Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 19. 12. 2014 - 25. 12. 2014

TV tipy: Vánoční misie šíří (nejen) legendární klasiku

Vydáno: 19.12.2014 08:48 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Bontonfilm

Jelikož jsou tu znovu Vánoce, nedá se od televizního programu očekávat přehnaná originalita. Přesto se v něm ale dá najít několik zajímavých a ne tak často reprízovaných filmů, které mohou být příjemnou alternativou známé klasice.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Legendární parta (Rise of the Guardians) (pátek 19. 12., Nova, 20.20 - 22.10 / sobota 20. 12., Nova Cinema, 12.50 - 14.25)

Český plakát filmu Legendární parta / Rise of the GuardiansHodně zajímavý animák se dá s troškou nadsázky nazvat "dětskými Avengers", protože se v něm sešly postavy známé z několika pohádek. Je sice pravda, že neamerické děti mohou mít problém s tím, že některé hrdiny tak úplně neznají a v životě o nich neslyšely, to je ale na druhou stranu vykompenzováno tím, že celovečerně debutující Peter Ramsey toho moc neřešil a natočil přímočarý a naprosto nenáročný snímek. Vše vsadil na zábavné hlášky, přehlídku všemožných barev, takřka dokonalou animaci a neustálou akci. Nelze tedy očekávat komplikovaný příběh, propracovanou psychologii nebo nějaké zásadní poselství. Jako rodinná předvánoční zábava ale film poslouží vesměs dobře, jen od rodičů bude chtít trochu víc tolerance.

Synopse: Zlý Bubák se rozhodne škrtnout Velikonoce, Vánoce i kšeftování s mléčným chrupem. Zastavit ho tak bude muset společenství složené ze Santa Clause, Víly Zuběnky, Velikonočního zajíce a mlčenlivého pohodáře Sandmana. Brzy ale zjistí, že to sami nezvládnou a tak do služby povolají ještě Jacka Frosta. Tomu se ale moc nechce, protože mu vadí, že v nej děti nevěří. Parta tak bude mít co dělat, aby ho přesvědčila o tom, že potřebuje jeho pomoc.

Zajímavost: Jde o poslední film z dílny DreamWorks, který distribuoval Paramount.

Český trailer filmu Legendární parta / Rise of the Guardians

Noc plná zázraků (Listy do M.) (pátek 19. 12., Smíchov, 21.40 - 23.35 / sobota 20. 12., 03.25 - 05.15)

Plakát filmu Noc plná zázraků / Listy do M.Polská variace na Lásku nebeskou zaujme především tím, jak moc se svým vzorem inspiruje, aniž by ho zároveň slepě kopírovala. Režírující Mitja Okorn spoléhal hodně na emoce, takže všechny příběhy jsou víceméně dojemné, ačkoli mnohdy dost naivní a nereálné. Rozhodně potěší nekýčovitá vánoční atmosféra, pár skvělých gagů a hlášek a obsazení neznámými tvářemi, které dodávají jakýsi pocit autentičnosti. Všechny postavy jsou navíc sympatické, takže si není nač stěžovat. Jediné, co zamrzí, je uspěchaný konec a velké množství náhod, které už působí jako laciný scenáristický konstrukt. Netradiční vánoční podívaná.

Synopse: 24. prosince je den, kdy se narodil Ježíš Kristus a tím pádem se v něm mohou dít zázraky. V tomto kouzelném datu se v Polsku protnou osudy pěti mužů a pěti žen, kterým se pak dost zásadně změní jejich životy.

Zajímavost: Jedná se o dosud poslední režisérův počin.

Originální trailer filmu Noc plná zázraků / Listy do M.

Medvídek Pú: Nejlepší dobrodružství (The Many Adventures of Winnie the Pooh) (sobota 20. 12., ČT :D, 09.20 - 10.35)

Plakát filmu Medvídek Pú: Nejlepší dobrodružství / The Many Adventures of Winnie the PoohZ vůbec prvního filmového dobrodružství slavného Medvídka Pú naprosto ční láska ke knižní předloze, kterou se studio Disney nijak netajilo. Režírující dvojka John Lounsbery a Wolfgang Reitherman proto velmi často zobrazuje knihu a vypráví jakoby "na papíře" a nijak nevybočuje z čtenářům známých příběhů. Celé je to navíc hravé, velmi chytré a v dnešní době příjemně oldschoolové, protože animace je ruční. Nechybí tu sympatické postavy, pohodová atmosféra a několik "mouder", z nichž by si děti, jimž je snímek primárně určen, mohly něco vzít. U nás ne až tak známou klasikou ale nepohrdnou ani dospělí. Ideální víkendové probuzení. 

Synopse: Úsměvné příběhy odhalí, jak se Pú poprvé potkal s tygříkem, jak uvízl v králíkově noře, protože jedl hodně medu nebo nervózní hemžení za větrného dne. Představí nám i kamaráda Kryštůfka Robina a další dnes už legendární postavy.

Zajímavost: Scéna, v níž se králík pokouší vyzdobit Púův zadek, byla údajně jednou z nejoblíbenějších samotného Disneyho ze všech jeho filmů.

Originální trailer filmu Medvídek Pú: Nejlepší dobrodružství / The Many Adventures of Winnie the Pooh

Třicet jedna ve stínu (sobota 20. 12., Barrandov, 09.45 - 11.50)

Plakát filmu  / Třicet jedna ve stínuUnikátní a dnes už zapomenuté československo-britské drama, které se dočkalo i nominace na Zlatý Glóbus za nejlepší zahraniční film, sice není ničím zvláštní a z tehdejší tuzemské produkce výrazně nevyčnívá, přesto stojí za pozornost. Režírující Jiří Weiss se mohl opřít o hutnou atmosféru, která tedy postupem času trošku polevila, propracovanou psychologii postav a svým způsobem zajímavý a v některých aspektech i nadčasový příběh. Hlavní role ztvárnili výborní James Booth a Anne Heywood, s nimiž neméně výtečně drželi krok třeba Rudolf Hrušínský nebo Vladimír Menšík. Když se smíříte s tím, že tempo je někdy moc pomalé a film není ničím originální, mohli byste si ho docela užít. Hodně raritní záležitost.

Synopse: Při náhlé inventuře se zjistí, že v jedné pražské prodejně chybí větší množství drahého alkoholu. Odpovědnost leží na prodavačce Aleně (Anne Heywood), která ví, že do lahví nalil tmavý čaj její milenec a zároveň vedoucí obchodu Vorel (James Booth). Ten ji cynicky požádá, aby vzala vinu na sebe. Žena to však nedokáže.

Zajímavost: Anglický název filmu je Ninety Degrees in the Shade.

Originální trailer filmu Třicet jedna ve stínu

Vážení přátelé, ano (neděle 21. 12., Nova, 15.25 - 17.40)

Plakát filmu  / Vážení přátelé, anoTaké už tolik nevysílaná československá komedie je brilantní satirou a kritikou pozdního socialismu, který už se pomalu rozpadal. Režírující Dušan Klein se společně se scenáristou Ladislavem Pecháčkem nebáli odvážně zobrazit absurditu některých situací, které byly typické pro komunistické zřízení, zároveň ale upozornili i na nešvary, s nimiž se společnost potýká odjakživa. Někdy to sice trochu přehání, tlačí na pilu až moc a tím pádem něco působí dost křečovitě, to ale zásadní problém není. V hlavní roli uvidíte výborného Milana Lasicu, jemuž dělají společnost třeba Jana Hlaváčová, František Řehák nebo Jiří Kodet. Trochu zastaralý, leč pořád zábavný snímek.

Synopse: Samostatný referent Bohouš Fischer (Milan Lasica) se během výměny funkcí v podniku na výrobu zdravotní keramiky stává náměstkem nového ředitele (František Řehák). Jenže není tak úplně přesvědčen, že právě tahle funkce je pro něj ta pravá, neboť sní o něčem tvůrčím. Místo toho, aby stavěl kachlová kamna, tak řeší různé humorné problémy, o jejichž existenci dosud neměl ponětí.

Zajímavost: Natáčení probíhalo v Rakovníku a místní továrně na výrobu dlaždic.

Ukázka z filmu Vážení přátelé, ano

Misie (The Mission) (neděle 21. 12., ČT2, 21.35 - 23.40)

Plakát filmu Misie / The MissionBritské historické drama zaujme mimo jiné nádherným prostředím brazilských pralesů. Režírující Roland Joffé od začátku ví, kde se ukrývá jeho síla a vytváří unikátní a téměř dokonalou atmosféru, s níž mu vydatně pomáhají po právu Oscarem oceněná a nádherná kamera Chrise Mengese a znovu takřka geniální hudba Ennia Morriconeho. Tvůrce navíc nikam nespěchá a volí hodně pomalé tempo vyprávění, v němž se až na výjimky neodehraje žádná akce, ale soustředí se na hluboký a hodně silný příběh. V hlavních rolích excelují Robert De Niro a Jeremy Irons, vedle nichž se neztratí ani Aidan Quinn nebo Liam Neeson. Škoda jen absence emocí a toho, že v závěru se film mění na křesťanskou agitku, což každému nesedne. Dnes už klasický kousek.

Synopse: Obchodník s otroky Rodrigo Mendoza (Robert De Niro) je obávaný pro svou vznětlivou povahu. V souboji o ženu neváhá dokonce ani zabít vlastního bratra, jenže pozdější výčitky ho donutí k tomu hledat možnost, jak svou vinu odčinit. V polovině osmnáctého století se tak po boku kněze Gabriela (Jeremy Irons) vydává na nebezpečnou misijní cestu.

Zajímavost: V komparzu se objevili skuteční jihoameričtí indiáni, jimž byla často dána možnost naprosté improvizace.

Originální trailer filmu Misie / The Mission

Život kočky (Une vie de chat) (pondělí 22. 12., Čt art, 01.00 - 02.05)

Plakát filmu Život kočky / Une vie de chatNa Oscara za nejlepší animovaný film nominovaný francouzsko-nizozemsko-švýcarsko-belgický počin doplácí především na absenci nosnějšího příběhu. Režírující dvojice Alain Gagnol a Jean-Loup Felicioli totiž láká na detektivní zápletku, která ale bohužel nemá jasného hlavního hrdinu, rozmělňuje se v několika epizodkách a chybí jí atraktivnější námět. Animace je ale dost osobitá a netradiční, celé to disponuje okouzlující atmosférou, perfektně zrealizovanými akčními scénami a úderným hudebním doprovodem, což výše zmíněný nedostatek do značné míry kompenzuje. Jako žánrová jednohubka tak snímek bez problémů obstojí.

Synopse: Zdánlivě neškodný kocour holčičky Zoé po nocích tajně navštěvuje svého přítele, který se realizuje v krádežích a loupežích všeho druhu. Společně pak podnikají nebezpečné kriminální výpravy a vůbec jim nevadí, že maminka Zoé je policejní komisařkou.

Zajímavost: Film je celovečerním debutem obou tvůrců.

Originální trailer filmu Život kočky / Un vie de chat

Smrt a život Charlieho St. Clouda (Charlie St. Cloud) (úterý 23. 12., Prima, 21.55 - 23.50 / středa 24. 12., 01.35 - 03.10)

Plakát filmu Smrt a život Charlieho St. Clouda / Charlie St. CloudSolidně hodnocené kanadsko-americké drama se pokouší být trošku jiné, což se mu ne vždy daří. Režírující Burr Steers se ho totiž pokusil oživit fantasy prvky a trošku se v té snaze ztratil, protože v polovině snímku už není jasné, kdo je vlastně živý a kdo mrtvý. Výsledku pak příliš nepomáhají ani předvídatelný příběh a spousty klišé, paradoxem je také to, že začátek je emocionálně silnější než konec. V lehce nadprůměrné úrovni tak snímek udržují povedená kamera, působivá hudba Rolfeho Kenta a pro někoho překvapivě i velmi dobrý Zac Efron v titulní roli. Vedle něj navíc uvidíte kupříkladu Kim Basinger nebo Raye Liottu, u nichž je kvalita zaručena. Nenáročná pohodovka těsně před svátečním dnem.

Synopse: Zkušený námořník Charlie St. Cloud (Zac Efron) získal stipendium, které ho ovšem odvede daleko od domova. Jedné noci však má spolu se svým bratrem Samem (Charlie Tahan) autonehodu, kterou právě Sam nepřežije. Charlieho to navždy poznamená a sžírá ho pocit viny z celé události. Netrvá dlouho a bratr se mu začne zjevovat, což má za následek to, že si Charlieho okolí myslí, že je blázen. Dokáže se s touto ztrátou nějak vyrovnat?

Zajímavost: Snímek je natočen podle románu Bena Sherwooda.

Oficiální trailer filmu Smrt a život Charlieho St. Clouda / Charlie St. Cloud

Popelka (středa 24. 12., ČT1, 07.35 - 09.15)

Plakát filmu  / PopelkaČeskoslovenská televizní pohádka nepatří k těm nejreprízovanějším, což je malinko škoda. Je na ní tedy znát ženská ruka, protože režii obstarala a na scénáři se podílela Vlasta Janečková, takže to někomu může přijít lehce přeslazené, na druhou stranu jsou emoce umírněné a fungují, jak mají. Nechybí tu klasicky naivní pohled na svět, parádní a mnohdy chytlavé písničky a citlivě odvyprávěný slavný příběh. V hlavních rolích se objeví velmi dobrá Eva Hrušková, která sice vypadá pořád stejně a zoufale necharismatický Jiří Štědroň, chemie mezi nimi ale víceméně funguje, tudíž to zas tak nevadí. Jedna z mála neokoukaných klasik.

Synopse: Příběh o Popelce zná každé malé dítě a ani v tomto nechybí nic, co v něm má být - skromná Popelka (Eva Hrušková), zlá macecha (Dana Medřická), líné sestry (Růžena Merunková, Dana Hlaváčová), hodný tatínek (Ilja Prachař), bláznivě zamilovaný princ (Jiří Štědroň), holoubci a tři kouzelné oříšky.

Zajímavost: Hruškové bylo v době vzniku filmu pouhých sedmnáct let.

Ukázka z filmu Popelka

Pohádka o Honzíkovi a Mařence (středa 24. 12., Nova Cinema, 14.25 - 15.30 / čtvrtek 25. 12., 06.30 - 07.35)

Plakát filmu  / Pohádka o Honzíkovi a MařencePoslední počin nedoceněného klasika Karla Zemana je jeho osobitým pokusem o odvyprávění typicky české pohádky. A nedopadlo to vůbec špatně, ačkoli jednoduchost a naivita příběhu a potemnělá až melancholická atmosféra jsou někdy v ostrém kontrastu. Naprosto ale uchvátí bravurní plošková animace, vzhled některých postaviček, krásná hudba Karla Svobody a hlasové obsazení tehdejší naprostou hereckou elitou. Ne úplně dokonalé, ale výtečné rozloučení tuzemské legendy budiž příjemnou štědroodpolední alternativou tisíckrát viděným snímkům. 

Synopse: Malý rytíř se vydává do světa mocných, kde zjišťuje, že není důležité dobrodružství u honosných dvorů, nýbrž přátelství prostých lidí.

Zajímavost: Režisér zemřel devět let po dokončení filmu.

Ukázka z filmu Pohádka o Honzíkovi a Mařence

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Zemřela Jana Hlaváčová (14.01.2024 12:46 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu