Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Reportáž: 46. ročník MFF Karlovy Vary

Reportáž: 46. ročník MFF Karlovy Vary

Vydáno: 13.07.2011 13:00 v sekci Články | Festivaly - Linda Kováčová | foto: Linda Ondrušková / filmserver.cz

Slavnostní vyhlášení vítězů před několika dny završilo letošní 46. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Pojďme se za ním ještě jednou ohlédnout v naší velké závěrečné reportáži.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Karlovarský mezinárodní filmový festival, který patří k tzv. "áčkovým" festivalům akreditovaným mezinárodní asociací FIAPF, se již tradičně konal na začátku letních prázdnin (tentokrát od 1. do 9. července) a celkem letos přilákal více než dvanáct tisíc návštěvníků. I díky tomu se v podstatě jedná o největší akci svého druhu v České republice.
Jedné důležité změny se akce dočkala již ve své přípravné fázi. Dlouholetou uměleckou ředitelku festivalu a spoluzakladatelku obnovené polistopadové přehlídky Evu Zaoralovou vystřídal na této pozici Karel Och. Eva Zaoralová přesto své dítě tak úplně neopustila. Na tvorbě festivalového programu se podílela coby umělecká poradkyně.
A jak letošní ročník vypadal? Které známé hvězdy jej navštívili a koho z českých celebrit mohli diváci na kolonádě potkat? Na které zajímavé filmy se můžeme těšit i v běžné distribuci?
Festivalový program byl po celých devět dní pořádně nabitý. Skalní fanoušci samozřejmě přijeli hlavně kvůli filmům, ale ochuzeni nebyli ani ti z diváků, kteří si od tmavých kinosálů chtěli odpočinout u bohatého doprovodného programu. Ten tvořily hudební koncerty, filmová výstava v Galerii umění, master classes s herci a režiséry, doprovodný program České televize, stánky se zábavným programem a soutěžemi partnerů a sponzorů festivalu a samozřejmě nezbytné večerní parties.
Uvedeno bylo na festivalu celkem 199 filmů, z toho 165 hraných (151 celovečerních a 14 krátkých) a 34 dokumentárních (26 celovečerních a 8 krátkých). Většině z uvedených filmů byly věnovány dvě až tři projekce, přičemž se celkem uskutečnilo 413 filmových představení. Svůj význam má pro organizátory i množství uskutečněných premiér. Světovou premiéru mělo letos na festivalu 21 snímků, v mezinárodní premiéře bylo uvedeno 25 filmů a 16 filmů se dočkalo alespoň premiéry evropské.
Pestré bylo i složení filmového menu. Kromě čtyř soutěžních sekcí (Hlavní soutěž, Na východ od Západu, Soutěž dokumentárních filmů a Fórum nezávislých) letošní ročník přinesl i oblíbené sekce Horizonty, Jiný pohled, České filmy či například Půlnoční filmy.
Sekce Dny kritiků Variety zůstala zachována, ale změnil se její název - na Deset evropských režisérů očima Variety. Pocty (výběrové retrospektivní přehlídky) byly letos věnovány americkému režisérovi Samu Fullerovi a Kanaďanovi Denisovi Villeneuvovi. Z národních kinematografií se pak organizátoři zaměřili na řecký film.
Přibyla také nová sekce Návraty k pramenům věnovaná restaurovaným či jinak zajímavým klenotům filmových archívů. Kromě sekcí, které tradičně přitahují největší zájem, nechyběly ani sekce vedlejší, jež často dokážou přinést závan čerstvého větru do festivalových plachet. K takovým sekcím patřím třeba Hudební odysea zaměřená na filmy pro uši nebo dvě vedlejší sekce věnované krátkým filmům.
K filmovým vrcholům festivalu patřilo uvedení restaurované Markéty Lazarové, zcela právem označované za nejvýznamnější film československé kinematografie. Ke starým klenotům, jejichž lesk nezkalil zub času, patřila i Kazanova osobní zpověď Ameriko, Ameriko či zvláštní uvedení svérázné komedie Zdeňka Podskalského Světáci.
Zaujaly rovněž filmy ze sekce Horizonty, například Habemus Papam o papežských strastech za zdmi Vatikánu, snímky ověnčené vavříny z Cannes Strom života, Kluk na kole a Le Havre či novinky slavných tvůrců jako Kůže, kterou nosím Pedra Almódovara, Pina Wima Wenderse a Turínský kůň Bély Tarra.
Z nových českých či slovenských filmů vody pořádně rozčeřil Šulíkův Cigán a Nickyho rodina, doku-drama Matěje Mináče o Nicholasovi Wintonovi, diváky svoji silnou výpovědí dojalo natolik, že se mu kromě Divácké ceny deníku Právo dostalo i přidané projekce v nově zrekonstruovaném letním kině.
Jiné filmy si naopak vysloužili ostudu a opovržení festivalového publika. K těm nejhorším podle ohlasů patřily například snímky Devět múz, Erotic Man, Laurentie a dokonce i soutěžní Potomek knížat.
V běžné kinodistribuci se nicméně můžeme těšit na Janu Eyrovou, která festival v podvečer prvního dne zahajovala, britskou novinku Richarda Ayoada (jinak Mosse z The IT Crowd) Jmenuji se Oliver Tate, hořkou komedii Win Win s Paulem Giamattim či allenovku Půlnoc v Paříži.
K největším hvězdám festivalu patřila Judi Dench, která si přijela pro Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, John Malkovich, jenž s sebou namísto filmů přivezl svoji pánskou módní kolekci, a David Morse, jehož porota ocenila Křišťálovým glóbem za herecký výkon ve filmu Spoluautor.
Velké přízni fanoušků se těšili i herci Burt Young, John Turturro a Jerzy Stuhr, režiséři Cary Fukunaga, Jan Hřebejk a Kim Ki-duk a samozřejmě Kusturicův dvorní hudební skladatel Goran Bregović - jeden z letošních laureátů Ceny prezidenta MFF Karlovy Vary.
Na červeném koberci samozřejmě nechyběli ani všelijaké české celebrity. Kromě stálic, které k festivalu prostě patří (filmové úvody a golf bez Marka Ebena?!), tak mohl šťastný kolemjdoucí potkat třeba Terezu Voříškovou, Vojtu Kotka, Pavla Lišku či Taťánu Kuchařovou.
Obrázek o lázeňském festivalovém pozlátku si můžete nejlépe udělat z naší fotogalerie. Ať už jste ve Varech byli, či nikoli, lehkou ochutnávku letošního ročníku přináší tradiční ozvěny Šary Vary v pražských klubových kinech Aero a Světozor.
Letním festivalům (a nejen těm filmovým) zdar a zase příště! Ve Varech od 29. června do 7. července 2012.
Na našem blogu si můžete přečíst také Karlovarské dojmy Martina Bubrína.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2024 (01.04.2024 12:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Zimní prázdniny (24.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Zásah štěstím (13.11.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Zemřel Burt Young (19.10.2023 09:25 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Šťastná náhoda (29.07.2023 16:00 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Flash hledá americkou spravedlnost mezi živly (14.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Pan Nepolapitelný hledá odhalenou stopu devadesátek (19.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu