Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Ghoul

Recenze: Ghoul aneb Záhada Blair Witch počesku

Vydáno: 27.02.2015 17:30 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Bioscop

Celé čtyři roky tajil Petr Jákl svůj druhý režijní projekt, který prezentuje jako temný thriller inspirovaný skutečností. Jak se tedy první tuzemský found footage vzniklý v americké koprodukci s mezinárodním obsazením vydařil?

GhoulRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 27.02.2015 17:30. Celé čtyři roky tajil Petr Jákl svůj druhý režijní projekt, který prezentuje jako temný thriller inspirovaný skutečností. Jak se tedy první tuzemský found footage vzniklý v americké koprodukci s mezinárodním obsazením vydařil? Hodnocení: 3

Ghoul

Ghoul
Horror / Thriller
Česká republika, 2015 , 86 min.

Režie: Petr Jákl
Scénář: Petr Bok, Petr Jákl , Petr Jákl
Kamera: Jan Šuster
Herci: Jennifer Armour, Alina Golovlyova, Jeremy Isabella, Paul S. Tracey

Česká premiéra: 26.02.2015

Ghoul hodnocení na Kinobox.cz: 59.46 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
V roce 1999 odstartoval v kinech thriller Záhada Blair Witch, kterému se povedla nevídaná věc. Dokázal diváky mystifikovat, že jde o skutečné nalezené záběry ztracených studentů, zároveň vydělal dost velké peníze a aniž by to tvůrci tušili, rozjel nový subžánr nazývaný found footage, který od té doby naprosto expandoval do celého světa a dodnes je velmi populární. V těchto dnech se dokonce i Česká republika dočkala prvního podobného snímku s názvem Ghoul (výslovnost "gůl"), ačkoli ten vznikl v mezinárodní koprodukci.

Fotografie z filmu  / GhoulHlavními hrdiny je trojice mladých filmařů, která se vydává na Ukrajinu, kde chce natáčet pilotní díl ze zamýšlené série dokumentů o místním hladomoru, který byl mnohdy doprovázen kanibalismem. Na letišti přibírají místního průvodce, tlumočnici a senzibilku a společně se vydávají na místo, kde mají domluvenou schůzku se svědkem některých podobných událostí. Ten se však nedostavuje a skupina na něj mezitím čeká v odlehlém domě, kde se začínají dít podivné a nepříjemné věci. Když se navíc druhý den průvodce ztratí a filmaři zjistí, že jsou na místě, kde kdysi bydlel jeden z nejslavnějších masových vrahů Andrej Čikatilo, který během dvanácti let zabil přes padesát obětí a některé části jejich těl snědl, uvědomí si, že jde do tuhého a nemuseli by se odtud dostat. 

Režisér Petr Jákl zaslouží obdiv za to, jak dokázal svůj druhý projekt utajit a upozornit na něj prakticky až pár týdnů před premiérou, ačkoli ho tvořil celé čtyři roky. A na výsledku je vidět, že se opravdu "neflákal", ale kromě jeho tvorby zhlédl hodně podobných žánrovek a dokázal se vyvarovat úplných logických nesmyslů, kterých je tu opravdu minimum, a když už to vypadá, že k nim dojde, vždy se nějak uspokojivě vysvětlí. 

Fotografie z filmu  / GhoulPodařilo se mu také vytvořit opravdu hutnou atmosféru odlehlého místa kdesi v lesích, které je spjato s reálným sadistickým vrahem, čímž kolem něj působí zvláštní a tajemná aura. Plusem budiž i to, že tvůrce má cit pro to, co a kdy ukázat, aby to splnilo přesně ten účinek, jaký zamýšlel. Je možná trošku zvláštní, že se brání označení filmu jako horor, ačkoli splňuje všechny atributy žánru a nevyhýbá se ani několika opravdu "výživným" záběrům, z nichž slabším povahám nebude nejlépe a poměrně mu fungují i lekačky, kterých naštěstí není moc. Díky dobré práci se zvukem a ruchy se vyplatí snímek vidět na plátně, kde bude asi o dost sugestivnější.

Vyšel i tah s obsazením neznámých, ale velmi slušně hrajících herců, kteří dotváří potřebný pocit autenticity a hlavně jejich postavy jsou relativně solidně napsány, takže mezi nimi bohudík úplně chybí nějaká nesnesitelně otravná, které by divák přál brzkou smrt. Filmu vyloženě pomáhá i natáčení v angličtině a ukrajinštině (v kinech ho tedy najdete s titulky), protože tím pádem nepůsobí nikterak směšně, což by se v češtině mohlo stát velmi snadno. 

Fotografie z filmu  / GhoulSamozřejmě je pravda, že Ghoul přichází pozdě, protože trh už je takových žánrovek přesycený, na druhou stranu je ale natočen víc než slušně a je docela reálné (a osobně bych mu to i přál), že v zámoří, kde plánuje premiéru někdy koncem března, by mohl uspět. Jákl v něm sice nepřináší nic nového, nevyhýbá se typickým klišé, jenže ta nejsou nijak protivná a tím pádem jsou divácky v klidu snesitelná. Ani to, že tempo občas zahapruje a celé to mohlo být možná o nějakou tu minutku kratší, není až zas tak velký problém.

Největší škoda tak je asi to, že se tu postava a archivní záběry samotného Čikatila neobjevují trošku víc, protože jde o vskutku démonickou a děsivou figuru (párvteřinový záběr od soudu je dost mrazivý), která by zasloužila víc pozornosti a prostoru.  Možná by bylo dobře, kdyby autor toto téma ještě neopouštěl a využil výzkumu, který dělal a natočil o něm dokument, který by nepochybně byl velice zajímavý.

Na celém Ghoulovi je zkrátka znát, že i když tak třeba Petr Jákl vypadá, není úplný hlupák a dokáže si z podobných filmů vybrat přesně to, co funguje a po svém to sestříhat dohromady tak, že proti tomu nelze mít zásadnějších výhrad. A ačkoli není originální, o to je upřímnější a na nic víc si nehraje. Nejparadoxnější je ovšem to, že tvůrce, který nemá režijní vzdělání, natočil mnohem povedenější film, než jsou různé Paranormální aktivity nebo Hory mrtvých, za nimiž stojí "profesionálové". Smutný fakt.

Oficiální trailer filmu Ghoul

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
1
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Savage Salvation (30.10.2022 17:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Vizuálně zajímavý, ale příběhově banální Jan Žižka (08.09.2022 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Jan Žižka je lovec jelenů (07.09.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: série Predátor řazena od nejhoršího k nejlepšímu (28.11.2020 13:30 v Články | Publicistika)
- Top 10: nejslavnější horory 90. let (29.02.2020 09:30 v Články | Publicistika)
- Ben Foster bude Jan Žižka ve filmu Medieval (24.08.2018 14:05 v Novinky | Zprávy)
- Stroj času: Vin Diesel zachraňuje Prahu v xXx (02.02.2017 11:47 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Ghoul a Spider-Man bojují bitvu pěti armád (25.11.2016 07:30 v Radar | TV tipy)
- Za horizontem: Blair Witch aneb nevstoupíš dvakrát do téhož lesa (22.10.2016 10:36 v Recenze | Za horizontem)
- Stroj času: průkopnická a nepřekonatelná Záhada Blair Witch (02.10.2016 10:50 v Recenze | Stroj času)
- Box Office: Blair Witch na Sullyho nestačil (19.09.2016 20:56 v Komentáře | Box office)
- Sequel Záhady Blair Witch v novém traileru (24.07.2016 10:00 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Polednice - oživení českého žánrového filmu (05.03.2016 12:00 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2016, část IV. - další zajímavé filmy (01.02.2016 18:07 v Články | Publicistika)
- Téma: nejlepší filmy roku 2015 podle filmserver.cz (31.12.2015 13:21 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Nenasytná Tiffany - české žánrové překvapení roku (31.07.2015 16:00 v Recenze | Premiéry)
- Blu-ray recenze: Ghoul - ukrajinský kanibal sežere vaši duši (23.07.2015 08:21 v Recenze | Blu-ray)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu