Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 16. 2. 2018 - 22. 2. 2018

TV tipy: Hodný dinosaurus a učitelka hledají své mládí v srdci moře

Vydáno: 16.02.2018 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Po dvou slabých týdnech televize konečně ožívají a nabízí hned několik zajímavých a atraktivních premiér. Mezi nimi vynikají pixarovka Hodný dinosaurus, Sorrentinovo drama Mládí, dobrodružné V srdci moře a Hřebejkova Učitelka.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Komisař Maigret zuří (Maigret voit rouge) (pátek 16. 2., Prima Max, 20.00 - 22.00 / sobota 17. 2., 15.50 - 17.45)

Plakát filmu Komisař Maigret zuří / Maigret voit rougeNejen u nás prakticky neznámé italsko-francouzské kriminální drama je adaptací literární předlohy Georgese Simenona a příznivce titulní postavy rozhodně nezklame. Režisér a spoluscenárista Gilles Grangier v něm natočil poctivou staromilskou žánrovku, která ohromí především hutnou atmosférou, zajímavým a propracovaným příběhem, prací s napětím a svižným tempem, v němž vskutku není prostor na nějakou extrémní nudu. Potěší, že i akce, které je naprosté minimum, je hodně slušná a dialogy mají náboj a místy jsou dost ironické a sarkastické a vážný děj příjemně odlehčí. V hlavní roli svým typicky minimalistickým způsobem září Jean Gabin, jenž svým charismatem dá zapomenout na některá hlušší místa. Raritní klasika s neopakovatelnými pařížskými kulisami. 

Zajímavost: Amerického gangstera si ve filmu zahrál Michael Constantine, který byl pro jeho potřeby předabován.

Ukázka z filmu není dostupná.

Hodný dinosaurus (The Good Dinosaur) (sobota 17. 2., Nova, 17.35 - 19.30 / pondělí 19. 2., Nova Cinema, 18.20 - 20.00 / úterý 20. 2., 12.20 - 14.05)

Český plakát filmu Hodný dinosaurus / The Good DinosaurTři roky staré animované fantasy dobrodružství z dílny studia Pixar je trochu paradoxním filmem. Celovečerně debutující režisér Peter Sohn v něm totiž cílí primárně na ty nejmenší diváky, zároveň si ale vybral příběh, který je hodně zaměřen na vážná témata, nejčastěji smrti blízké osoby. S tím úzce souvisí překvapivě posmutnělá atmosféra, která ale po většinu nedlouhé stopáže funguje a dětské publikum naštěstí zaujme. O to víc se s ní ale bije snaha o několik vysloveně infantilních vtipů a jednoduchý humor, který odrostlý divák moc neocení a příliš mu do filmu nebude pasovat. Animace a technická stránka jsou samozřejmě precizní, s čímž už se ale tak nějak počítá. Největším nepřítelem je tak film sám sobě, protože od Pixaru se přece jen pořád očekává něco víc a v tomto případě je výsledek uspokojivý, ale zoufale nevýrazný a zaměnitelný, což víceméně potvrzuje i naše recenze.

Zajímavost: Pohyby hlavního dinosauřího hrdiny byly založeny na pohybech slonů.

Český trailer filmu Hodný dinosaurus / The Good Dinosaur
Mládí (Youth) (sobota 17. 2., ČT2, 20.00 - 22.05)

Plakát filmu Mládí / YouthItalsko-francouzsko-švýcarsko-britské komediální drama je trochu rozporuplné ve svém vyznění a tvůrčím přístupu. Jeho hlavním tématem je totiž navzdory názvu stáří a jak se s ním důstojně vyrovnat, režisérem a scenáristou je ale ani ne padesátiletý Paolo Sorrentino, který je na vrcholu tvůrčích sil, tudíž mu je podobná tematika trochu vzdálena, což je na výsledku znát. Snímek ale vyniká specifickou atmosférou typickou pro autorovy počiny, chytrým a nevtíravým humorem, poměrně pomalým tempem a hodně zajímavým rozkročením mezi tzv. artem a běžnou podívanou. V hlavních rolích excelují Michael Caine a Harvey Keitel, které pak v těch vedlejších doplňují třeba Rachel Weisz nebo Paul Dano. Nebýt zbytečně dlouhé stopáže a někdy samoúčelné snahy o metafory, kterou může někdo považovat za lacinou manýru, mohlo být hodnocení ještě vyšší. Více se dočtete v naší recenzi

Zajímavost: Jde o vůbec první film, který si studio Fox Searchlight vybralo na festivalu v Cannes.

Český trailer filmu Mládí / Youth
V srdci moře (In the Heart of the Sea) (sobota 17. 2., Nova, 20.20 - 22.45 / neděle 18. 2., Nova Cinema, 17.40 - 20.05 / úterý 20. 2., 15.55 - 18.10)

Český plakát filmu V srdci moře / In the Heart of the SeaDobrodružné drama z roku 2015 má na první pohled vše, co má podobná žánrovka mít, aby uspěla, přesto je výsledek trochu rozpačitý. Režírující Ron Howard se v něm může spolehnout na atraktivní a typicky chlapský příběh, potřebnou atmosféru, svěží tempo a minimálně v první polovině i na jisté řemeslo. Problém nastává s narůstající stopáží, protože postavy nejsou tak zajímavé, jak by měly být, tempo rázem opadne a celému tomu chybí nějaké vyvrcholení. Dojem navíc výrazně kazí viditelné a nepříliš povedené digitální triky, kterých je v závěru až moc a přebírají veškeré otěže. V titulní roli se objeví trochu unylý Chris Hemsworth, jemuž dělají společnost mimo jiné Benjamin Walker, Cillian Murphy, Ben Whishaw nebo Brendan Gleeson. Více se o filmu, od něhož se čekalo trochu víc, dočtete v naší recenzi.  

Zajímavost: Snímek vychází ze skutečné události, která se odehrála v roce 1820 a později inspirovala slavnou knihu Moby Dick Hermana Melvilla.

Český trailer filmu V srdci moře / In the Heart of the Sea
Skautův průvodce zombie apokalypsou (Scouts Guide to the Zombie Apocalypse) (sobota 17. 2., Prima Cool, 22.05 - 00.00 / neděle 18. 2., Prima Max, 00.55 - 09.15)

Plakát filmu Skautův průvodce zombie apokalypsou / Scouts Guide to the Zombie ApocalypseTři roky stará hororová akční komedie patří do ranku těch filmů, které můžou být ohodnoceny jakkoli a většinou je to obhajitelné. Režisér a spoluscenárista Christopher B. Landon se v ní totiž nedržel prakticky žádných pravidel a natočil hodně bizarní počin, v němž na jeden geniální vtip připadají dva až tři průměrné a jeden vysloveně trapný, přesto to tolik nevadí. Opřel se také o bláznivé tempo, v němž je možné skoro cokoliv, příjemnou a odlehčenou atmosféru a nevyhýbal se ani potřebně brutálním a krvavým scénám, kterých tedy mohlo být i víc. Je jasné, že v příběhu se nesmí hledat logika a nesmí se o něm přemýšlet, toho jsou si ale tvůrci dobře vědomi, proto jim to nelze úplně vyčítat. Vydařilo se i obsazení, v němž se objeví třeba Tye Sheridan, Logan Miller, Joey Morgan nebo Patrick Schwarzenegger. Trocha šílené zábavy na sobotní večer.

Zajímavost: V roce 2010 se scénář filmu ocitl na tzv. blacklistu, čili seznamu nejlepších nerealizovaných scénářů.

Oficiální trailer filmu Skautův průvodce zombie apokalypsou / Scouts Guide to the Zombie Apocalypse
Učitelka (neděle 18. 2., ČT1, 20.15 - 22.00)

Plakát filmu  / UčitelkaKomorní česko-slovenské drama je nejlepším počinem autorské dvojice režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského za poslední roky. Od počátku uchvátí vynikající atmosférou a příběhem, který se odhaluje pomocí flashbacků, v nichž se ztratí scenáristova typická epizodičnost, navíc v něm pak vynikne vypointování jednotlivých situací, zajímavé dialogy a jemný humor, který odlehčuje jinak závažné a svým způsobem smutné téma. Výsledku pomáhá i umístění rámcového děje do prostoru uzavřené školní třídy, v níž se precizně budují vztahy mezi postavami. Jak bývá u tvůrců zvykem, obsazení je naprosto excelentní, v tomto případě mu jednoznačně kraluje mrazivá a na Českého lva nominovaná Zuzana Maurery, vedle níž více vyniká už snad jen Martin Havelka. Někdy jsou sice dialogy moc doslovné, chvílemi vázne tempo a film se začíná opakovat, to ale nic nemění na tom, že přes minimální marketingovou kamaň jde o velmi dobrý snímek, což potvrzuje i naše recenze.

Zajímavost: Celý film včetně exteriérových scén se sněhem vznikal při teplotách atakujících čtyřicet stupňů.

Originální trailer filmu Učitelka
Hráči (Rounders) (neděle 18. 2., ČT2, 22.00 - 00.00)

Plakát filmu Hráči / RoundersPsychologické kriminální drama z konce devadesátých let je pravděpodobně nejlepším počinem nepříliš známého režiséra Johna Dahla. Tomu výrazně pomohl inteligentní příběh se zajímavou zápletkou, několika nečekanými zvraty a poměrně realistickým zachycením pokerové hry, která tu hraje klíčovou roli. Jemu samotnému se podařilo dodat potřebné napětí a natočit scény, v nichž se "jen" hrají karty, strhujícím způsobem tak, že rozhodně nepůsobí jako nudná zábava. Spolehnout se mohl i na poměrně hutnou atmosféru a zdařilou výpravu. Vrcholem jsou nicméně herecké výkony, které v hlavních rolích obstarávají suverénní Matt Damon a Edward Norton, v těch vedlejších pak John Turturro, Famke Janssen, John Malkovich nebo Martin Landau. Občas to sice celé drhne a zasloužilo by to několik výraznějších a zapamatovatelnějších scén, to jsou ale jen detaily. Trocha adrenalinu na konec týdne.

Zajímavost: Postava Červa měla ve filmu kouřit, jelikož je ale Norton, který ji hrál, velkým odpůrcem kouření, scénář se upravil.

Oficiální trailer filmu Hráči / Rounders
Jarní úklid s.r.o. (Sunshine Cleaning) (pondělí 19. 2., Prima Max, 20.00 - 21.55 / úterý 20. 2., 16.10 - 18.10)

Plakát filmu Jarní úklid s.r.o. / Sunshine CleaningDekádu staré komediální drama je typickým americkým nezávislým filmem se všemi klady i zápory. Lehkým rozdílem je, že jeho režisérkou je žena, konkrétně Christine Jeffs, jejíž největší přínos tkví v tom, že na postavy přenesla svou empatii a se všemi je možné soucítit a chápat je, což se tak často nestává. S tím pak souvisí i celková citlivost a decentnost, s níž je ústřední příběh, který se hodně dotýká smrti v různých podobách, natočen a zachycen. Tempo není nijak strhující, tudíž vynikne velmi příjemná melancholická atmosféra a celkový nadhled. Ústřední role ztvárnili spolehliví Amy Adams, Emily Blunt a Alan Arkin, které pak doplňuje třeba Steve Zahn. Pohodová záležitost, která je trošku zaměnitelná se sobě podobnými a chybí jí výraznější momenty.

Zajímavost: Autoři filmu prozradili, že inspirací k jeho vzniku byl rozhlasový rozhovor dvou žen, které si založily podobnou firmu jako hlavní hrdinky.

Originální trailer filmu Jarní úklid s.r.o. / Sunshine Cleaning
Princezna a bojovník (Der Krieger und die Kaiserin) (úterý 20. 2., ČT art, 21.40 - 23.55)

Plakát filmu Princezna a bojovník / Der Krieger und die KaiserinNěmecké romantické drama z miléniového roku je plné mysteriózních prvků a zaujme svou propracovaností. Režisér a scenárista Tom Tykwer v něm v rámci prostinkého příběhu, v němž zcela záměrně hraje velkou roli náhoda, zachycuje velmi zvláštní a těžce uchopitelnou atmosféru, kterou ještě umocňuje mnoha snovými sekvencemi, nádhernou kamerou a podobně těžce specifikovatelnou hudbou, na níž se sám podílel. Potěší i to, že ani v tak vizuálně precizním filmu nezapomněl na inteligentní zápletku a obě složky jsou víceméně vyrovnané. Nechybí tu několik velmi silných scén a prazvláštní zakončení, které je pro tvůrcovy počiny specifické. Hlavní role si zahráli výteční Franka Potente a Benno Fürmann, mezi nimiž funguje potřebná chemie. Škoda jen přetažené stopáže a občasné překombinovanosti, která souvisí asi s tím, že tvůrce chtěl do výsledku dostat vše, co ho napadlo. Nepříliš připomínaná evropská klasika.

Zajímavost: Ve filmu je často využit motiv visuté dráhy Schwebebahn, která je symbolem města Wuppertalu, v němž se Tykwer narodil.

Originální trailer filmu Princezna a bojovník / Der Krieger und die Kaiserin
Bird (Bird) (čtvrtek 22. 2., ČT art, 20.20 - 22.55)

Plakát filmu Bird / BirdU nás jen minimálně známé životopisné hudební drama z konce osmdesátých let zachycuje osudy saxofonisty Charlieho Parkera. Pro režírujícího Clinta Eastwooda šlo o srdcovou záležitost, tudíž na vskutku štědré stopáži, která dosahuje bezmála tří hodin, vypráví rozmáchlý příběh, který ozvláštňuje flashbacky, tudíž vyžaduje plnou diváckou pozornost. Nejvíc ovšem uchvátí takřka autentická atmosféra předválečné Ameriky a fantastická hudba, která zaujme i ty, kteří jinak jazz nevyhledávají, i když je jí opravdu hodně, za zmínku stojí i Oscarem oceněná zvuková složka, která je dost výrazná. V titulní roli exceluje Forest Whitaker, kterého doplňují ještě třeba Diane Venora, Michael Zelniker nebo Samuel E. Wright. Celkový dojem pak kazí již zmíněná přehnaná stopáž a určitá monotónnost, k níž se slavný tvůrce uchyluje příliš často. Minimálně reprízovaný biopic.

Zajímavost: Šlo o vůbec první film, který Eastwood režíroval, ale nehrál v něm hlavní roli, ani se neobjevil v žádném cameu.

Originální trailer filmu Bird / Bird

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Furiosa má první trailer (01.12.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Film Její tělo o pornoherečce Absolonové je příběhem o honbě za úspěchem (17.11.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu