Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 24. 4. 2015 - 30. 4. 2015

TV tipy: Konec dubna ve znamení festivalů a neznámých žánrovek

Vydáno: 24.04.2015 12:08 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Televizní nabídka je na konci dubna dost slabá a žádný velký trhák v ní raději nehledejte. Mimo většiny repríz si tak "pošmáknou" ti, kteří vyhledávají neznámé, případně festivalové žánrovky, jichž je náš výběr překvapivě plný.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Purpurové květy (Purple Violets) (pátek 24. 4., Prima Love, 20.15 - 22.45)

Plakát filmu Purpurové květy / Purple VioletsV zahraničí velice slušně hodnocené, u nás však nepříliš známé romantické komediální drama neoplývá žádnou originalitou, tudíž je značně předvídatelné a chvílemi naivní. Režisér a scenárista Edward Burns si je nicméně tohoto faktu dobře vědom, takže důraz klade na relativně vtipné dialogy, pohodovou atmosféru a především na obsazení ústředních rolí, které mimo sobě samému svěřil Selmě Blair, Patricku Wilsonovi a Debře Messing, kteří jsou nejen výborní, ale také mezi nimi funguje potřebná chemie. Nebudete-li mít přehnaná očekávání, užijete si klasickou žánrovou jednohubku, která neurazí.

Synopse: Kamarádky Patti (Selma Blair) a Kate (Debra Messing) se scházejí na večeři, kde chtějí slavit Katiiny třiatřicáté narozeniny a probrat plány do budoucna. Jenže v rohu na opačném konci restaurace sedí jejich univerzitní milenci Brian (Patrick Wilson) a Michael (Edward Burns), kterým daly před dvanácti lety kopačky. Najednou se jejich společný večer mění v jednu velkou nostalgii a přemýšlení o dalších životních šancích. 

Zajímavost: Snímek se stal vůbec prvním v historii, který měl premiéru nikoli na plátně, ale na internetu.

Originální trailer filmu Purpurové květy / Purple Violets
Krásky noci (Les belles de nuit) (sobota 25. 4., ČT2, 14.15 - 15.40)

Plakát filmu Krásky noci / Les belles de nuitNejen v našich končinách totálně neznámá francouzsko-italská komedie je sice přes šedesát let stará, za vidění ale stojí i dnes. Je to především tím, že režisér a scenárista René Clair se spolehl na svižné tempo a velkou kadenci vtípků a celkového humoru, který byl evidentně inspirován němými groteskami. Zaujmou i vtipné prolínání snu a reality a také odlehčená atmosféra. V hlavních rolích nezklamou Gérard Philipe, Martine Carol, Gina Lollobrigida a Magali Vendeuil. Hodně raritní záležitost.

Synopse: Mladý učitel hudby Claude (Gérard Philipe) si se svým životem neví moc rady, takže často uniká do snů, v nichž lehce získává slávu i srdce krásných žen. Jenže i v nich se dostane do takových potíží, že si znovu zamiluje reálný život a rozhodne se ho trochu změnit. 

Zajímavost: Slavný režisér se vlastním jménem jmenoval René Chomette.

Ukázka z filmu Krásky noci / Les belles de nuit
Když Burian prášil (sobota 25. 4., ČT1, 15.00 - 16.40 / neděle 26. 4., 07.15 - 08.55)

Plakát filmu  / Když Burian prášilLehce nedoceněná protektorátní komedie patří k tomu vůbec nejlepšímu, co natočil Král komiků Vlasta Burian. Režírující Martin Frič si příliš hlavu nelámal a od začátku nastolil potřebné svižné tempo a opřít se mohl i o množství skvělých a neprvoplánových vtípků, které navíc reflektují i tehdejší neklidnou politickou situaci, takže se dočkáte i několika skrytých narážek. Potěší i to, že hlavní hvězda tu byla na své poměry dost umírněná, tudíž nechala vyniknout i zbytku excelentního obsazení, v němž komediální talent prokázali mimo jiné Oldřich Nový, Čeněk Šlégl, Jaroslav Marvan nebo Zorka Janů. Pokud máte pro tzv. filmy pro pamětníky slabost, příliš výhrad k tomuto mít nebudete.

Synopse: Baron Prášil (Vlasta Burian) žije na zámku Prášily společně se svou ženou Olgou (Meda Valentová) a dcerou Karlou (Zorka Janů). V mládí prožil hodně veselý život, z čehož mimo jiné rezultuje povinnost rozesílat včas spousty alimentů. Ačkoli si myslí, že už má klid, připraví mu dcera překvapení, proti němuž se všechny jeho dosavadní příhody zdají být pouhým odvarem.

Zajímavost: Jde o jediný film, v němž se před kamerou sešli legendární Vlasta Burian a Oldřich Nový.

Ukázka z filmu Když Burian prášil
Čarodějky (The Witches) (sobota 25. 4., Smíchov, 20.00 - 21.40 / neděle 26. 4., 14.30 - 16.10)

Plakát filmu Čarodějky / The WitchesV tuzemsku ne tak známá lehce hororová pohádka je (údajně velmi dobrou) adaptací románu Roalda Dahla a od počátku zaujme především překvapivě hutnou atmosférou. Režírující Nicolas Roeg se v první polovině vůbec nebál dost děsivých momentů, které mohou být pro děti opravdu nepříjemné a mohou v nich zanechat silné dojmy. Opřít se mohl i o krásnou kameru, odpovídající hudbu Stanleyho Myerse a hodně zajímavě vymyšlený příběh. Škoda, že s blížícím se koncem tvůrce "vyměkne", zbytečně příliš hraje na rodinnou notu, upouští od hororových scén a vše završuje prapodivným závěrem. Hlavně tehdy drží snímek nad vodou naprosto excelentní obsazení, jemuž dominuje Anjelica Huston, zahanbit se ale nedají ani Rowan Atkinson nebo Brenda Blethyn. Nenápadná, ale víceméně fungující žánrovka.

Synopse: Malý chlapec Luke (Jasen Fisher) zná z babiččiných vyprávění historky o zlých čarodějnicích, které nemají rády děti. Když mu tragicky zemřou oba rodiče, přestěhuje se spolu s babičkou do Británie, kde se právě s podobnými čarodějnicemi setká. Bude tak muset nasadit veškeré své schopnosti, aby v boji s nimi vyhrál a nestal se jejich další obětí.

Zajímavost: Maskování Huston trvalo dlouhých osm hodin.

Oficiální trailer filmu Čarodějky / The Witches
Informátorka (The Whistleblower) (sobota 25. 4., ČT art, 22.35 - 00.25)

Plakát filmu Informátorka / The WhistleblowerKoprodukční kriminální drama vychází ze skutečných událostí a ačkoli vypadá dost nenápadně a tuctově, mnohé může překvapit. Režisérka a spoluscenáristka Larysa Kondracki totiž velmi dovedně pracuje s hutnou atmosférou, kterou postupně rozvíjí a prohlubuje, a také s napětím, které s blížícím se koncem šponuje téměř k nevydržení. Nechybí tu ani několik opravdu silných a působivých scén, z nichž místy až mrazí. V hlavní roli navíc exceluje Rachel Weisz, jíž doplňují kupříkladu Vanessa Redgrave, Monica Bellucci, David Strathairn nebo Benedict Cumberbatch. Někdy je sice znát ženská režie a tempo chvílemi opadá, podívaná je to ale výborná.

Synopse: Nebraská policistka Kathryn Bolkovac (Rachel Weisz) se na počátku devadesátých let přihlásí do služby k mírovým sborům OSN na území poválečné Bosny. Tady se setkává s mnoha děvčaty, která jsou prodávána do sexuálního otroctví a začne jejich osudy rozplétat. Když však na problém upozorní nadřízené, dostává se do velkých problémů a stává se nepohodlnou.

Zajímavost: Skutečná Kathryn prodala práva k příběhu za symbolických sto dolarů.

Oficiální trailer filmu Informátorka / The Whistleblower
Asterix a Kleopatra (Astérix et Cléopâtre) (neděle 26. 4., ČT :D, 09.20 - 10.30)

Plakát filmu Asterix a Kleopatra / Astérix et CléopâtreDalší animovaná adaptace legendárního komiksu nezůstává těm předchozím nic dlužná. Režie se v tomto případě chopili sám autor předlohy René Goscinny a Albert Uderzo, kteří dali znovu prostor šíleným, zároveň ale inteligentním vtipům, zajímavému příběhu, pohodové atmosféře a nastolili svižné tempo, které nedá vydechnout. Nechybí tu ani plno bitev a velmi dobrá animace odpovídající své době. Jediné, co může někomu vadit, je poměrně velké množství hudebních čísel, která film mění skoro v muzikál. Ideální kulisa k nedělnímu probouzení.

Synopse: Architekt Edifis dostává od Kleopatry úkol, aby v Egyptě do tří měsíců postavil palác zasvěcený Caesarovi. Jelikož ale ví, že na to sám nestačí, zavolá na pomoc druida a přítele Panoramixe. Ten se zase neobejde bez věrných druhů Asterixe a Obelixe, s nimiž se tedy vydává do Egypta, který obrátí naruby.

Zajímavost: Původní komiks pochází z roku 1959.

Ukázka z filmu Asterix a Kleopatra / Astérix et Cléopâtre
Něco za něco (Quid Pro Quo) (neděle 26. 4., Barrandov, 20.10 - 21.55)

Plakát filmu Něco za něco / Quid Pro QuoSedm let starý mysteriózní thriller vyvolává dost protichůdné reakce a určitě nesedne každému. Někteří režírujícímu Carlosi Brooksovi vyčítají kontroverzní a netradiční téma, za nímž se skrývá jen prázdnota, bizarní a nesympatické hrdiny a unylou režii. Jiní ho naopak chválí za originalní námět, v dobrém slova smyslu zvláštní atmosféru a v neposlední řadě i odvahu se odlišit od podobných žánrovek. Všichni se ale shodují na tom, že herecké výkony, které obstarávají mimo jiné Nick Stahl, Vera Farmiga, Rachel Black nebo Jessica Hecht, jsou výtečné. Hodně svérázný počin.

Synopse: V osmi letech utrpěl Isaac Knott (Nick Stahl) autonehodu, po které je upoután na invalidní vozík. Po dvaceti letech se k němu donese zpráva, že existují zdraví lidé, kteří chtějí být z neznámých důvodů také upoutáni na vozík. Začne po nich tedy pátrat a dostává se až k záhadné Fioně (Vera Farmiga), která mu pravděpodobně může pomoci.

Zajímavost: Film je režijním debutem.

Originální trailer filmu Něco za něco / Quid Pro Quo
Revizor (úterý 28. 4., ČT2, 22.15 - 23.25)

Plakát filmu  / RevizorPodle mnohých vůbec nejlepší adaptace slavné komedie Nikolaje Vasiljeviče Gogola je sice přes osmdesát let stará, z působivosti jí to ale neubírá vůbec nic. Režírující Martin Frič do klíčové role obsadil Vlastu Buriana, jenž se mu odvděčil perfektním, zároveň ale umírněným výkonem, který se bez nadsázky dá nazvat hereckým koncertem. Navíc se divák dočká několika narážek a odkazů na soudobou hospodářskou a společenskou situaci a pobaví se nadčasovým a univerzálním tématem, které je stále dost aktuální. V dalších rolích se objeví mimo jiné Jaroslav MarvanZdeňka Baldová nebo Václav Trégl. Rušivé jsou snad jen viditelně divadelní a namalované dekorace a určitá naivita. Nestárnoucí klasika.

Synopse: Ruské provinciální městečko očekává příjezd tajného revizora z Moskvy. Omylem za něj místní považují mladého frajírka Chlestakova (Vlasta Burian). Ten tuto roli ochotně přijímá, stejně jako všemožné úplatky a pohoštění. 

Zajímavost: Premiéru měl film 29. září 1933.

Ukázka z filmu Revizor
Rabínův kocour (Le chat du rabbin) (úterý 28. 4., ČT art, 23.35 - 01.05)

Plakát filmu Rabínův kocour / Le chat du rabbinTakřka neznámý francouzsko-rakouský animák vychází z komiksu, jehož autor Joann Sfar se také podílel na režii. Jeho kolegou byl debutující Antoine Delesvaux a společně vytvořili hodně zajímavé a netradiční dílo, které záměrně střídá několik druhů animací a nabízí vtipný příběh s náboženským podtextem. Snímek zaujme především v první polovině, kdy nešetří chytrými vtípky a svěžím tempem a diváka vysloveně navnadí. S blížícím se koncem ale tvůrci bohužel polevují, potenciál zdaleka nevyužívají a nepochopitelně začínají spěchat, takže je vše až moc překotné. Někomu navíc nemusí sednout ani zmiňovaná snaha o přesah. Svým způsobem originální žánrovka určená spíše dospělým.

Synopse: Rabín Sfar žije se svou dcerou Zlabyí, hlučným papouškem a darebáckým kocourem ovládajícím lidskou řeč. Jednoho dne obdrží zprávu, že pokud si chce udržet své postavení, musí složit zkoušku z francouzštiny. Pomocnou ruku mu podá milovaný kocour, který tím pádem ale ztratí svou schopnost. A to je teprve začátek jejich společného velkého dobrodružství. 

Zajímavost: Film jste u nás mohli vidět pouze v rámci Festivalu francouzského filmu v roce 2011.

Originální trailer filmu Rabínův kocour / Le chat du rabbin
Zamračené dny (Giorni e nuvole) (středa 29. 4., Barrandov, 14.05 - 16.40)

Plakát filmu Zamračené dny / Giorni e nuvoleItalsko-švýcarské drama není přijímáno úplně jednoznačně a pravděpodobně záleží na momentálním diváckém rozpoložení. Režírující Silvio Soldini se v něm totiž rozhodl realisticky a sugestivně vylíčit "obyčejný" příběh dvou manželů, kteří přijdou o životní jistotu. Zvolil k tomu dost pomalé tempo, minimum zvratů a v podstatě i děje a plně se soustředil na vykreslení tíživé atmosféry a množství "odposlouchaných" dialogů. V ústředních rolích se objeví velmi dobří Antonio Albanese a Margherita Buy, kteří drží snímek nad vodou i v jeho slabších chvílích. Film zejména pro milovníky festivalů. 

Synopse: Dobře situovaní italští manželé středního věku se náhle ocitají v životní krizi. Muže (Antonio Albanese) vyhodí z firmy, kterou spoluvlastnil a nové místo se mu nedaří najít, z čehož je dost deprimován. Role živitele rodiny se tak ujímá jeho žena (Margherita Buy). Mezi oběma partnery se ovšem brzy začínají vyhrocovat konflikty.

Zajímavost: Snímek byl k vidění na karlovarském festivalu v roce 2008 v sekci Horizonty.

Oficiální trailer filmu Zamračené dny / Giorni e nuvole

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Válka Roseových se dočká remaku (03.04.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy Aquaman a ztracené království je posledním dílkem do DC universa (23.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Nový trailer: Aquaman a ztracené království (01.12.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Wonka (13.10.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Fokus Fest 2023 míří do Semil (26.09.2023 08:00 v Novinky)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Podivuhodný příběh Henryho Sugara (15.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Aquaman a ztracené království (11.09.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu