Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Vrtěti ženou

Recenze: Vrtěti ženou

Vydáno: 20.04.2012 10:00 v sekci Recenze | Premiéry - Petr Čáp | foto: BIOSCOP

Mnoho zásadních vynálezů nám již bylo představeno pomocí filmové látky. Snímek Vrtěti ženou se rozhodl přiblížit nám vznik přístroje, který rozhodně není pro každého. Jedná se o vibrátor. Zvládli se tvůrci s tématem poprat důstojně?

Vrtěti ženouRecenzoval/a Petr Čáp dne 20.04.2012 10:00. Mnoho zásadních vynálezů nám již bylo představeno pomocí filmové látky. Snímek Vrtěti ženou se rozhodl přiblížit nám vznik přístroje, který rozhodně není pro každého. Jedná se o vibrátor. Zvládli se tvůrci s tématem poprat důstojně? Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Snímky založené na skutečných událostech se většinou zaměřují na významné osobnosti, či na důležitá období, která významně ovlivnila společnost. Vedle životopisů nebo zobrazení katastrof se občas objeví film, který s reálným historickým základem nepracuje dle zajetých, oskarových šablon. Jeden takový kousek právě vstupuje do našich kin. Vypráví příběh zasazený do konce 19. století, kdy spatřil světlo světa vynález, který dnes patří mezi nejpoužívanější sexuální pomůcky. Film s příznačným názvem Vrtěti ženou mapuje poměrně spontánní vynález vibrátoru.
Příběh sleduje nešťastnou kariéru mladého doktora Mortimera Granvilla ( Hugh Dancy ), který si libuje ve čtení o pokrokových léčebných metodách a je přesvědčen, že současný stav britského zdravotnictví je kritický a svojí zaostalostí zbytečně ohrožuje životy pacientů, místo aby převládala šance na uzdravení. Mortimerovo vizionářství se ovšem v nemocnicích nesetkává s kladnou odezvou, a tak během jediného roku vystřídá více pracovních míst, než běžný člověk za celý život.
Uklidnění nachází u svého zámožného přítele Lorda Edmunda St. Johna-Smythe (Rupert Everett), se kterým sdílí vášeň pro pokrokové metody a vynálezy. Zatímco Mortimer se zaměřuje primárně na lékařství, Edmund utrácí veliké částky za serepetičky poháněné elektřinou. Zlom nastane, když je Mortimer přijat jako asistent do praxe doktora Roberta Darlympla ( Jonathan Pryce ), specialisty na léčení hysterie, kterou dle jeho statistik trpí polovina žen v Londýně.
Právě tady se totiž vedle nových metod seznámí také s dcerami svého zaměstnavetele. S poslušnou Emily ( Felicity Jones ), kterou Mortimerovi její otec nabízí za ženu, a bouřlivou, energetickou Charlotte ( Maggie Gyllenhaal ) bojující za práva žen, ke které to zvídavého doktora táhne o něco více.
Úvod filmu navodí pohodovou atmosféru, která zdatně odráží charakter doby konce 19.století a lehce poučné dialogy okoření vydatnou špetkou nadsázky. Tím by se dal stručně charakterizovat celý film. Tvůrci zvolili zajímavý žánrový mišmaš, ve kterém převládá romantická komedie, ale vzhledem k převratnosti zobrazené doby se příběh neobejde ani bez vážnějších scén nutících k zamyšlení.
Vedle Mortimerových nářků o zdravotnictví se serióznější scény točí především kolem Charlotte, která přes viditelný odpor svého otce věnuje většinu svého času charitě a pomáhání ženám. Zároveň otevřeně promlouvá o nedostatcích společnosti, především co se práv žen týče. Postava je výtečně zahrána oddanou Maggie Gyllenhaal, která ani na moment nevypadne z role a divák jí roli feministické aktivistky bez problémů věří. Možná i díky dobrému výkonu má Charlotte ve filmu značný prostor, čímž její linie mnohdy upozaďuje příběh vynalezení populární dámské hračky.
Zatímco se bojovná žena bouří proti společnosti, Mortimer se musí věnovat práci. Doktor Dalrymple volí zajímavou léčbu hysterie, na kterou si mladý lékař musí zvykat. Ženám ležícím na pohodlném lůžku ulevují od příznaků nepříjemné nemoci kombinací šikovných rukou a plejády olejů, kterými stimulují pacientkám pohlavní orgán. Výsledky léčby jsou výtečné a nedočkavých pacientek v čekárně přibývá.
Právě ve scénách z ordinace se objevují nejvtipnější momenty, díky kombinaci zručné režie a příjemně ulítlých hereckých výkonů. Baví zejména kontrast mezi dovádějícími, výrazně se projevujícími pacientkami a doktory, kteří v průběhu léčebné masáže udržují vážný výraz jasně dávající najevo, že jsou profesionálové a na svoji práci jsou hrdí.
Díky tomu, že film pochází z britské produkce, nedočkáme se laciných scén, které by nás nepochybně čekaly v americké verzi, která by nejspíše více cílila na teenagery, což by ubralo přidanou historickou hodnotu, kterou překvapivě snímek nabízí. V choulostivých momentech převládá příjemná grotesknost, která sice nevyvolá třeskutý smích, ale spíše vykouzlí lehký úsměv.
Oproti očekáváním nás tvůrci procesem vyhotovení elektronického uspokojovadla zahlcují poskromnu. Jedná se spíše o příběhové pouto, díky kterému se postavy dají dohromady a mohou dále rozvíjet vzájemné interakce. Film nabízí více dějových linií, což mu bohužel v některých pasážích dodáva punc rozpolcenosti a převládá pocit, že ani jedné složce není věnován dostatečný prostor, a vývoj jednotlivých příběhů působí příliš zkratkovitě. Zamrzí také předvídatelnost příběhu, který do žánru nepřináší nic nového, pouze s britskou elegancí využívá zavedené postupy.
Proto není hlavním lákadlem filmu děj, ale herecké výkony, které citlivě řídí Tanya Wexler. Pod vedením nepříliš zkušené režisérky herci vytáhnou nad hranici průměru i scény, které by jinak skončily hůře. Herci se vyhýbají excentrickým výkonům a nedočkáme se žádných přehnaných pohybových kreací. Naopak se herectví soustředí především na mimiku a spousta humorných momentů spočívá v jemných výrazech, přičemž je speciální důraz kladen na oči.
Režie je minimalistická a uvědomělá. Žádné vizuální láhudky či dechberoucí záběry nečekejte, od toho jsou tu jiné filmy. Vrtěti ženou ja malý film s několika velkými momenty, který se vedle oddechových pasáží snaží diváka donutit k zamyšlení, především co se rovnoprávnosti žen týče. Bohužel ani v tomto ohledu se scenáristé nepřekonali a nenabízí nic převratného. Scény gradují především díky hercům a jen to podtrhuje povahu filmu, ve kterém ani tak nejde o to, co se říká, ale jak se to prezentuje.
Mezi Charlotte a Mortimerem to příjemně jiskří a obzvláště při vyostřených argumentacích je mezi nimi cítit líbivé napětí. Bohužel jedna velice povedená složka filmu nezakryje nemalé nedostatky ostatních aspektů. Žánrová a příběhová rozpolcenost zabrání divákovi naplno se ponořit do děje. Stejně tak velké proslovy s důležitým obsahem by měly zanechat hlubší stopu. Místo toho se nelze ubránit pocitu prázdnoty z lacině zvolených slov.
Vrtěti ženou i po výčtu chyb zanechává sympatický dojem a má větší rozhled, než jaký byste podle synopse a ukázek čekali. Ať se na výsledek podíváte z jakéhokoliv úhlu, nelze se ubránit pocitu nedotaženosti a rozkouskovanosti, který snímek táhne blíže k průměru. Film je klasickým příkladem díla, které se probojovalo do kin, ale lépe si ho užijete v pohodlí domova. Jedno zhlédnutí příjemně pobaví, ale více nečekejte.
Český trailer filmu Vrtěti ženou

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Maggie Gyllenhaal natočí Frankensteinovu nevěstu (04.08.2023 10:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer 5. série seriálu Koruna (21.10.2022 13:30 v Novinky | Trailery)
- Harry Styles v příběhu o zakázané lásce My Policeman (08.09.2022 15:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Godzilla a Asterix prožili sen noci svatojánské a jdou dlouhou cestu zpět (08.07.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Nosoroh vede křížovou výpravu na panství Downton (27.04.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Největší showman Geronimo hledá výchozí bod k roku draka (01.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Chris Pine v thrilleru All the Old Knives (04.03.2022 14:30 v Novinky | Trailery)
- Panství Downton: Nová éra má nový trailer (15.02.2022 18:00 v Novinky | Trailery)
- Téma: Oscar 2022: jací jsou favorité? (26.12.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- V prosinci na streamovacích službách: Vánoční dárky v podobě velkých filmů s hollywoodskými hvězdami (04.12.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Včelka Mája hledá poslední rodinu a ocitá se na pokraji šílenství (01.10.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šofér Dumbo uvízl na mělčinách, kde ho čeká inferno (14.05.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Poslední Podskalák čte ostrovní zprávy a řídí se heslem ukradni, co můžeš (05.02.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Filmy s Hannibalem Lecterem od nejhoršího k nejlepšímu (31.01.2021 10:00 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Když dostával otázky a odpovědi, zažil Angličan zlý časy v El Royale a Twin Peaks (15.01.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- V prosinci na streamovacích službách: Nový Fincher nebo Meryl Streep (06.12.2020 10:30 v Radar)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu