Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Nenasytná Tiffany

Recenze: Nenasytná Tiffany - české žánrové překvapení roku

Vydáno: 31.07.2015 16:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Nenasytná Tiffany je v českých luzích a hájích poměrně nevídanou a unikátní záležitostí – jde totiž o zcela nezávislou buranskou hororovou komedii o masožravé díře v zemi (!), natočenou debutujícími tvůrci za velmi nízký rozpočet.

Nenasytná TiffanyRecenzoval/a Jan Varga dne 31.07.2015 16:00. Nenasytná Tiffany je v českých luzích a hájích poměrně nevídanou a unikátní záležitostí – jde totiž o zcela nezávislou buranskou hororovou komedii o masožravé díře v zemi (!), natočenou debutujícími tvůrci za velmi nízký rozpočet. Hodnocení: 4

Nenasytná Tiffany

Nenasytná Tiffany
Komedie / Horror / Dobrodružný
Česká republika, 2015 , 80 min.

Režie: Andy Fehu
Scénář: Andy Fehu
Kamera: Jakub Ševčík
Hudba: Mojmír Měchura
Herci: Leoš Noha, Jiří Panzner, P Jeer Van Eck, Petr Čtvrtníček, Jitka Pavlišová, Vojtěch Johaník

Česká premiéra: 30.07.2015

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jistě, z podobných českých hororových pokusů letošního roku lze zmínit ještě žánrově čistějšího Ghoula a Svatého Mikuláše, oba navazující na trend found footage hororů. Ghoul ovšem vznikal se zahraničními herci a působil dost nečesky a Svatý Mikuláš byl vytvořen de facto amatérskými nadšenci. Oproti nim působí Nenasytná Tiffanyjako vyloženě český a filmařsky vyzrálý produkt a navíc je z nich zdaleka nejlepší.

Fotografie z filmu  / Nenasytná TiffanyHlavním hrdinou je zkrachovalá existence Pepa (Leoš Noha), který se paktuje s bezdomovci a živí se vykrádáním chatek – nakradené věci pak prodává v zastavárně a za získané peníze nakupuje chlast a cigarety. Pak jednoho dne objeví v lese pohozenou kameru a v ní nepříliš dávný záznam toho, jak nějaký mladý pár pročesával blízké okolí s detektorem kovů, vykopal díru a našel poklad, načež se ale stalo něco divného – tam však páska končí. Pepa tudíž vymění v zastavárně ledničku za detektor kovů a sám vyráží poklad hledat. Vykope jámu na tom samém místě a stane se svědkem toho, jak díra zaživa brutálně pohltí jiného hledače a Pepu odmění hromadou stříbrných penízků. V tom Pepa dostane ďábelský nápad…

Námět a děj Nenasytné Tiffany skutečně zní hodně divně a úchylně, na druhou stranu tu ale už dlouho nebylo takhle svěží české béčko, které je nefalšovaně zábavné, a přitom funguje i na poli vyšších ambicí. Kromě střev a příběhu o potrestané chamtivosti totiž nabízí i realisticky uchopenou reflexi sociální současnosti a života společenské spodiny na maloměstě, exkurzi po nádražních hospodách a bazarech a zároveň důvtipnou satiru na čecháčkovství. A určitě by se na něj dala nabalit i řada více či méně sofistikovaných interpretací.

Fotografie z filmu  / Nenasytná TiffanyKlíčem je naprostá autentičnost prostředí, herců a dialogů. Film vznikal v reálných lokacích Horního Jiřetína, herci jako Leoš Noha, Jiří Panzner nebo Petr Čtvrtníček v něm byli smícháni s neherci a filmaři měli obrovskou autorskou volnost, protože nebyli smluvně vázáni na žádnou instituci, která by z pozice koproducenta dohlížela na jejich počínání, takže si v podstatě mohli dělat, co chtěli. Celovečerně debutující režisér a scenárista Andy Fehu je navíc příznivcem herecké improvizace, takže z dialogů není skoro nikdy cítit strojenost a křečovitost, naopak je všechno maximálně věrohodné a přirozené.

Jediné, co se tomu vymyká, je titulní žravá díra Tiffany, jež je v rámci českého filmu velice imaginativním a originálním nadpřirozeným elementem, u jehož technického zpracování si nelze nevzpomenout na estetiku triků podobného charakteru z kultovního Evil Dead Sama Raimiho. I tak ale do atmosféry filmu maximálně zapadá, protože je nenápadná, zabíjí minimalisticky a působí spíš jako nápaditý a skromný prostředek sloužící k vyvolávání děsu, jakoby vypadlý z nějaké neexistující městské legendy šmrncnuté magickým realismem než jako extravagantní hororová atrakce.

Fotografie z filmu  / Nenasytná TiffanyStává se to dost málo, aby měl divák u českého filmu pocit, že se jeho tvůrcům podařilo natočit přesně to, co chtěli, přesně tak, jak chtěli. A tohle je jeden z těch případů. Tahle parta s Andym Fehu v čele je totiž bez debat velmi talentovaná, má smysl pro humor, je inteligentní a schopná odhadnout, co si může dovolit natočit, a to pak v rámci možností realizovat s maximální účinností. Podobný dojem z „hodně muziky za málo peněz“ jsem měl třeba u filmu Vaterland - Lovecký deník, k němuž jeho režisér David Jařab přistupoval podobně a také s nebývalou efektivností dosáhl toho, co si s minimem nákladů vytyčil.

Nenasytná Tiffany je multižánrovým mixem, jehož všechny složky jsou v dokonalé proporční souhře – děs, napětí, humor i společensko-sociální kritika jsou přítomny ve správných poměrech a fungují pospolu nade všechna očekávání. Mouchy by se sice našly (výrazně slabší neherec v okrajové roli, poněkud roztahanější začátek…), nicméně i tak jde o snímek nesmírně zdařilý, na němž je potřeba ocenit kromě originality a neokoukaného tvůrčího přístupu i ten fakt, že se někdo odvážil adaptovat do českého prostředí skutečně netradiční filmařské a žánrové prvky, povedlo se mu to a vznikl film, který nejenže baví, ale i má co říct. Opravdu velké a příjemné překvapení.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu Filmspot.cz.]

Originální trailer filmu Nenasytná Tiffany

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Stvořitel Tlapkové patroly nerozdýchal hadí plyn (27.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Kazma a Blue Beetle jsou vocasy na tripu (16.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Harley Quinn je doma a poslední úkryt hledá ve vlčí boudě (27.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Muži touží uvolnit pěsti a vidět Notre-Dame v plamenech (20.04.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Největší showman Geronimo hledá výchozí bod k roku draka (01.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Jack Strong pro balík prachů podstoupí cestu do středu Země (19.11.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Neznámý Venom prožívá lásku na špičkách (13.10.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Ant-Man a Wasp reagují na tísňové volání ďábelského houslisty (27.08.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Králíček Petr, Marco a Jan Werich bojují se sebevražedným oddílem (04.08.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Česká krimikomedie Ubal a zmiz slibně koketuje s žánrem gangsterky (11.07.2021 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Black Widow a Lavi společně naskočili na palubu (07.07.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Hotel Transylvánie: Transformánie: trailer (05.07.2021 13:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Vyšinutý děda je postrach rodiny a skrývá se v krajině ve stínu (09.09.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Meky čeká, než skončí léto, aby mohl jít krást koně (08.07.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Spalovač mrtvol Pavarotti je kořistí devadesátek (10.07.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Grinch je svědkem Putinovým, který miloval dívku v pavoučí síti (07.11.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Ben Foster bude Jan Žižka ve filmu Medieval (24.08.2018 14:05 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Anděl Páně 2 vánočně naladí, dojem však kazí jalový děj (29.11.2016 20:41 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Ghoul a Spider-Man bojují bitvu pěti armád (25.11.2016 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu