Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 23. 5. 2014 - 29. 5. 2014

TV tipy: Geniální Fargo a vizuálně lákavý Sherlock Holmes

Vydáno: 23.05.2014 08:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: MGM

Konec května je v televizi ve znamení zajímavých žánrovek i filmů, které málokdo zná. Největšími programovými lákadly nicméně jsou oscarové Fargo bratrů Coenů a vizuálně atraktivní Sherlock Holmes s podtitulem Hra stínů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Šlechetná srdce a šlechtické korunky (Kind Hearts and Coronets) (sobota 24. 5., ČT2, 13.50 - 15.35)

Plakát filmu Šlechetná srdce a šlechtické korunky / Kind Hearts and CoronetsStařičký a většině publika neznámý britský film je brilantní černou komedií, která pobaví i po mnoha letech. Zásadní problém však může být v tom, že režírující Robert Hamer v podstatě rezignoval na jakkoli zajímavou vizuální stránku a spoléhal jen a pouze na jediný dlouhý monolog, jímž snímek prakticky je. Tím pádem je někdy dost obtížné všemu věnovat pozornost a vše plně pochopit. V titulních rolích se objeví Alec Guinness, Dennis Price, Valerie Hobson a Joan Greenwood. Hodně zajímavá záležitost určená především fajnšmekrům.

Synopse: Matka Louise Mazzaniho (Dennis Price) pocházela z ctihodného šlechtického rodu, který ji ovšem zavrhl pro sňatek s chudým mužem. Když zemřela, přichází čas pomsty. Klan má ještě osm žijících členů a nositelů titulu (Alec Guinness) a Louis tak vymyslí ďábelský plán, jak by se mohl stát jediným legitimním vévodou z Chelfontu.

Zajímavost: Guinness ve filmu skutečně ztvárnil osm rolí a navíc seděl jako model pro všechny použité obrazy rodu.

Originální trailer filmu Šlechetná srdce a šlechtické korunky / Kind Hearts and Coronets

Klik - život na dálkové ovládání (Click) (sobota 24. 5., Nova, 15.30 - 17.30 / neděle 25. 5., Nova Cinema, 08.20 - 10.10)

Plakát filmu Klik - život na dálkové ovládání / ClickAmerická komedie je paradoxně lepší ve své druhé polovině, kdy malinko zvážní a pokouší se o jakési morální poselství. Režírující Frank Coraci má totiž zpočátku velké problémy s načasováním vtípků a celkovým tempem, které malinko vázne. Naštěstí je tu Adam Sandler v titulní roli, který se tentokráte drží dost při zemi, což je jedině dobře a uhraje i onu serióznější polohu své postavy. Potěší i poměrně originální námět, několik vtipných momentů a zbytek obsazení, který tvoří třeba Kate Beckinsale, Christopher Walken nebo David Hasselhoff. Velice solidní oddechovka.

Synopse: Michael Newman (Adam Sandler) je workoholik, který nemá prakticky žádný čas na svou ženu (Kate Beckinsale) a děti, protože neustále bojuje o přízeň nevděčného šéfa (David Hasselhoff). Východisko z jeho zoufalé situace mu nabídne až potrhlý prodavač Morty (Christopher Walken), jenž mu prodá magické dálkové ovládání, díky němuž se může vyhnout všem myslitelným životním přehmatům. Je jasné, že takový vynález se rozhodně hodí. 

Zajímavost: V závěru filmu se při scéně na hřbitově objeví na náhrobcích jména některých jeho tvůrců.

Originální trailer filmu Klik - život na dálkové ovladání / Click

Den pro mou lásku (sobota 24. 5., Prima Love, 20.15 - 22.20)

Plakát filmu  / Den pro mou láskuNa civilním československém psychologickém dramatu asi nejvíc překvapí fakt, že ho točil Juraj Herz, jehož proslavily filmy spíše silně výtvarně a atmosféricky stylizované. Něčeho podobného se v tomto snímku nedočkáte a z jeho tvůrce tu zbyla jen těžká a bezvýchodná depresivní atmosféra, která může mnohé od sledování zcela odradit. To by byla škoda, protože Marta Vančurová i Vlastimil Harapes jsou v titulních rolích výborní, hudba Petra Hapky je spolehlivá a celé to donutí k zamyšlení. Jen je potřeba počítat s tím, že z toho není zrovna dvakrát veselo.

Synopse: Manželská dvojice Marie (Marta Vančurová) a Petr (Vlastimil Harapes) se bohužel musí vyrovnat s tím nejhorším, co ji mohlo potkat. Tragická událost zcela změnila životy obou partnerů a jejich vztah je na pokraji krachu. Zvládnou všechno ustát?

Zajímavost: Scénář Markéty Zinnerové odmítlo šest režisérů, až Herz se ho chopil a přepsal ho. Autorka s tím však nesouhlasila a nějakou dobu se s ním soudila.

Ukázka z filmu Den pro mou lásku

Sherlock Holmes: Hra stínů (Sherlock Homes: A Game of Shadows) (sobota 24. 5., Nova, 20.20 - 22.50 / neděle 25. 5., Nova Cinema, 15.35 - 18.10)

Plakát filmu Sherlock Holmes: Hra stínů / Sherlock Holmes: A Game of ShadowsNejvětším problémem pokračování příběhů slavného detektiva je ústřední příběh, který je nezajímavý a překombinovaný. Navíc nedrží u sebe a mění se jen ve sled více, či méně zajímavých epizod. Ani Holmesův protivník není nijak zajímavý a z jejich vzájemné konfrontace šlo rozhodně vytěžit víc. Režisér Guy Ritchie toho na druhou stranu hodně zachraňuje atraktivním a typicky klipovitým vizuálním pojetím plným zpomalovaček a zběsilé, ač méně přehledné akce. V hlavních rolích znovu uvidíte Roberta Downeyho Jr. a Juda Law, které doplňují například Noomi Rapace, Stephen Fry nebo Jared Harris. Na víkendový večer ideální jednohubka.

Synopse: Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) býval nejchytřejším mužem v celé Anglii. To už ale neplatí, protože se na scéně objevuje profesor Moriarty (Jared Harris), který ho převyšuje a navíc neslouží zrovna dobrým skutkům. Když je nalezen mrtvý rakouský korunní princ, tuší detektiv, jakým směrem zaměřit své pátrání. 

Zajímavost: Harris získal roli až deset dní před začátkem natáčení.

Český trailer filmu Sherlock Holmes: Hra stínů / Sherlock Holmes: A Game of Shadows

Fargo (Fargo) (sobota 24. 5., ČT2, 21.35 - 23.10)

Plakát filmu Fargo / FargoSvérázné kriminální drama definitivně katapultovalo bratrskou tvůrčí dvojici Joela a Ethana Coenových mezi naprostou extratřídu a proslavilo ji mezi širší veřejností. Bezmála geniální záležitost je skvěle natočená, vymyšlená, zahraná, zkrátka zvládnutá po všech stránkách. Nechybí jí ani místy hodně drsný humor a explicitní scény, které ale mají svůj význam. Důkazem kvality budiž Oscary za scénář a výkon Frances McDormand, mimo které tu uvidíte prakticky celou "coenovskou" dvorní hereckou sestavu (Steve Buscemi, Peter Stormare, William H. Macy a další). Víc netřeba dodávat.

Synopse: Jerry (William H. Macy) pracuje v tchánově firmě a má velké finanční potíže. Proto se rozhodne nechat unést svou manželku a požadovat po jejím otci vysoké výkupné. Netuší ale, jaký koloběh událostí tím spustí. 

Zajímavost: Ačkoli je uvedeno, že film vychází ze skutečné události, jde pouze o další coenovskou mystifikaci.

Oficiální trailer filmu Fargo / Fargo

Hranice (Partition) (sobota 24. 5., Nova Cinema, 23.55 - 01.55)

Plakát filmu Hranice / PartitionU nás prakticky neznámé kanadsko-britsko-jihoafrické drama spoléhá na silný příběh řešící stále aktuální problematiku. Režisér Vic Sarin ho v úvodu podpoří odpovídající atmosférou a hlavně nádhernou kamerou, která využívá snad celé barevné spektrum a je na ní znát jeho indický původ. Taktéž romantická linie je zachycena velmi citlivě a nekýčovitě. S přibývajícím časem je ale bohužel předvídatelné, zbytečně protahované a typicky hollywoodsky zakončené, což působí dost lacině. Z povědomých tváří se v hlavních rolích objeví snad jen Neve Campbell. Tip pro milovníky zřídka vysílaných filmů.

Synopse: Na konci druhé světové války zruší vysloužilý voják Gian Singh (Jimi Mistry) svůj závazek vůči armádě a vrací se do rodné vesnice poblíž budoucí pákistánské hranice. Těší se, že po prožitých hrůzách bude mít klid a bude se věnovat farmaření. To se daří jen do roku 1947, kdy Indie prohlásí svou samostatnost a on se najednou ocitá na hranici dvou náboženství, která spolu mírumilovně rozhodně nevyjdou. Bude tak muset bojovat další životní bitvu.  

Zajímavost: Na konci snímku je zmínka o stromu banyan, což je jeden ze symbolů Indie a také tamní národní strom.

Originální trailer filmu Hranice / Partition

Nehoda (Accident) (neděle 25. 5., ČT2, 21.50 - 23.30)

Plakát filmu Nehoda / AccidentSvým způsobem zajímavé britské drama je brilantní psychologickou studií několika charakterů. Režírující Joseph Losey se jako tradičně soustředí na dialogy, hutnou atmosféru, všudypřítomné napětí, propracované postavy a excelentní herecké výkony, které podávají třeba Dirk Bogarde, Stanley Baker nebo Michael York. Problémem je tempo, které je záměrně extrémně pomalé a pro mnohé diváky může hraničit s neúnosnou nudou. Otevřený konec výsledku také moc nepomáhá. Pro milovníky komorních dramat ale jasná volba.

Synopse: Mladý student William (Michael York) jede na návštěvu ke svému profesorovi (Dirk Bogarde), jenž zrovna prochází manželskou krizí. Při cestě bohužel dojde k nehodě a William umírá. Postupně se ale ukazuje, že všechno možná bylo trochu jinak a roli tu hrál i komplikovaný milostný víceúhelník.

Zajímavost: Na festivalu v Cannes v roce 1967 získal snímek zvláštní cenu poroty.

Originální trailer filmu Nehoda / Accident

Quigley u protinožců (Quigley Down Under) (úterý 27. 5., Barrandov, 20.10 - 22.30 / středa 28. 5., 11.05 - 13.35)

Plakát filmu Quigley u protinožců / Quigley Down UnderAustralsko-americký western z počátku devadesátých let potěší hlavně tím, že se pokouší upozornit na problematiku boje australských domorodců za svá práva. Jinak se ale režírující Simon Wincer od žánrové šablony příliš neodchýlil a naservíroval podařenou atmosféru, ucházející romantiku, slušnou akci a přestřelky, zajímavý příběh, neoriginální, ale fungující hudbu Basila Poledourise a neopomněl ani určitý nadhled a humorné situace. Z obsazení vyniká tradičně záporný a jako vždy vynikající Alan Rickman, který zastiňuje titulního a lehce nevýrazného Toma Sellecka. Tip pro milovníky žánru.

Synopse: Amerického ostrostřelce Matthewa Quigleyho (Tom Selleck) si v polovině devatenáctého století najímá australský rančer Elliott Marston (Alan Rickman) na to, aby ho zbavil psů dingo, kteří ohrožují jeho stádo. Ve skutečnosti po něm ale chce, aby postřílel domorodé Aborigince, protože touží po jejich půdě. To se Quigleymu nelíbí a zakázku odmítne. Tím si samozřejmě mocného muže poštve proti sobě a on udělá vše pro to, aby ho zničil. 

Zajímavost: Při natáčení byly ve skutečnosti použity tři Quigleyho pušky - jedna při střílení, jedna jako pomůcka při bojových scénách a třetí jako záložní, kdyby se některá rozbila. 

Oficiální trailer filmu Quigley u protinožců / Quigley Down Under

Jan Hus (úterý 27. 5., ČT2, 21.45 - 23.40)

Plakát filmu  / Jan HusKdyž pomineme silnou politickou agitaci a záměrnou historickou dezintepretaci osoby církevního reformátora, je drama Otakara Vávry stále ukázkou perfektního tuzemského velkofilmu. I dnes upoutá majestátní a vydařenou výpravou, dechberoucími davovými scénami, opulentní barevností a perfektní řemeslnou a vizuální stránkou. V hlavní roli exceluje Zdeněk Štěpánek, vedle kterého se objeví tehdejší naprostá elita včetně Karla Högera, Jana Pivce nebo Ladislava Peška. Absolutní klasika s kontroverzním vyzněním.

Synopse: Mistr Jan Hus (Zdeněk Štěpánek) pranýřuje ve svém kazání v Betlémské kapli nešvary uvnitř církve. Je proto postižen papežskou klatbou a vyzván, aby na Kostnickém koncilu své učení obhájil. Krále Zikmunda ale nepřesvědčí a stihne ho ten nejhorší možný trest. 

Zajímavost: Natáčelo se celkem třiadevadesát dní.

Ukázka z filmu Jan Hus

Gang Story (Les Lyonnais) (čtvrtek 29. 5., Barrandov, 23.15 - 01.25)

Plakát filmu Gang Story / Les LyonnaisFrancouzsko-belgický thriller bohužel doplácí na fakt, že není vyprávěn chronologicky, ale režisér a spoluscenárista Olivier Marchal přeskakuje v časových rovinách. To se mu tak úplně nedaří a místy je těžké se v ději orientovat, čímž trpí hlavně atmosféra. Nebýt toho, mohlo jít o výrazně lepší film, neboť akce je potřebně drsná a tvůrce se velmi sympaticky a úspěšně pokouší o jakousi realističnost. V tom mu pomáhá i vynikající Gérard Lanvin v titulní roli, vedle kterého se neztratí ani Tchéky Karyo. Fanoušci drsné evropské školy si přijdou na své.

Synopse: Edmond Vidal (Gérard Lanvin) vyrůstal v chudé cikánské osadě a za svůj původ se nikdy nestyděl. Jeho život ale nejvíce ovlivnilo přátelství se Sergem Suttelem (Tchéky Karyo) s nímž se seznámil ve vězení, kde skončil pro krádež třešní. Oba se zapojili do organizovaného zločinu a dali vzniknout legendárnímu gangu Lyonnais, jehož členové se stali nejznámějšími ozbrojenými lupiči sedmdesátých let. Jenže všechno jednou končí. 

Zajímavost: Předlohou k filmu se stala autobiografická kniha Edmonda Vidala.

Originální trailer filmu Gang Story / Les Lyonnais

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie (20.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Sidney Prescott se vrací do Vřískotu (13.03.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: The Ministry of Ungentlemanly Warfare (31.01.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Kosmonaut z Čech (16.01.2024 17:27 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Kosmonaut z Čech (20.12.2023 18:51 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu