Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Válečný kůň

Recenze: Válečný kůň

Vydáno: 20.02.2012 15:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Falcon

Kýčovité a příliš dlouhé drama o tom, co prožije jeden kůň ve válce, se Stevenu Spielbergovi moc nepovedlo. Utápí se v až moc dlouhých scénách a příliš pohádkovém ladění. Technicky je ale vše na velmi vysoké úrovni.

Válečný kůňRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 20.02.2012 15:00. Kýčovité a příliš dlouhé drama o tom, co prožije jeden kůň ve válce, se Stevenu Spielbergovi moc nepovedlo. Utápí se v až moc dlouhých scénách a příliš pohádkovém ladění. Technicky je ale vše na velmi vysoké úrovni. Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Film, kamera, výprava, hudba, zvuk, zvukové efekty - přesně takových oscarových nominací se dočkal nový počin legendárního Stevena Spielberga Válečný kůň. Minimálně hlavní kategorie se však zdá jen a jen úlitbou slavnému jménu, neboť v loňském roce vzniklo mnoho lepších snímků, které by si zasloužily být ve finálové devítce více.
Spielberg se tu pustil na dost tenký led a předestřu, že Válečný kůň patří podle mě k tomu vůbec nejhoršímu, co kdy pod jeho vedením vzniklo. Už samotný příběh je dost diskutabilní. Z názvu se dá odvodit, že v jeho středu stojí kůň, kterého si na začátku koupí krachující statkář Ted Narracott za přemrštěně vysokou cenu, protože mu okamžitě padl do oka a musí ho mít. Problém je v tom, že pro jeho účely jde o příliš velký luxus a Joey, jak zvíře pojmenuje farmářův syn Albert, je vhodný na rekreační ježdění spíše než na polní práce. Rodina se přesto nevzdá a pokouší se všem ukázat, že se z těžké finanční situace díky novému přírůstku dostane. To se ale nepodaří a Ted musí nakonec nádherného plnokrevníka prodat armádě, jež zrovna potřebuje všechny dostupné prostředky, protože vypukla první světová válka. Albertovi se pochopitelně tento krok nelíbí a vydává se za svým milovaným miláčkem až do srdce samotného válečného pekla.
To, co mi na filmu vadilo nejvíce, nebylo ani tak to, že jde o jeden velký kýč (na to jsme ostatně z některých předchozích režisérových děl zvyklí), ale způsob, jakým ho podává. Spielberg, jako by ztratil veškeré schopnosti a cit pro vyprávění a běžného diváka (tj. všechny ty, kteří doma nemají ustájených několik koní), umoří už během první hodiny celkově dvouapůlhodinového představení. Ta se opravdu táhne takovým způsobem, že je to zarážející. Neděje se v ní takřka nic a všemu pak nasazuje korunu asi půlhodinová (!) scéna, v níž Albert přesvědčuje Joeyho, aby začal orat pole. Tu plně ocení jen opravdoví fanoušci koní. Vztah, který se tu tvůrce snaží během tak dlouhé doby budovat, by se dal zachytit i během mnohem kratšího úseku a sám režisér to umí, což už nespočetněkrát dokázal.
Jakmile se přesuneme na bojiště, je to trochu jiná záležitost. O tom, že dvojnásobný držitel Oscara za režii davové a bojové scény umí, nemůže nikdo ani v nejmenším pochybovat a tady to dokazuje stejně tak. Je jich tu ale bohužel málo, a ač jsou perfektně zvládnuté, nemají moc šancí diváka zcela uspokojit. Potenciál jízdních bitev se dal určitě využít více. K celkovému rozpačitému dojmu přispívá i trochu nešťastné řešení sledovat válku z pohledu koně. Logicky tak dochází k tomu, že postavy, které se zde objeví, jsou víceméně epizodní a neposkytují prostor k tomu, si k nim vytvořit nějaký vztah.
Je to zkrátka tak, že všechny osoby se objeví jen ve chvíli, kdy se jejich životy propojí se zvířetem. Poté, co o něj nějakým způsobem přijdou, se tu dále nevyskytují a zmizejí. Totéž je vlastně případ farmářova syna Alberta, který po hodinové expozici vyklidí pozice, aby se zničehonic zjevil na závěrečnou čtvrtinu snímku. Toto možná projde v divadle (snímek vychází z divadelní předlohy), ve filmu už je to ale horší a osobně mě to hodně rušilo.
Ruku v ruce s tím jdou pochopitelně i herecké výkony. Neobjevuje se tu žádná velká hvězda a nejznámějším jménem je zřejmě Emily Watson v roli Albertovy matky, seriáloví konzumenti pak určitě poznají televizního Sherlocka Benedicta Cumberbatche, což ale vlastně vůbec nevadí. Pro všechny totiž platí, že mají málo prostoru, tudíž nemohou předvést nějakou extra zapamatovatelnou kreaci. Nemile ovšem překvapí, jak nevýrazný a v podstatě špatný je Jeremy Irvine v "titulní" roli Alberta. Jeho výkon spočívá jen v tom, se neustále divit a být až infantilně nadšený. Dojde tak i na režisérův trademark v podobě vytřeštěných očí, kterých si tu užijeme dost a dost.
Stejně tak není Válečný kůň klasické válečné drama. S ne až tak velkou nadsázkou se dá zařadit do kolonky pohádek pro odrostlejší děti, chovatele koní a jejich přátele. O realismu tu nemůže být moc řeč, neboť je silně nepravděpodobné, že hlavní zvířecí hrdina by přežil to vše, co prožívá, a že by se vůbec na zmatených bojištích podařilo jeho původnímu majiteli se s ním setkat a poznat ho mezi dalšími tisícovkami podobných živočichů. Navíc i scéna, kdy americký a německý voják vyprošťují zraněné a bolestivě zaklíněné zvíře z ostnatého drátu, působí spíše jako z dobré parodie než ze seriózně míněného dramatu. A to rozhodně není dobře.
Obloukem se vrátím k oscarovým nominacím zmiňovaným v úvodu. Technické kategorie jsou naprosto v pořádku, protože kamera takřka dvorního režisérova kameramana Janusze Kamińského je úchvatná a mnohdy nabídne invenční a neobvyklý záběr a krásně vykresluje veškeré využité lokace. Jen díky ní nepůsobí těžce kýčovitý úplný závěr filmu, který má být zřejmě poctou starým westernům, tak samoúčelně. Taktéž výprava je skvostná a bezchybná a i ten nejposlednější komparzista má dobový kostým, aby vše vypadalo, jak má. Hudba Johna Williamse sice není nikterak výrazná, ale celkovou atmosféru dotváří a k tomuto typu filmu se bezvadně hodí.
Český trailer filmu Válečný kůň
Existují i tací jedinci, kteří na největší české filmové databázi řadí Válečného koně do kolonky odpad. Z mého hlediska jde spíše o pózu než o racionálně podložené hodnocení. Řemeslně je tu vše na velmi vysoké úrovni a je tu několik scén, které ukazují, že Spielberg pořád umí. Bohužel je tu ale více momentů, kdy nezaujatý divák kroutí hlavou a nevěří svým očím. Příběh tu nefunguje skoro vůbec a stopadesátiminutová stopáž je smrtící. A i když se musí nechat, že někdy tu koně předvádějí neuvěřitelné kousky a asi to všechny muselo stát hodně síly a času, než je k tomu přiměli a dokázali vše natočit, rozpačitý dojem to už nenapraví. Jak už jsem psal na začátku, jde podle mého o jeden z nejhorších filmů možná nejslavnějšího filmaře na světě. A vězte, že je mi to líto.
P. S.: Chováte-li koně a jsou pro vás více než jen zvířata, přidejte si k celkovému hodnocení v klidu tři body navíc.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • (Petra Kubinová, 24.02.2012 19:45) Reagovat

    Tak toho jsem se bála už při upoutávkách. Takový Rychlý Stripes, akorát místo Lindsey Lohanové tam jsou chlapi

  • (Markétka Huňková, 17.07.2012 15:40) Reagovat

    Mě se film velice líbil, lidi kteří neznají tak majestátní a úchvatné zvíře jako je kůň velice lituji, protože nedokáží pochopit jak hluboký vztah může mezi člověkem a koněm nastat.

  • (Veronika Heková Kubánková, 04.01.2013 18:07) Reagovat

    V životě jsou někdy nepochopitelné věci a těžko uvěřitelné...možná naivita, ale i ta se denodenně objevuje u lidí...pokud bude tento film sledovat osoba, která má ráda válečné filmy, tak si ani nepovšimne, že jde o hluboký vztah chlapce a koně:), což je v realitě horko těžko získán...také se mi film velice líbil :-)

  • (Petra Kubinová, 04.01.2013 19:38) Reagovat

    Čím je Spielberg starší, tím je sentimentálnější až k hranici mohutného kýče. Válečný kůň mi vyvolával husí kůži už při těch upoutávkách a v celé kráse byl opravdu k nesnesení. Technicky film nemá chybu, na to má kolem sebe dost odborníků, ale esprit, vkus, schází. Kdybych chtěla vidět plytký kýč, kouknu znovu na Lassie, Goro, bílého psa atdr. "Láska ke zvířeti sbližuje i nepřátele" - scéna, kdy v ruku v ruce vojíni znepřátelených stran na bojišti vyprošťují koně z ostnatého drátu a nakonec se loučí jako kámoši. Už v Schindlerově seznamu byly náznaky podobného sentimentu za čárou, ale tohle byla přímá rána na Solar plexus, beze studu. Trochu trnu, jak dopadne Lincoln a doufám....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Válka Roseových se dočká remaku (03.04.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Vládcové nebes (10.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Podivuhodný příběh Henryho Sugara (15.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Ve filmu Indiana Jones a nástroj osudu se vrací Harrison Ford, poprvé bez Spielberga (30.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Indiana Jones a krakenteena Ruby hledají nástroj osudu (28.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Bill Butler (07.04.2023 05:59 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Steven Spielberg chystá Napoleona (22.02.2023 08:34 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu