Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Dunkerk

Recenze: Dunkerk – mistrovské dílo války bez zbytečného patosu

Vydáno: 21.07.2017 09:00 v sekci Recenze | Premiéry - Pavel Klimeš | foto: facebook tvůrce

Nový film Christophera Nolana vypráví vrstevnatý příběh o událostech při evakuaci vojsk ze severní Francie a využívá při tom velmi pečlivě budované atmosféry napětí.

DunkerkRecenzoval/a Pavel Klimeš dne 21.07.2017 09:00. Nový film Christophera Nolana vypráví vrstevnatý příběh o událostech při evakuaci vojsk ze severní Francie a využívá při tom velmi pečlivě budované atmosféry napětí. Hodnocení: 4.5

Dunkerk

Dunkirk
Válečný / Drama / Historický / Thriller
USA, 2017 , 106 min.

Režie: Christopher Nolan
Scénář: Christopher Nolan
Kamera: Hoyte van Hoytema
Hudba: Hans Zimmer
Herci: Fionn Whitehead, Damien Bonnard, Aneurin Barnard, Lee Armstrong, James Bloor, Barry Keoghan, Mark Rylance, Tom Glynn-Carney, Tom Hardy, Jack Lowden, Luke Thompson, Michel Biel, Constantin Balsan, Billy Howle, Mikey Collins

Česká premiéra: 20.07.2017

Distributor: Vertical Ent.

Dunkerk hodnocení na Kinobox.cz: 79.53 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Režisér a scenárista Christopher Nolan je v současné době někdo, o kom se dá říct, že „umí, i když neumí“. V jeho filmografii není jediný film, který by nešel označit přinejmenším za neotřelý a rozhodně nadprůměrný, pokud ne přímo geniální. Při pohledu na Nolanovy snímky se tedy leckomu zdálo téma jeho dalšího filmu, tedy evakuace spojeneckých vojsk z francouzského pobřeží jako přinejmenším „obyčejné“. Scénář s názvem Dunkerk napsal Nolan už asi před dvaceti lety s pro něj typickou, až matematickou přesností prolínání dějových linií.

Kenneth Branagh ve filmu Dunkerk / DunkirkDěj tohoto filmu nás přivádí do přelomu května a června 1940 na francouzské pobřeží, kde vojska třetí říše v počátečním blitzkriegu obklíčila britské, kanadské, francouzské, belgické jednotky. Jediná naděje jak těchto 400 tisíc mužů dostat domů, je masivní evakuace po moři do Anglie v tzv. operaci Dynamo. V tomto čase se odehrávají tři různě dlouhé příběhy (země, voda, vzduch), které se v klíčových momentech protnou.

Na zemi v příběhu trvajícím jeden týden sledujeme britského vojína Tommyho (Fionn Whitehead) a rovněž ty, kteří mají evakuaci na povel – komandéra Boltona (Kenneth Branagh) a plukovníka Winnanta (James D'Arcy). V příběhu na moři dlouhém jeden den sledujeme postaršího námořníka, pana Dawsona (Mark Rylance), který se se svou lodí Moonstone vydává přes kanál La Manche pomáhat zachraňovat. Ve třetím příběhu ve vzduchu trvajícím jednu hodinu sledujeme misi letky Spitfireů RAF, jejímž členem je i pilot Farrier (Tom Hardy).  

Přiznám se bez mučení, že tvorbu Christophera Nolana mám velice rád už od dob Mementa. Po malém zaškobrtnutí v předešlém Interstellaru jsem se na Dunkerk zase až tolik netěšil s vědomím, že válečné filmy, ač mi nevadí, nepatří k mým oblíbeným. Přesto mě Dunkerk velice mile překvapil. Není to totiž válečný snímek, ale počin, který se ve válce odehrává. To je celkem velký rozdíl.

Mark Rylance ve filmu Dunkerk / DunkirkPředně dílo postrádá atributy klasického hollywoodského válečného bijáku. Nejedná se o zpodobnění amerického vítězství ani se v něm Američané nevyskytují. Vlastně se v něm téměř neobjevují dokonce ani žádní Němci a jsou předkládáni pouze jako anonymizovaná nepřátelská síla. Rovněž zde neuvidíme žádné porady generálů ani větší vhled do politicko-strategické situace (to obstará pouze velmi krátký úvodní vysvětlující text). Rozhodně se film obejde bez výjevů přehnaného patosu hrdinství i bez hektolitrů krve (na rozdíl od Zachraňte vojína Ryana). Důležitou součástí je udržování neustálého napětí a náporu na psychiku, které se obrazí u všech zúčastněných postav.

Všichni zúčastnění herci odvádějí bez výjimky výbornou práci, zvláště Cillian Murphy svého vojáka ve stavu šoku zvládl více než dobře. Kenneth Branagh a James D’Arcy jsou tradičně sympatičtí chlapíci a to samé platí o Marku Rylanceovi v roli stárnoucího otce a námořníka. Pro Toma Hardyho je to po filmech Temný rytíř povstal a Šílený Max: Zběsilá cesta další titul, kde podstatnou dobu stráví s polozakrytým obličejem a musí hrát hlavně svýma očima (což se mu daří). Co se týče vlastních vojáků, pak byl kladen důraz na to, aby to byly mladé a pokud možno neznámé tváře. Jednou z nich je i ústřední Fionn Whitehead, jehož sobecká snaha hlavně se dostat pryč je to, co ho dělá naprosto uvěřitelnou postavou.

Naprosto unikátní je opět vizuální stránka. Naprostá většina trikových záběrů je realizována pomocí praktických efektů (maket a modelů) a nikoli počítačové grafiky. Kameraman Hoyte van Hoytema snímal řadu záběrů z naprosto úžasných pozic (např. potápějící se loď naklánějící se na bok). Jak je u Nolana zvykem, zdá se, jako by se s většinou záběrů doslova mazlil. Film byl částečně natočen na IMAXový formát (70 mm) a vypadá tak na obrovském IMAXovém plátně naprosto luxusně. K budování napětí skvěle slouží i hudba Hanse Zimmera, který do svých obvyklých burácivých melodií vetknul i motiv tikotu hodinek (Nolanovy vlastní), aby se akcentovala důležitost plynutí času jednotlivých příběhových linií.

Tom Hardy ve filmu Dunkerk / DunkirkDunkirk vůbec nějaké chyby? Určitě ano, když se na to podíváme střízlivým okem. Mohli bychom poukazovat na několik historických i faktických nepřesností, které se vloudily i přesto, že měl Nolan odborného poradce i pamětníky z řad veteránů. Kupříkladu nesedí vzhled přímořských částí Dunkerku těsně před evakuací, účast vojenských velitelů přímo na místě byla také pro účely příběhu osekána a silně idealizováni jsou vojáci čekající na odvoz i posádky malých civilních lodí. Téměř nadlidsky zheroizována byla úloha pilotů stíhaček Spitfire (jasně, je to Tom Hardy, ale přece jen ne Chuck Norris). Rovněž bychom se mohli pozastavovat nad tím, že ve filmu téměř žádná postava neprojde vývojem a na konci jsou v podstatě stejné jako na začátku. Každopádně nic z toho není během sledování filmu důležité.

Film Dunkerk je nadmíru chytlavá záležitost a adept na film roku. Napětí, že by se dalo krájet, vás nutí sledovat se zatajeným dechem a vy se snažíte srovnat si v hlavě nelineární příběh. Do toho vaše smysly dostávají plnou nálož vizuálních i zvukových vjemů a vám se chce na jednu stranu z Dunkerku utéct a na druhou stranu si přejete, abyste tu ještě chvíli mohli zůstat. Není to počin stoprocentní, avšak s klidným srdcem jej lze označit za hodný jména svého režiséra, a to rozhodně není malá chvála.

Český trailer k filmu Dunkerk

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Motorkáři (06.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Motorkáři (08.01.2024 17:51 v Novinky | Trailery)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Furiosa má první trailer (01.12.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Box office: Sestra II poráží Poirota (18.09.2023 07:30 v Komentáře | Box office)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu