Zemřel Boris Strugackij, autor předlohy Stalkera

Vydáno: 20.11.2012 16:33 - Amaya Tomanová | foto: facebook tvůrce

Dnes ve věku devětasedmdesáti let zemřel spisovatel a scenárista Boris Strugackij, mladší člen autorského dua, z jehož dílny vzešla mimo jiné literární předloha filmu Stalker Andreje Tarkovského
Dnes podlehl následkům zápalu plic ruský spisovatel, překladatel a scenárista Boris Strugackij. Bylo mu devětasedmdesát let. Boris byl spolu se svým o osm let starším bratrem Arkadijem (1925-1991) považován za jednoho z nejvýznamnějších ruských autorů novodobé sci-fi literatury. Sourozenecké duo mělo na kontě nejen romány, ale i divadelní hry.
Jedním z nejznámějších děl je novela Piknik u cesty, kterou coby předlohu pro svého Stalkera použil Andrei Tarkovsky, mezi další zásadní tituly patří Poledne 22. století, Je těžké být bohem (který se svého filmového zpracování dočkal v roce 1989 ) nebo Ničivá vlna. Podle předloh bratří Strugackých se točily filmy především ve druhé polovině devadesátých let. Adaptaci knihy Špunt natočila v roce 1994 pod názvem Nesmluvená setkání Irena Pavlásková.
Boris s tvorbou neustal ani po smrti svého bratra v roce 1991, začal však používat pseudonym S. Vitickij.
Boris Natanovič Strugackij se narodil 15. dubna 1933 v tehdejším Sovětském svazu, v Leningradě vystudoval astronomii. V padesátých letech začal se svým bratrem Arkadijem psát sci-fi literaturu, společně napsali pětadvacet děl.
Zdroj: iDnes, IMDb


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY