Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Twin Peaks Recap: 12. část

Recap: Twin Peaks 12. část - Modrá růže a návrat Audrey Horne

Vydáno: 02.08.2017 17:00 v sekci Články | Televize - Václav Limberk | foto: Showtime

Ve dvanácté části se ke slovu znovu dostane případ Modré růže. Na scénu se taky vrací postava Audrey Horne, kterou jsme v nové řadě Městečka Twin Peaks - The Return dosud neviděli.

Epizoda 12Recenzoval/a Václav Limberk dne 02.08.2017 17:00. Ve dvanácté části se ke slovu znovu dostane případ Modré růže. Na scénu se taky vrací postava Audrey Horne, kterou jsme v nové řadě Městečka Twin Peaks - The Return dosud neviděli. Hodnocení: 4

Epizoda 12

"Twin Peaks" Part 12
Drama / Horror / Tajemný / Thriller
United States, 2017 , 55 min.

Režie: David Lynch
Scénář: Mark Frost, David Lynch
Kamera: Peter Deming
Hudba: Angelo Badalamenti
Herci: Kyle MacLachlan, Elizabeth Anweis, Chrysta Bell, Richard Beymer, Scott Coffey, Ana de la Reguera, Laura Dern, Sherilyn Fenn, Miguel Ferrer, Robert Forster, Pierce Gagnon, Michael Horse, Ashley Judd, Luke Judy, David Patrick Kelly

Epizoda 12 hodnocení na Kinobox.cz: 77.25 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
[ NEJDE O RECENZI, ALE REKAPITULACI UDÁLOSTÍ VE DVANÁCTÉ ČÁSTI, PROTO TEXT OBSAHUJE SPOILERY, A TO I K PŘEDCHOZÍM SÉRIÍM

Pamatujete si na projekt Modrá kniha, který dominoval druhé řadě seriálu Městečko Twin Peaks poté, co se vyřešila vražda Laury Palmer v sedmnácté části? Krátce připomenu o co šlo: Projekt Modrá kniha byl tajný výzkum, který měl vyšetřit přítomnost nebo nepřítomnost UFO na Zemi. Jelikož se neukázaly žádné zjevné důkazy, které by přítomnost UFO potvrzovaly, byl projekt Modrá kniha v roce 1970 zastaven. Jak se dozvídáme v aktuální dvanácté části, šlo jen o zástěrku. FBI proto přišla s podobným projektem, který měl i podobná název - Modrá růže.

Grace Zabriskie ve filmu  / V původní řadě Městečka Twin Peaks, v jeho druhé části, jsme sledovali, kterak agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan) čelí útoku skrze "šachovou partii" svého bývalého kolegy a toho, který "ho všemu naučil", nyní zešílevšího Windoma Earla (Kenneth Welsh), který byl vždy o krok před Cooperem a jeho lidmi, a kvůli němuž musel Cooper vstoupit do černého vigvamu, z něhož se už nevrátil. Až nyní po 25 letech. Nuže, i zde se řešily četné "Extra-Terrestial" záhady na způsob Akt X. A zvláštní důležitost zde měla postava majora Briggse (Don S. Davis), který byl do projektu Modrá kniha zasvěcen a měl v něm zvláštní důležitost.

A pamatujete si na první půlhodinu filmového prequelu Městečka Twin Peaks, jinak známého jako Twin Peaks? Tam jsme měli možnost poprvé na vlastní oči vidět a slyšet o případu Modrá růže, kterou názorně demonstrovala  "živá kódovaná šifra" tanečnice Lilian (Kimberly Ann Cole). Na tomto případu tehdy pracoval zvláštní agent Chet Desmond (Chris Isaak), který vyšetřoval vraždu Teresy Banks a který poté záhadně zmizel stejně jako před ním zvláštní agent Phillip Jeffries (David Bowie). Aneb "Stopy nalezené agenty Desmondem a Stanleyem (Kiefer Sutherland) nikam nevedly", jak nám ohlasil jejich šéf a hlava FBI ředitel Gordon Cole (David Lynch). 

David Lynch, Bérénice Marlohe ve filmu  / Právě k těmto událostem se Lynch vrací v úvodu dvanácté části, kdy Albert (Miguel Ferrer) Tammy (Chrysta Bell) sděluje, že on je jediný agent zasvěcený do případu Modrá kniha, který nezmizel. Protože kromě agenta Jeffriese, Desmonda a Stanleyho zmizel i agent Cooper, který se momentálně nachází ve dvou verzích - jako zlý Cooper a dobromyslný (a prostomyslný) Dougie Jones. Cole a Albert naverbují Tammy do projektu Modrá růže, což je pro ni možná čest, nicméně my víme, že jde o velmi riskantní záležitost, která měla pro tři špičkové agenty FBI katastrofální následky. Proto jsem já jako divák nesdílel nadšení této postavy, které se od svých dvou služebně starších kolegů dostalo tohoto privilegia.

Mezitím se v Twin Peaks vydává Sarah Palmer (Grace Zabriskie) na nákup do samoobsluhy, kde má opět jednu ze svých vizí. Sarah je rovněž ve spojení s jiným světem a částečně slouží jako jakési médium tlumočící vzkazy z onoho jiného světa, kde "kolem kulatého stolu probíhá živá konverzace". Nic, co bychom už neviděli dříve ve výše zmíněném filmovém prequelu Twin Peaks v jedné ze snových scén. "Tvůj pokoj vypadá jinak. A muži přicházejí", sděluje Sarah zaskočené obsluze. Ať už to znamená cokoliv, zní to jako varování a předtucha něčeho, co přijde.

A že to nebude nic dobrého se můžete vsadit. Grace Zabriskie dokáže tyto "psycho" momenty podat velmi sugestivně, jak dokázala už mnohokrát předtím. Aneb - slovy Sarah, "Může se stát ledacos". Ano, může, ve světě Twin Peaks - The Return jistě ano. Později za Sarah zaskočí ještě Hawk (Michael Horse), aby zjistil, zda je Sarah v pořádku. "Zatraceně špatný příběh, co Hawku?", pronese Sarah další věštecká slova, která nevíme, co znamenají. A v kuchyni má Sarah zřejmě poltergeisty. Prostě "normálka".

Sherilyn Fenn ve filmu  / Šerif Frank Truman (Robert Forster), bratr "původního" šerifa Harryho (jeho představitel Michael Ontkean již odešel do hereckého důchodu), navštíví našeho "starého známého" Benjamina Hornea (Richard Beymer), aby mu sdělil, že to byl jeho vnuk Richard (Eamon Farren), kdo přejel "toho malého kluka" a že to byl on, kdo napadl "jediného očitého svědka" Miriam (Sarah Jean Long), která nyní leží na jednotce intenzivní péče. Lynch nám nezapomene alespoň kratičkým záběrem na Miriam připomenout, že ač hrozně zmlácená, stále žije a snad i přežije brutální Richardův atak. Kromě toho, že se Ben rozhodne zaplatit veškeré výlohy na operaci těžce zraněné Miriam, se také zasní a vzpomene si na svůj Schwinn - dětské kolo, které dostal od otce. Jeho vzpomínkám je přítomna Beverly (Ashley Judd). Ben situaci shrnuje slovy: "Richard, s tím chlapcem to nikdy nebylo v pořádku." Ne, to tedy skutečně nebylo. Jo a na scéně se také objeví "ztracený" klíč od pokoje Dalea Coopera předtím, než se "vypařil", aby se poté vrátil už jako Bob.  

Následuje odlehčení v podobě typicky lynchovsky absurdně-komické epizody, kterak Albert zaklepe Gordonovi na dveře, zatímco ten se tam baví nad sklenkou "jemného Bordeaux" s "Francouzkou" (Bérénice Marlohe), která "tu je na návštěvě matčiny kamarádky", což Alberta "hrozně zajímá". Ten přišel Gordonovi ukázat textovku odeslanou z Dianina mobilního telefonu, kde se jí neznámé číslo (zlý Cooper) ptá na Las Vegas, načež Diane odepíše: "Ještě se neptali". Na co, to se snad dozvíme v některé další části. Tuto komickou etudu ocení ale jen nejskalnější "lynchovci". 

Kyle MacLachlan, Pierce Gagnon ve filmu  / V této epizodě tentokrát Dougie alias Agent Cooper působí jen okrajově. Lynch mu věnuje pouze němý záběr, v němž si "jde zahrát" se svým synem házení míčem. No comment. Konečně (!!!) se ve dvanácté části objevuje znovu postava Audrey Horne (Sherilyn Fenn), kterou jsme v "destruktivní" třicáté části původní řady měli možnost naposledy vidět připoutanou k mříži banky, kam se vydali Andrew Packard (Dan O'Herlihy) s Petem Martellem (Jack Nance) vybrat bezpečností schránku, načež následovala velká exploze. Od té doby nebylo jasné, zda Audrey výbuch přežila, nebo ne. Po 25 letech zjišťujeme, že Audrey přežila. Alespoň jedna dobrá zpráva.

Ovšem jednu dobrou zprávu převažuje tucet těch špatných. Předně je "minimálně" překvapivé, že se Audrey vdala za muže jménem Charlie (Clark Middleton), který má do dokonalosti agenta Coopera, do něhož byla Audrey jako středoškolačka zamilovaná, nebo do ideálu pohledného milionáře Johna Justice Wheelera (Billy Zane) daleko stejně, jako má Dougie daleko do Coopera. Audrey tu se svým manželem řeší to, zda se vydají hledat někoho jménem Billy, což jak se dozvíme, je Audreyin milenec, který se "ztratil v lese". Lynch nás jedním tahem rázem zbavil všech iluzí o tom, že láska je něco romantického. Láska má v tomto případě podobu malého nevzhledného pána v brýlích, který "musí stihnout termín". Aby toho nebylo málo, Audrey se nedozví (a my s ní), co mu řekla Tina, jíž Charlie volal. Jde o něco podstatného, nebo ne? Nevíme. Ale v případě Twin Peaks je lepší věnovat pozornost i zdánlivě nepodstatným detailům. Může se to později hodit. 

Laura Dern ve filmu  / A to je vlastně vše podstatné, co dvanáctá epizoda nabídla. No, abych nezapomněl. Ještě jsme měli možnost vidět, jak Chantal (Jennifer Jason Leigh) a Hutch (Tim Roth) zastřelili na příkaz zlého Coopera z jedné z předchozích částí ředitele Murphyho (James Morrison), kterému zlý Cooper slíbil pomstu. A jen tak mimochodem to bylo skoro před zraky Murphyho syna (Luke Judy). Děti to v Twin Peaks také nemají lehké, stejně jako dospělí. Nakonec ještě Diane (Laura Dern) zjistí, že souřadnice z ruky mrtvé Ruth Davenport ukazují na jediné možné místo - Twin Peaks.

Po absenci v minulé části se v závěru dvanácté části vracíme do tradičního místa v závěru, kterým je klub Roadhouse, v němž znovu vystupují Chromatics, kteří hráli už v druhé části. A to je opravdu vše. Dvanáctá část má opět mnoho skvělých momentů, ale oproti jedenácté se v ní nestane nic opravdu pozoruhodného. Je znovu "jen" velmi dobrá. Jako zbytečné se mi tu jevilo už jen opakování "lektorských proslovů" doktora Jacobyho (Russ Tamblyn), ze kterého Lynch v nové sérii udělal samozvaného proroka apokalypsy. Je to už trošičku otravné. 

Scéna z 12. části seriálu Městečko Twin Peaks Recap - The Return

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřela Piper Laurie (15.10.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks (30.09.2023 15:30 v Recenze | Stroj času)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu