Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Pacific Rim: Povstání

Recenze: Jako povrchní zábava s epickou akcí Pacific Rim: Povstání plní účel

Vydáno: 22.03.2018 07:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Pokračování filmu, ve kterém se obří roboti mlátí s obřími monstry, navazuje v obdobném duchu na události z jedničky po deseti letech, zhruba stejně zábavně, zhruba stejně dementně. Akční scény jsou nicméně super.

Pacific Rim: PovstáníRecenzoval/a Jan Varga dne 22.03.2018 07:00. Pokračování filmu, ve kterém se obří roboti mlátí s obřími monstry, navazuje v obdobném duchu na události z jedničky po deseti letech, zhruba stejně zábavně, zhruba stejně dementně. Akční scény jsou nicméně super. Hodnocení: 3

Pacific Rim: Povstání

Pacific Rim: Povstání
Sci-Fi / Akční / Dobrodružný
USA, 2018 , 111 min.

Režie: Steven S. DeKnight
Scénář: Steven S. DeKnight, Emily Carmichael, Kira Snyder, T.S. Nowlin, Travis Beacham
Kamera: Daniel Mindel
Herci: John Boyega, Scott Eastwood, Cailee Spaeny, Burn Gorman, Charlie Day, Tian Jing, Jin Zhang, Adria Arjona, Rinko Kikuchi, Karan Brar, Wesley Wong, Ivanna Sakhno, Mackenyu, Lily Ji, Shyrley Rodriguez

Česká premiéra: 22.03.2018

Distributor: CinemArt

Pacific Rim: Povstání hodnocení na Kinobox.cz: 60.20 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Scott Eastwood, John Boyega ve filmu Pacific Rim: Povstání / Pacific Rim UprisingPokračování akčního sci-fi Pacific Rim - Útok na Zemi z roku 2013 se odehrává deset let poté, co lidstvo zvítězilo nad obřími vesmírnými monstry a uzavřelo portály na dně Tichého oceánu, jimiž se dostala na Zem. Armádní program na vývoj obranných mega-robotů a rekrutování jejich pilotů přesto pokračuje, protože co kdyby se monstra vrátila. Do akce je povolán i bývalý rekrut Jake (John Boyega z nových Star Wars), syn zesnulého hrdinného pilota z předchozího dílu, aby po boku svého kolegy (Scott Eastwood) trénoval nováčky.

Oba díly Pacific Rimu ve zkratce vyprávějí o tom, jak se mezi sebou mlátí padesát metrů vysocí netvoři z vesmíru se stejně vysokými bojovými roboty (na motivy japonských žánrových předloh) a zanechávají za sebou zdemolovanou spoušť, přičemž v sázce je samozřejmě osud celého lidstva. Oba ty filmy jsou skrz na skrz zcela stupidní, dementní a nesmyslné a ani se nesnaží předstírat opak, tudíž jsou cíleny především na diváky, kteří tohle vědí a neplánují jim to vyčítat. Z toho důvodu si ani vůbec na nic nehrají, kašlou na nějaká hluboká poselství a jejich ambice končí u snahy být co nejzábavnější a zároveň plně funkční i jako celovečerní filmy a ne jen jako celovečerní přehlídky třeskutých epických soubojů.
 
John Boyega, Scott Eastwood ve filmu Pacific Rim: Povstání / Pacific Rim UprisingTakže v průběhu filmu Pacific Rim: Povstání dojde k celkem třem několikaminutovým soubojům mezi dvěma roboty, pak ke krátké akční scéně se zmutovanými bojovými drony a posledních dvacet minut je v podstatě nepřetržitá akce mezi několika roboty a monstry v centru Tokia, která pochopitelně strká do kapsy všechno ostatní. Výhoda oproti předchozímu filmu spočívá v tom, že se ty bojové scény odehrávají za bílého dne a bez deště, takže je v nich na válčící titány lépe vidět – ti se zas ale pohybují o dost rychleji, zcela neadekvátně vůči své hmotnosti a setrvačnosti, takže působí spíš jako něco animovaného z videohry než jako reálně postavené mechanické stroje. V prvním Pacific Rimu byly bitevní scény i přes tmavý obraz přehledné dostatečně, ve dvojce jsou ještě o chlup lepší.

Jinak příběh je v podstatě jedno velké klišé nacpané k prasknutí spoustou dalších klišé, postavy jsou jen naplněním předepsaných šablon a jediná výhoda spočívá v tom, že děj je natolik nesmyslný a pomatený, že se v něm může každou chvíli stát prakticky cokoli, takže není nouze o časté nepředvídatelné zvraty. John Boyega hlavní roli zvládá s přehledem, Scott Eastwood naštěstí nestráví na plátně příliš mnoho času a z herců pozůstalých z předchozího filmu se kromě japonské Rinko Kikuchi vrátili už jen Charlie DayBurn Gorman v rolích ujetých vědců (a jejich dementní humory bohužel spolu s nimi).
 
Burn Gorman, Charlie Day ve filmu Pacific Rim: Povstání / Pacific Rim UprisingZbývající postavy nestojí moc za řeč, protože jde povětšinou o namachrované puberťáky hrané neznámými herci. Film se sice snaží řadu z nich představit a vytvářet mezi nimi nějaké vazby a konflikty a u jedné dívky dojde dokonce i na náznak traumatu z dětství (a zůstane u náznaku), leč všechno se to míjí účinkem, protože když pak někdo z nich zahyne v boji a je zmíněn pouze jménem, tak si stejně nevybavíte, který z nich to byl. Film navíc nezachycuje jejich spolupráci při tréninku, takže když pak ovládají obří roboty hned napoprvé jako totální profící, není za tím vidět žádný vývoj.
 
John Boyega, Scott Eastwood ve filmu Pacific Rim: Povstání / Pacific Rim UprisingPočáteční rozpaky z odchodu Guillerma del Tora, režiséra jedničky (který z projektu odstoupil kvůli natáčení Tváře vody a přítomen byl pouze coby producent a vizuální konzultant), a jeho nahrazení celovečerně debutujícím, leč v televizní seriálové tvorbě nadmíru zkušeným režisérem a scenáristou Stevenem S. DeKnightem, jsou naštěstí pryč. Pod Stevenovým vedením totiž film šlape v pravidelném hbitém tempu, netrpí příliš dlouhými prostoji a stíhá vše odvyprávět za méně než dvě hodiny. Guillermo byl sice nápaditější v realizaci různých drobností, ale tady je zase vtipně použit Trololo Song.
 
Pacific Rim: Povstání drží pohromadě hlavně díky tomu, že se od začátku do konce pohybuje ve všech svých aspektech v předem nastavené úrovni stupidity a je v tomto ohledu konzistentní. Zároveň kvůli tomu ale nedokáže pořádně zaujmout i něčím jiným než akcí – jeho děj je totiž nevtahujícím nezávazným blbnutím a jeho hrdinové jsou plochými figurkami, u nichž nelze pociťovat jakoukoli emocionální spoluúčast. Zábavná podívaná to je, ale těžko ve svých divácích zanechá něco víc než vzpomínku na cool bojové scény. Kterých je na druhou stranu docela dost.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Český trailer k filmu Pacific Rim: Povstání

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Já vám teda nechci nic říkat, pane kritiku, al... (Martin Kodeš, 22.03.2018 09:03) Reagovat

    Já vám teda nechci nic říkat, pane kritiku, ale když jdu do kina na akční nářez, tak od něj fakt neočekávám nějaké zásadní filosofické poselství nebo přesah. Tudíž vaše nářky nad povrchností a plytkostí jaksi nechápu. Nebo pitvat logiku pohybu monster....jo, když si tak vzpomínám, tak třeba ve filmu Kong: ostrov lebek mi přišly ony lebkoještěrky docela ujeté, jak vzhledem, tak pohybem...ale to mi vůbec nebránilo v tom, abych si ten film užil. Takže i tento film si zkusím užít.

    • Re: Já vám teda nechci nic říkat, pane kritiku, al... (Jan Varga, 22.03.2018 13:14) Reagovat

      Já v tom ani žádnou hloubku nehledal a šel jsem na to jako na bezmyšlenkovitou popcornovou zábavu. Ten film je ale plytký a povrchní i co do příběhu a práce s postavami, a to už na škodu je. Co se týče pohybu robotů, tak jde hlavně o srovnání s jedničkou, kde se pohybovali mnohem pomaleji a byla trochu vidět i ta mechanika za tím. Na jiné fyzikální aspekty bych si mohl stěžovat jen těžko.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2023: filmem roku je Všechno, všude, najednou (13.03.2023 04:40 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Old Shatterhand bojuje s prázdnotou a kreslí portrét dívky v plamenech (06.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Temné síly hledají cestu zpátky a mají srdce na dlani (25.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Pinocchio Guillerma del Tora má nový trailer (10.11.2022 12:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Válečnice je atraktivní akční podívanou (16.10.2022 09:30 v Recenze | Premiéry)
- První trailer: Super Mario Bros. ve filmu (07.10.2022 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Rozhněvaný muž Buster Keaton spustil tichou revoluci (07.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Guillermo del Toro uvádí Cabinet of Curiosities (16.08.2022 15:51 v Novinky | Trailery)
- Viola Davis je Válečnice (11.08.2022 11:34 v Novinky | Trailery)
- Pinocchio Guillerma del Tora má nový trailer (28.07.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- Jamie Foxx a Scott Eastwood ve filmu Tin Soldier (19.05.2022 07:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Judy a zakladatel Shane se v hotelu Artemis postaví vstříc zlu (13.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Strážce je první člověk, který se stal vládcem vesmíru (29.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Maiku Monroe pronásleduje vrah v thrilleru Watcher (28.04.2022 13:30 v Novinky | Trailery)
- V únoru na streamovacích službách: Kandidáty na Oscara nečekejte, ale oddechovky ano (05.02.2022 12:00 v Radar)
- Recenze: Vizuálně strhující Uličce přízraků Guillerma Del Tora chybí emoce (03.02.2022 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Aby moje krásná příšerka našla zlato, musí projít uličkou přízraků (26.01.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Pinocchio Guillerma del Tora má první teaser (25.01.2022 09:41 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu