Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscar 2012: Nejlepší animovaný film

Oscar 2012: Nejlepší animovaný film

Vydáno: 10.02.2012 19:00 v sekci Články | Publicistika - Zbyněk Kubín | foto: Bontonfilm

Letos se počet nominovaných v kategorii Nejlepší animovaný film vyšplhal na pět snímků, což bohužel neznamená, že by byl tento ročník nějak bohatý na animované skvosty. Souboj tří amerických velkoprodukcí s dvojicí evropských trpaslíků by ale mohl být zajímavý.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Mezi vyvolené se tentokrát výjimečně nedostal loňský vítěz studio Pixar, jehož Auta 2 byla zkrátka krokem vedle. Pravidla bohužel upřela účast jinak jasnému vítězi (a držiteli Zlatého glóbu za nejlepší animovaný film), dobrodružnému Tintinovi, jehož performance capture technologie není akademií uznávána za dostatečně čistou formu animace.
Prázdné místo po Pixaru zaplnil jeho tradiční rival studio Dreamworks, které tak má v ohni dvě želízka v podobě Kung Fu Pandy 2 a Kocoura v botách. Konkurovat jim bude první kompletně animovaný snímek z dílny slavných trikařských bohů ILM Rango a na divokou kartu nasazená evropská dvojice Une Vie De Chat a Chico & Rita.
Chico & Rita
Španělsko-britská koprodukce režírovaná Fernandem Truebou se ve své kategorii vymyká. Jako jediná ze všech nominovaných totiž přináší dospělou zábavu, která ani v nejmenším není určena dětem. Romance mezi kubánským pianistou Chicem a zpívající kráskou Ritou však kromě několika žhavých postelových scén, které v rotoskopicky-animované podobě vypadají opravdu zajímavě, nenabízí nic, co by nebylo stokrát viděno někde jinde. Příběh osudové lásky dvou bohémů, kteří nedokáží žít spolu ani bez sebe a klacky pod nohy svému společnému štěstí házejí buď oni sami, nebo historické události (děj startuje na Kubě v roce 1948), se drží pevně v mezích standardního milostného dramatu o velkých citech. Nebýt animované formy, neměl by snímek šanci vykouknout za hranice španělsky mluvících zemí. Pokud většině akademiků nekoluje v žilách horká krev a neholdují latinsko-americkým rytmům či jazzu, nemá Chico & Rita v oscarovém klání mnoho nadějí.
Kocour v botách
Shrek to sice zbabral a byl rád, že své velkolepé čtyřdílné tažení peněženkami rodičů nakonec zakončil alespoň s trochou úcty, ale opustit takto profláklou dojnou krávu by byla hloupost. U Dreamworks dali hlavy dohromady a spin-off v podobě samostatného dobrodružství populárního Kocoura v botách byl na světě. Osvědčený shrekovský pohádkový svět se vrátil v plné síle a scénáristé tentokrát nenechali nic náhodě a napěchovali snímek neutuchajícím přívalem více či méně podařených popkulturních narážek, alegorických dospěláckých vtípků a našlapané akce. Na první dva zlobří díly samostatný kocour sice zdaleka nemá, ale zdařile sérii napravuje třetím a čtvrtým dílem pokaženou reputaci.
Kung Fu Panda 2
Když v prvním dílu oplácaný panda Po řešil, jestli v něm dříme legendární Dračí bojovník, vůbec ho nenapadlo, že na tom, že jeho otec je vypelichaný houser, je něco divného. Osud jeho skutečných rodičů a hledání vlastní identity přichází na přetřes až ve dvojce. Hlubokomyslné zamýšlení nad minulostí se ale nekoná, rodinná zápletka je pouhou vatou násilně směřující pandu k záchraně celé Číny, tedy k pořádně výbušné akci. Podobně jako v případě prvního dílu není nouze o "snyderovské" zpomalovačky, okázalé akční scény, působivé snové sekvence a povedené vtípky, vše v originálním znění podpořeno vynikajícím a nebývale hvězdným dabingem. Jinak je ale Kung Fu Panda 2 jen poctivě zvládnutá nenáročná zábavná oddechovka pro celou rodinu, ničím nevybočující z řady všech těch Dob Ledových a Madagaskarů.
Rango
Nejpravděpodobnějším nositelem letošního zlatého plešouna se jeví chameleon Rango. Neoriginální příběh o cizinci s vybájenou minulostí, který je proti své vůli natlačen do boje za práva bezbranných obyvatel městečka, se pod režijním dohledem Gora Verbinskiho a v rukou Industrial Light & Magic proměnil ve vizuálně fascinující stylizovaný western plný hodně vyprahlého černého humoru, úchylných postaviček, žánrových popkulturních odkazů a narážek a pravé zaprášené pouštní atmosféry. Ačkoliv je hlavní hrdina otravnější a přiblblejší, než by bylo příjemné, a nudné pasáže není nutno hledat lupou, je zaprášený Rango z vybrané pětice asi jediný, kdo by si sošku alespoň trochu zasloužil. A to, vzhledem k jeho nevyrovnaným kvalitám, jen ukazuje na letošní slabou animákovou nadílku.
Une Vie De Chat
Kocour Dino vede dvojí život. Přes den se jako správný domácí mazlíček tulí ke své milované holčice Zoe, v noci pak vyráží na zločinecké výpravy jako parťák dobrosrdečného lupiče. Když se jednoho dne Zoe vydá po stopách svého kamaráda, zamotá se do problémů s nebezpečnými gangstery, kteří mají navíc prsty ve smrti jejího otce, policejního důstojníka. Nadprůměrná animovaná detektivka zaujme kromě stylizované ruční animace, která ale nemusí sednou každému, také nečekaně údernými akčními sekvencemi, vynikající hudbou a především kouzelnou atmosférou tmavých úzkých pařížských uliček. Během nedělního odpoledne na hodinku solidně zabaví celou rodinu, na souboj o animovaného Oscara je ale příliš jednoduchá, plochá a instantní.
Šance podle filmserveru:
  • 45% Rango
  • 20% Kocour v botách
  • 15% Kung Fu Panda 2
  • 15% Chico & Rita
  • 5% Une Vie De Chat

  • ANKETA

    Který snímek získá Oscara v kategorii Nejlepší animovaný film?









    Podívat se na výsledky



    NÁZORY

    Vložit názor

    Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

    Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

    Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
    Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

    DOPORUČENÉ ČLÁNKY
    TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
    TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
    Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
    0
    Kinopremiéry: 17. týden
    Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
    Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
    0
    Top 20 ČR: 16. týden
    Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
    Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
    0
    Box office: 16. víkend
    Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
    Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
    0
    Občanská válka 6/10
    Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
    Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
    0
    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
    - Box office: Avatar bez konkurence (26.12.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
    - Téma: Nejočekávanější filmy roku 2022 (11.12.2021 12:00 v Články | Publicistika)
    - Zemřel herec Ned Beatty (14.06.2021 09:43 v Novinky | Zprávy)
    - Druhý Kocour v botách dostal datum premiéry a oficiální název (18.03.2021 10:41 v Novinky | Zprávy)
    - Pokračování Kocoura v botách natočí Bob Persichetti (27.02.2019 19:15 v Novinky | Zprávy)
    - Shrek se dočká rebootu od producenta Mimoňů (07.11.2018 08:39 v Novinky | Zprávy)
    - Recenze: Lék na život aneb zbytečná variace na Prokletý ostrov (22.02.2017 21:26 v Recenze | Premiéry)
    - Recenze: nezáživná Kung Fu Panda 3 opět recykluje (16.03.2016 15:00 v Recenze | Premiéry)
    - Vrací se zlobr Shrek na filmová plátna? (28.03.2015 19:55 v Novinky | Zprávy)
    - TV tipy: Vánoční misie šíří (nejen) legendární klasiku (19.12.2014 08:48 v Radar | TV tipy)
    - Blu-ray recenze: LEGO® příběh - bořit a ničit (23.06.2014 16:00 v Recenze | Blu-ray)
    - TV tipy: Zábava pro celou rodinu i oscarové filmy (27.12.2013 13:00 v Radar | TV tipy)
    - Osamělý jezdec na cestě napříč žánrem na zdařilém Blu-rayi (14.12.2013 14:46 v Recenze | Blu-ray)
    - BD a DVD tipy: letní blockbustery a česká klasika (25.10.2013 12:30 v Radar | BD a DVD tipy)
    - TV tipy: Neporažený Kocour v botách v obklíčení dojetí (11.10.2013 07:00 v Radar | TV tipy)
    - TV tipy: Premiérové animáky a osobité filmy (30.08.2013 07:00 v Radar | TV tipy)
    - Soundtrack: vynalézavý Osamělý jezdec (15.07.2013 13:00 v Recenze | Soundtracky)
    - Osamělý jezdec vyjíždí ještě naposledy v traileru (18.04.2013 17:00 v Novinky | Trailery)
    - Kung-Fu Panda 3 se rozezvučí hvězdnými hlasy (11.04.2013 13:00 v Novinky | Zprávy)
    - Festivalové ozvěny: 30. týden (24.07.2012 20:30 v Články | Festivaly)

    PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

    Občanská válka
    6/10

    Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

    AKTUÁLNĚ V KINECH

    Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

    TV TIPY

    NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

    NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

    NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

    filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
    filmserver.cz - o filmech víme vše
    ©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
    Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
    Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
    smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
    Zavřít reklamu