Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Výjimečný stav

Recenze: Komedie o dezinformacích Jana Hřebejka Výjimečný stav je plná stereotypů

Vydáno: 19.10.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: Falcon

Česká komedie režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Milana Tesaře je dramaturgicky rozpadlá, vypravěčsky zmatená a z hlediska práce s postavami chaotická, a navíc prohlubuje mnohé společenské předsudky.

Výjimečný stavRecenzoval/a Jan Varga dne 19.10.2024 10:30. Česká komedie režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Milana Tesaře je dramaturgicky rozpadlá, vypravěčsky zmatená a z hlediska práce s postavami chaotická, a navíc prohlubuje mnohé společenské předsudky. Hodnocení: 1.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Výjimečný stav je česká komedie, kterou režíroval Jan Hřebejk podle scénáře Milana Tesaře (redaktor Reflexu, spolutvůrce komiksu Zelený Raoul a kdysi též jeden ze scenáristů České sody), který tak adaptoval do filmové podoby scénář k vlastní stejnojmenné divadelní hře z roku 2019.

Ondřej Vetchý ve filmu  / Výjimečný stav
© Falcon
Film vypráví o renomovaném zahraničním zpravodaji Českého rozhlasu Karlovi (Ondřej Vetchý), který je chorobně žárlivý a podezírá svou přítelkyni Martu (Tatiana Dyková) z nevěry s kolegou. Proto tajně opouští svou pracovní lokaci v Kamburu (fiktivní město v blíže nespecifikované arabské zemi), kde má veřejnost informovat o průběhu tamních voleb, a vydává se do Prahy na kontrolu, aby svou partnerku přistihl při činu. V Kamburu však po volbách znenadání vypukne násilný převrat a Karel se má hlásit v dlouhé sérii živých vstupů, a tak musí svou přítomnost uprostřed rušného dění pouze předstírat a hluk probíhající revoluce simulovat ve vinohradském bytě pomocí kuchyňských spotřebičů.

Karlův smělý podvod, postupně eskalující do čím dál větší frašky, je doprovázen situací, kdy skutečně načapá ve svém bytě Martu s kolegou (shodou okolností muslima, který ji učí arabštinu), mylně jej považuje za jejího milence a oba je drží s nabitou pistolí v ruce pod zámkem jako rukojmí. Onen kolega (Jordan Haj) je následně Karlem i dalšími postavami neustále urážen pro svůj arabský původ, je oslovován „Arabáši“, je mu opakovaně nabízen tvrdý alkohol a jako jediný muslim v celém filmu (navíc plynně česky hovořící pražský novinář) je pochopitelně přímo napojen na teroristickou buňku. Protože každý muslim je terorista, že? Teoreticky by se to dalo s trochou nadsázky interpretovat jako snaha o politickou nekorektnost, ale spíš to vyznívá jako rasistický a xenofobní humor prohlubující celou řadu existujících stereotypů.

Tatiana Dyková ve filmu  / Výjimečný stav
© Falcon
Jelikož tento příběh by zřejmě sám o sobě na celovečerní stopáž nestačil (scénář původně vznikal jako jeden z dílů chystané televizní minisérie), přibyla do něj oproti původní divadelní hře ještě druhá paralelně vyprávěná dějová linie, která má ale výrazně slabší zápletku. Jde v ní o dva středoškolské učitele Vojtu a Kláru (Jaroslav Plesl a Jana Plodková), kteří se mají rádi, ale jejich vztah naráží na Vojtovu neschopnost odstěhovat se od matky (Jaroslava Pokorná). Oba příběhy přitom spojuje téma šíření dezinformací – zatímco Karel doslova vyrábí fake news, tak slabomyslný pedagog Vojta podléhá falešným zprávám o doktorech implantujících čipy do těl nic netušících pacientů a sám se snaží najít si domnělý kovový plíšek pod čerstvými stehy po operaci slepého střeva. Mezi oběma liniemi se však přestříhává velmi neobratně a v příběhu Vojty a Kláry je celá řada scén, které působí dojmem čistých vycpávek.

Jako satira o dezinformacích je Výjimečný stav velmi bezzubý, jelikož nesměřuje k žádné uspokojivé pointě a jeho jediným sdělením se zdá být to, že k šíření nepravd a konspiračních teorií vydatně pomáhají i veřejnoprávní média, kterým je jedno, když se lže lidem, kteří jsou následně schopni kvůli tomu ohrozit své zdraví (a to přitom snímek vznikal v přímé spolupráci s Českým rozhlasem). Zůstává tak pouze bláznivá komedie o lidech, kteří se chovají jako idioti – a nejsou v tom ani konzistentní. Třeba postava Karla náhodně přepíná mezi nebezpečným psychopatem, egoistickým šílencem a citlivým mužem s jemnou duší, jenž se dojímá nad mrtvým ptáčkem. On ani Marta v žádném okamžiku filmu nepůsobí jako partneři, kteří by k sobě chovali láskyplné city a chtěli spolu žít – přitom příslib svatby je v podstatě prezentován jako jediný důvod, proč Marta nakonec s vyšinutým Karlem na jeho klamavých reportážích spolupracuje.

Jaroslav Plesl ve filmu  / Výjimečný stav
© Falcon
Neuvěřitelně zmatené a neustále se měnící motivace postav i naprosto chaotické změny v tónu vyprávění mají ten následek, že vůbec není jasné, co si o hrdinech filmu myslet. Dramaturgicky je snímek postavený na hlavu, navzdory ukotvení v současné realitě (s odkazy na existující mediální osobnosti) je zcela absurdní a načaté motivy se z něj znenadání beze stopy vytrácejí. Karel nejprve po přistižení Marty s jiným mužem plánuje svého muslimského kolegu zabít a podezření navléct na Martu, s čímž se jim oběma otevřeně svěřuje. Později ale tento plán zničehonic zruší a propustí je, přičemž se na jeho původní záměry zapomene a nikoho už ani nenapadne mu je vyčítat. Podobně náhle zmizí z příběhu Vojty a Kláry potřeba oznámit zprávu o Vojtově odstěhování jeho matce – prostě to i přes Klářino opakované naléhání zůstane nevyřešené.

Herci se sice snaží, ale i oni jsou zjevně ztraceni ve svých postavách rozkročených mezi naivními tupci a vzdělanými profesionály, jejichž chování je střídavě dementní a geniální. Není pochyb o tom, že leckteré nápady bleskově improvizujícího Karla, fyzická komika Tatiany Dykové i Ondřeje Vetchého nebo některé urážlivé hlášky („ten čert se k tobě přiblížil na vzdálenost kratší než jeden velbloud“) mnoho diváků rozesmějí. V základu je ale Výjimečný stav vypravěčsky mizernou, scenáristicky špatně ošetřenou a z hlediska práce s postavami zcela rozpadlou komedií, která se k ničemu konkrétnímu ze současného světa ve skutečnosti nevyjadřuje a jen posiluje stereotypní společenské předsudky.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Originální trailer filmu Výjimečný stav

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
3/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 18. 10. 2024 - 24. 10. 2024
TV tipy: Muž a žena si prokazují něžné milosti Televize se asi logicky začaly soustředit na vlastní tvorbu a převzaté seriály, i proto premiérová filmová nadílka ustupuje čím dál víc do pozadí. Tento týden tak tím nejzajímavějším je uvedení thrilleru Menu. čtěte zde
Vydáno: 18.10.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 42. týden
Kinopremiéry: Úsměv zapříčinil v Megalopolis výjimečný stav I do českých kin míří v tomto týdnu megapropadák Francise Forda Coppoly Megalopolis, kterým se legendární tvůrce pravděpodobně loučí s kariérou. Mnohem úspěšnější ale zřejmě bude pokračování hororu Úsměv. čtěte zde
Vydáno: 16.10.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 41. týden
Top 20 ČR: Vlny se vrací na vrchol Absence výraznějších novinek způsobila, že se na vrchol domácího žebříčku návštěvnosti vrací nejúspěšnější český film roku, retro drama Vlny. čtěte zde
Vydáno: 15.10.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 41. víkend
Box office: Další klaun na scéně Na vrcholu žebříčku stanul další klaun, tentokráte Art z hororu Terrifier 3, zatímco Joker: Folie à Deux se propadá hlouběji, téměř až na dno. čtěte zde
Vydáno: 14.10.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Recenze: Substance 9/10
Recenze: Substance - Nejodpornější horor všech dob, který si ale náramně užijete! Body horor Substance provází pozitivní šeptanda už několik měsíců od jeho uvedení v Cannes. Je tahle nafouknutá bublina oprávněná, nebo by potřebovala splasknout? čtěte zde
Vydáno: 11.10.2024 12:30 v sekci Recenze | Premiéry
1
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Jan Hřebejk vyhlašuje Výjimečný stav (27.08.2024 08:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Agatha, Sněhurka a čertí brko jsou dokonalou partií (09.08.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejočekávanější filmy (druhé poloviny) roku 2024 (29.06.2024 12:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Film Bratři se v příběhu bratrů Mašínových vyhýbá jeho morálnímu rozměru (27.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Bratři bojují se strašidlem cantervillským (25.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Citlivý vymítač ďábla hledá znamení víry (11.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Bratři (14.09.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Citlivý člověk (31.05.2023 12:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   40/2024

Joker: Folie à Deux
3/10

Pokračování dvěma Oscary oceněného filmu Joker pojal jeho režisér Todd Phillips jako kombinaci vězeňského thrilleru, soudního dramatu a muzikálu. Výsledek je však vleklý, těžkopádný a myšlenkově plochý.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe