Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Seriál: Hra o trůny - recenze 1. série

Seriál: Hra o trůny - recenze 1. série

Vydáno: 22.06.2011 18:00 v sekci Články | Televize - Daniel Krásný | foto: Helen Sloan / HBO

Po deseti epizodách končí první sezona výpravného seriálu HBO Hra o trůny. Jak se televizním tvůrcům podařilo zvládnout mohutné bitvy mezi frakcemi a kterak se nízký rozpočet projevil na historických kulisách?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Musím objektivně přiznat, že nejsem úplně kompetentní osobou k hodnocení tak rozsáhlé fantasy ságy, jakou bezesporu Hra o trůny je. Před prvním dílem jsem dokonce zvažoval, zda dokážu coby člověk, který sotva dokoukal Pána prstenů a veškeré vymyšlené světy jsou mu cizí, o tomto seriálu z produkce HBO vůbec psát. Po deseti zhlédnutých dílech se zamýšlím, že kvůli podobným pochybovačům, kteří seriál rovnou odsoudili kvůli neoblíbenosti daného žánru, se z něj možná nestala taková globální událost, jakou by si svými kvalitami zasluhoval.
Nehodlám vás dusit neurčitými větami až k závěrečnému odstavci - Hra o trůny předčila jakákoliv má očekávání stran veškerých technických i příběhových aspektů a jednoznačně se stala zatím nejlepším seriálem roku. Spíše než velebit bych v dnešním článku chtěl poukázat na různé určitosti, které mě na pojetí seriálu nejvíce zaujaly, a trošku si přitom popřemýšlet do budoucna. Předem upozorňuji, že jsem člověk netknutý Martinovou ságou, a další text tak bude zcela určitě obsahovat mnoho spoilerů a je určen pro čtenáře, kteří první sezonu viděli také. Nečekejte tedy klasickou recenzi se závěrečným hodnocením, ale spíše blogový příspěvek seriálového fanouška.
O několikadílné sáze od George R. R. Martina, ze které Hra o trůny vychází a nejspíše ještě pár sezon vycházet bude, jsem se dozvěděl až v souvislosti s chystaným seriálem. Když jsem přitom zapátral ve svém čtenářském deníku, k mému překvapení jsem v něm dvě Martinova díla našel, a to navíc s poznámkou, že se mi velice líbila.
První z nich jsou povídkové Písně mrtvých. Tato šestice krátkých příběhů koliduje mezi dramatem a žánrem sci-fi a pokud bych měl některou z povídek vypíchnout, byla by to nejspíše Opičí kúra. V té hlavní hrdina dostane tip na nový lék na hubnutí - na ramena mu kdosi nainstaluje neviditelnou opici, která mu z ruky sebere a sní jakýkoliv pokrm, na nějž má právě chuť. Své doporučení ale směřuji především ke druhé z knih, fantasy hororu Sen Ockerwee (čti sen o krvi), v němž se obstarožní kapitán vydává na parník s hromadou upírů. Sen Ockerwee je jednou z nejděsivějších a nejzajímavějších knih, které jsem kdy přečetl, a dovedl bych si ji představit jako jedno z dalších děl televize HBO. Tolik ovšem k mým zbožným přáním a literárním zkušenostem.
Ačkoliv jsem zmiňoval mé pohrdání žánrem fantasy, i přesto dokážu ocenit kvalitní zpracování a vím, že natočit tak náročné látky s vymyšlenými lokacemi a všelijakou havětí, aby nepůsobily směšně a daly se brát vážně, chce doopravdy tvůrčí um. Peter Jackson se svou prstenovou trilogií je dosud jediný, kdo dokázal dospělé fantasy vdechnout život a jiným látkám (jako například Zaklínači) to doposud stále sluší více na monitorech počítačů.
G. R. R. Martin a vlastně i Andrzej Sapkowski jsou však spisovatelé z poněkud jiného ranku než Tolkien a zatímco Pán prstenů je i přes epické bitevní scény stále spíš pohádkou o malých hobitech, Hra o trůny je mrazivou řezničinou, ve které se divoce souloží, a to dokonce i incestně. Ze znalosti Martinova díla navíc vím - a scénář první série mě v tom utvrdil -, že Martin si libuje v nečekaných zvratech a bez mrknutí oka zabije kladnou postavu. S libostí mele žánrová klišé, kombinuje rozdílné světy (divochy, rytíře a jakési zombie za zdí) a dělá sympaťáky z postav, u kterých byste to čekali jen sotva.
Hlavním scenáristou seriálu je David Benioff, člověk zodpovědný například za Hranici života nebo scénář k Troji. Společně s debutantem D. B. Weissem a autorem předlohy Martinem se jim povedlo první z knížek nacpat do desetidílné série se spádem a důrazem na postavy. Těch je ve výsledku v seriálu přespříliš, leč doufejme, že některé vyniknou v dalších sériích, a jejich životní příběhy jsme tak neposlouchali zbytečně. Příjemným faktem i přesto zůstává, že až na několik výjimek není seriál upovídaný a neutápí se v mohutných dialozích vysvětlujících historii či něco podobně nezáživného. Když se tak zamyslím, tak všechno to vysvětlování, jak to v daných světech funguje, je přesně to, co mi na fantasy ságách nejvíce vadí. Trojici scenáristů se povedlo dobrý námět nezabít dlouhými řečmi a z dialogů stříkají emoce tak, jak už se tomu dlouho nestalo v žádném jiném seriálu.
Když jsem už ale nakousl ta absolutoria a jedinečnost mezi seriály, při pohledu na sérii coby celek jsem nejvíce ohromen důležitostí herecké složky. Přes veškerou filmovost, krvavost a jakousi nestoudnost ve mně stále převažuje dojem, že jsem viděl koncert mnoha výtečných herců v dokonalé symbióze se svými charaktery. O tom, že Sean Bean utáhne postavu hlavního klaďase série, nemohlo být sporu a jeho lord Stark je doopravdy skvělým ústředním hrdinou, ač hrdinou svými činy a osudy značně nezvyklým.
Nejlepší postavu však hraje bezesporu liliput Peter Dinklage, který si svým Tyrionem Lannisterem zajistil filmovou nesmrtelnost a svým charakterem jakoby přesně odpovídal tomu, jaký seriál Hra o trůny vlastně je. V podstatě celá Starkovic rodina je bohatá na neznámé, avšak vysoce talentované herce a na pomyslném vrcholu stojí Joffrey v podání Jacka Gleesona. Tento blonďatý kluk zvládá mladého spratka skutečně s grácií a možná nejsem jediný, komu jeho herecký výkon trochu připomněl mladého Neila Patricka Harrise.
HBO si pro režírování pojistilo rovnou čtyři špičkové televizní režiséry a i díky jejich umění vypadá Hra o trůny filmověji než mnoho áčkových fantasy uváděných v kinech. Bezchybný vizuál s velmi slušnými digitálními triky vzbuzuje zákonitě i vysoká očekávání od knižních vyvrcholení. Mám tím samozřejmě na mysli bitvu, ke které se schyluje několik dílů a kterou nakonec vyčůraní scenáristé chytrou kličkou přeskočí. Je téměř až absurdní vyčítat televizní sérii absenci velkých bitev á la Peter Jackson, ale díky celé té nádheře a čiré atmosféře jsem i já nabyl mylného dojmu o všehoschopných tvůrcích a nafukovacím rozpočtu. Nikoliv, leč vše kolem vypadá nádherně - brutalita i modely hradů jsou věrné -, mohutnou bitvu mezi dvěma frakcemi si je holt třeba trochu přimyslet. Třeba se do příští sezony najde nějaký nadšený sponzor, který na pořádný záběr přispěje nějaký ten milion dolarů. Kdo ví.
Hra o trůny je přesně ten seriál, o kterém si budete vyprávět s přáteli a možná si i na webových stránkách HBO stáhnete wallpaper s krásnou Lenou Headey. Seriál, který zde dlouhou dobu chyběl a který se nedá srovnávat se slátaninami typu Legend Of The Seeker od Sama Raimiho nebo letošním nedopečeným Camelotem. Zrodilo se totiž (a stále se rodí) něco neobyčejného a minout takovouto událost by byla přímo královská chyba. Těšme se na příští rok. Zima už je zatraceně blízko.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Parádní seriál (Boogeyman, 23.06.2011 22:52) Reagovat

    První série 100% .Občas blbé kecy, občas samoúčelná nahota a souložení, ale příběhově i herecky dokonalé. Líbí se mi jak velkou roli tam hraje politika. Jdu do knížek, čekat každej roky na další sérii by bylo utrpení.

  • líbí (peta, 24.06.2011 12:36) Reagovat

    líbí moc, dycky čekám na další díl, líbí se mi postavy s charaktery i dětské i ty pohádkové, prostředí, a prostě všechno ,děkuji mooooooooooooooc

  • genealogie (Fung, 24.06.2011 19:01) Reagovat

    Joffrey nepatří mezi Starky, je to Baratheon (podle otce).

    • Re: genealogie (Boogeyman, 24.06.2011 21:38) Reagovat

      respektive je to tuplovaný Lannister. :-)

    • Re: genealogie (D. Krásný, 25.06.2011 08:17) Reagovat

      Vím, větu jsem formuloval trochu nešťastně. Měl jsem na mysli, že dobrých mladých herců je plná rodina Starků a nejlepší mladý herec je ten, který hraje Joffreyho.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Malá mořská víla stojí v cestě na Svatou horu (24.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Příběh zrození mladého mesiáše je téměř dokonalé tajemství (23.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Mumie (09.11.2022 12:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Rod draka (21.07.2022 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Divoký mustang Beauty podstupuje hru o život (24.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- V listopadu na streamovacích službách: Velké herecké hvězdy a fantasy seriál natočený u nás! (01.11.2021 12:30 v Radar)
- Recenze: Vizuálně strhující Duna rozvážně otevírá nové světy a potvrzuje status filmu roku (23.10.2021 12:00 v Recenze | Premiéry)
- Prequel Hry o trůny má první teaser (05.10.2021 15:39 v Novinky | Trailery)
- Prequel Hry o trůny na prvních fotkách (05.05.2021 18:11 v Novinky | Zprávy)
- Blu-Ray recenze: Sci-fi Marťan vychází spolu s více než hodinou bonusů (04.05.2021 07:30 v Recenze | Blu-ray)
- House of the Dragon nabírá obsazení (12.02.2021 10:54 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Poslední Podskalák čte ostrovní zprávy a řídí se heslem ukradni, co můžeš (05.02.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- HBO připravuje nový prequel Hry o trůny (22.01.2021 08:09 v Novinky | Zprávy)
- Peter Dinklage bude Toxický mstitel (01.12.2020 08:45 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Percy Jackson a Bajaja jsou zlo s lidskou tváří a vědí, že koně se také střílejí (13.11.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Ledová archa: teaser 2. série (09.10.2020 13:00 v Novinky | Trailery)
- Téma: deset nejlepších rolí Sophie Marceau (26.09.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- Ledová archa: teaser lákající na 2. sérii (15.07.2020 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Django a Anna Kareninová prožívají rok na dědině a řeší případ Sloane (12.06.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: nejslavnější akční filmy 90. let (23.05.2020 12:00 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu