Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 20. 2. 2015 - 26. 2. 2015

TV tipy: Navždy spolu pojedeme k moři a bude to jako nikdy

Vydáno: 20.02.2015 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Poměrně dost relativně nových a ve dvou případech dokonce loňských (českých) filmů si na nás tentokráte přichystali televizní dramaturgové. Už nyní tak můžete vidět režijní debut Jiřího Mádla nebo oceněné drama Jako nikdy.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Navždy spolu (The Vow) (pátek 20. 2., Prima, 20.15 - 22.25 / sobota 21. 2., Prima Love, 14.15 - 16.25)

Plakát filmu Navždy spolu / The VowKoprodukční romantické drama se těší překvapivě jak u nás tak v zahraničí solidnímu hodnocení, ačkoli nejde o nic převratného a v podstatě jen o zaměnitelnou žánrovku. Mimo televizi debutující režisér Michael Sucsy jel opravdu podle zajeté šablony a jen na sebe navrstvil různá klišé, předvídatelný příběh a nevyhnul se občasné nudě. Na snesitelné úrovni snímek udržuje prakticky jen slušné obsazení, v němž hrají prim snaživý a občas křečovitý Channing Tatum a velmi dobrá Rachel McAdams, které doplňují spolehliví a charismatičtí Sam Neill a Jessica Lange. Jednohubka, která potěší především ženské divačky, což potvrdí i naše recenze.

Synopse: Paige (Rachel McAdams) a Leo (Channing Tatum) jsou mladí novomanželé, kteří jsou do sebe stále zamilovaní a žijí spokojený život umělců v Chicagu. Jedné zimní noci se však stanou účastníky dopravní nehody, kterou sice Leo přečká bez úhony, Paige ale trpí ztrátou paměti a nepamatuje si na nic z předchozího života. Muž je tak nucen znovu získat srdce své ženy a pokusit se připomenout šťastné společné chvíle. 

Zajímavost: Film se inspiroval osudy skutečných manželů Carpenterových, kteří tvůrcům později vytýkali, že zcela opominuli důležitý aspekt náboženství, který jim nelehkou situaci pomohl překonat.

Český trailer filmu Navždy spolu / The Vow

Let (Flight) (pátek 20. 2., Nova, 21.55 - 00.35 / sobota 21. 2., Nova Cinema, 02.20 - 04.35)

Český plakát filmu Let / FlightNávrat k režii hraného filmu dopadl pro kdysi revolucionářského Roberta Zemeckise velice dobře, i když jeho zatím poslední počin není pro každého. Tvůrce totiž poměrně přímočarý příběh rozšířil o několik pro někoho zbytečných linií, které jen zdržují a protahují stopáž na takřka neúměrnou délku. Vadit může i zdůrazňovaný náboženský přesah. Jinak už tu ale moc chyb nenajdete, protože atmosféra je zcela odpovídající, úvodní letecká havárie naprosto famózní a v hlavní roli září na Oscara nominovaný Denzel Washington, vedle něhož se ale neztratí třeba ani John Goodman, Don Cheadle nebo Melissa Leo. Uvést by se ještě mělo, že nominace na Oscara se dočkal i scénář. Více se dočtete v naší recenzi.

Synopse: Kapitán Whip Whitaker (Denzel Washington) je zkušený pilot, jehož už turbulence absolutně nevyvedou z míry. Když při jednom rutinním letu vlétne do mohutné bouře, zachová chladnou hlavu a dostane se do bezpečí a vyslouží si potlesk cestujících i posádky. Rázem ale letadlu začnou vynechávat funkce a je těžko ovladatelné. Whip se rozhodne obrátit ho vzhůru nohama a najít místo k přistání. Ač to zní šíleně, podaří se mu to a stává se americkým národním hrdinou. Jenomže při vyšetřování incidentu vyplouvají na povrch věci, které by Whip nejraději utajil a jeho pověst rázem utrpí těžké šrámy.

Zajímavost: John Gatins psal scénář celých deset let.

Český trailer filmu Let / Flight

Perličky na dně (pátek 20. 2., ČT art, 22.25 - 00.10)

Plakát filmu  / Perličky na dněHodně zajímavý československý povídkový snímek asi nejvíc doplácí na osobitost tvůrců, kteří jednotlivé příspěvky natočili. U režie se vystřídali Jiří Menzel, Jan Němec, Evald Schorm (jako jediný natáčel barevně), Věra Chytilová a Jaromil Jireš, kteří po svém zpracovali povídky Bohumila Hrabala, tudíž je jasné, že každý filmeček je svérázný a úplně odlišný. Společné ovšem mají precizní technické zpracování, zařazování neherců mezi profesionály a pár působivých momentů. Škoda, že všechny příběhy nejsou tak působivé a někteří autoři se snaží experimentovat možná až moc. Ve výsledku ale hodně slušná a v kontextu historie naší kinematografie poměrně zásadní podívaná. 

Synopse: V pětici svérázných povídek zavítáme mezi nadšence automobilových závodů, navštívíme dva staříky v nemocnici, podíváme se do libeňské hospody a seznámíme se i s instalatérem zamilovaným do cikánské dívky.

Zajímavost: Chytilová točila poprvé a zároveň naposledy podle literární předlohy.

Televizní spot filmu Perličky na dně

Létající Holanďan (De vliegende Hollander) (sobota 21. 2., ČT art, 00.35 - 02.40)

Plakát filmu Létající Holanďan / De vliegende HollanderNejen u nás prakticky totálně neznámé nizozemsko-belgicko-německé komediální drama je filmovým převyprávěním známé vlámské legendy, podle čehož také vypadá. Režírující Jos Stelling zcela záměrně nechává diváka na pochybách, zda je vše pravda, nebo ne a volí extrémně pomalé tempo, které kombinuje s momenty magického realismu, čímž z filmu dělá hodně náročný a nejednoduchý zážitek. Kladné body ovšem sbírá precizním technickým zpracováním, sugestivní středověkou atmosférou, z níž nemusí být slabším povahám nejlépe a výtečnými hereckými výkony. Filmová rarita.

Synopse: Ve Španělskem okupovaných Flandrech probíhá v šestnáctém století selská vzpoura a skupina vzbouřenců míří na Netelneckův statek. Hned nato se ovšem objeví Španělé a útok přežije jediný povstalec. Ten se pomiluje s manželkou statkáře a zmizí. Žena následně porodí snya, který o několik let později potká potulného italského zpěváka (Nino Manfredi), který mu začne vyprávět smyšlenou historku o jeho otci.

Zajímavost: V září 1995 byl snímek uveden na festivalu v Benátkách.

Ukázka z filmu Létající Holanďan / De vliegende Hollander

Morálka paní Dulské (sobota 21. 2., ČT1, 15.05 - 16.40 / neděle 22. 2., 07.15 - 08.50)

Plakát filmu  / Morálka paní DulskéOpomíjené československé sociální drama zaujme dnešního diváka především nadčasovým tématem a vzhledem k době svého vzniku i překvapivou absencí jakékoli ideologie. Režírující Jiří Krejčík pracoval s hutnou atmosférou, snímek oživil několika mrazivě vtipnými momenty a neopomněl ani svižné tempo. Jeho hlavním trumfem ovšem je úžasná a fascinující Zdeňka Baldová v titulní úloze, která byla zároveň její poslední. V jejím stínu tak zůstali mimo jiné vynikající Vladimír Ráž, Vlasta Fabianová nebo Marie Tomášová. Ačkoli zub času už na filmu nějakou stopu zanechal, díky tématu, břitkým dialogům a zmiňované hlavní roli relativně uspokojí i současné publikum.

Synopse: Majitelka činžáku paní Dulská (Zdeňka Baldová) ovládá pevnou rukou své blízké i nájemníky. K dosažení svých cílů neváhá kombinovat slzy, vydírání i zákeřné intriky, nemá ani problém s tím využít důvěřivou a pohlednou služku Hanku, když chce, aby její syn neflámoval. Jakmile ale dívka otěhotní, najednou vznikne velký problém. 

Zajímavost: Baldová zemřela týden po premiéře filmu.

Ukázka z filmu Morálka paní Dulské

Jako nikdy (sobota 21. 2., ČT1, 21.50 - 23.20)

Český plakát filmu  / Jako nikdyEmočně velmi náročné česko-slovenské psychologické drama zaujme hlavně těžce depresivní atmosférou a pomalým tempem, v němž se toho zdánlivě moc neděje, jenže pod povrchem vystupují temná traumata. Režírující Zdeněk Tyc navíc vše nasnímal nádhernou poetickou kamerou, která s neveselým dějem tvoří zajímavý kontrast. Nejvíc ale potěšil excelentním obsazením, v němž jednoznačně vyčnívají Českými lvy ocenění Jiří Schmitzer a Petra Špalková a "jen" nominovaná Taťjana Medvecká, na něž je radost se dívat. Je pravda, že kamerových exhibic je možná přespříliš a střih je někdy zvláštní, to ale z celkového zážitku moc neubírá. Podobně oslavná je i naše recenze.

Synopse: Malíř, sochař a pedagog Vladimír (Jiří Schmitzer) umírá. Ke konci života mu pomáhají dvě jeho osudové ženy - Karla (Petra Špalková), jež mu byla múzou, láskou, oporou i inspirací a zdravotní sestra Jaruna (Taťjana Medvecká), která kvůli němu pomalu ztrácí rodinný život. Tato trojice vede boj se smrtí, sama se sebou i proti sobě. Stane se pro ně skon vysvobozením?

Zajímavost: Na festivalu Finále Plzeň získal snímek hlavní cenu Zlatého ledňáčka.

Originální trailer filmu Jako nikdy

Tak trochu jiná love story (Kærlighed på film) (sobota 21. 2., ČT art, 23.40 - 01.25)

Plakát filmu Tak trochu jiná love story / Kærlighed på filmDánský krimithriller je typicky severskou záležitostí, která potěší všechny fandy této kinematografie. Režisér a scenárista Ole Bornedal si nebral servítky a natočil zvláštní, ale fungující směs temného dramatu, úchylného thrilleru a černé komedie, která nemá problém s plynulým přechodem od vtipných k hutným a vážným momentům. Dovolí si také vyzradit konec hned na začátku, aniž by to mělo na výsledek zásadní vliv. Za zmínku stojí i perfektní kamera a úchvatné výkony, jimž dominuje slizký Nikolaj Lie Kaas. Zamrzí jen, že někdy je film až moc překotný a pointa částečně postrádá logiku.

Synopse: Jonas (Anders W. Berthelsen) žije na předměstí Kodaně se svou rodinou celkem pohodový život. Jednoho dne ale způsobí dopravní nehodu, při níž se vážně zraní mladá žena Julia (Rebecka Hemse). Ta posléze trpí ztrátou paměti a Jonase si plete s exotickým přítelem Sebastianem (Nikolaj Lie Kaas), jehož příjezd z ciziny očekává. Jonas tuto hru přijímá a otevírá se mu svět netušených možností. Dříve, nebo později ovšem musí dojít k hodně nepříjemné konfrontaci.

Zajímavost: Ve filmu se mihne i režisérova dcera Fanny.

Originální trailer filmu Tak trochu jiná lovestory / Kærlighed på film

Pojedeme k moři (neděle 22. 2., ČT1, 20.00 - 21.35)

Plakát filmu  / Pojedeme k mořiRežijní a scenáristický debut Jiřího Mádla v loňském roce poměrně nadchl svou upřímností a formou "dětského home videa", která v něm má svůj smysl. Potěší i to, že se autor vyhýbá jakýmkoli manýrům a podbízení a představuje nenápadný a značně působivý snímek, který se ke konci navíc mění v trochu jiný žánr. V hlavních rolích zaujmou perfektně hrající Petr Šimčák a Jan Maršál, které ze známějších tváří doplňují třeba Ondřej Vetchý nebo Miroslav Táborský. Ačkoli je celý koncept možná trošku naivní a některé momenty nedůvěryhodné, jako osvěžení tuzemských filmařských vod funguje snímek báječně, což potvrdí i naše recenze.

Synopse: Jedenáctiletý Tomáš se chce stát filmařem. Když dostane k narozeninám kameru, rozhodne se natočit svůj první film - o rodině a kamarádovi. Celé natáčení je víceméně pohodové až do chvíle, kdy dva přátelé zjistí, že kamera dokáže odhalit věci, které nejsou úplně příjemné - například pravdu o spolužačce, kterou Tomáš miluje nebo to, že mu jeho otec lže. I když se Tomáš bojí, že se dozví něco, co ho bude bolet, rozhodne se ve všem pokračovat.

Zajímavost: Film se točil na fotoaparát.

Originální trailer filmu Pojedeme k moři

Trabantem až na konec světa (středa 25. 2., ČT2, 21.25 - 23.00)

Plakát filmu  / Trabantem až na konec světaDokumentární road movie dobrodruha a cestovatele Dana Přibáně je v podstatě úplně stejná jako ty předchozí, takže rozhodně nezklame. To tedy znamená, že se opět můžete těšit na příval pozitivní energie, typického humoru, nádherných obrázků z různých koutů světa, nedefinovatelné kouzlo a několik oblíbených trabantů. Znovu sice nastává problém, že je to možná moc krátké a vypadá to jako hodně pohodová dovolená, to ale ve výsledku vadí jen minimálně, což ostatně potvrdí i naše recenze.

Synopse: Dan Přibáň přejel společně se svou partou Trabantem Afriku a natočil o tom film. Jenže to jim nestačilo a tak se všichni rozhodli, že se vydají napříč Jižní Amerikou až na konec světa. A nepojedou tentokráte jen Trabantem, ale přiberou i polského Fiata a Jawu 250 z roku 1957. Osm lidí ze tří zemí, kteří se skoro neznají, se tak vydává na nebezpečnou pouť, která je zároveň i velkou výzvou.

Zajímavost: Expedice vyrazila druhého září 2012 a trvala přes čtyři měsíce.

Originální trailer filmu Trabantem až na konec světa

Smrt stopařek (čtvrtek 26. 2., Nova Cinema, 21.50 - 23.30 / pátek 27. 2., 02.15 - 03.40)

Plakát filmu  / Smrt stopařekNormalizační a takřka kultovní kriminální drama je zároveň na svou dobu poměrně odvážné ve zobrazování násilných scén a erotiky. Z dnešního pohledu už jde samozřejmě o "cudnou" podívanou, přesto stále zaujme hutnou atmosférou, zajímavým námětem a dobře psychologicky vykreslenými postavami. Režírující Jindřich Polák v něm prokázal, že nemá problém ani s tvorbou pro dospělé a zvolil hodně zajímavé vyprávění z pohledu vraha, který není jednoznačně odsouzeníhodný. V hlavní roli se objeví výborný Marek Perepeczko, vedle něhož rozhodně nepřehlédnete "princezny" Dagmar Patrasovou a Janu Nagyovou, které ukáží i odhalená prsa. Záporem budiž snad jen to, že atmosféra se občas vytrácí a celé to přece jen trochu zastaralo.

Synopse: Řidiči Charvátovi (Marek Perepeczko) se před okolím daří tajit pobyt ve vězení i nezvladatelnou agresi vůči ženám. Jednoho dne sveze dvě stopařky, které cestou zavraždí. Jejich těla pohodí na místě, s nímž nemá nic společného a věří, že všechny stopy zahladil. Přesto se ho zmocní strach a chce utéct přes hranice. 

Zajímavost: Film vychází ze skutečné události, která se odehrála v roce 1976 blízko obce Trenčianská Teplá.

Televizní spot filmu Smrt stopařek

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Nebe a peklo po americku (09.02.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Hledá se růže pro plyšáka (19.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Citlivý vymítač ďábla hledá znamení víry (11.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Box office: Denzel Washington se vrací na trůn (04.09.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Equalizer zažívá brutální vedro (30.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Milan Kundera (12.07.2023 13:13 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu