Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Makrorecenze: Star Trek: Do temnoty

Makrorecenze: precizní Star Trek: Do temnoty

Vydáno: 11.06.2013 17:00 v sekci Recenze | Makrorecenze - Redakce | foto: facebook tvůrce

Star Trek se stihl v kinech usadit pouhé dva týdny a už je popisován jako jedno z nejpovedenějších sci-fi posledních let, která má co říct jak obyčejným divákům, tak i hardcore fanouškům. Na jakou stranu se řadíme my?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
 

Naše makrorecenze jsou tu od toho, aby odhalily, které filmy jsou předurčeny k nadžánrovému úspěchu, a které naopak nikoli. Čtyři lidé, čtyři názory.

JAK VYROBIT DOKONALÝ BLOCKBUSTER

Zoe Saldana ve filmu Star Trek: Do temnoty / J.J. Abrams je mimozemštan, kterého nám sem poslali z budoucnosti, aby smrtelníkům ukázal, jak vyrobit dokonalý blockbuster.  Při té příležitosti mu vpravili do žil hravost a dětskou duši Stevena Spielberga a smysl pro destruktivní spektákl Michaela Baye, ale ponechali mu dost osobitosti, aby přidal něco svého. Možná proto je každá drobná postava propracovaná k dokonalosti, proto mezi lehkovážnými hláškami problikávají odkazy na americkou zahraniční politiku, střet civilizací a problém terorismu ve světě, kdy nepřítel může udeřit kdekoli. Snad proto je špičkování mezi inertním Vulkáncem Spockem a horkokrevným kapitánem Kirkem zábavné i symbolické, i když všichni víme, že rozum a chtíč nemohou být v opozici natrvalo... Celý startrekovský systém zvratů a charakterů dává přesný smysl a přináší spoustu humoru a vizuálních parádiček. To něco navíc je brilantní Benedict Cumberbatch v roli Johna Harrisona, záporák bondovského kalibru. Jeho postava nabízí několik interpretací a celou Federaci a její snažení relativizuje, protože ačkoli je "pro většinu lidí zabiják, pro někoho může být bojovníkem za svobodu". Cesta vesmírem pro Abramse nekončí. Hvězdné toulky zanedlouho nahradí Hvězdné války. A já se nemůžu dočkat: když mne Abrams ve dvou dílech konvertoval ke klanu trekkies, je pravděpodobné, že v dalším sčítání lidu uvedu jako vyznání víru v řád rytíře Jedi.

Natálie Bergerová: 9/10

NOVODOBÝ STAR TREK ZÁŘÍ V TEMNOTĚ

Chris Pine ve filmu Star Trek: Do temnoty / Příběhy o chrabrosti, cti a morálce kladných hrdinů, kteří tak trochu zlobí (copyright Kirk), jsou sice klišé, nicméně klišé v tomhle žánru stále použitelná. Co na tom, že motivace a jednání hlavních postav dvakrát moc smyslu nedávají. Slabinou je možná až příliš strojová dynamika filmu, kdy se všechno stane přesně v tu chvíli, kdy se to v zájmu efektnosti stát má; příliš šťastnou volbou nebyly ani přepálené patetické momentky („nevěřím, že dokážeš zabít tolik nevinných lidí a pokud ano, zemřu s nimi"), každopádně ta jedna klíčová je ve své podstatě dojemná i vtipná. Nový Star Trek se pohybuje v odlehčených končinách kosmu, což je pro jeho slabosti určitým alibi, soustřeďme se tedy na přednosti: Spocko-Kirkovská chemie opět skvěle funguje a záporák v podání Benedicta Cumberbatche je výborným extraktem neurčitého nebezpečí. Film nejednou cituje a parafrázuje stařičký Khanův hněv, dovolí si vůči němu i jednu drzou kličku (fandové poznají), jinak je ovšem novinka po všech stránkách dostatečně svébytným dílem. Triková, potažmo celá audiovizuální stránka je našlapaná a 3D projekce za svou cenu rozhodně stojí. Nutno zmínit, že velice zábavné je po premiéře druhého filmu opětovné sledování toho prvního – čistě jen proto, aby si divák připomenul, jak se tahle fantasticky fungující sestava efektních postaviček dávala dohromady. O herectví tu nejde; Kirkova posádka je prostě jedním velkým a radostným souborem rekvizit, neuvěřitelně vděčným z tvůrčího i diváckého hlediska. Už jen kvůli nim se na další pokračování vyloženě těším.

Pavel Pinker: 8/10

DO VZNIKU STAR WARS BEZ KONKURENCE

Simon Pegg ve filmu Star Trek: Do temnoty / J. J. Abrams přepisuje trekovské dějiny. Doslova. Nejen, že v jeho podání je Star Trek chytře vystavěnou stylovou sci-fi s naprosto přesně naplněným kalichem naivního hrdinského floutkovství, ale Džej Džej navíc skládá tu nejúžasnější poctu klasice série a z klíčové scény ždíme tolik emocí, že vám to rozerve srdce. Charakterové čachry fungují, dialogy odsýpají, Cumberbatch je jako na cracku, triky snad ještě lepší než dřív a mezi Kirkem a Spockem zatím nikdy nebyla takováhle chemie. Nový Star Trek je komplexní a velkolepý a do vzniku Star Wars nejspíš nebude mít konkurenci. Místy se sice narozdíl od naspeedované jedničky trochu táhne, ale to je daň za osobnější přístup k postavám. Jinak nemám, co bych vyktnul. Abrams dál sebejistě pokračuje ve svém tažení za titulem krále sci-fi a já si nedokážu představit, co by ho mohlo zastavit. Z ložnice Stevena Spielberga zní jen nepříčetné: "ABRAAAAAAAAMS!!!!"

Jakub Brych: 9/10


PO VŠECH STRÁNKÁCH PRECIZNÍ

Benedict Cumberbatch ve filmu Star Trek: Do temnoty / Za tím, co jsem psal v prvních dojmech, si stojím a i s odstupem času je pro mě Star Trek: Do temnoty inteligentní sci-fi, které má co nabídnout i úplným neznalcům této ságy. J. J. Abrams jako jeden z mála dokáže skloubit precizní řemeslo, opulentní trikovou stránku a silný příběh, aniž by jedna ze složek vyčnívala a přebíjela tu další. Je tu tak úplně všechno, co divák od podobného filmu očekává a může z kina vycházet s pocitem, že své peníze investoval výborně a nešlo o ztrátu času. Herecké výkony jsou naprosto strhující a mezi Chrisem Pinem a Zacharym Quintem funguje potřebná „kamarádská“ chemie a i ostatní jsou naprosto výteční. O dokonalosti Benedicta Cumberbatche se toho napíše a namluví ještě hodně, takže nebudu plýtvat místem a jen podotknu, že je naprosto boží. Je opravdu škoda, že tu není víc emocí, protože to by možná byl zážitek ještě o chloupek lepší. Ale to je jen zoufání věčně nespokojeného filmového recenzenta. Nový Star Trek je precizní snímek, který důrazně doporučuji vidět v IMAXu, protože 3D a práce s hloubkou obrazu a barvami jsou naprosto fantastické. 

Vratislav Šálek: 8/10

Český teaser filmu Star Trek: Do temnoty


Pozn.: Naši hlavní recenzi filmu Star Trek: Do temnoty najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • recenze v +CR. (Jirka, 11.06.2013 17:52) Reagovat

    Na ČSKR je 12 kritik k filmu Star Trek: Do temnoty - hodnocení: 80% -> http://www.zk4.cz/23...

    • Re: recenze v +CR. (Anonym, 11.06.2013 20:27) Reagovat

      A copak, že tam nemáte recenze z tohoto webu?

  • Pridano (Jirka, 11.06.2013 20:35) Reagovat

    Recenze přidané :-)

    PS: Pro příště se můžete zaregistrovat a vložit své recenze...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem (17.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Válka Roseových se dočká remaku (03.04.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Vládcové nebes (10.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Podivuhodný příběh Henryho Sugara (15.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Indiana Jones a krakenteena Ruby hledají nástroj osudu (28.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Zemřel Bill Butler (07.04.2023 05:59 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Dungeons & Dragons: Čest zlodějů je pohodovou zábavou pro celou rodinu (30.03.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Sestry v sedle hájí čest zlodějů (29.03.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Přenašeč Spider-Man jede daleko od domova poslední závod, v němž chce vždycky zvítězit (24.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Steven Spielberg chystá Napoleona (22.02.2023 08:34 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Generála Eisenhowera čeká na sv. Valentýna smrt ve tmě (10.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu