Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
X-Men: První třída

Recenze: X-Men: První třída

Vydáno: 06.06.2011 14:30 v sekci Recenze | Premiéry - Eduard Spáčil | foto: Bontonfilm

Poučné vyprávění o tom, jak Magneto (Michael Fassbender) k helmě a Profesor X (James McAvoy) k invalidnímu vozíku přišel. Navíc se dozvíte, jak to bylo ve skutečnosti s Kubánskou krizí. Matthew Vaughn má mutanty rád stejně jako Bryan Singer.

X-Men: První třídaRecenzoval/a Eduard Spáčil dne 06.06.2011 14:30. Poučné vyprávění o tom, jak Magneto (Michael Fassbender) k helmě a Profesor X (James McAvoy) k invalidnímu vozíku přišel. Navíc se dozvíte, jak to bylo ve skutečnosti s Kubánskou krizí. Matthew Vaughn má mutanty rád stejně jako Bryan Singer. Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Nevím, jestli je to všeobecně známo, ale Bryan Singer "zradil" X-Meny už podruhé. Naštěstí to tentokrát nemělo tak fatální následky, jako když pro vyvrcholení originální trilogie přepustil režisérskou židličku Brettu Ratnerovi, který ani z potenciálně silného scénáře nedokázal vykřesat nějaké emoce, byť tam hrdinové prvních dvou filmů padali jako švestky. O tom, jak si pak Singer sám naběhl s novým Supermanem, se snad nemusím zmiňovat. Technicky velice nadprůměrný X-Men: Poslední vzdor není sice s odstupem zdaleka takové zklamání jako kdysi - a stejně tak osmdesátkově béčkový (čti blbý) X-Men Origins: Wolverine se dá bez očekávání v klidu přežít - ale mutanti si prostě zasloužili lepší péči.
Prequel / reboot (nehodící se škrtněte) X-Men: První třída měl původně mít i režijně na starosti scenárista trojky Zak Penn, později Foxové oslovili Bryana Singera, který ke scénáři přidal několik prvků z uvažovaného spin-offu X-Men Origins: Magneto, v březnu 2010 ale odstoupil od režie kvůli závazkům na pohádkovém Jack The Giant Killer a stal se pouze producentem. V květnu najatý Matthew Vaughn, který kdysi málem režíroval díl třetí, nechal scénář opět přepsat, tentokrát ve stylu nového Star Treku, s obměněným přístupem k látce i obsazením. Ještě v dubnu letošního roku se u WGA (Sdružení amerických scenáristů) řešilo, kdo ze všech scenáristů podílejících se na vzniku snímku bude uveden v titulcích (protože tantiémy jsou vážná věc), ale vše se stihlo urovnat tak, aby premiéra počátkem června nebyla ohrožena.
Když už se po Posledním vzdoru nedalo vyprávět dopředu - co bude dál (tedy ono by se dalo, ale bez Profesora X, Magneta, Jean Grey a Cyclopse) -, tak zkusili tvůrci oblíbený úkrok stranou a zpět současně - ve spin-offu a zároveň prequelu X-Men Origins: Wolverine (odehrávajícím se snad na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, původní trilogie byla situovaná do blízké budoucnosti) se dozvídáme, jak titulní hrdina přichází ke své přezdívce, adamantiové kostře, ztrátě paměti a co udělali s padouchem dvojky Williamem Strykerem.
X-Men: První třída disponuje znaky prequelu ("předkračování", chcete-li), když začíná totožnou scénou jako X-Mení jednička a poté vypráví, jak se Magneto s Profesorem X počátkem šedesátých let skamarádili a zase rozkmotřili, jak Profesor založí školu pro mutanty atd. Tvůrci ale zároveň víceméně ignorovali stejnojmenný komiks a především důležité momenty z předchozích čtyř filmů, které odkazovaly k minulosti, takže snímek se ve výsledku dá těžko označit za prequel, ale spíš za nový start (reboot).
Těmi spornými momenty myslím jednak první setkání obou hlavních hrdinů (Xavier v trilogii opakuje, že mu tehdy bylo sedmnáct, v novém filmu je mu spíš ke třicítce), vytvoření Cerebra (v trilogii ho Xavier několikrát označuje za svůj a Magnetův společný výtvor, proti kterému si Magneto posléze vymyslel helmu), nemluvě o flashbacku z Posledního vzdoru a závěru X-Men Origins: Wolverine datovaných zhruba do sedmdesátých, osmdesátých let, kde Profesor X chodí. Další svévolí pak je pojetí některých postav, jejichž věk se v rámci x-menovského filmového universa podivně mění nebo nelogicky zůstává skoro stejný, byť je mezi trilogií a První třídou skoro půl století - například Emma Frost, Beast, Mystique či Moira. Všechno v pořádku je u nestárnoucího Wolverina.
Dobrá zpráva ale je, že pokud nejste hnidopich, X-Mení fanatik nebo jste celou kvadrilogii během posledních několika týdnů neviděli, výše zmíněné vám vadit nebude. Naopak skvadra scenáristů využila možností, jaké jim volnější zacházení s "budoucností" skýtalo, a místo nutného (a nudného - viďte, pane Lucasi?) odškrtávání povinných zastávek na cestě ke známému výsledku jsme dostali solidní příběh, který obstojí sám o sobě. I když je asi dobré při sledování vědět, kdo skončí s helmou a kdo s pleší. Naroubování na skutečnou historii kupodivu docela dobře funguje (v rámci žánru samozřejmě), na druhou stranu když zvládnete zahrnout do komiksu o mutantech holocaust, aniž byste byli pro smích, nějaká hrozící jaderná krize už je asi brnkačka.
Jakkoliv neupírám leckterým scénám v Kick-Ass kouzlo a působivou dravost, celkově mě předchozí Vaughnův snímek zklamal pro svou nesoudržnost a jen zdánlivou odvahu jít proti proudu, která ovšem v průběhu vyprávění vyprchala přikloněním se k těm nejokoukanějším klišé. Vaughn tentokrát překvapil jako mnohem soustředěnější vypravěč, kterému jde nejen o detaily, ale i o celek. Stejně tak zručně kombinuje Singerovu hloubavou dospělost (kterou ovšem krotí, přece jen to pro něj není tak osobní látka) s nekomplikovaným bavičstvím Ratnera (akce mu jde od ruky minimálně stejně dobře). Noví X-Meni jsou jednoduše řečeno mnohem víc sexy a zábavnější než ti Singerovi, na druhou stranu neházejí za hlavu rozum (a cit). Leckdy prostě stačí jen naznačit než se v emocích a myšlenkách zdlouhavě rochňat. Počkám si ještě na druhou projekci, ale tenhle přístup se mi zatím pro danou látku jeví jako ideální.
Největším úspěchem snímku je pro mě při všech dobrodružných eskapádách přesvědčivé vylíčení vzniku a vývoje vztahu budoucího Profesora X a Magneta. Vždyť už samotné obsazení slibovalo velké věci. James McAvoy z podstaty věci nedisponuje tak šťavnatou rolí jako kolega, ale jeho "velký humanista" Charles Xavier má tu potřebnou dávku vznešenosti a důstojnosti, zároveň však ještě mladistvý zápal. Eric Lehnsherr alias Magneto bude, doufejme, pro Michaela Fassbendera konečně vstupenkou do první hollywoodské ligy (jako byla role Wolverina pro Jackmana), kterou si beztak zasloužil minimálně rolí cinefilního poručíka Hicoxe v Hanebných panchartech. Hmatatelné charisma jeho hrdiny, hnaného a tráveného krvelačnou pomstou, zastiňuje s výjimkou McAvoyova Charlese všechny v okolí. Zpočátku lehký příběh tak graduje (i) díky těm dvěma málem do "dramatu rozměrů antické tragedie". Přeháním jen trošku.
V hlavní padoušské roli Sebastiana Shawa příjemně překvapil pozapomenutý Kevin Bacon, který podává navzdory legračně znějící němčině a ruštině příjemně relaxovaný a energický výkon ve stylu starých bondovek, které byly logicky jedním z inspiračních zdrojů celého snímku. Z vedlejších rolí má největší pozornost příběh Raven alias Mystique, ztvárněné letošním oscarovým objevem Jennifer Lawrence, případně spektakulární výstřih January Jones coby Emmy Frost. Starší než náctileté diváky pak u srdce zahřejí camea, resp. malé roličky Michaela Ironsidea, Raye Wise nebo Olivera Platta.
Moje váhání mezi osmičkou a devítkou v hodnocení nakonec vyústilo k přiklonění se k nižší číslici hlavně z důvodu lehkého zklamání ze záměrné nedůslednosti retro stylizace, kterou přesazení do počátku šedesátých let přineslo. Jinak bezpochyby zajímavý soundtrack Henryho Jackmana je prostě příliš moderní, stejně jako veškerá x-menská mládež, než aby zbytečně nevyčnívaly. Na druhou stranu chápu možné obavy tvůrců, že starosvětská mutantí bondovka by byla pro současné teens asi moc velká avantgarda. Škoda.
X-Men: První třída je přes všechny výtky prototypem chytré letní zábavy, kterou si lze dopřát klidně opakovaně. Víc takových!

Pozn.: X-Menům se věnujeme i v našem aktuálním SUPERtématu, v rámci kterého se tento týden dočkáte hned čtyř tematických článků.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Wolverine byl (Turbolachtan, 06.06.2011 16:33) Reagovat

    pro Jackmana vstupenkou do první ligy? No to sou mi věci...

    S recenzí souhlas.

    • Re: Wolverine byl (EdaS, 06.06.2011 20:22) Reagovat

      myslel jsem samozrejme roli, ne film Wolverine...

  • Nejlepší ze všech (jirka, 09.06.2011 20:08) Reagovat

    je to nejlepší film z x-menů. fakt jsem byl nadšen jak se jim to povedlo

  • Hloubavá dospělost (Brandon, 14.06.2011 23:00) Reagovat

    Ač mě film svojí poslabší dravostí zklamal, recenze (minimálně první půlka) je hodně zajímavá. Jen nevím, co si mám přesně představit pod pojmy hloubavá dospělost, nekomplikované bavičství, neházení za hlavu rozum (a cit), rochňání v myšlenkách a emocích. Hodnocení recenze: 75%

  • antické drama (antické drama, 04.07.2011 00:51) Reagovat

    zajímavé poznámky ke vztahu Magneta a Xaviera nabízí článek na http://uk.eonline.com/uberblog...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Kingsman: První mise svérázně rekapituluje události první světové války (09.01.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Velký červený pes Clifford a krotitel duchů Kamil Fila se vydávají na první misi (05.01.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Matthew Vaughn chystá Argylle (09.07.2021 09:15 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Jedinečný Baťa prožívá léto v Provence a hledá zlatý kruh (07.08.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kingsman: První mise v novém traileru (21.06.2020 19:42 v Novinky | Trailery)
- Bluray recenze: Rocketman je životopisný muzikál se skvělým Taronem Egertonem (30.10.2019 12:00 v Recenze | Blu-ray)
- Nový trailer: The King's Man: První mise (30.09.2019 09:10 v Novinky | Trailery)
- The King’s Man: prequel Kingsmana má první trailer (15.07.2019 18:56 v Novinky | Trailery)
- Prequel Kingsmana dorazí v únoru 2020 (20.06.2019 11:26 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: X-Men: Dark Phoenix – druhý pokus, stejný výsledek (07.06.2019 15:58 v Recenze | Premiéry)
- Vznikne prequel i sequel Kingsmana (30.11.2018 13:06 v Novinky | Zprávy)
- Chystá se nový Flash Gordon (31.10.2018 15:00 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Venom – kompromisy ve znamení spousty přístupné zábavy (04.10.2018 15:30 v Recenze | Premiéry)
- Třetí Kingsman dorazí v roce 2019 (22.09.2018 20:41 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Kingsmanovi je znovu sedmnáct a očekává exodus (17.11.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Kingsman: Zlatý kruh rozšiřuje agentský svět o americkou pobočku (20.09.2017 09:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Kingsman a LEGO Ninjago prožívají zlaté časy ve zlatém kruhu (20.09.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- The Flash: Robert Zemeckis jako další kandidát na režii (17.05.2017 14:06 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu