Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Mortdecai: Grandiózní případ

Recenze: Okoukaný a nechutný, přesto zábavný Mortdecai: Grandiózní případ

Vydáno: 26.01.2015 17:30 v sekci Recenze | Premiéry - Pavel Klimeš | foto: facebook tvůrce

„Ševče, drž se svého kopyta.“ To je nepochybně přísloví, které by si měl vzít k srdci režisér a scenárista David Koepp. Ani přítomnost hvězdného obsazení situaci nezachraňuje a film je všechno možné, jen ne grandiózní.

Mortdecai: Grandiózní případRecenzoval/a Pavel Klimeš dne 26.01.2015 17:30. „Ševče, drž se svého kopyta.“ To je nepochybně přísloví, které by si měl vzít k srdci režisér a scenárista David Koepp. Ani přítomnost hvězdného obsazení situaci nezachraňuje a film je všechno možné, jen ne grandiózní. Hodnocení: 2

Mortdecai: Grandiózní případ

Mortdecai
Komedie / Tajemný / Romantický / Akční
USA, 2015 , 107 min.

Režie: David Koepp
Scénář: Eric Aronson, Kyril Bonfiglioli
Kamera: Florian Hoffmeister
Herci: Johnny Depp, Gwyneth Paltrow, Paul Bettany, Ewan McGregor, Olivia Munn, Jonny Pasvolsky, Michael Culkin, Ulrich Thomsen, Alec Utgoff, Rob de Groot, Guy Burnet, Jeff Goldblum, Paul Whitehouse, Norma Atallah, Nicholas Farrell

Česká premiéra: 29.01.2015

Distributor: Bontonfilm

Mortdecai: Grandiózní případ hodnocení na Kinobox.cz: 60.50 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Scenáristická krize úspěšně pokračuje a má za následek to, že se na nás valí další a další adaptace úspěšných knih. Tu s větším, tu s menším úspěchem. Spisovatel Kyril Bonfiglioli v sedmdesátých letech minulého století napsal antologii humorných knih o zhýralém bonvivánovi, šlechtici a sběrateli umění Charliem Mortdecaiovi. Romány od té doby získaly kultovní status a tři z nich vyšly i u nás (Nemiř na mě tou věcí, Pistole má přednost a nově Mortdecaiův záhadný případ s knírem).  

Johnny Depp ve filmu Mortdecai: Grandiózní případ / MortdecaiFilm Mortdecai s českým podtitulem Grandiózní případ nám představuje excentrického hlavního hrdinu Charlieho Mortdecaie (Johnny Depp), jeho knír a rovněž jeho oddaného komorníka a zároveň bodyguarda Jocka Strappa (Paul Bettany). Následně potkáváme i dlouhonohou Charlieho manželku Johannu (Gwyneth Paltrow) a inspektora Alistaira Martlanda z MI5 (Ewan McGregor), který si na ni zcela nepokrytě myslí. Při spletité honbě za ukradeným Goyovým obrazem se Charlie a Jock utkávají s ruskou mafií, již zmíněnou MI5, chamtivým americkým miliardářem Miltonem Krampfem (Jeff Goldblum) a jeho dcerou Georginou (Olivia Munn) a v neposlední řadě s revolucionářským bouchačem Emilem Stragem (Jonny Pasvolsky). Obraz má v sobě kromě vlastní hodnoty uměleckého díla ukrývat i vodítko ke ztracenému nacistickému pokladu.

Johnny Depp, Paul Bettany ve filmu Mortdecai: Grandiózní případ / MortdecaiZní vám synopse děje zajímavě a jako vystřižená z nějakého dobrodružství Indiany Jonese nebo Tintina? Tak na to rychle zapomeňte, protože Deppova postava je kombinací inspektora Closeaua či Mr. Beana a Borata, což jakýkoli smysluplný a dobrodružný děj vylučuje (a to při vší úctě k prvním dvěma zmiňovaným postavičkám). Přesto jsou společné prvky zejména s Indianou Jonesem velmi silné (úvodní scéna v Číně, pomocník jménem Jock a honička s využitím motorky se sajdkárou). Navíc cestování po světě vyznívá ve filmu značně samoúčelně a například „výlet“ do Los Angeles je jen záminkou k tomu, aby Charlie Mortdecai trousil vtipy na Američany ve stylu postav Sachy Barona Cohena.

Za vše pravděpodobně může naprostý anachronismus scénáře, který děj přenesl do současnosti, ale postavy svým chováním „zastydly“ v retro-stylu. Těžko říct, jak by film dopadl, kdyby se odehrával ve stejné době jako romány, ale bylo by to určitě méně „divné“. Tím nechci říct, že nemám rád modernizované pojetí klasických příběhů. Jen se na to musí opatrně. Např. seriál Sherlock ukázal, že to jde a dokonce velice dobře.

Johnny Depp, Ewan McGregor ve filmu Mortdecai: Grandiózní případ / MortdecaiScénář je dílem prakticky neznámého Erica Aronsona (Koho hledá Kevin), zdálo by se tedy, že odtud vítr vane. Jenže film režíroval David Koepp (Ozvěny mrtvých, Tajemné okno), což je zároveň i velmi zvučné jméno mezi scenáristy (Jurský park, Carlitova cesta, Spider-Man). Je tedy dosti nelogické svěřit scénář „skoro-debutantovi“, když zrovna pro Koeppa je typické, aby si své režijní počiny i sám psal. Již tak dost schizofrenní příběh dostává poslední úder v naprosto nijakém závěru, který jako by byl vztyčeným prostředníčkem všem, kteří doufali v jakoukoli katarzi nebo alespoň originálnější pointu.   

Reklamní kampaň slibovala velice nekorektní zábavu, ve výsledku však jde o velice slabý odvar „nekorektnějších“ a lepších snímků. Co chybí v trefnosti, to se snaží tvůrci dohnat nepovedenou oplzlostí a nechutností vydávanou za zábavnost. Takovým leitmotivem celého filmu je pak více či méně úspěšná snaha potlačit dávivý reflex. Již upoutávka se nám snaží namluvit, že polibek s knírem je schopen některým ženám „zvednout kufr“. Poprvé je tato myšlenka hodna zamyšlení, možná i lehkého pousmání. Podruhé (tj. ve filmu) už je přemáhání dávivého reflexu jen nechutné. Potřetí, počtvrté a popáté už jde jen o utrpení a trapnost.

Johnny Depp, Gwyneth Paltrow ve filmu Mortdecai: Grandiózní případ / MortdecaiOdhlédneme-li od tohoto aspektu, dokáže být film, hlavně díky Johnnymu Deppovi, i poměrně zábavný. Míra zábavnosti je však přímo úměrná tomu, kolik Deppových filmů máte nakoukáno, neboť v žádném případě v jeho pološíleném a úmyslně zmateném projevu nelze hovořit o čemkoli originálním. Je to jako se dívat na kombinaci Jacka Sparrowa z Pirátů z Karibiku, Willyho Wonky z Karlíka a továrny na čokoládu, Kempa z Rumového deníku a Barnabase Collinse z Temných stínů.

Pokud se týče ostatních postav, ty jsou zde víceméně jen jako nedůležití sekundanti, kteří Deppovi přihrávají na smeče, ale dobře se na ně přitom kouká. Zejména Paul Bettany (Master & Commander: Odvrácená strana světaČistá duše) svým „loajálně-drsňáckým“ projevem je vysloveně podařený. Ewan McGregor (Star Wars, Moulin Rouge) si roli inspektora a „rádobymilence“ paní Mortdecai užívá, ale dostane v kontrastu se svým sokem jen malý prostor. Gwyneth Paltrow je nejlepší, když mlčí a vypadá k světu.

Jonny Pasvolsky, Johnny Depp ve filmu Mortdecai: Grandiózní případ / MortdecaiOproti tomuto snímku je její Pepper Potts z Iron Mana výkonem hodným Oscara. Role Jeffa Goldbluma (MouchaJurský park) pak v podstatě nestojí za řeč, stejně tak i Olivie Munn (seriál The NewsroomBez kalhot) kteří se objeví až v druhé polovině filmu. Mnohem větší prostor má málo známý Jonny Pasvolsky, jehož kníratý záporák Emil Strago trochu vzhledem připomíná balkánského pasáka. Jako ostatně u všech postav tohoto filmu jde však o karikaturu, která jako by sem zavítala z nějaké parodie od kvarteta Zucker-Proft-Abrahams-Zucker (opět při vší úctě k počinům těchto pánů). 

Snímek Mortdecai: Grandiózní případ je dalším příkladem adaptací knih s velkým potenciálem, který zůstal trestuhodně nevyužit, či byl pokažen diletantskými zásahy do předlohy. Nekorektnost je nahrazena nechutností a originalita je nahrazena klišé. Přesto nejde o úplný odpad a na jedno zhlédnutí film může (zvláště Johnnyho skalní fanoušky) i pobavit.

Český trailer k filmu Mortdecai: Grandiózní případ


NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Recenze: Motorkáři 8/10
Recenze: Motorkáři aneb cesta do hlubin rebelovy duše Amerika na přelomu šedesátých a sedmdesátých let patřila rebelům bez příčiny na silných strojích, kteří se bouřili proti čemukoliv a byli trnem v oku normální společnosti. V kinech se hrají Motorkáři. čtěte zde
Vydáno: 22.06.2024 12:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 21. 6. 2024 - 27. 6. 2024
TV tipy: Hladová Whitney je zrozená pro pomstu a ocitla se na křižovatce osudu Na konci června v televizích už začíná být znát blížící se léto. To znamená, že nabídka premiér a jakkoli neokoukaných filmů bude slabá. V tomto týdnu je v našem seznamu pouhá pětice počinů, které se řadí spíše k těm... čtěte zde
Vydáno: 21.06.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 25. týden
Kinopremiéry: Motorkáři a Lassie prožívají nová dobrodružství Návštěvnost v českých kinech je dost bídná a ani tento týden na tom nejspíš nic moc nezmění. Nejatraktivnější premiérou je totiž poměrně hvězdně obsazené drama Motorkáři, jehož komerční potenciál ale není nikterak velký.... čtěte zde
Vydáno: 19.06.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 24. týden
Top 20 ČR: Mizerové se drží na špici Na prvním místě domácího žebříčku se drží čtvrtý díl akční komedie Mizerové a druhé místo si pojistil Garfield ve filmu. Návštěvnost v kinech je i nadále podprůměrná. čtěte zde
Vydáno: 18.06.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 24. víkend
Box office: V hlavě 2 má obrovský úspěch Kina ožila s premiérou pixarovky V hlavě 2, která oficiálně zahajuje letní sezónu obrovským komerčním úspěchem, který je dokonce ještě větší než v případě jedničky před devíti lety. čtěte zde
Vydáno: 17.06.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Emily Blunt a Steven Spielberg? (14.06.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Box office: Opice přichází (13.05.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- Box office: Kaskadér je první (06.05.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- Jurský svět má nového režiséra (21.02.2024 13:30 v Novinky | Zprávy)
- Jurský svět se vrátí (06.02.2024 15:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Jeanne du Barry - Králova milenka (07.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Králova milenka našla za úsvitu peníze těch tupců (04.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Ridley Scott je stále bez Oscara (28.05.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- Do Varů přijede Russell Crowe (05.05.2023 12:59 v Novinky | Zprávy)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   25/2024

Motorkáři
8/10

Amerika na přelomu šedesátých a sedmdesátých let patřila rebelům bez příčiny na silných strojích, kteří se bouřili proti čemukoliv a byli trnem v oku normální společnosti. V kinech se hrají Motorkáři.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe