Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 9. 6. 2017 - 15. 6. 2017

TV tipy: Občan Kane šílí během noci v muzeu z čísla 23 a prožívá léto s kovbojem

Vydáno: 09.06.2017 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ani v následujícím týdnu nelze od televizních dramaturgů čekat zásadní změny, tudíž se znovu spoléhá na opakované reprízy oblíbených klasik. Tipem týdne je tentokrát legendární Občan Kane, jehož doplňují méně známé žánrovky.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Občan Kane (Citizen Kane) (pátek 9. 6., ČT2, 21.50 - 23.45 / středa 14. 6., 09.00 - 10.55)

Plakát filmu Občan Kane / Citizen KaneDrama z počátku čtyřicátých let patří k nejzásadnějším a nejlepším filmům všech dob a minimálně jednou by ho měl vidět každý, kdo to se zájmem o kinematografii myslí vážně. Tehdy celovečerně režijně debutující Orson Welles v něm představil nadčasové dílo, jehož kouzlo spočívá v tehdy přelomové kameře, nádherných záběrech, a především v příběhové stavbě, která je hodně odvážná, a i když pointu vyzradí hned v prvních minutách, divák se nenudí ani chvilku, protože tvůrce pak vše odvypráví jako skládačku. Z celého snímku čiší ohromné tvůrčí sebevědomí a novátorství a vytknout se mu dá jen máloco, konkrétně snad matné herecké výkony všech zúčastněných vyjma samotného tvůrce, který je naprosto famózní a jen pár zastaralých věcí. Více o zcela přelomovém díle, které získalo Oscara jen za námět a scénář, prozradí naše Blu-ray recenze

Zajímavost: Welles trávil někdy v maskérně až šest a půl hodiny.

Oficiální trailer filmu Občan Kane / Citizen Kane
Pět z milionu (pátek 9. 6., ČT art, 21.50 - 23.30)

Plakát filmu  / Pět z milionuDnes téměř neznámý československý povídkový snímek z konce padesátých let doplácí na nevyrovnanost pěti povídek, které tvoří jeho obsah. Režírující Zbyněk Brynych hned v té první nasadí laťku hodně vysoko a bohužel už ji nepřekoná, což ale neznamená, že by zbytek nebyl kvalitní, jen zkrátka není tak strhující a svižný. Diváka nicméně upoutá výborná kamera, zajímavé náměty a hlavně příjemná snaha o obyčejnost a zachycení běžného života takřka bez politických odkazů, což bylo ve své době unikátní. Samozřejmostí jsou perfektní herecké výkony, které obstarávají mimo jiné Jaroslav Marvan, Jan Tříska, Hermína Vojtová, Josef Beyvl, Josef Bláha nebo Vlastimil Brodský. Některé postupy už pochopitelně zastaraly a taktéž příběh některých povídek je slabší, nic z toho by ale zážitek nemělo výrazně zkazit. Televizní rarita.

Zajímavost: V roce 1959 získal film II. cenu v kategorii hraný film na MFF krátkých filmů v Benátkách a zlatou medaili na MF v soutěži v rámci sedmého festivalu mládeže a studentstva ve Vídni.

Ukázka z filmu Pět z milionu
Číslo 23 (The Number 23) (pátek 9. 6., Nova Cinema, 22.00 - 23.45 / neděle 11. 6., 00.40 - 02.20)

Plakát filmu Číslo 23 / The Number 23Velice slušně hodnocený dramatický thriller nejvíc doplácí na místy hodně hloupý scénář, který je překombinovaný, předvídatelný a s onou titulní číslovkou pracuje vskutku až moc a její symboliku předkládá i tam, kde to není potřeba, a ačkoli je jeho pointa logická a dává smysl, její vysvětlení je zbytečně zdlouhavé a nudné. Poměrně dost toho zachraňuje nevyzpytatelný režisér Joel Schumacher, který si zejména v úvodu brilantně hraje s potemnělou atmosférou, tajemstvím a zajímavou vizuální stránkou, která upoutá pozornost, postupem času bohužel na tento postup rezignuje a jen rutinně skládá scény za sebe. Mnohé překvapí zcela seriózní a velmi dobrý Jim Carrey v titulní roli, jehož doplňují třeba Virginia Madsen, Logan Lerman nebo Danny Huston. I přes zmiňované povětšinou solidní ohlasy existuje nemalá skupina diváků, která snímek řadí do odpadu a považuje ho za naprostou ztrátu času. I proto tip bez větších záruk a ne pro každého.

Zajímavost: Film je symbolicky třiadvacátým v Schumacherově kariéře.

Originální trailer filmu Číslo 23 / The Number 23
Pestrobarvec petrklíčový (The Duke of Burgundy) (sobota 10. 6., ČT art, 22.35 - 00.15)

Český plakát filmu Pestrobarvec petrklíčový / The Duke of BurgundyBritské drama s poetickým názvem není přijímáno úplně jednoznačně, což se odráží na jeho celkovém hodnocení, ti, kteří filmová díla rádi rozebírají, by si ho ale neměli nechat ujít. Režisér a scenárista Peter Strickland si v něm totiž od počátku s divákem pohrává a nabízí mu indicie, které ale v jednu chvíli úplně změní a otočí jejich význam. Upoutá také hypnotickou, velmi těžko uchopitelnou a chvílemi až snovou atmosférou, kterou doplňuje vydařenou hudbou a zvuky. Důraz klade též na vizuální stránku, která odkazuje k italským filmům sedmdesátých let a nešetří ani erotickými scénami, které ovšem nejsou prvoplánové a mají v sobě zvláštní náboj. V titulních rolích se představí výborné Sidse Babett Knudsen a Chiara D'Anna, které snímek utáhnou zcela samy. Škoda jen, že některé otázky tvůrce nezodpoví a v druhé polovině už je "artu" zbytečně moc a film tak chvílemi působí jako póza a manýra. O tipu pro náročnější diváky se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Ve filmu se neobjeví jediný muž.

Český trailer filmu Pestrobarvec petrklíčový / The Duke of Burgundy
Noc v muzeu (Night at the Museum) (neděle 11. 6., Prima Max, 20.15 - 22.35 / pondělí 12. 6., 15.10 - 17.25)

Plakát filmu Noc v muzeu / Night at the MuseumJedenáct let stará britsko-americká komedie neurazí, ale rozhodně nevyužívá zcela svůj potenciál. Zčásti je to dáno režírujícím rutinérem Shawnem Levym, který sice nemá problém se svižným tempem a zajímavou vizuální stránkou, nedokáže ale prodat i ten sebelepší vtip, protože mu nevychází načasování a vypointování a chybí mu invence, zčásti pak i scenáristy, kteří se drží hodně při zemi a humorem cílí spíš na mladší diváky, protože ten je povrchní a hodně infantilní. Na lehce nadprůměrné úrovni tak snímek udržují pár vtipných scének, relativně krátká stopáž a obsazení, v němž hraje prim Ben Stiller, kterého doplňují třeba Carla Gugino, Mickey Rooney, Ricky Gervais, Robin Williams nebo Dick Van Dyke. Nenáročná oddechovka na konec týdne.

Zajímavost: Během prázdnin následujících po uvedení filmu se návštěvnost Národního muzea v New Yorku zvedla o dvacet procent.

Oficiální trailer filmu Noc v muzeu / Night at the Museum
Rodinné zájmy (R.I.F. (Recherches dans l'Intérêt des Familles)) (neděle 11. 6., Prima, 23.35 - 01.30)

Plakát filmu Rodinné zájmy / R.I.F. (Recherches dans l'Intérêt des Familles)Šest let staré francouzské krimi nepatří nejen u nás k těm nejznámějším, což může být dáno tím, že vlastně není ničím výrazné. Režisér a scenárista Frank Mancuso se v něm snaží navázat na podobné žánrovky ze staré školy, což se mu daří tak napůl. Body sbírá neoriginální, ale stále atraktivní zápletkou a dobrou prací s napětím, jehož nedostatek místy supluje neklidnými tmavými záběry a také výborným a nehollywoodským koncem, který rozpačitější dojmy trošku napravuje. Ztrácí naopak možná zbytečným použitím ruční kamery, která kazí dojem a v tomto případě brání divákovi dostat se do děje, trochu línějším tempem a ke vší škodě i obsazením, v němž hlavní roli svěřil trochu unylému Yvanu Attalovi, jemuž dělají společnost třeba Pascal Elbé, Valentina Cervi nebo Armelle Deutsch. Příjemná jednohubka bez větších chyb, které ale chybí větší odvaha a tvůrčí invence.

Zajímavost: Ve filmografii Mancusa jde zatím o poslední počin.

Originální trailer filmu Rodinné zájmy / Recherches dans l'Intérêt des Familles
Léto s kovbojem (středa 14. 6., ČT1, 20.00 - 21.30 / čtvrtek 15. 6., 10.30 - 12.00)

Plakát filmu  / Léto s kovbojemV podstatě už klasická československá romantická komedie evokuje blížící se léto a i přes stáří více než čtyřicet let stále solidně baví. Režírující Ivo Novák toho nemusel moc řešit, protože dostal k dispozici odlehčený a jednoduchý příběh z pera Jaromíry Kolárové, která zadaptovala svůj vlastní román, tudíž mu stačilo dodat jen vysoce pohodovou atmosféru, svižné tempo, atraktivní lokace a svým způsobem i zajímavé rozdílné prostředí, z něhož pochází titulní postavy. Šťastnou ruku měl i při obsazení, v němž hlavní role svěřil charismatickému a potřebně floutkovskému Jaromíru Hanzlíkovi, holčičkovsky nevinné Daniele Kolářové a výbornému Oldřichu Víznerovi, kterým dělají společnost mimo jiné Marie Rosůlková, Dana Medřická nebo Libuše Švormová. Absolutně nenáročná podívaná, která i vzhledem k časté reprízovanosti své diváky nezklame.

Zajímavost: Jako osmiletý si ve filmu zahrál i Michal Dlouhý.

Ukázka z filmu Léto s kovbojem
Dobrodruh (Renegade) (středa 14. 6., Kino Barrandov, 20.20 - 22.10)

Plakát filmu Dobrodruh / RenegadeItalské komediální road movie také nepatří k těm nejvysílanějším, což ale neznamená, že by šlo o vysloveně špatný film. Režírující Enzo Barboni v ní spoléhal především na odlehčenou atmosféru, značný nadhled a větší množství vtipů, které naštěstí fungují a v první polovině i svižné tempo, které ale postupem času bohužel začíná upadat. V hlavní roli se objeví velmi dobrý, ale už značně stárnoucí a unavený Terence Hill, takže by možná leckdo čekal hodně akce, v tomto případě by ale narazil, protože té je tu jen minimum a rozhodně není nijak zvlášť výrazná. Mnohé naopak překvapí menší role Roberta Vaughna, jehož postava je ale zhola zbytečná a tzv. na efekt. Škoda, že tvůrci se pokouší o kriminální linii, která se jim moc nedaří a jen zdržuje. Další nenáročná podívaná.

Zajímavost: Terence Hill se podílel i na námětu k filmu.

Originální trailer filmu Dobrodruh / Renegade
Tři muži v negližé (To Wong Foo Thanks for Everything, Julie Newmar) (středa 14. 6., Nova Cinema, 21.45 - 23.50 / pátek 16. 6., 00.10 - 02.00)

Plakát filmu Tři muži v negližé / To Wong Foo Thanks for Everything, Julie NewmarKomediální road movie z poloviny devadesátých let je v zahraničí mnohem známější a mnohem lépe hodnocená než v našich končinách, což je rozhodně dáno tím, že režírující Beeban Kidron, ač Britka, vsází na typicky americký přímočarý a mnohdy prvoplánový humor, což ne každému vyhovuje. Námět i příběh jsou ovšem zajímavé, jen ne zcela využité, protože cílí na co nejširší divácké spektrum. Potěší svižné tempo a pár dobrých nápadů, nelogičnosti a nesmysly ve scénáři naštěstí také řešit moc nebudete. To, co snímek povyšuje na trochu jiný zážitek, je ovšem obsazení tří klíčových rolí, které obstarali Wesley Snipes, Patrick Swayze a John Leguizamo a vzhledem k tomu, že jejich postavy jsou transvestité, je opravdu bizarní všechny sledovat. Je asi pravda, že kdyby byla stopáž o něco kratší, příliš by to nevadilo a filmu chybí výrazněji zapamatovatelná scéna, dojem ze zmíněné trojice by ale měl tato fakta přebít. Neznámá žánrovka.

Zajímavost: Swayze získal svou roli na základě půlhodinového monologu inspirovaného šikanou, kterou jako student baletu v Texasu trpěl.

Originální trailer filmu Tři muži v negližé / To Wong Foo Thanks for Everything, Julie Newmar
Rocketeer (The Rocketeer) (čtvrtek 15. 6., Nova Cinema, 17.55 - 20.00 / pátek 16. 6., 07.15 - 09.05)

Plakát filmu Rocketeer / The RocketeerU nás neznámá komiksová adaptace z počátku devadesátých let vznikla v produkci studia Disney, což je na ní znát a je to také její největší problém. Režírující Joe Johnston v ní vytváří úžasnou retro atmosféru, která vrací do třicátých let a s níž také souvisí ona roztomilá naivita a víra v to, že vše je možné. Podařilo se mu vyváženě zkombinovat solidní akci, romantiku a pár hlášek, zaujme i opravdu skvostná stylizace. Škoda, že příběh je strašlivě překombinovaný, postavy černobílé a je spíš určen pro menší diváky, což ho trochu zbytečně devalvuje. Vady do značné míry kompenzuje vskutku hvězdné obsazení, v němž nechybí Billy Campbell, Jennifer Connelly, Alan Arkin, Timothy Dalton, Paul Sorvino nebo Terry O'Quinn, nepřeslechnutelná je i hudba Jamese Hornera. Přímo rakeťácký tip.

Zajímavost: Film měl být začátkem trilogie, vzhledem k velkému kasovnímu neúspěchu ale ta nikdy nevznikla.

Originální trailer filmu Rocketeer / The Rocketeer

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Vrána (14.03.2024 16:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Road House (25.01.2024 18:30 v Novinky | Trailery)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Jeff Burr (12.10.2023 10:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Pád domu Usherů (13.09.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Freddie Mercury se vydává do casina na cestu samuraje (14.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jennifer Garner se vrátí jako Elektra (09.07.2023 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Alan Arkin (30.06.2023 16:29 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Masakr v Římě způsobil chaos a znamenal farářův konec (02.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Sylvester Stallone versus Wesley Snipes ve filmu Demolition Man (21.05.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Pan Nepolapitelný hledá odhalenou stopu devadesátek (19.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Invalida se bojí, že jeho základní instinkt vypustí smrtelné zlo (19.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Přenašeč Spider-Man jede daleko od domova poslední závod, v němž chce vždycky zvítězit (24.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Waco: The Aftermath (02.03.2023 09:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu