná choreografie. Absolutní rarita.

Synopse: Václav Nižinský (George de la Pena) byl považován za jednoho z největších tanečníků počátku dvacátého století. V letech 1913 - 1915 ale prožíval těžké období, neboť se oženil s maďarskou aristokratkou Romolou de Pulsky (Leslie Browne), což vedlo k roztržce s jeho milencem a zároveň ředitelem společnosti Ballets Russes Sergejem Ďagilevem (Alan Bates).

Zajímavost: Ve filmu debutoval Jeremy Irons.

Originální trailer filmu Nižinský / Nijinsky

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nebe a peklo po americku (09.02.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Vládcové nebes (10.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vymítač ďábla: Znamení víry (15.10.2023 13:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: The Beekeeper (05.10.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Nech svět světem (02.10.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: The Caine Mutiny Court-Martial (22.09.2023 15:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu