Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Sin City

Stroj času: Drsné Sin City - Město hříchu je fascinující i po letech

Vydáno: 20.09.2014 18:00 v sekci Recenze | Stroj času - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Před devíti lety rozčeřili vody kinematografie pánové Rodriguez s Millerem, kteří společně natočili absolutně věrnou komiksovou adaptaci populární série Sin City. Jak toto vizuálně unikátní dílko ustálo zkoušku časem?

Sin City - město hříchuRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 20.09.2014 18:00. Před devíti lety rozčeřili vody kinematografie pánové Rodriguez s Millerem, kteří společně natočili absolutně věrnou komiksovou adaptaci populární série Sin City. Jak toto vizuálně unikátní dílko ustálo zkoušku časem? Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
V roce 2005 dostaly filmové adaptace komiksů zcela nový rozměr, když si premiéru odbylo stylizované a neonoirové Sin City - Město hříchu. O jeho realizaci stál dlouhá léta velký fanoušek kreslených románů Robert Rodriguez, který ovšem plánoval točit extrémně věrnou adaptaci, která by byla spíše přenesením jednotlivých okének na plátno bez jakékoli změny. Problém byl však v tom, že autor předlohy Frank Miller po negativních zkušenostech na scénářích druhého a třetího Robocopa Hollywoodu příliš nevěřil a nechtěl žádné své dílo předat do rukou filmařům.

Fotografie z filmu Sin City - Město hříchu / Sin CityRodriguez se tedy rozhodl natočit testovací scény (krátká povídka Zákazník má vždycky pravdu, která je ve výsledném filmu prologem a epilogem) a osobně je ukázat Millerovi. Ten byl upřímně nadšen a svolil k vytouženému natáčení. Tento materiál prý také sloužil jako přesvědčovací pro většinu herců, kteří se ve snímku objevili. Když tedy dostal požehnání, pustil se Rodriguez do práce a dokonce přesvědčil slavného kreslíře, aby se s ním na režii podílel a neváhal kvůli tomu vystoupit z režijních odborů (to mimo jiné znamená, že nemůže získat Oscara). Svolal domluvený hvězdný ansámbl a začal natáčet před zeleným plátnem.

První Sin City - Město hříchu sestává z příběhů první, třetí a čtvrté knihy z celé série. Ten žlutej parchant vypráví o policistovi Hartiganovi, který překazí plány úchylnému synovi senátora Roarka, zaplatí za to až příliš velkou cenu, nicméně se mu daří chránit dvanáctiletou Nancy Callahan. Tedy alespoň zatím. Hrdinou povídky Drsný sbohem je nepříliš pohledný drsňák Marv, který poznal kouzla lásky s prostitutkou Goldie, kterou ovšem po jejich společné noci někdo zavraždil a hodil to právě na Marva. Ten tak nebude mít klid, dokud nenajde pachatele. Velká tučná zabíjačka je příběhem Dwighta, který s pomocí strážkyň Starého města zabije sadistického Jackieho a až příliš pozdě zjistí, že je to policista. Aby tak nechtíc nerozpoutal válku mezi strážci zákona a prostitutkami, musí jeho tělo odvézt za hranice města.

Fotografie z filmu Sin City - Město hříchu / Sin CityExistují dvě verze výsledného filmu. Troufnu si tvrdit, že většina z vás zná tu klasickou z kin a DVD, kde se jednotlivé příběhy vzájemně prolínají a uvozuje je již zmíněná mikropovídka Zákazník má vždycky pravdu. Krom toho je ale dostupná i tzv. recut, unrated, extended verze, která přesně odpovídá svému názvu. To znamená, že příhody nejsou sestříhány chronologicky a divák si tak musí domýšlet, kdy se která odehrává, jsou o něco brutálnější a některé z nich také podstatně delší.

O chloupek lepší je logicky ta prodloužená, protože ta objasní některé příběhové díry, prohloubí jednotlivé charaktery a vztahy mezi nimi, nabídne více Carly Gugino (která se tu mimochodem objeví zcela nahá a ten pohled je famózní) a hlavně typického rodriguezovského humoru, který je znatelný hlavně ve scénách Marva a jeho matky, jež byly z kinoverze vystřiženy. Nejvíce delší stopáž prospěla Tomu žlutýmu parchantovi, který sice nabízí více dialogů, díky nim má ale zápletka větší náboj a dělá z Hartigana ještě nešťastnějšího hrdinu.

Rodriguez s Millerem se navíc mohli opřít o výbornou trojici příběhů, které jsou skvěle vypointované, nechybí jim náboj, napětí a gradace a hlavně jsou všechny vesměs zajímavé, takže byste se u nich neměli výrazněji nudit. Pohybují se v nich nejednorozměrné postavy, které mají svou hloubku, osud a upřímně diváka zajímají, což je to nejdůležitější.

Fotografie z filmu Sin City - Město hříchu / Sin CityExcelentní je obsazení, z něhož jednoznačně vynikají fantastičtí Mickey Rourke (počátek jeho comebacku) a Bruce Willis, jejichž příhody jsou nejlepší také kvůli nim. Dále se nesmí opomenout ani přesný Benicio del Toro, charismatický, i když lehce prkenný (což ale mohl v tomto případě být záměr) Clive Owen, už tehdy děsivý a pro všechny překvapivě obsazený Elijah Wood, Nick Stahl, který ovšem pod nánosem žlutých masek není k poznání a veškeré ženské osazenstvo, které mnohdy své nedostatky zakrývá nepřehlédnutelným sex-appealem. Bonusem je již zmiňované nahé tělo Carly Gugino.

Kapitolou sama o sobě je samozřejmě unikátní vizuální stránka, která je skutečně "jen" přenesením a rozhýbáním komiksových okének. Černobílá stylizace jen umocňuje onu zvláštní atmosféru prohnilého města a některé záběry jsou vskutku precizní a je radost se na ně dívat. Tvůrci několik věcí barevně zdůraznili a do kontrastu se zvoleným spektrem pak postavili křiklavé odstíny různých barev (modré auto, červené tenisky, "žlutej parchant"...), což je místy opravdu fascinující a stálo by to za samostatnou analýzu. Je tedy pravda, že vizuál nemusí sednout každému a někdy je tu opravdu toho fetišismu až moc, pokud vám ale nebude dělat problémy, nudit byste se neměli.

Michael Clarke Duncan ve filmu Sin City - Město hříchu / Sin CityMěl-li bych tedy výsledku něco vytknout, byly by to snad jen nedostatek emocí, které tu úplně absentují, nevýrazná hudba, která je nejzajímavější vlastně až u závěrečných titulků a onen kratinký prolog a epilog, jenž nic moc neřeší a jde vesměs o naprosto zbytečnou vatu, bez níž by se celková podoba filmu obešla.

Je rozhodně zajímavé si po devíti letech první Sin City připomenout (nejlépe obě verze krátce po sobě) a zjistit, zda jeho kouzlo trvá, vyprchalo, nebo se nikdy nedostavilo. Každopádně si potvrdíte, jak moc promarněné je aktuální pokračování, které už neohromí ani svou vizuální stránkou.

Oficiální trailer filmu Sin City - Město hříchu / Sin City

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Poznámka k extended recut verzi (Pavelus, 29.09.2014 14:53) Reagovat

    Píšete o extended recut verzi: "...příhody nejsou sestříhány chronologicky a divák si tak musí domýšlet, kdy se která odehrává" - Hlavní deviza ale je, že jednotlivé novely jsou sestříhané jako samostatné povídky, což přispívá k lepšímu spádu než má kinoverze (s vyjímkou Zákazník má vždycky pravdu moc smíchání rozpůlených povídek příliš nedávalo smysl).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Hotel Palace znevažuje svět i sám sebe (24.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Hotel Palace (21.11.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Toxic Avenger (30.09.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Kapela INSANIA vydává minifilm plný násilí (23.09.2023 11:00 v Novinky)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Pád domu Usherů (13.09.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Spy Kids: Armageddon (08.09.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Ještěr (23.08.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu