Box office: Superbowl kinům diváky neukradl

Vydáno: 06.02.2012 10:36 - Zbyněk Kubín | foto: Bontonfilm

Hned dvěma novinkám se během letošní superbowlového víkendu podařilo vydělat lehce nad 20 milionů, což je nečekaný úspěch. Vyvolenými se stalo napjatě očekávané superhrdinské home-video Kronika a dobový horor Žena v černém.
Článek je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií. Aktualizovaný žebříček tržeb podle reálných čísel přineseme po jejich zveřejnění.
Letošní sezóna se v severoamerických kinech zatím rýsuje opravdu slibně. Diváci jakoby se už nemohli dočkat hodů, které je čekají v průběhu roku, a chodí i na filmy, od kterých se to příliš nečekalo. Letošní Superbowl víkend tak vydělala kina o celých 31 procent více dolárků, než tomu bylo před rokem.
Největší zájem byl dle předpokladů o lákavě vypadající sci-fi Kronika od Foxů. Partička kámošů se superschopnostma dělá kraviny a natáčí se přitom na video - kdo by to nechtěl vidět? Z 2 907 kin se navalilo vynikajících 22 milionů, což je pro snímek s rozpočtem 12 milionů opravdu příjemný start. Lákavé trailery navíc dle ohlasů kritiků i diváků nelhaly a nový pohled na strastiplný superhrdinský život se povedl.
Příjemné překvápko sedí i na stříbrné příčce. Hororová novinka Žena v černém dle recenzí nabídla něco víc než jen Daniela Radcliffea v první nepotterovské roli a diváci to ocenili 21 miliony dolarů. Při rozpočtu kolem 17 milionů rozhodně úspěch a malé studio CBS Films může poprvé ve své krátké historii (mimo Ženy v černém má na kontě pět nepříliš povedených a úspěšných kusů) slavit.
Bronzová medaile náleží vítězi minulého víkendu, drsnému "přírodnímu" thrilleru The Grey. Ten spadl o poměrně masivních 52 procent na 9,5 milionů a s celkovými průběžnými tržbami ve výši 35 milionů už o deset milionů překonal svůj rozpočet.
Bramborová příčka zbyla na poslední novinku týdne, grínpísácký doják Big Miracle. Story o tom, jak se celá Amerika spojí, aby pomohla vysvobodit tři velryby uvězněné v zamrzlé zátoce ale mnoho milovníků zvířat do kin nenalákal. Výsledných 8,5 milionů z 2 200 kin Universalu záplavu radosti nepřineslo a čtyřicetimilionový rozpočet se studiu ani zdaleka nevrátí.
Pátý je tento týden Underworld: Probuzení, který spadl o 55 procent na 5,6 milionů. Celosvětově se čtvrtý díl upírského béčkového masakru vyšplhal na 108 milionů, což z něj už teď dělá druhou nejúspěšnější část série. A nic mu nezabrání, aby v rámci frančízy vyšplhal na vrchol.
O druhou polovinu první desítky se dělí propadák Za všechny prachy, nepřesvědčivý válečný slzoždímač Red Tails, úspěšný doják Děti moje, všemi ignorovaný krimi thriller Muž na hraně a nenápadné drama Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko.
Za týden se v kinech potkají do třetího rozměru nafouknuté Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba s romantickým dramatem Navždy spolu, akčním thrillerem Nepřítel pod ochranou a dobrodružstvím Cesta do středu Země 2.
BOX OFFICE: VÍKEND OD 03.02.2012
  1. Kronika 22,0 mil. (novinka)
  2. Žena v černém 21,0 mil. (novinka)
  3. The Grey 9,5 mil.
  4. Big Miracle 8,5 mil. (novinka)
  5. Underworld: Probuzení 5,6 mil.
  6. Za všechny prachy 5,3 mil. (novinka)
  7. Red Tails 5,0 mil.
  8. Děti moje 4,6 mil.
  9. Muž na hraně 4,5 mil. (novinka)
  10. Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko 3,9 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY