Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 10. 10. 2014 - 16. 10. 2014

TV tipy: Ve vybrané společnosti mutantů, superhrdinů a gangsterů

Vydáno: 10.10.2014 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Bontonfilm

Říjen se přehoupl do druhé poloviny a televize nadále volí osvědčené a několikrát vysílané jistoty. I tentokrát tedy v našem výběru najdete plno filmů, o nichž jste možná nikdy neslyšeli. Opakem jsou určitě premiéroví X-Men.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
X-Men: První třída (X-Men: First Class) (pátek 10. 10., Prima, 20.15 - 23.10 / sobota 11. 10., Prima Cool, 14.45 - 17.40)

Plakát filmu X-Men: První třída / X-Men: First ClassJakýsi "origin" populární mutantí ságy přinesl do celé série svěží krev v podobě režírujícího Matthewa Vaughna. Ten nezaváhal a fanouškům představil vyváženou komiksovku plnou akce, humoru, vážnějších momentů a několika ikonických scén. Neopomněl ani strhující tempo, atraktivní příběh doplňující nejasnosti ohledně některých postav a odpovídající atmosféru. Nechybí ani výtečné obsazení, v němž září mimo jiné James McAvoy, Michael Fassbender, Kevin Bacon nebo Jennifer Lawrence. Jedinou chybou je snad jen to, že někdy je vše příliš uspěchané a povrchní. Více se dočtete v naší recenzi.

Synopse: V polovině minulého století byli mladí Charles Xavier (James McAvoy) a Erik Lensherr (Michael Fassbender) velmi blízcí přátelé a teprve objevovali své zvláštní schopnosti. Byla to doba studené války, kdy společně s ostatními mutanty museli čelit největší hrozbě, jaká kdy lidstvu hrozila. Proč se z těch dvou ale v průběhu dalších let stali nesmiřitelní nepřátelé?

Zajímavost: Ve snímku je použito 1150 vizuálních efektů, které vytvářelo šest společností.

Český trailer filmu X-Men: První třída / X-Men: First Class

Vražda ing. Čerta (pátek 10. 10., Barrandov, 23.40 - 01.15)

Plakát filmu  / Vražda ing. ČertaDnes skoro zapomenutý snímek je prakticky labutí písní československé nové vlny. Jediný režijní počin Ester Krumbachové bohužel doplácí na značnou nevyrovnanost. Zatímco v první polovině je vydařenou a vtipnou satirou na vztahy mezi dvěma pohlavími, v níž si skvěle pomáhá citací několika významných psychologů a filozofů, v té druhé se film stává ryze autorským a překlápí se do změti metafor a symbolů, aniž by cokoli vysvětloval. Výsledný dojem pak není úplně pozitivní, což je v tomto případě škoda. Obsazení, jemuž dominují Jiřina Bohdalová a Vladimír Menšík v hlavních rolích, je ovšem výtečné. Svérázný počin.

Synopse: Ona (Jiřina Bohdalová) je inteligentní a pohledná čtyřicátnice, která je velmi osamělá. Po přítomnosti muže intenzivně touží, proto jí přijde vhod telefonát, v němž se ozve přítel z mládí ing. Čert (Vladimír Menšík), jehož si pamatuje jako hubeného hocha. Pozve ho na večeři, kterou chystá s velkou péčí a záležet si dá i na svém vzhledu. Potenciální nápadník se ale za uplynulá léta hodně změnil a chová se jako buran. Ona přesto chce, aby přišel znovu. 

Zajímavost: Po dokončení tohoto filmu byl autorce udělen zákaz tvorby na dlouhých dvacet let.

Televizní spot filmu Vražda ing. Čerta

Superhvězda Superman (All-Star Superman) (sobota 11. 10., Nova Cinema, 14.30 - 16.05 / neděle 12. 10., 06.25 - 07.45)

Plakát filmu Superhvězda Superman / All-Star SupermanNetradiční animované supermanovské dobrodružství vyvolává mezi fanoušky velké kontroverze. Režírující Sam Liu sice zachoval věrnost komiksové předloze a některé famózní obrazy převedl do filmové podoby prakticky beze změny, na duhou stranu to ale znamená i to, že děj je hodně epizodický, útržkovitý a u sebe drží jen velmi těžko. Zvláštní je navíc i příběh, který pracuje s motivem superhrdinovy smrti. Animace je ovšem uspokojivá a také k akci nelze mít větších výtek. Ti, kteří nedají na podobné kreslené žánrovky dopustit, by ale měli být vesměs spokojeni.

Synopse: Rozhněvaný a žárlivý Lex Luthor vymyslel plán, jak zabít Muže z oceli - a ten plán funguje. Superman je otráven sluneční radiací a pomalu umírá. Ve zbývajících týdnech touží naplnit své životní sny a hlavně odhalit svou skutečnou identitu Lois Lane. Jenže Luthor chce ovládnout svět a tentokrát to vypadá, že ho nikdo nezastaví. Superman tak vrhá poslední síly do útoku.

Zajímavost: All Star Superman je dvanáctou sérií komiksů s tímto hrdinou a vycházela od listopadu 2005 do října 2008.

Oficiální trailer filmu Superhvězda Superman / All-Star Superman

Bez východiska (No Way Out) (sobota 11. 10., Fanda, 15.50 - 18.00 / neděle 12. 10., 08.25 - 10.30)

Plakát filmu Bez východiska / No Way OutU nás poměrně neznámý, v zahraničí však mnohem slavnější a také lépe hodnocený thriller je solidní ukázkou žánrovky ze staré školy. Režírující Roger Donaldson navíc lehce klame diváka, protože hodně pomalý a místy i nudný začátek láká na klasické milostné drama, aby se postupem času vše "rozjelo" a přirozeně přešlo do konspiračního thrilleru. Problém nemá ani s napětím, které skvěle stupňuje a místy je až nesnesitelné. V hlavní roli se objeví velmi dobrý Kevin Costner, jehož doplňují spolehliví Gene Hackman, Will Patton, Sean Young nebo George Dzundza. Rozporuplné reakce vyvolává samotný závěr, který je pro někoho překvapivý, pro jiného ovšem zbytečný, zvláštní a za vlasy přitažený.

Synopse: Důstojník z Pentagonu Tom Farrell (Kevin Costner) se na večírku seznámí s přitažlivou Susan (Sean Young). Ačkoli jde vesměs o známost na jednu noc, po pár měsících Tom zjistí, že se zapletl s milenkou svého nadřízeného, tajemníka ministerstva obrany (Gene Hackman). Ten po jedné hádce ženu zabije a jeho věrný pobočník (Will Patton) nastraží falešné stopy. V nebezpečí se tak rázem ocitá i Tom, který se snaží vypátrat vraha dřív, než ho zatknou.

Zajímavost: Costner natáčel velkou většinu nebezpečných scén zcela sám, v jedné dokonce řídil bez předepsaných brýlí.

Oficiální trailer filmu Bez východiska / No Way Out

Borsalino (Borsalino) (neděle 12. 10., ČT2, 20.00 - 22.05)

Plakát filmu Borsalino / BorsalinoFrancouzsko-italské kriminální drama patří k nejlepším evropským gangsterkám vůbec, a ačkoli není až tak známé, zařadilo se ke klasikám žánru. Ono to asi ani jinak dopadnout nemohlo, když se při jeho realizaci sešly tři naprosté legendy. Za kamerou stál osvědčený Jacques Deray, který vše vsadil na výbornou dobovou výpravu, promyšlený příběh, na němž se sám podílel, perfektní práci s napětím a v neposlední řadě na vyváženém poměru humoru a vážnějších momentů. Hlavní role svěřil Jean-Paulu BelmondoviAlainu Delonovi, kteří si je vychutnali se vším všudy a celý film si ukradli pro sebe. Právě oni dva dají zapomenout na občas zdlouhavé tempo a rozpačitý začátek.

Synopse: V Marseille roku 1930 se při jednom souboji o ženu potkávají dva drobní podvodníci (Jean-Paul Belmondo a Alain Delon). Společně posléze zfixlují koňské dostihy a dostanou se tak k práci pro místní gangy. Brzy však rozjedou vlastní obchody, jsou ovšem nuceni změnit svůj bezstarostný přístup k zločinu.

Zajímavost: Borsalino je název klobouku s širokým lemem, který nosili ve třicátých letech všichni gangsteři z Marseille. 

Originální trailer filmu Borsalino / Borsalino

Mléčná dráha (La voie lactée) (neděle 12. 10., ČT art, 20.20 - 22.00)

Plakát filmu Mléčná dráha / La voie lactéeV našich končinách prakticky neznámé komediální drama patří k tomu vůbec nejostřejšímu, co kdy legendární Luis Buñuel natočil. Nebere si tu žádné servítky a katolické církvi a všem jejím představitelům a dogmatům opravdu nic nedaruje a těžce je zesměšňuje. Vzhledem ke jménu tvůrce ale nejde o nic laciného, ba naopak se lze bavit i skrytými odkazy a inteligentní zápletkou. Surrealismus se tu zkrátka projevuje v plné parádě, což je zároveň hlavní problém filmu, protože někdy je podobných momentů až moc a občas už tvůrce ztratil soudnost a zařadil i scény, které hraničí s trapností. To ale nic nemění na tom, že jde o parádní a nadčasové dílko.

Synopse: Dva darmošlapové absolvují pouť z Francie do španělského města Santiago de Compostela. V průběhu cesty stopují, žebrají o stravu a řeší křesťanská dogmata a různá kacířství.

Zajímavost: Příběhy, které se ve filmu objeví, mají reálné základy.

Originální trailer filmu Mléčná dráha / La voie lactée

Anděl milosrdenství (Anjel milosrdenstva) (neděle 12. 10., ČT2, 22.05 - 23.45)

Plakát filmu Anděl milosrdenství / Anjel milosrdenstvaZapomenuté slovensko-české drama se soustředí na stále méně zpracovávané období první světové války. Režírující Miloslav Luther v něm zpracoval baladickou novelu Vladimíra Körnera, který mu pomohl se scénářem a výsledkem je hodně zajímavá záležitost, která vyniká ponurou a smutnou atmosférou, jíž dotváří hudební doprovod, o nějž se postarali klasici, atraktivním příběhem, krásnou kamerou Vladimíra Holloše a perfektními hereckými výkony, jimž dominuje na Českého Lva nominovaná Ingrid Timková. Výsledku škodí jen přílišná expresivnost a občasná nedůvěryhodnost. Minimálně reprízovaný snímek.

Synopse: Mladá vdova po rakousko-uherském důstojníkovi zjistí, že její muž býval krutým válečným zločincem, cynicky vraždícím nevinné lidi. Po jeho smrti se rozhodne za něj splatit dluh a stává se ošetřovatelkou v týlovém lazaretu, kde potkává zajatce, který má léčitelské schopnosti. Zvláštní muž ji přitahuje, jejich vztahu ale není přáno.

Zajímavost: Jde o první česko-slovenskou koprodukci po rozpadu společného státu.

Ukázka z filmu Anděl milosrdenství / Anjel milosrdenstva

Taková, jaká jsi (Cosí come sei) (pondělí 13. 10., ČT2, 21.55 - 23.40)

Plakát filmu Taková, jaká jsi / Così come seiDe facto zcela neznámé španělsko-italské drama se dá s lehkou nadsázkou nazvat červenou knihovnou pro intelektuály. Režisér a scenárista Alberto Lattuada v něm velmi pomalu a důkladně buduje vztah mezi dvěma ústředními postavami a na ve své době neobvyklé a trochu kontroverzní téma nahlíží velmi citlivě. Opřít se mohl také o melancholickou atmosféru, krásné a působivé záběry Florencie a spolehlivou, i když ne tak originální hudbu legendárního Ennia Morriconeho. V hlavních rolích naprosto uhranou krásná Nastassja Kinski a charismatický Marcello Mastroianni. Zásadně zamrzí jen rozvláčné tempo a občasná "přeslazenost". Zajímavá žánrovka.

Synopse: Padesátiletý zahradní architekt Giulio (Marcello Mastroianni) je šarmantní, pozorný, inteligentní a přitažlivý, a ačkoli je také ženatý, slaví u žen úspěchy i nadále. Setkání s plachou, půvabnou a mladičkou Francescou (Nastassja Kinski) proto zpočátku vypadá jako nevinný flirt, jenže po společné noci je Giulio zamilovaný až po uši. Vrásky na čele mu ovšem přidělá dávný kamarád Lorenzo (Francisco Rabal), který mu připomene jednu už zapomenutou událost, která v současném kontextu ale nabývá netušených rozměrů. Giulio totiž kdysi svedl i matku dívky, do níž se teď pobláznil. Je tedy možné, že zahořel láskou k vlastní dceři. 

Zajímavost: Režisér si vystřihl cameo jako bezdomovec prosící o cigaretu.

Ukázka z filmu Taková, jaká jsi / Cosí come sei

Číslo 9 (9) (úterý 14. 10., ČT art, 23.30 - 00.45)

Plakát filmu Číslo 9 / 9Animovaná fantasy doplácí především na titulní příběh, který postrádá lepší motivaci postav a místy i logiku. Je to škoda, protože režírující Shane Acker prokázal cit pro neobvyklou animaci a originální ztvárnění hrdinů a také pro sympaticky nedětskou atmosféru, která udrží pozornost dospělého diváka. Opřít se mohl i o podařenou hudbu Deborah Lurie. Těžko odhadovat, zda televize zvolí původní znění, v němž je možné slyšet spoustu zajímavých a hvězdných jmen. Za zhlédnutí nicméně snímek rozhodně stojí, jen jde dost možná o promarněnou příležitost.

Synopse: Lidé jsou z neznámých důvodů pryč a v troskách starého světa přežívají jen hadroví panáčci s čísly na zádech. Do této pochmurné doby se rodí Devítka, která je možná předurčena k tomu vše změnit. Když se potká se skupinou podobných figurek utíkajících před vražednými stroji, postaví se na odpor. Dokáže zjistit pravdu?

Zajímavost: Režisér natočil film na základě vlastního jedenáctiminutového "kraťasu" z roku 2005.

Český trailer filmu Číslo 9 / 9

Únos (Bo chi tung wah) (pátek 17. 10., Barrandov, 00.55 - 02.55)

Plakát filmu Únos / Bo chi tung wahHongkongsko-čínský akční snímek potěší všechny fanoušky žánru a do značné míry splní jejich očekávání. Režírující Benny Chan toho moc neřešil a divákům servíruje přímočarou a nenáročnou jízdu, která se sice nemůže opřít o promyšlený příběh, kompenzuje to ale nápaditou choreografií a výtečně natočenými akčními sekvencemi, které nepostrádají napětí a adrenalin a v rámci možností působí dost realisticky. V hlavních rolích čekejte neznámé tváře, takže se možná dostaví i příjemný pocit autenticity. Celé to navíc má svižné tempo, takže byste se neměli zásadně nudit. Povedená žánrovka je na noc přímo ideální.

Synopse: Bob (Louis Koo) obdrží telefonát od zoufalé ženy, která je unesena a nutně potřebuje jeho pomoc. Kromě toho musí ovšem stihnout sraz na letišti se synem, jenž odlétá do Austrálie a dlouho ho neuvidí. Dokáže Ben všechno zvládnout, přesvědčit policisty o pravdivosti telefonátu a zneškodnit nelítostné únosce?

Zajímavost: Louis Koo natočil všechny scény bez použití kaskadéra.

Originální trailer filmu Únos / Bo chi tung wah

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Horizon: An American Saga - Chapter 1 (27.02.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Jeden gól (13.12.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu