Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscar 2016: Nejlepší herec v hlavní a vedlejší roli

Oscar 2016: Nejlepší herec v hlavní a vedlejší roli

Vydáno: 07.02.2016 18:54 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: 20th Century Fox

Letos je hlavním favoritem na zisk Oscara Leonardo DiCaprio za REVENANTA. Získat cenu za nejlepší vedlejší výkon má velkou šanci Sylvester Stallone za svojí ikonickou roli boxera Rockyho Balboa v Creedovi.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Loňský rok nabídl celou řadu silných mužských hereckých výkonů, a to jak v roli hlavní, tak i v roli vedlejší. Americká akademie měla nelehký úkol, tak jako každý rok, vybrat jen pětici nejlepších. V kategorii Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli je nominována tato pětice herců: Bryan Cranston, Matt Damon, Leonardo DiCaprio, Michael Fassbender a Eddie Redmayne. V kategorii Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli je nominována tato pětice herců: Christian Bale, Tom Hardy, Mark Ruffalo, Mark Rylance a Sylvester Stallone. 

Bryan Cranston (Trumbo)

Bryan Cranston ve filmu  / TrumboŽivotopisné drama Trumbo o hollywoodském scenáristovi dvacátých let dvacátého století Daltonu Trumbovi je u nás velkou neznámou. To samé platí i o jeho představiteli, kalifornském herci Bryanu Cranstonovi, který je u nás známý hlavně díky seriálu Perníkový táta. Cranston je oscarovým nováčkem. Jde o jeho první oscarovou nominaci v jakékoliv herecké kategorii. V tomto případě se dostal do nominací za Nejlepší herecký výkon v hlavní roli. Představitel je zároveň držitelem několika cen Emmy za roli Waltera Whitea v Perníkovém tátovi a za Trumba měl i nominaci na Zlatý glóbus. V této kategorii je nicméně spíše outsiderem a nečeká se, že by Oscara získal. 

Matt Damon (Marťan)

Matt Damon ve filmu Marťan / The MartianSympaťák Matt Damon je už oscarovým veteránem. Pamětníci si jistě vzpomenou na rok 1998, kdy spolu se svým kámošem Benem Affleckem získal Oscara za Nejlepší původní scénář k Dobrému Willu Huntingovi, za který byl zároveň i nominován v hlavní herecké kategorii. Druhou hereckou nominaci má za sportovní drama Clinta Eastwooda Invictus: Neporažený z roku 2010. Nominace za sci-fi a překvapivý komerční hit Marťan je tedy už jeho třetí nominací za Nejlepší herecký výkon v hlavní roli. Damon už má za tuto roli i Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší výkon v komedii nebo muzikálu. Právě "lehkost" této kategorie ve srovnání s "dramatem" trochu znevýhodňuje jeho jinak excelentní výkon v roli "zapomenutého astronauta". Damon by si zlatou sošku za tento výkon nepochybně zasloužil.

Leonardo DiCaprio (REVENANT Zmrtvýchvstání)

Leonardo DiCaprio ve filmu REVENANT Zmrtvýchvstání / The RevenantStejně tak i Leonardo DiCaprio je už oscarovým veteránem, přestože zlatou sošku dosud, trochu nepochopitelně, nezískal. V herecké kategorii už byl na Oscara nominován celkem čtyřikrát. Poprvé to bylo už v roce 1994 za Nejlepší vedlejší roli v dramatu Co žere Gilberta Grapea. Pak přišly další nominace, všechny už za Nejlepší hlavní role, za filmy Letec, Krvavý diamant a nedávno i za Vlka z Wall Street. Letos je tedy nominován popáté a má velkou šanci, že kýženou sošku letos opravdu získá. Za roli má už Zlatý glóbus a oproti Damonovi má tu výhodu, že to bylo v kategorii "drama". Je nepsaným pravidlem, že akademici upřednostňují dramatické role před těmi "méně dramatickými". DiCaprio navíc v REVENANTOVI na chvíli nesleze z plátna a celý film doslova táhne od začátku do konce. Akademici jistě ocení i "utrpení", kterým musel Leonardo DiCaprio v těle své postavy projít. 

Michael Fassbender (Steve Jobs)

Michael Fassbender ve filmu Steve Jobs / Steve JobsAni německý rodák Michael Fassbender není úplným oscarovým nováčkem. Na svém kontě má zatím jednu nominaci za Nejlepší vedlejší roli za 12 let v řetězech. Nyní má tedy druhou nominaci, tentokrát za roli hlavní. Fassbender odvedl na životopisném filmu Dannyho Boylea výbornou hereckou práci a náročného úkolu se chopil skvěle. Vysloužil si nominaci na Zlatý glóbus a pochvalu od herecké kolegyně z tohoto filmu Kate Winslet, která si Zlatý glóbus na rozdíl od Fassbendera odnesla. Ten letos Oscara ještě nezíská. Jeho čas ale dříve nebo později přijde.

Eddie Redmayne (Dánská dívka)

Eddie Redmayne ve filmu Dánská dívka / The Danish GirlAnglický herec Eddie Redmayne oslnil celý svět v roce 2014 v životopisném dramatu o Stephenu Hawkingovi Teorie všeho, za který si loni v této kategorii odnesl i Oscara. Letos má Redmayne reálnou šanci stát se po Spenceru Tracym a Tomu Hanksovi teprve třetím hercem v historii, který získá dva roky po sobě Oscara za Nejlepší hlavní roli. Tentokrát je nominován za drama Dánská dívka, které právě běží v kinech. Redmayne zde opět předvedl famózní herecký výkon a nebýt Leonarda DiCapria, Oscara by nepochybně získal i letos. 

And The Oscar Goes to…

Letošním jasným a dominantním favoritem na zisk Oscara za Nejlepší herecký výkon v hlavní roli je Leonardo DiCaprio za drsný survival REVENANT Zmrtvýchvstání. Pokud by Oscara nezískal ani letos, byl by to šok.

Šance podle Filmserveru:


NEJLEPŠÍ HEREC VE VEDLEJŠÍ ROLI

Christian Bale (Sázka na nejistotu)

Christian Bale ve filmu Sázka na nejistotu / The Big ShortHerecký chameleon, který se vypracoval z dětského herce ve Spielbergově Říši slunce na jednoho z největších herců své generace, už nějaké oscarové zkušenosti má. Proměnil hned svou první oscarovou nominaci na Nejlepší vedlejší roli v dramatu Fighter. Na svém kontě má ještě jednu nominaci za hlavní roli za předloňský Špinavý trik. Letos je tedy nominován potřetí a opět za vedlejší roli, tentokrát v "komedii" Sázka na nejistotu, i když to označení komedie tak úplně nesedí. Bale v této roli zazářil a znovu dokázal, že má nesporný a velký herecký talent. Nicméně oscarovým favoritem letos není. 

Tom Hardy (REVENANT Zmrtvýchvstání)

Tom Hardy ve filmu REVENANT Zmrtvýchvstání / The RevenantPrvním nečekaným překvapením oscarových nominací je přítomnost anglického herce Toma Hardyho, jehož jméno chybělo v nominacích na Zlatý glóbus. Tom Hardy je v oscarových nominacích nováčkem. Za herecký výkon ve vedlejší roli v REVENANTOVI, kde byl hereckým partnerem Leonarda DiCapria, obdržel svou vůbec první oscarovou nominaci. V tomto případě je to tedy za vedlejší roli. Konečně si akademie všimla obrovského talentu tohoto "zvířete", jak ho nazval DiCaprio, když přebíral Zlatý glóbus. Hardy Oscara nezíská, nicméně jeho přítomnost v prestižní pětce nominovaných potěší.

Mark Ruffalo (Spotlight)

Mark Ruffalo ve filmu  / SpotlightTento sympaťák už zkušenost s oscarovými nominacemi má. Ruffalo je výsostný představitel vedlejších rolí, které nepřehlédnete. Byl nominován už dvakrát za filmy Děcka jsou v pohodě a loni za Hon na lišku. Nyní je tedy nominován už potřetí za roli reportéra Boston Globe v novinářském dramatu Spotlight. Ruffalo svým snaživým hereckým výkonem v ansámblu velkých jmen jako Michael Keaton nebo Stanley Tucci rozhodně nezapadnul a právem se ocitnul ve vybrané pětce i letos. Bohužel pro něj zůstane i potřetí pouze u nominace. Ruffalo se nepochybně jednou dočká, letos to ale ještě nebude.

Mark Rylance (Most špiónů)

Fotografie z filmu Most špiónů / Britský shakespearovský herec Mark Rylance byl pro spoustu filmových fanoušků neznámým hercem až do doby, kdy si ho režisér Steven Spielberg vybral do vedlejší role svého posledního filmu, špiónského dramatu Most špiónů. Mark Rylance předvedl obdivuhodný herecký výkon a po právu se ocitnul jak v nominacích na Zlatý glóbus, tak i v nominacích na Oscara. Jde o jeho vůbec první oscarovou nominaci. Spielberg si zaslouží velkou pochvalu za to, že tohoto jinak spíše divadelního herce představil širokému filmovému publiku. Rylance není úplně bez šance. Má však silného konkurenta.

Sylvester Stallone (Creed)

Sylvester Stallone ve filmu Creed / CreedA tím není nikdo jiný než milovaný i proklínaný Sylvester Stallone, legenda akčního filmu, jehož proslavily především dvě role - Rocky Balboa a John Rambo. Právě za první z nich, ikonickou postavu boxera z nuzných koutů Philadelphie, který si v roce 1976 získal srdce diváků po celém světě v prvním Rockym, byl letos skoro sedmdesátiletý Stallone nominován. Ocitnul se tak v nezvyklé pozici. "Nejhorší herec 20. století" má nyní životní šanci získat svého prvního regulerního Oscara, když před čtyřiceti lety neproměnil hereckou nominaci za hlavní roli v Rockym. A pokud Stallone letos Oscara skutečně získá, a je to dost pravděpodobné, neboť za roli v spin-offu Creed dostal i Zlatý glóbus, bude to završení jedné velké a dlouhé herecké kariéry, která určitě ještě nekončí. Stallone by měl zároveň možnost v děkovné řeči napravit i svůj lapsus ze Zlatých glóbů, kdy v návalu emocí zapomněl poděkovat režisérovi Creeda Ryanu Cooglerovi a představiteli Creeda Michaelu B. Jordanovi. 

And The Oscar Goes to…

Při vší úctě k nominovaným, cenu by měl letos získat Sylvester Stallone. To, že se jméno této legendy v nominacích ocitlo, není nedopatřením a Stallone v této roli zúročil své celoživotní herecké i lidské zkušenosti. Snad nepíšu jen za sebe, že "cenu mu upřímně přejeme".

Šance podle Filmserveru:

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • co je to za cenu, když Stallone je hlavním favor... (Anonym, 08.02.2016 19:46) Reagovat

    co je to za cenu, když Stallone je hlavním favoritem? to snad ne.... Nevím co je nepochopitelného na tom, že DiCaprio nemá Oscara, proč by ho měl mít? Tolik kvalitnějších herců než on ho taky nemá, ale když může být favoritem Stallone... Nicméně, Oscar za Revenanta je výsměch, ten herecký výkon je jednoduše špatný... možná tak na Zlatou malinu...

    • Re: co je to za cenu, když Stallone je hlavním favor... (Alžběta Fridrichová, 17.02.2016 13:09) Reagovat

      Strašně moc bych chtěla vědět, co na jeho hereckém výkonu považujete za špatné. Co byste na něm změnil, aby byl film lepší. Čistě ze zvědavosti. :)

  • Vy ste v tom filmserveri asi ožratý, však Hardy... (PaulMuni, 09.02.2016 11:50) Reagovat

    Vy ste v tom filmserveri asi ožratý, však Hardy podal svoj štandardný výkon, takže o čom točíte, to nie je prekvapenie od akadémie, to je veľký prešľap akadémie

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Motorkáři (06.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Motorkáři (08.01.2024 17:51 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Jeden gól (13.12.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu