Blog: Letní filmová škola 2. - Únava

Vydáno: 26.07.2012 19:53 - Eduard Spáčil | foto: facebook tvůrce

Osmidenní filmový maraton se nachází v druhé polovině. Slabší kusy už se vrátily domů, ti vytrvalejší si stále dopřávají svou dávku tří, čtyř nebo i více filmů denně. Náladové počasí tomu ostatně napomáhá.
Přiznávám, že už nemám tu trpělivost (nebo lenost) mládí, kdy jsem se dokázal celé dny dívat vkuse na jeden film za druhým. Před Filmovkou jsem si předsevzal, že tři kousky denně jsou tak akorát, takže se snažím svůj limit nepřekračovat. I když to člověku někdy trhá srdce.
Jestli mě tu něco štve, tak snad otravné postávání ve frontách na Hvězdě, kde na rozdíl od dřívějška pouštějí do sálu až patnáct minut před projekcí, a občasné zjištění, že spolusedící na projekci to s hygienou nepřehání. To vám dokáže v narvaném sále věru znepříjemnit zážitek. Taky se už začíná ozývat tělo, kterému se pravidelné svíjení se na sedačkách či židličkách přestává líbit. Tříhodinový Doktor Živago proto už byl spolu s Mostem přes řeku Kwai na Blu-rayi odjednán z Amazonu, abych měl své cinefilní svědomí čisté.
Svého Leana si ale i tak dopřávám v dávkách větších než malých: ať už je to intenzivní a přitom obyčejně umolousaná romance: impossible Pouto nejsilnější, výtečná dickensovská adaptace Nadějných vyhlídek, roztomilá "feministická" komedie Buď, anebo nebo prázdninová romantika v Benátkách Letní opojení. Všechno jsou to filmy, které vznikly ještě předtím, než se režisér skutečně epicky rozmáchl, ale víc než potvrzují jeho výjimečný talent. A nesmím zapomenout zmínit také zábavnou i zajímavou leanovskou přednášku Ivy Hejlíčkové, programové ředitelky LFŠ.
Jedna z programových sekcí se věnuje heydrichiádě, protože na letošek připadlo sedmdesáté výročí atentátu na říšského protektora. Díky tomu jsem konečně viděl velmi dobrou adaptaci Otčenáškovy klasiky povinné školní četby Romeo, Julie a tma a chystám se na Langovu zhollywoodštěnou verzi atentátu ve snímku Katové také umírají a Jenningsovu středometrážní Tichou vesnici, která reflektovala vyvraždění Lidic.
Váhal jsem, váhal, jestli využít příležitosti konečně se podívat na Okresní přebor . Vzhledem k tomu, že program nic atraktivnějšího nenabízel, jsem šel a nelitoval. Takhle dobře jsem se u českého filmu nepobavil už zatraceně dlouho. Famózní Krobot v lidové komedii, která má úroveň, vkus a je vlastně dost hořká. Když o tom tak přemýšlím, nevím, jestli si mám jít ještě večer kazit dobrou náladu rakouskou podívanou o pedofilovi Michael. Možná bude lepší toulat se jen tak městem a v letňáku na náměstí si dát ty čutálisty ještě jednou... s pivkem v ruce.

Originální trailer filmu Nadějné vyhlídky


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY