Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 9. 1. 2015 - 15. 1. 2015

TV tipy: Ohrožený kůň z města Ember píše deník

Vydáno: 09.01.2015 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Následujících sedm dní je v televizi spíše ve znamení solidních žánrovek než nějakých zásadních velkofilmů. Jedinou výjimkou je Spielbergovo drama Válečný kůň, vedle kterého můžete vidět třeba moderní romantickou klasiku.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Vlčie diery (pátek 9. 1., ČT art, 22.15 - 23.55)

Plakát filmu  / Vlčie dieryDnes zapomenuté ryze slovenské válečné drama vyniká několika věcmi. Svého času velmi talentovaný režisér Paľo Bielik jednak skvěle pracuje s nadšenou atmosférou blížícího se konce války, nebojí se zahrát na slovenskou nacionální stranu, umně do děje zakomponovává i autentické záběry ze Slovenského národního povstání a v neposlední řadě si dovolil ještě kritizovat SSSR, neboť film vznikl těsně před únorem 1948. I po letech překvapivě dobré dojmy ještě dotváří několik opravdu drsných scén a skvělé obsazení, v němž se mimo Ladislava Chudíka objeví pro dnešního diváka už neznámé tváře. Zub času sice na díle stopy zanechal a zejména černobílé rozdělení charakterů bije do očí, z působivosti ale ztratilo jen málo. Absolutní rarita. 

Synopse: Snímek je dramatickým portrétem rodiny Svrčinových, která byla dlouhá léta dávána za vzor jakožto symbol celonárodního odporu a boje proti fašismu.

Zajímavost: Tři roky po premiéře označila cenzura film za nevhodný, protože nese stopy buržoazního nacionalismu a filmové tvorby.

Ukázka z filmu Vlčie diery

Město Ember (City of Ember) (sobota 10. 1., Nova Cinema, 18.25 - 20.00 / neděle 11. 1., 07.00 - 08.35)

Plakát filmu Město Ember / City of EmberDobrodružná rodinná fantasy, která si možná naložila až moc ambicí, doplácí nejvíce na samotný příběh. Ten totiž není až tak zajímavý, nenabízí žádné zásadní zvraty a svým laděním potěší spíše menší diváky. Režírující Gil Kenan se navíc musel potýkat s nedostatkem peněz, protože triky jsou dost viditelné a filmu citelně schází potřebné epické finále. Na druhou stranu není snímek dlouhý, má svižné tempo, solidní atmosféru a hlavně spolehlivé obsazení, v němž uvidíte kupříkladu Saoirse Ronan, Billa Murrayho, Tima Robbinse nebo Tobyho Jonese, které toho dost zachraňuje. Na sobotní podvečer asi ideální nenáročná zábava pro celou rodinu. 

Synopse: Gigantické podzemní město Ember je posledních dvě stě let útočištěm lidské rasy. Nyní je však na pokraji zániku, protože životodárný generátor začíná selhávat. Nikdo tedy neví, co se vlastně stane, až město pohltí tma. Lina (Saoirse Ronan) a její kamarád Doon (Harry Treadaway), kteří právě dokončili školu, si uvědomují, že jediný způsob, jak přežít, je utéct.

Zajímavost: Ember je maďarské slovo, které znamená člověk.

Originální trailer filmu Město Ember / City of Ember

Slonisko a Medvídek Pú (Pooh´s Heffalump Movie) (neděle 11. 1., ČT :D, 09.20 - 10.30)

Český plakát filmu Slonisko a Medvídek Pú / Pooh's Heffalump MovieAčkoli je deset let starý animovaný snímek výhradně pro to nejmenší publikum, ani to odrostlejší by s ním nemělo mít větší problém. Režírující Frank Nissen totiž všem připomene zlaté časy disneyovské animace a celý film je tím pádem roztomile pestrý a krásně barevný, že mu nejde odolat. K tomu si přičtěte oblíbené hrdiny z knihy A.A. Milneho, kteří nikdy nezklamou a nemůžete prostě šlápnout vedle. Příběh je samozřejmě prostinký a jde spíš o sled vtipných epizod, to byste ale měli této příjemné žánrové jednohubce s klidem odpustit.

Synopse: Obyvatele Stokorcového lesa jednoho rána probudí troubení, které může vydávat jedině obávané Slonisko. Rozhodnou se tedy, že tuto nebezpečnou stvůru polapí a vydávají se na cestu. Jen klokánek musí zůstat doma, protože ho ostatní považují za příliš malého, aby se mohl dobrodružství zúčastnit. Jenže vačnatec to tak nenechá a rozhodne se pátrat na vlastní pěst. A kupodivu má větší úspěch než kolegové.

Zajímavost: Tento film je prvním v sérii s Medvídkem Pú, kde je Pú zároveň vypravěčem.

Originální trailer filmu Slonisko a Medvídek Pú / Pooh´s Heffalump Movie

Válečný kůň (War Horse) (neděle 11. 1., Nova, 16.20 - 18.50)

Český plakát filmu Válečný kůň / War HorseNeskutečně kýčovité drama patří k tomu nejhoršímu, co legendární Steven Spielberg v posledních letech natočil, to ale neznamená, že jde o vyloženě špatný film. Kamera a výprava jsou naprosto fantastické, davové a válečné scény potřebně velkolepé a nepostrádají náboj a nechybí tu silné a velké momenty. Problémem jsou dost přehnaná délka, kdy zejména v první hodině se nic moc neděje, některé laciné patetické a nechtěně směšné scény a nevýrazný Jeremy Irvine v titulní roli. Milovníci koní ale budou bezmezně nadšeni. Více poodhalí naše recenze.

Synopse: Albert (Jeremy Irvine) má milovaného koně Joeyho, kterého mu ovšem otec prodá britské jízdě a on se tak spolu s ní vydává na bojiště první světové války. Mladík na něj však nedokáže zapomenout a nakonec opouští domov a jde vstříc francouzským válečným polím, aby zvířecího kamaráda našel a přivedl zpátky domů.

Zajímavost: Před natáčením podstoupila spousta herců dvouměsíční intenzivní výcvik jízdy na koni.

Český trailer filmu Válečný kůň / War Horse

Ohrožení Britannicu (Juggernaut) (neděle 11. 1., Fanda, 16.45 - 18.30 / pondělí 12. 1., 03.05 - 08.00 / 13.55 - 15.50)

Plakát filmu Ohrožení Britannicu / JuggernautKlasický britský thriller u nás nepatří k těm nejznámějším, což je malinko škoda, protože spoludefinoval tehdejší podobu žánru. Režírující Richard Lester klade důraz na v té době ještě neobvyklou psychologii postavy zločince, vytváří potřebnou atmosféru a hlavně skvěle pracuje s napětím, které někdy šponuje až k nevydržení. Nechybí tu ani notně černý humor, který vše jen oživuje. V hlavních rolích se navíc objeví spolehliví Richard Harris a Omar Sharif, které neméně bravurně doplňují třeba Anthony Hopkins, David Hemmings nebo Shirley Knight. Výtečná, i když dnes už těžce oldschoolová žánrovka.

Synopse: Ze Southhamptonu vyplouvá luxusní loď s 1200 pasažéry na palubě. Když však opustí Lamanšský průliv, dostane rejdař porter (Ian Holm) znepokojivou zprávu o tom, že na palubě je údajně sedm nebezpečných pum, které explodují druhý den ráno, pokud vyděrač nedostane půl milionu liber.

Zajímavost: Film byl inspirován skutečnou událostí z roku 1972, kdy se ale nakonec ukázalo, že na lodi žádné bomby nebyly.

Oficiální trailer filmu Ohrožení Britannicu / Juggernaut

Simonův vesmír (I rymden finns inga känslor) (neděle 11. 1., ČT art, 20.20 - 21.45)

Plakát filmu Simonův vesmír / I rymden finns inga känslorŠvédské drama s komediálními prvky se pokouší romantický žánr ozvláštnit tím, že je vyprávěno z pohledu jedince postiženého Aspergerovým syndromem. Režisér a scenárista Andreas Öhman vsadil na pohodovou atmosféru, dostatek emocí, několik vtipných momentů a pokusil se běžnému člověku přiblížit, jak žije výše zmíněnou chorobou nemocný jedinec. To se mu částečně daří, někdy to ale se svou snahou přehání a nechtěně vzbuzuje lítost. S hlavní rolí se obstojně popral Bill Skarsgård, který ze své postavy nedělá karikaturu, což je jedině dobře. Pokud si myslíte, že na severu Evropy se točí jen chladná dramata, tato solidní žánrovka vás přesvědčí o opaku.

Synopse: Osmnáctiletý Simon (Bill Skarsgård) trpí Aspergerovým syndromem a každý den je pro něj velmi náročný. Fungovat je schopen vlastně jen díky trpělivé péči svého bratra Sama (Martin Wallström) a pevně nastavenému režimu. Dílčí stav věcí ale naruší Samův rozchod s přítelkyní, po němž propadne depresi a Simonův život se mění v jeden velký chaos. Proto se rozhodne vzít situaci do vlastních rukou. 

Zajímavost: Snímek měl netradiční distribuci. V červenci 2010 si odbyl televizní premiéru a teprve od září byl vysílán v kinech.

Originální trailer filmu Simonův vesmír / I rymden finns inga känslor

Mladý muž a bílá velryba (pondělí 12. 1., ČT2, 22.05 - 23.35)

Plakát filmu  / Mladý muž a bílá velrybaČeskoslovenské drama je adaptací jednoho z nejslavnějších románů Vladimíra Párala, která vyvolává protichůdné reakce. Už kniha je totiž výrazně ovlivněna tzv. normalizací, takže se řeší banální konflikt mezi vztahy a materiálnem a z celého filmu vysloveně ční pozitivní atmosféra. Režírující Jaromil Jireš ale v rámci možností odvedl výbornou práci a skvěle zachytil zvláštní náladu prostředí pro autora typické chemičky, zaujal některými scénami a především se mu podařilo obsazení. V hlavních rolích naprosto excelují Eduard CupákJana Brejchová a Ivan Vyskočil. Dnes už trochu zastaralá, nicméně stále lehce stravitelná a vlastně příjemná záležitost.

Synopse: Viktor (Eduard Cupák) je dokonalým typem pasivity a žije, jako by měl vše už za sebou. Oproti němu je Břéťa (Ivan Vyskočil) živelný a neustále nabitý energií. A mezi tyto dva odlišné muže vstoupí Edita (Jana Brejchová), která jde tvrdě za kariérou.

Zajímavost: Scénu, v níž se Edita odličuje před zrcadlem, vymyslela sama její představitelka.

Ukázka z filmu není dostupná.

Rytíři nebes (Flyboys) (úterý 13. 1., Nova Cinema, 20.00 - 22.30 / středa 14. 1., 15.10 - 17.30)

Český plakát filmu Rytíři nebes / FlyboysBritsko-americké válečné drama mělo nižší rozpočet, což je na něm dost znát. Režírující Tony Bill tak nedokázal zakrýt digitální původ všech stíhaček a nemohl se opřít ani o nějak realistický nebo napínavý příběh, který je naopak plný předvídatelných zvratů a klišé. Výsledek je ovšem přes veškeré chyby relativně svěží, akční scény jsou zajímavé a mají spád a z celého filmu navíc sálá radost z toho, že tvůrci mohli natočit něco o letadlech a leteckých bitvách. V hlavních rolích se ze známějších tváří objeví velmi dobří James Franco a Jean Reno. Neškodná oddechovka.

Synopse: Ještě než USA vstoupily do první světové války, vznikla tzv. Lafayettova eskadra, kterou tvořili mladí američtí piloti, kteří se dobrovolně přihlásili do bojů ve Francii. Tito muži se stali předvojem své země a ukázali, že i zámořští letci mají co nabídnout.

Zajímavost: Franco si při natáčení udělal pilotní průkaz.

Oficiální trailer filmu Rytíři nebes / Flyboys

Chybný pohyb (Falsche Bewegung) (úterý 13. 1., ČT art, 23.25 - 01.05)

Plakát filmu Chybný pohyb / Falsche BewegungPsychologické drama Wima Wenderse není jednoduché na sledování a pozitivně ho budou hodnotit spíše ti, kteří už jeho tvorbu trochu znají. Jelikož jde o adaptaci literární předlohy z pera Johanna Wolfganga von Goetheho, čekejte hlavně poetické a nejednoznačné dialogy, dlouhé záběry a minimální děj. Atmosféra je dost depresivní, takže na náladě moc nepřidá a celé je to hlavně o pocitech a emocích, což samozřejmě není pro každého akceptovatelné. V titulní roli se objeví Rüdiger Vogler, kterému dělají společnost třeba Hanna Schygulla nebo Nastassja Kinski. Náročnější kousek, nad nímž se dá dlouze debatovat.

Synopse: Wilhelm (Rüdiger Vogler) se z rodného Glückstadtu vydává směrem na jih, protože se chce stát spisovatelem a doufá, že na cestách najde inspiraci. A opravdu potkává mnoho lidí, s nimiž vede intenzivní rozhovory.

Zajímavost: Kinski filmem debutovala, bylo jí tehdy čtrnáct let.

Ukázka z filmu Chybný pohyb / Falsche Bewegung

Deník Bridget Jonesové (Bridget Jones´s Diary) (čtvrtek 15. 1., Prima, 20.15 - 22.10 / pátek 16. 1., 03.20 - 06.10)

Český plakát filmu Deník Bridget Jonesové / Bridget Jones's DiaryNa jedné z moderních klasik romantického žánru je dost znát její britský původ, což je jedině dobře, protože ji to odlišuje od tuctových hollywoodských příspěvků. Režírující Sharon Maguire se tak mohla opřít o kopec britského ironického humoru, populární literární předlohu Helen Fielding, která se podílela i na scénáři a uvěřitelný příběh plný běžných a známých situací. Vše obdařila takovým tempem a nábojem, že je snímek snesitelný i pro mužského diváka, takže si není nač stěžovat. Jeho hlavním trumfem je však fantastická a na Oscara nominovaná Renée Zellweger, jejíž postava je díky ní sympatická a svým způsobem neodolatelná. V dalších rolích nezklamou ani Hugh Grant, Colin Firth nebo Jim Broadbent. Škoda jen, že to celé je někdy dost tuctové a nucené. Divačky ale budou spokojeny.

Synopse: Bridget Jones (Renée Zellweger) je trochu kulatější "třicítka", která má zdánlivě jednoduchá přání - zhubnout a najít opravdový vztah. Jenže právě v roce, do nějž vstoupila s těmito předsevzetími, se to hemží pohromami. Především se zamilovala do svého šéfa, jenže časem zjistila, že je jen bokovkou, neboť stálice je nejen hubená, ale také bohatá. A to není ten poslední trapas, který ji potká.

Zajímavost: Zellweger kvůli roli přibrala deset kilo, ihned po skončení natáčení však dvacet shodila.

Originální trailer filmu Deník Bridget Jonesové / Bridget Jones´s Diary

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Vrána (14.03.2024 16:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Boy Kills World (09.03.2024 15:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Jeden život (17.12.2023 13:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Vládcové nebes (10.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Wonka (13.10.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Michael Gambon (28.09.2023 15:06 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu